Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Polkupyörät vuonna 2015

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana , 12 Maaliskuu 2015.

 1. ∞

  Member

  460
  0
  16
  Kun tässä tulee ajeltua lyhyttä hyötyajoa säännöllisesti polkupyörällä, niin olen alkanut ihmetellä sitä kuinka vähän ja hitaasti se tekniikka tuntuu kehittyvän. Kilpapyöräilijöille ja innokkaille harrastajille tehdään kyllä höyhenenkevyitä hiilikuiturunkoja sun muuta, mutta monessa mielessä polkupyörät tuntuvat olevan melkein samassa pisteessä kuin jo vuosikymmeniä sitten.

  Peruskäyttäjänä haluaisin vaihteet, jotka toimivat varmasti ja helposti. Jokaisessa vuosikymmenten aikana omistamassani vaihdepyörässä (ketju- ja napavaihteita) vaihteiden toiminta on ollut epävarmaa. Osa vaihteista ei menee yleensä päälle tai ei pysy päällä. Ketjuvaihteisissa on ihan turhaa värkkäystä, erityisesti jos etukiekkoja on enemmän kuin yksi. Ketjut ovat paljaina ja sekä sotkevat että sotkeutuvat, toisinaan tippuvat kiekolta. Renkaat vuotavine venttiileineen ja puhkeavine kumeineen ovat edelleen täällä. Pinnat löystyvät ja katkeilevat.

  Onko polkupyörätekniikka kypsynyt hyvään kompromissiin vai raahataanko mukana turhaan ikivanhoja ratkaisuja? Missä ovat portaattomat vaihteet? Ketjut tai muu voimansiirto, joka on suojassa ja pysyy aina paikoillaan eikä vaadi tavallisesti huoltoa? Polkupyörät, joilla voi pyöräillä siisteissä vaatteissa töihin tai baariin sotkematta itseään rapaan? Missä ovat 2000-luvun pyörät?

  Mitä sanoo esim. markku55, joka taitaa olla ns. asioista perillä oleva taho?
   
 2. markku55

  markku55 Active Member

  Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  Kysymysesi on aika laaja-alainen, kysyisin sinulta ensin millaista pyörää tarvitset ja vasta sitten voisin kertoa mitä tiedän olevan tarjolla.
   
 3. c

  c Active Member

  4 922
  17
  38
  Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  Käyttö esineet kuluvat, ei se sen ihmeempää ole. Toki voit ostaa vanteet joissa on kiinteät puolat, puhkeamattomat umpikumit. Kardaanivetoisen fillarin.. yms. Mutta kuka sellasta oikeasti haluaa? :)

  Fillari on niin yksinkertainen värkki, että on aika turha odottaa mitään mullistavia uusia kekstintöjä. Sehän fillarin hienous on, se käyttää yksinkertaista tekniikkaa.

  Vaadi enemmän itteltäs ja vähemmän laitteilta, toisinsanoen.. opettele huoltamaan fillaris. Ennekuin keksitään täysin stabiileja materiaaleja (mahdottomuus) niin vaijerit tulevat venymään, ja pinnat elämään. Toki voi ostaa valmiiksi venytettyjä laadukkaampia vaijereita ja muuta.. mutta mikään ei tule rakaisemaan sitä, että emme elä pysähtyneessä todellisuudessa jossa materia pitää muotonsa ikuisesti.

  Nää ongelmat on luokkaa, miksei kukaan ole keksinyt kenkiä jotka ei kulu. Tai autoa joka toimii aina, tai huonetta jota ei tarvitse siivota.
   
 4. ∞

  Member

  460
  0
  16
  Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  Et tavoittanut Markku ihan ajatustani. En etsi pyörää vaan pohdiskelen ääneen miksi se tekniikka ei ole minusta juurikaan kehittynyt pitkään aikaan.
   
 5. ∞

  Member

  460
  0
  16
  Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  Odotinkin (mutta en toivonut) tällaista vastausta. Polkupyörä on minulle käyttöesine, jonka pitäisi toimia mahdollisimman vähällä vaivalla ja varmasti. Se pyörän hinkkaaminen ei ole minulle harrastus. En minä huolla säännöllisesti tiski- tai pyykkikonettakaan ja autoa käytän huollossa kerran vuodessa ja muuten vain ajan ja tankkaan.
   
 6. c

  c Active Member

  4 922
  17
  38
  Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  Mitä sä sitten odotit vastaukseksi? Jotain taikapyörää? Jos et itse jaksa huoltaa, niin sitten siitä ilosta pitää vaan maksaa jollekkin. Ei se kuluttaja fantastik taikamaailma ole todellista kuin mainoksissa, todellisuus on raakaa :) Pesukoneet menee tukkoon, autosta kuluu jarrupalat. Ja ovenkin saranat alkavat vikistä ajan kanssa. Ihmisetkin vanhenee ja hajoaa vähitellen, lopulta menevät täysin epäkuntoon ja lakkaavat toimimasta.

