Itse en koe olevani, enkä kyllä olekaan, pikselinvääntäjä, mutta yksi asia minua kummastuttaa. Lähes kaikki sanovat objektiiveja myydessä , että uudesta asti ollut uv tms suodin objektiivissa. Jotenkin tuntuu kummalliselta, että tehtaat käyttävät miljoonia, noh paljon rahaa kuitenkin, luodakseen optisesti mahdollisimman hyviä objektiiveja, niiden suorituskykyä sitten ostotilanteessa vertaillaan ja tiukan pohdinnan jälkeen päädytään johonkin, johon sitten ensi töikseen kierretään lisää lasia mahdollisimman eteen heijastuksia ja muita häiriöitä aiheuttamaan. Itse en mokomia käytä, vastavalosuojaa kyllä kaikissa laseissa, sekä heijastuksilta että myös putoamisvahingoilta suojaamaan. Onko ajatuksia? (Toisaalta en minä käytä näytössäkään mitään suojia, minusta senkin peittäminen olisi kummallista...)
Vs: Protector-suodattimet Makuasioita. Toiset vaan suhtautuu neuroottisesti etulinssin kuntoon ja sitä pitää olla suojelevinaan kuvanlaadunkin kustannuksella. Itsekään en käytä suoja/UV suotimia kuin poikkeustilanteissa ts. erittäin harvoin.
Vs: Protector-suodattimet Luulenpa, että tuolla halutaan vain alleviivata sitä miten huolellisesti objektiivia on pidetty. Symbolinen juttu, ei siinä muuta pointtia voi olla.
Vs: Protector-suodattimet Eniten sitä alleviivaa kun mainitsee ettei ole ikinä pitänyt suodinta ja silti etulinssi on kuin uusi.
Vs: Protector-suodattimet Vakuutukseen verrattava asia. Ei ole edullista vaihdatuttaa etulinssiä, mutta ei ole ilmaista myöskään suojata sitä.
Vs: Protector-suodattimet Osin, etulinssi suojautuu parhaiten usealla suotimella, mutta vakuutuksia ei voi käyttää kuin yhtä.
Vs: Protector-suodattimet Totta. Ei ehkä kuitenkaan aina päällekkäin vaan aina uusi jokaisen rikkoontuneen tilalle. Ei tarvitse keskeyttää keikkaa. Aika kova keikka kyllä sellainen. Aika monen vakuutuksen osalta tulee nykyään laskeskeltua miten paljon säästää vakuutusmaksuissa jo muutamassa vuodessa kun ei ota lainkaan vakuutusta. Jos ei sitten epäonnen sattuessa olekaan varaa maksaa omasta pussista, voi voi vaan.
Vs: Protector-suodattimet Sillä tavalla asia on tietysti eri, että vakuutus pääsääntöisesti ei heikennä käytettävyyttä, vaan maksaa muuten. Tässä mielessä vastavalosuoja on lähempänä vakuutusta, koska se antaa (päätehtävänsä ohella myös) turvaa.
Vs: Protector-suodattimet Näinpä. Ainoa ettei kannata jättää pöydälle, kansanedustajat luulevat vastis+objektiivia tuhkakupiksi.
Vs: Protector-suodattimet Totta tuo, mistä Kuikero vihjailee. Nyt häneltä on kuitenkin unohtunut klassinen suotimen räjähdys, joka tuhoaa objektiivin etulinssin. Itse en pääsääntöisesti pidä sitä objektiivissa kiinni, mukana kuitenkin laukussa. Esimerkiksi maininkien nostama suolavesi on mukavampi pyyhkiä/pestä siitä suotimesta, kuin etulinssistä, jos tuollaisille seuduille sattuu itsensä viemään. On muitakin esimerkkejä, mutta en ala niitä luetteleman. Otan riskin, räjähdyksen uhallakin. Kapa
Vs: Protector-suodattimet (Tietenkään mitkään suojasuotimet eivät ole suotimia, koska ne eivät suodata mitään. Ne ovat siis vain suojia.)
Vs: Protector-suodattimet Kukaan ei mainitse myynti-ilmoituksessa, että objektiivissa on ollut suojatulppa uudesta asti. Siinä se vasta myyntivaltti olisi.
Vs: Protector-suodattimet En viitsinyt kertoa kaikista objektiveissa kiinni olelleden suotimien hajoamisista, koska täällä on yksi joka jaksaa uikuttaa siitä joka kerta. Hän kertoo siitä kuitenkin muistelmissaankin, että suodin muka hajoaisi! Miten voi, kun se on kuitenkin laadultaan ja paksuudeltaan ylivertainen etulinssiin verraten! ;-)
Vs: Protector-suodattimet Minusta suodin + vvs on toimiva ja hyvä yhdistelmä. Vaikka suodin lisää siihen kiinnitetyn vvs:n etäisyyttä etulinssistä muutaman millin, käytän lähes aina esim. normaalin kanssa 85-105 -millisen vastista. Ei varjosta ja antaa parhaan mahdollisen suojan. Vastaavasti kolmevitosen kanssa käyvät useimmat viisikymppisen vastikset oikein hyvin.
Vs: Protector-suodattimet Ei ei ja ei. Se pitää heti pistää roskikseen ja laittaa eteen ohuenohut lasi! Kato ei sen muovin läpi vaan voi ottaa kuvia!
Vs: Protector-suodattimet Ainakin mulla Canonin laseissa Canonin omat vastavalosuojat kiinnittyvät objektiivin runkoon, ei suodinkierteeseen vaan sen ulkopuolelle.
Vs: Protector-suodattimet Näin on myös paitsi Leicoissa (M ja R) ja moderneissa Nikoneissa myös muutamissa vanhoissa Nikoneissa, (esim. 24/2 AIS ja 50-135/3,5 AIS. HK tyypit.) Muutamissa objektiiveissa suodin sijoittuu huomattavan paljon ulommas kuin etulinssi, jolloin suotimen puhtaus tulee hyvin kriittiseksi, koska (alkuperäinen) vvs ei varjosta sitä samoin kuin etulinssiä. Esimerkiksi AF-S 50/1,8 G.