Hoyan pyöröpolarisaatiosuotimessa suodin pyörii. Mikähän tuossa on taikana? Vanhemmissa lineaarisissa malleissa ymmärsin että ne piti linjata erikseen. Mutta ymmärtääkseni näissä uudemmissa ei tällaisten asioiden kanssa tarvitsisi kikkailla.
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" ?? Aina ne ovat pyörineet, ja syytä onkin jos haluaa efektiä hallita. Jos puhut pyöröpolasta, ei sillä ole pyörimisen kanssa mitään tekemistä.
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Sillä pyörimisellä säädellään sitä kulmaa, mistä tulevat heijastukset halutaan blokata. Mutu-warning: ne pyörö- ja lineaariliitteet taas tulee jotenkin siitä valon taittumisesta/kiertymisestä. Lineaaripolarisoitu valo ei passaa automaattitarkennukselle, ilmeisesti siksi siirryttiin pyöröpolarisoituun.
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" On sillä sikäli, että polarisointisuunta pyörii, siis suodattimen jälkeen. Käytön ja vaikutuksen (siis sen suodatuksen) suhteen pyörö- ja lineaaripola ovat samanlaisia.
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Niinhän tuota väitetään, että lineaaripolat toimivat nykydigijärkkäreillä aivan yhtä hyvin kuin pyörö, mutta ovat merkittävästi edullisempia.
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Toimivat kyllä..... ainoa mikä ei (ehkä, kaikissa tapauksissa) toimi oikein on autofokus ja/tai valonmittaus. Niiden kennojen rakenteesta johtuen saattaa tulla virhettä, tai sitten ei. Kameran ohjekirja kertonee tämän. Manuaalilla valotellen ja tarkennellen ei niin suurta ongelmaa ole.
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" On tullut noita Pentaxin omia lineaari ja pyöröpolia käytettyä molempia (ohjekirjan vastaisesti). Ja en ole kyllä mitään eroa huomannut. Ilmeisesti se varoitus siellä varmuuden vuoksi. Lineaaripola toimii ainakin Pentaxin AF:n ja valonmittauksen kanssa kokemukseni mukaan täysin ongelmitta (ist* D, K10D ja K20D). Muista malleista ja merkeistä en tietenkään sano mitään.
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Eli pyöröpolasta on kyse. Viikonloppuna tähtäilin jokea pitkein vastavaloon, ja yritin selvittää miten eri heijastukset käyttäytyy. En saanut kuviin mitään merkittävää eroa pyörittämällä suodatinta. Eli käytännön vinkkejä kaivataan... Edit: typo
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Älä kuvaa vastavaloon tai myötävaloon polan kanssa. Silloin siitä ei juurikaan ole apua. Pola on tehokkaimmillaan kun aurinko paistaa kuvaussuuntaan nähden oikealta tai vasemmalta. Voiko tuohon listaan päiväntasajalla lisätä suoraan yläpuolelta, sitä en tiedä.
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Edellisen kaltaisena metaviittauksena (ilmeisesti tuo pyöröpolavaatimus ei ole enää relevantti suurimmalla osalla (en tiedä kuinka suurella nyky-DSLR:iä) -- jostain hämärästi muistelen jonkun merkinneen/jopa jonkin valmistajan tuotteessa valmiiksi merkityn tuon polarisaatiotason suunnan siihen polan laitaan. Mitään 100% suodatustahan ei noilla saa, vaan vain tietyn suuntaisesta pinnasta polarisoituneet heijastukset. Toimii parhaiten ikkunan yms. kanssa, luonnonveden kanssa parhaiten tyynellä kelillä. Voihan noitakin laittaa vaikka pari päällekkäin, jos ei yksi suodatussuunta riitä, mutta sitten voi alkaa vinjetointi ja yleinen pimeys yllättämään - Antti
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Silloin kun efekti toimii, sen kyllä näkee vallan hyvin silmälläkin, kannattaa kokeilla vaikka ilman kameraa . Ei sillä polalla paljoa tee jos ei sitä pyörittele, oli sitten mallia lineaari tai pyörö (tai ainakin lopputulos on aika arpapeliä jos sen vain ruuvaa kiinni ja jättää siihen asentoon missä se milloinkin sattuu olemaan). Yleensä väitetään, että mm. automaattitarkennus tai valonmittaus joissakin kameroissa vaatisi pyöröpolan. Itsellä vanha Praktica ainakin vaati sellaisen, jotta valonmittaus toimisi oikein.
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Kuten edellä todettu, ei polalla ole paljon vaikutusta, jos heijastuskulma on pieni. Enemmän, jos valon suunta muuttuu lähelle suoraa kulmaa. Jos aurinko on kohtuullisen korkealla, eron pitäisi kyllä näkyä hyvin, matalalta tuleva valo ei niinkään. Sivuvalossa esim. pusikon (lehtipuita, pensaita) pitäisi toistua paljon syvemmän vihreänä, kun heijastukset lehtien pinnoista vähenevät.
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Vaikutus on suurimmillaan heijastuskulman ollessa 30-40 astetta. Jos halutaan tummentaa sinistä taivasta, suurin vaikutus saadaan auringon ollessa 90 astetta sivulla.
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Mitähän mahdat tarkoittaa heijastuskulmalla? Jos sitä, mitä yleensä, niin vedellä maksimi on 53 asteen kohdalla, ja siitä sitten heikkenee suuntaan jos toiseenkin.
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Näistä voi valita mieleisensä: ;-) http://www.popphoto.com/pdfs/2002/0902/Polarizer.pdf http://www.digicamera.net/vinkit/vinkki_polarisaatio.htm ...ja b+w-filtterikäsikirja mainitsee 40-70 astetta
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Tämäkin on aika hyvä linkki: Brewster's angle - Wikipedia
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Vanha keino on laittaa etusormi suoraksi ja levittää peukalo suoraan kulmaan siihen nähden. Osoita etusormella aurinkoon ja pyöritä kättä etusormen jatkeena olevan akselin ympärillä. Peukalo näyttää sitten, mistä se taivas tummenee. Eikä kukaan kiellä ottamasta sitä suodinta kauniiseen kätöseen ja tiirailla sen läpi. Pyörittämällä näkee vaikutuksen. Kameran etsimen läpi katsoessakin voi havaita saman suuntaisia vaikutuksia Ei muuta, kuin "pyöritä, pyöritä p..." niin kyllä vaikutukset ilmassa leikkiä lyö. kapa
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Tuohan sinänsä on ihan uusi ja yllättävä näkökulma asiaan! Että ihan itse voisi katsoa? No mutta! Kyllä nuo on perinteisesti hoidettu netissä googlettamalla ja foorumeilla kyselemällä....
Vs: Pyöröpolarisaatiosuotimen "kohdistaminen" Entä mikä neuvoksi kun objektiivin nokka kääntyy automaattitarkennettaessa ja samalla suotimen asento muuttuu?