Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Polttovälistä

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana kiizeli, 31 Toukokuu 2007.

  1. kiizeli

    kiizeli

    2
    0
    1
    Eli terve ja anteeks jos tälläinen aihe oli jo olemassa, tälläistä en ainakaan haulla löytänyt. Eli kysymykseni koskisi tuota canon 400D kitin vakiona tulevaa objektiivia EF-S 18-55mm f/3.5-5.6, eli tuossahan ilmeisesti polttoväli on 3.5-5.6?

    Isän mielestä tuo on surkea polttoväli.. Mitenkäs nyt sitten on? Onko tuo polttoväli surkea? Olen aloitteleva digikuvaaja, olen kuvannut perheen canonin pokkarilla ja canonin 350D:llä ja oman kameran tarve olisi valtava ja en viitsisi ostaa huonoa kameraa heti alkuun, runko on varmasti hyvä, tuo polttoväli vain arvelluttaa. Kiitos jo näin etukäteen
     
  2. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Polttovälistä

    Jos 400D:hen saisi polttoväliltään 3.5-5.6 opiskan se olisi aikamoinen laajakulma. Mutta valitettavasti se on opiskan valovoima, joka vaihtelee polttovälin 18-55mm  mukaan.
     
  3. Vs: Polttovälistä

    Polttoväli ilmoitetaan millimetreinä. Se missä on f/ kertoo objektiivin valovoiman eli suurimman käytettävissä olevan aukon eri polttoväleillä. Ilmeisesti sinun isä tietää asiasta yhtä paljon kuin minun isä.
    Eiköhän tuo Canonin kittilinssin polttoväli ole ihan normaali tuossa hintaluokassa, eikä objektiivin valovoimakaan ole mitenkään poikkeava kittilinssiksi.
     
  4. Frank

    Frank Active Member

    7 249
    1
    38
    Vs: Polttovälistä

    mutta valovoima on huono jos osaa arvostaa kunnon 50-millistä 1.4 - 1.8 väliltä esimerkiks ;-) ehkä tämäkin isä tarkoitti sitä? mene ja tiedä...
     
  5. kto

    kto Well-Known Member

    2 577
    102
    63
    Vs: Polttovälistä

    Onko isillä kirjastokorttia?
    Niin uskomatonta kuin se onkaan, luultavasti joka kirjastosta löytyy esim joku Hedgecoe:n teos. Ei välttämättä kattavin kikkailuopus ja mallit brittejä, mutta kaikesta huolimatta ihan kelpo luettavaa. Perusasiat selviää kuitenkin paljon helpommin kuin netistä kyselemällä.

    K
     
  6. kiizeli

    kiizeli

    2
    0
    1
    Vs: Polttovälistä

    tuota teosta voisi tosiaan käydä katsomassa, kiitos vinkeistä
     
  7. RDahl

    RDahl Ylläpidon jäsen

    7 892
    116
    63
    Vs: Polttovälistä

    Mä voin myydä saman kirjan halvalla, jos haluat omaksi. Pölyttyy kirjahyllyssä. Siis tuo John Hedgecoen teos. Ota yhteyttä jos kiinnostuit.
     
  8. Vs: Polttovälistä

    Mikä niistä? Herralta on noita tullut varmaan 20kpl.
    Se 70-luvun ensimmäinen on minusta paras. Ei silti, parempi niistä mikä vaan kuin ei mikään.
    Hedgecoe, John. Suuri valokuvauskirja. 1977?
     
  9. motris

    motris Well-Known Member

    4 808
    752
    113
    Vs: Polttovälistä

    Eikös niissä ole melkein samat jutut kaikissa? Kuvat vaan vaihtuu.

    Nyt kun kirjoja ryhdyttiin mainostaman, niin pari tulee itelle mieleen.

    Valokuva Valokuvauksen perustiedot. Klaus Kirjavainen.

    Ja toinen: Valokuvaus: Kuvaustekniikan opas. Andrew Hawkins & Dennis Avon. Suom. Harri Hietala, Jussi Aalto ja Juha Jarva. ISBN 951-30-5311-3.
     
  10. Vs: Polttovälistä

    Eikös niissä ole kaikissa samat jutut? Välillä ei ole kuvia olenkaan.
     