  Yks vastaus vois olla tietty se, että yksinkertaista fillaris. Ota siitä poies kaikki mikä voi hajota. Toinen vois olla, opettele sietämään epätäydellisyyttä. Kuten sitä että vaihteet eivät aina mene naks paikalleen vaan joskus pitää sopeutua vähän.
   
 7. sahe69

  sahe69 Well-Known Member

  10 466
  43
  48
 8. c

  c Active Member

  4 922
  17
  38
 9. mvuori

  mvuori Well-Known Member

  10 785
  140
  63
  Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  Syitä:
  * Kun peruspyörä on täsmälleen saman näköinen kuin 85 vuotta sitten, iso syy on nostalgiassa -- pyörä pitää ihmisen kiinni turvallisessa menneessä. Moottoripyörissäkin on paluuta pinnapyöriin.
  * Ihmiset tuodaan pyörille lapsina ja lasten pyörien pitää olla rimpuloita, että uusi pyörä voidaan myydä perheen jokaiselle lapselle ja jokaiselle sukupolvelle.
  * Pyörä maksaa saman verran kuin silmälasit - jostain on tingittävä.
  * Kevyt rakenteet ovat monenlainen etu: vähemmän painoa, vähemmän hintaa, vähemmän rahtikuluja. Kesto on kumminkin keskimäärin riittävä.
  * Rahalla saa parempaa, mutta kun kestoa ei näe silmillä, on hankalaa maksaa.
  * Ketjujen koteloinnin puuttumisessakin säästyy rahaa ja kokoonpanotyö helpottuu ja samoin ketjujen voitelu ja palauttaminen rattaille. Samalla korostuu paljas tekniikan estetiikka.
  * Jne...
   
 10. c

  c Active Member

  4 922
  17
  38
  Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  <IMG src="http://i.imgur.com/67APh6R.jpg"][​IMG]</IMG>

  Polkypyörä vuonna 2015
   
 11. Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  Niin siis mitä että, fillari jossa ei ole renkaita ja pinnoja? Osta joku mopo?
   
 12. Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  Kaksi suurinta syytä vaihteiden toimimattomuuteen on
  1. Vaihteita ei osata käyttää (hullulta kuulosta, mutta totta)
  2. Ketjurasvaa käytetään aivan liikaa
   
 13. niffe

  niffe Well-Known Member

  12 250
  232
  63
 14. c

  c Active Member

  4 922
  17
  38
  Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  Ja vaijerien venyminen, aika usein kaupasta ostetussa fillarissa on halvimmat vaijerit mitä löytyy. Ei kukaan myy sulle suoraan fillaria jossa on laitettu laadukkaat kalliimmat vaijerit. Miksi laittais, kun ei kukaan tajua kysyä tai vaatia sellaisia.

  Sama ongelma kaikessa, jos ei ymmärrä/tajua asiasta.. niin kyllä ne vaan kaupassa myy sulle sen mistä tekee eniten voittoa. Sen jälkeen ne saa susta sitäpaitsi hyvän asiakkaan huollon puolella.
   
 15. turo

  turo Member

  301
  0
  16
  Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  Toki on tietysti käyttäjäkohtaisia ongelmiakin, mutta perusjuttuna lienee se että kukaan ei ole katsonut tarpeelliseksi keksiä pyörää uudelleen. Ja miksi olisi? Eri käyttötarkoituksiin on tehty erilaista käyttöä kestäviä pyöriä ja kyllä (kunnon) maastokäyttöön tarkoitetun pyörän "avovaihteet" pysyvät rattailla kovemmassa menossakin, jos ei muuten, niin viimeistään ketjuohjurin kanssa ja maantiepyörän sähkövaihteet varmasti vaihtavat nopeasti ja täsmällisesti. Eli onhan noihin uusia juttuja tullut, mutta perustekniikka on samaa.

  Kuitenkin työmatkapyöräilyynkin löytyy varmasti hyviä vaihtoehtoja riippuen siitä miten paljon polkupyöräilyn mukavuutta arvostaa ts. on valmis maksamaan. Helkamaa en nyt ihan ensimmäiseksi suosittelisi jos mukavan pyörän haluaa.
   
