Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Polaroid 2000 ja alivalottuneet kuvat

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana Hpla, 25 Joulukuu 2020.

 1. Hpla

  Hpla Member

  43
  1
  8
  Sain appiukolta vanhan Polaroid Land Camera 2000 pikakameran mihin ostin kokeeksi filmiä. Netin syövereistä löytyi tieto, että SX-70 tyypin filmiä pitää ostaa. Nyt Joulupukista yritin saada todistusaineistoa, mutta kamera alivalottaa pahasti, lähes mustia on kuvat, ainoastaan valonlähteet näkyy joissain kuvissa. Pukista sain vähän hämärästi selvää kun käänsin valotuskompensaation täysille ja tupaan täydet valot päälle. Surkeita kuvia silti, aivan pimeitä.
  Missä vika ja onko asialle mitään tehtävissä?
  Viisi filmiä vielä kamerassa.
  IMG_20201225_212818.jpg
   
 2. c

  c Well-Known Member

  5 047
  48
  48
  Valotukset näyttävät pitkiltä, joten luultavasti sulla ei vain ollut valoa tarpeeksi. Tossa kamerassa ei ole salamaa, jota tarvitsisi sisäkuvaamiseen.

  Siihen saisi näköjään myös sähköisen erillis salaman, aluperin se on tehty käyttämään kertakäyttöisiä salamalamppuja.

  Polaroid polatronic 1 flash vintage | eBay
   
 3. Hpla

  Hpla Member

  43
  1
  8
  Kiitos vastauksesta! Täytyy vielä kokeilla ulkona kun aurinko alkaa näyttäytyä.
  Pukkikuvassa oli reilut sisävalot päällä, mutta voi tosiaan olla ettei tuo mahdottomiin pysty.
   
 4. Keni

  Keni Well-Known Member

  6 170
  1 330
  113
  SX70-filmi vaatii PALJON valoa, ja se on muutenkin aika vaikea valottaa oikein. Olen usein käyttänyt flashbaria jopa aurinkoisena päivänä ulkona.
   
 5. Hpla

  Hpla Member

  43
  1
  8
  Yrittäisinkö ulkonakin räpätä kuvan valotuskompensaattori tapissa?
   
 6. Keni

  Keni Well-Known Member

  6 170
  1 330
  113
  Ei välttämättä ihan tapissa, mutta pidä mielessä että valoa pitää olla runsaasti ellei ole salamaa käytössä.
   
  Hpla tykkää tästä.
 7. Hpla

  Hpla Member

  43
  1
  8
  Jatketaan harjoituksia! :)
   
  Keni tykkää tästä.
 8. c

  c Well-Known Member

  5 047
  48
  48
  Sisävalot voivat näyttää kirkkailta, silmät tottuvat ja ihmiset näkevät hyvin hämärässäkin. Kokeile ladata puhelimeesi joku valomittarti äppi niin saat jonkun käsityksen siitä kuinka paljon valoa oikeasti on.

  Tuossa sun kamerassa on f/9.4 linssi, se vaatii todella paljon valoa. SX-70 filmi on ISO160 herkkyydeltään. Tolla yhdistelmällä kuvaa ilman salamaa lähinnä vain kirkkaassa päinvavalossa.

  Voit laittaa noi mittari äppiissi, ja katsella milloin on riittävästi valoa johonkin vähintään 1/30sec valoitukseen. Silloin pitäisi tulla ihan ok kuvia.

  Lähtökohtaisesti pidä se exposure compensation keskellä, sillä säädetään ainoastaan sitä printin kirkkautta. Siis jos tuntuu että ne printit ovat liian tummia tai kirkkaita.. silloin sitä säädetään.
   
  Viimeksi muokattu: 2 Tammikuu 2021
  Hpla tykkää tästä.
 9. Mahe

  Mahe Member

  443
  2
  18
  Tuo että kamera nimenomaan alivalottaa voisi viitata siihen, että kameran valotuksen mittauksessa ja/tai sulkimessa on vikaa joka aiheuttaa liian lyhyen valotusajan.

  Nimittäin, alkuperäinen SX-70 filmi oli kai suunnilleen ISO120 tjsp, jos nyt olen käsittänyt oikein, kun tää uusi on ISO160. Tuon perusteella SX-70-filmille tehty kamera ylivalottaa nykyisellä filmillä ilman pientä valotuksen kompensaatiota, jos sen valotusmittari on kunnossa.

  Mulla on kaksi polaroid SX-70-kameraa, joista toinen valottaa ym. oletuksen mukaan oikein kun valotuksen kompensaatiota laittaa pykälän tummaan päin, keskiasetuksella kuvat ylivalottuu hiukan. Toisessa on silmin nähden hapettunut, sumea valonmittauskenno. Se ylivalottaa reiluhkosti, kameran valotussäätö riittää juuri ja juuri päivänvalossa, johtuen luultavasti siitä että kenno ei saa valoa kunnolla, koska sen pinnassa on hapettumaa.
   
 10. Hpla

  Hpla Member

  43
  1
  8
  Itse en näistä pikakameroista mitään oikein ymmärrä, mutta pitäisikö mielestäsi laitteen suljinnopeus riittää sisätiloissa kuvan ottamiseen? Aukkohan on kiinteä ja pieni, kuten edellä mainittiin, mutta kuinka pitkäksi kamera pystyy suljinaikaa venyttämään?

  Ei ole tullut vielä ulkona tuota kokeiltua. Kun lähdet töihin, on pimeää, kun tulet töistä, on pimeää. :D
   
 11. Keni

  Keni Well-Known Member

  6 170
  1 330
  113
  Laita kamera kaappiin talveksi ja ota se jälleen esiin kesäkuussa. ;)
   
  Hpla tykkää tästä.
 12. c

  c Well-Known Member

  5 047
  48
  48
  Sekunti taitaa olla maksimi tuossa, enkä ihmettele sitä koska noi filkat varmasti kaipaisivat aika rankkoja resiprookki korjailuja pitkillä valotuksilla.
   
 13. Mahe

  Mahe Member

  443
  2
  18
  En ole sisätiloissa viitsinyt edes kokeilla ilman salamaa. Itsekin uusi näiden parissa mutta on tullut luettua netti läpi noihin liittyen :D Kesää odotellessa...
   
  Hpla tykkää tästä.
 14. Hpla

  Hpla Member

  43
  1
  8
  Tehdäänpä näin että kuvataan ensi kerran kun päivä pitenee ja valoa riittää. Kiitos teille kaikille avusta ja vinkeistä!