  11. motris

    motris Well-Known Member

    4 808
    752
    113
    Vs: Polttovälistä

    Niinhän se on. Jututhan niistä vaan kuuluu lukeakin.
     
  12. Vs: Polttovälistä

    Näitä netissäkin välillä olevia mallikuvia on aika hikistä katsella.
     
  13. Vs: Polttovälistä

    Mun vanhempien hyllystä pihistämäni hedgehog näkyy olevan 1977 Valokuvaajan käsikirja (suom. -81).
    Joskus selailin kaupassa jotain uutta hedgeä, oliko nimessäkin jo jotain digiin viittaavaa. Siinä oli paljon samoja kuvia kuin mulla, mutta niistä oli poistettu kuvateksteistä Tri-X tai FP4 tai muut perinteiset filmimerkit.Tarkoittaako tämä että valokuvaus on menossa vähemmän tekniseen suuntaan ;)
     
  14. Vs: Polttovälistä

    Minulla on "Valokuvaamisen taito" -93, ja se on todella kökkö esitys, mutta "Suuri valokuvauskirja" -77 on mainio kokonaispläjäys, sisältäen kiinnostavaa historiaa ja johdonmukaista etenemistä.
    Onko jossain samoja kuvia? Hemppaste kiinnostaa.
     
  15. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Vs: Polttovälistä

    En tiedä, mikä on hemppaste, mutta lienee selvää, että ongelman omistajalle on tarpeellinen sellainen kirja, jossa polttoväleistä puhuttaessa esitellään myös se kuuluisa kroppikerroin, jolloin hän ja isänsä pääsevät asian kanssa kartalle. Voi olla, että nykyajan kameroissa on muutakin muutosta vuoden 77 tilanteeseen verrattuna. Toisinsanoen, kirja on parempi valita 2000-luvun loppupuolelta ja mahdollisesti jonkin muun kirjailijan valikoimasta.
     
  16. Vs: Polttovälistä

    Tai sitten ei.
    Puheenaiheenahan oli muuten valovoima.
     
  17. Vs: Polttovälistä

    Polttoväli ei muutu kroppikertoimen myötä.

    Siinä se oli selkosuomeksi yhdessä lyhyessä lauseessa.:)

    ............................

    Itse aiheeseen: 70-luvulla zoomeja oli vähän, ja laajemmin ottaen niiden laatua ei kovasti päässyt kehumaan (erinomaisia poikkeuksia toki oli/on). Suurin osa optiikoista oli primejä ja sen myötä valovoimatkin parempia. Ehkäpä juuri tämän vuoksi erityisesti nykyisiä kittioptiikoita pidetään niin huonovalovoimaisina. Sen puutteen on toki kompensoinut DSLR-kameroiden huimasti parantunut laatu ISO 400-800 -herkkyyksillä.

    Kun lukee niputtain erilaisia teknisiä objektiivitestejä, huomaa hyvin pian, että sama todellisuu päteen kuin 30 vuotta sitten: zoomit ovat parhaimmillaan aukoilla f/5.6 ja f/8 (ns. sweet spot). Joten huonosta valovoimasta ei tarvitse niinkään välittää, jos haluaa optiikasta kaiken irti. Paradoksaalista tietysti on, että laadun hakeminen edellyttäisi, että kameroissa käytettäisiin mahdollisimman pitkälle kennon natiiviherkkyttä (ISO 50 tai I00). Tämä erityisesti niille kuvaajille, jotka ajavat takaa mahdollisimman laajaa dynamiikkaa.

    Selkeä muutos valovoimaisissa huippulaajakulmissa on tapahtunut siinä, että suorituskyky on optimoitu verrittain suurille aukoille (f/2.8 - f/4), ja täydelläkin aukolla on päästy todella merkittäviin suorituskykyihin. Ei 60-lukulaista 1,4 -valovoimaista optiikkaa voi parhaimmalla tahdollakaan kuvata kummoiseksi teknisessä mielessä -piktoriaalisesti ajatellen kenties.
     
  18. Vs: Polttovälistä

    Eikä toisalta tarvitse laukata ympäi kirjakauppaa etrsimässä uusinta kirjaa -joka selittäisi eri formaattikokojen ja objektiivien polttovälin keskinäisen merkityksen. Kyllä jo 1800-luvulla oli useita formaattikokoja.