 16. c

  c Active Member

  4 922
  17
  38
  Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  http://cdn.mos.bikeradar.imdserve.com/images/news/2013/04/16/1366111459100-7q3qwc04g3pi-700-80.jpg

  Loop Wheels, toi taittaa olla eka pinnaton vanne.. jossa on ratkaistu jäykkien vanteiden ongelma. Pinnat kumminkin elää aina vähän, ja siksi noita jäykkiä vanteita näkee lähinnä velodroomilla jossa ei kaivata mitään eloa vanteissa.

  Uusissa vanteissa on myös se, että ne pinnat elää ja hakee paikkansa vähän aikaa. Sen jälkeen ne pitää käydä kiristyttämässä, ja sitten kestävät suhteellisen pitkään. Ellei käyttäjä mokaile liikaa. Voi olla, että aika moni ei tajua ton ekan kiristyksen tärkeyttä ja jättää sen tekemättä.
   
 17. Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  Mulla on ollut Aino ehkä viisi vuotta, eikä siinä ole mikään vaatinut huoltoa, säätämistä tai korjausta. Etupyörän roiskeläpän halusi varas ja löysenti etukoriakin muttei saanut mukaansa, eli se piti kiristää uudestaan. Ei valittamista polkupyöristä.

  Jos ostaa autoksi Ferrarin, on se huoltamolla 70% ajasta, ja nykyiset sähkömikrosoftitkin kohta. Eli kyllä kehitystä tapahtuu ;-)
   
 18. markku55

  markku55 Active Member

  Vs: Polkupyörät vuonna 2015

  Juuri näin.
  Tosin en ymmärrä myöskään väitettä, ettei mitään kehitystä olisi tapahtunut. jopo on simppeli pyörä ja tarkoituksella, juuri siksi, ettei mikään vaijeri jumittaisi tai katkeaisi, yksinkertaisin pyörä jonka toiminta olisi taattu mahdollisimman pitkään ilman huolenpitoa. Teräsrunko on suojattu jauhemaalilla, eli parhaalla mahdollisella pinnoitteella tuohon hintaluokkaan, keskiöakselit laakereineen, kammet, napojen laakerit, ohjainlaakeristo, ketju, vanteet jne on kaikki valittu homogeenisiksi rungon kanssa, niin, ettei ostaja maksa mistään liikaa ajatellen laatua, mutta ei myöskään sisällä osia joiden laatu on ns ikuinen ylläpidosta huolimatta, eli ettei hinta nouse sen takia liian korkeaksi.
  Helkaman vakiopyörät ovat samalla ideologialla tehtyjä, niiden ikä on käytännössä ikuinen jos pyörästä huolehditaan edes parin vuoden välein.
  Kysynkin, kuka huoltaa autoaan, moottoripyöräänsä tai vaikkapa perämoottoriaan vain kahden vuoden välein, oisko jo mahis, että ihmiset ymmärtäisi polkupyörän olen samanlaisista materiaaleista tehtyjä kuin nuo edellä mainitut ja että niitä pitää huoltaa samaan tapaan kuin noita muitakin.
  Hyvin tehty fillari kestää ikuisuuden jos siitä huolehtii.
  Fillarin ongelmana on se, että se nähdään kertakäyttötuotteena, eli seuraavaa harkitaan kun muoti/maku/vaatimukset/tarve muuttuu, ja se tapahtuu nykymaailmassa turhan usein.
  Vika ei ole tuotteessa vaan mielikuvien muuttumisessa - minusta.
  Kun suunnittelin Helkaman 101 pyörän, oli tavoitteena UKK, eli Uutta Kunnollista ja Kestävää.
  Valitettavasti valittiin voimansiirroksi täysin uusi Shimanon automaattivaihteinen 8v vaihteisto kaikkine hienoine ominaisuuksineen, mm jousituksen jäykkyyden valinnat sähköisesti ja monine automaatti vaihteiston toimintavalikoineen.
  Liian hieno, liian aikaisin ja väärät markkinointikanavat, tuote oli myynnillisesti täysi floppi.
  Olen edelleen sitä mieltä, että kyseinen pyörä on yksi innovatiivisimmissa polkupyöristä joka on 2000 luvulla syntynyt, sen ainoa ongelma on hurjat muottikustannukset jotka rajoittavat edelleen kehitystä. Magnesium valajia ei myöskään ole kuin muutama jotka pystyvät valamaan noin isoja lohkoja laadullisesti oikein, joten kyse on myös valajien minimi määrien syndroomasta, jos ei ole määriä, ei ole järkeä valaakaan.
  No nyt olen jo kertonut enemmän kuin minun eläkeläisenä pitäisi, joten taidan sulkea suuni tältä kertaa.
   
 19. niffe

  niffe Well-Known Member

  12 250
  232
  63