Vaihteeksi kuvasin emännän grafiikan vedoksia. nyt oli tehnyt en verran runsaalla värillä puupiirroksia, että oli kiiltojen kanssa ongelmia. Laitoin valojen eteen polasuotimet ja tietenkin objektiivin eteen myös. Nyt oli kuitenkin käytössä hintava Hoyan mielestäni yllättävän vaalea pyöröpola. Ei oikein pelittänyt, kuten aikaisempi kadonnut sellainen. Toimi vain, sanoisinko puolittain. Onko siis kyseessä puolipolarisaatisuodin, ellei neljännessellainen? Kapa
Vs: polasuodin Teitkö huolella? Ensiksi yksi valo päälle polarisaattorin kanssa. Sitten kameran polarisaattoria kierretään, kunnes häiritseviä heijastuksia ei näy. Tämän jälkeen kameran polarisaattoriin ei saa koskea, fiksu teippaa sen kiinni asentoonsa. Sitten ensimmäinen valo pimeäksi ja toinen valo päälle ja kierretään sen päällä olevaa polaa kunnes kameran etsimessä näyttää hyvältä. Näin jatkaen viritetään yksitellen kunkin lampun pola parhaaseen asentoon. Jos ei onnistu, niin vasta sitten voi yrittää syyttää polarisaattoria.
Vs: polasuodin Suotimen vaikutus on suurimmillaan, kun valo tulee suunnilleen 90 asteen kulmassa kameran suuntaan nähden. Sehän ei reprotessa ole mahdollista, joten ihan täydellisesti heijastusten poisto ei onnistu. Edellä on vallan hyvä ohje parhaaseen mahdolliseen tulokseen pääsemiseksi. Valot vielä niin sivulle kuin on kätevää - toisaalta heijastuksetkin sitten lisääntyvät, kun kulma kasvaa.
Vs: polasuodin Hmm, olen noita tauluja kuvannut, niin öljyvärisellaisia, kuin grafiikkaakin elämäni aikana tuhansia, joten uskoisin perusasioitten olevan kohdallaan. Yleensä polasuotimet kun laittaa ristiin, niin pimenee, mutta nyt vaikutus oli hyvin hento. Tuntui toimivan kuitenkin, ehkä nämä uutukaiset vaaleat sitten hämäävät vain vanhusta. Yleensä pyrin välttämään tuota ristikkäissuodatusta, sillä lopputulos on luonnoton verrattuna siihen, miten ihminen näkee teoksen. Joskus on vaan pakko. Kapa
Vs: polasuodin Eikö noissa repro-kameroissa ole yleensä säädttävä < 45 astetta valaisukulma. Kiiltoihin vaikuttaa valaisukulman ja valon laadun lisäksi myös valaistava pinta ja materiaali.
Vs: polasuodin Aiemmin ihmettelin kun myynnissä oli kirkkaita polarisaatiosuotimia, minulle vastattiin, ettei ole mahdollista, myyjä antaa väärää tietoa ja ne tummuuserot mitä myyntikuvissa näkyy on vaan harhaa http://www.kameralaukku.com/portal/index.php/topic,92585.0.html
Vs: polasuodin Entä sitten? Täysin "kirkas" on ihan eri asia kuin suhteessa normaaliin aika tummaan "yllättävän vaalea".
Vs: polasuodin "Yllättävän vaalea" saattaa myös tarkoittaa "heikosti toimiva". Suotimen rakenteesta johtuen voi olla eroja siinä, miten paljon päästösuunnasta poikkeavat värähtelyt absorboituvat ja miten paljon ne kääntävät suuntaansa suotimen mukaan. Tavallinen polarisaatiosuodin, pyörö tai lineaarinen, vähentää valoa sen 2 pykälää. Noitten uusien sanotaan vähentävän noin 1 1/6 ( vajaa 1,2) pykälää. Koska ilmaisia lounaita ei ole, tulee se läpimenevän valon lisäys jostain, ja ainakaan heti ei tule mieleen muuta kuin se, että suodin ei pysäytä päästösuunnasta hiukan pielessä olevia valonsäteitä niin hyvin kuin perinteinen.
Vs: polasuodin Tuon käytetyn polarisaattorin kelpoisuuden saa selville katsomalla sen läpi sitä lampun edessä ole olevaa polaa kohti. Jos näkymä menee tummaksi polarisaattoria kiertämällä, niin pola on kelvollinen. Ideaalinen polarisaattori vie valosta puolet, mikä vastaa yhtä aukkopykälää. Käytännössä hävikki on luokkaa puolitoista aukkoa.
Vs: polasuodin Simppelinä kaverina voisin kuvitella, että itse suotimen ei tarvitse olla tumma vaikka sen läpi meneekin vain polarisoitu valo joka siis aiheuttaa valon vähenemistä enemmän tai vähemmän polan läpi kulkiessaan. Kyse on siis itse polarisaation aikaansaamisesta, tarvitaanko siihen tummaa lasia? Ajatellaanpa vaikka naivisti säleverhoa, säleverho voi olla väriltään musta tai valkoinen, lopputulos on käytännössä sama sen valon osalta joka pääsee esteettä verhon läpi, mutta näyttävät aivan eri tummuisina valon suunnasta katsottaessa
Vs: polasuodin Olisikohan edellinen kirjoittaja tarkoittanut sinun havaitsevan kuvan tummenemisen kiertämisen yhteydessä? Siitä oli varmaankin kysymys.
Vs: polasuodin No, taitaa kuitenkin olla niin, että tarvitsee. Perinteinen polarisaatiokalvo tehdään venyttämällä polymeerikalvoa, niin että saadaan sen molekyylit suuntautumaan jossain määrin samansuuntaisiksi. Kyseiset polymeerikalvot eivät ole ihan kirkkaita (luulisin) muutenkaan, lisäksi tietysti tulee se suodatuksen aikaansaama tummeneminen. (Suodattimissa niitä kalvoja laitellaan lasien väliin, tai sitten ei.) Ilmeisesti nuo uudet suodattimet on tehty eri tavalla valmistetusta kalvosta, saman tapaisesta jota käytetään nestekidenäytöissä. Miten se eroaa noista vanhan mallisista on sitten toinen juttu.