Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Polarisaatiosta

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana markku55, 20 Toukokuu 2016.

  1. markku55

    markku55 Active Member

    Moi kaverit,
    Olen aika tumpula näissä digiympyröissä, joten pakko kysyä näistä polarisaatioasioista:
    1. Onko siis niin, että digikenno ei "hyväksy" perinteistä polarisaatiosuodinta?
    2. Miten toimii pyöröpolarisaatiosuodin digissä ja miten analogisessa filmikuvauksessa?
    3. Toimiiko pyöröpolarisaatiosuodin riippumatta asennosta, vrt polarisaatioaurinkolasit?

    Nää nyt vaan on hakusessa, älkää lähtekö nälväilylinjalle, toivon.
     
  2. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 680
    543
    113
    Vs: Polarisaatiosta

    1. Kai se hyväksyy senkin Tuohon saavat viisaammat vastata.
    2. Samalla tavalla.
    3. Toimii, mutta asento vaikuttaa siihen, kuinka se käyttäytyy. Ota suodin käteen, ja katso sen läpi, niin näet vaikutuksen.
    Sama vaikutus on myös silloin, kun se on objektiivissa kiinni. Näet sen katsomalla etsinkuvaa joko etsimen tai takatelkkarin kautta.
    Pätee tietenkin vain objektiivin läpi katsottavalla etsimellä.

    Kapa

    p.s.
    Otapa ne pola-aurinkolasit käteen ja kääntele niitä silmäsi edessä. Samoin käyttäytyy tuo suodin.
     
  3. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 456
    1 395
    113
    Vs: Polarisaatiosta

    Suotimen vaikutus kuvaan on sama kuvaatko filmille tai digille. Valonmittauksen ja / tai tarkennuksen kanssa kuulemma _voi_ tulla ongelmia lineaarisen suodattimen kanssa (siis rippuen mittaus / tarkennuskennon toiminnasta) . Itse en ole ongelmia havainnut.  Ellei kameran ohjekirja / netti kerro niin menee kai sitten kokeiluksi.
    Entä jos varuilta hommaat saman tien pyöröpolan?
     
  4. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
  5. hm

    hm Member

    215
    12
    18
    Vs: Polarisaatiosta

    AnselA:n mainitseman linkin sivulta löytyy myös linkki taustatietosivulleni, jota lukemalla polarisaation salat toivottavasti avautuvat.

    1. Digikennon kannalta edessä olevan polarisaattorin tyypillä ei ole mitään vaikutusta lopputulokseen.
    2. Samalla tavalla, kuten jo aiemmin todettu.
    3. Polarisaattori pitää kiertää sopivaan asentoon halutun vaikutuksen saamiseksi. Lineaariset ja pyöröpolarisaattorit toimivat lopputuloksen kannalta samalla tavalla.

    Peilittomissä järkkäreissä ja pokkareissa voi käyttää tavallista lineaaripolarisaattoria. Pyöröpolasta ei ole tällöin mitään etua, paitsi myyjälle, jolle jää runsaammin katetta.

    Peilikameroissa voi valotusautomatiikka toimia virheellisesti käytettäessä perinteistä lineaaripolarisaattoria. Lisäksi peilikameran tarkennusautomatiikka voi ennenaikaisesti lakata toimimasta hämärässä valossa.

    Peilikameralla voi ongelmitta käyttää lineaarista polaa, jos käyttää manuaalisia asetuksia ja tarkistaa tuloksen kuvan histogrammista.

    Lineaarisen polarisaattorin ongelmat peilikameran kanssa johtuvat siitä, että osa valosta johdetaan osittain läpäisevän peilin läpi tarkennuksen ja valonmittauksen detektoreille. Tässä osittain läpäisevässä peilissä valo polarisoituu osittain, jolloin lineaaripolarisaattorin läpi tulevan valon määrä vaimenee suhteessa valotasoon. Pyöröpolarisaattoria käytettäessä osittain heijastavalla peilillä ei ole vaikutusta valon läpäisyn suhteisiin.
     
  6. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Polarisaatiosta

    Kiitos vastauksista, lineaaripolarisaatio oli minulle tuttu ja "ymmärrettävä" asia, tuon pyöröpolarisaation toimintatapakin kävi nyt selväksi, en tosin oikein tajunnut miksi nimessä on sana pyörö mukana.
     
  7. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Polarisaatiosta

    Miten sinä kääntäisit sanan "circular"?
     
  8. thirvi

    thirvi Member

    167
    3
    18
    Vs: Polarisaatiosta

    Ketjun pikaisesti luettuani luulen että markku55:ltä puuttuu vielä pieni pala lankaa, joka luultavasti avautuu tästä kuvasta (jos kuva vaan teknisesti avautuu). Se ei nyt ole valokuva, mutta kaaviokuvakin yleensä kertoo insinöörille enemmän kuin tuhat sanaa.

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Circular.Polarization.Circularly.Polarized.Light_Circular.Polarizer_Creating.Left.Handed.Helix.View.svg/2000px-Circular.Polarization.Circularly.Polarized.Light_Circular.Polarizer_Creating.Left.Handed.Helix.View.svg.png

    Pyörö on mukana, koska pyöröpola lopuksi ikäänkuin "heittää valon kierteelle", pyöröpolarisoiduksi, blokattuaan ensin tietynsuuntaiset aaltoliikkeet pois. Tavallinen polarisaatiosuodin siis jättää läpitulevan valon tietynsuuntaiseksi, jolloin se suunta voi sotkea valon jakoa kameran sisällä ja siten tasapainoa, kuten Hannu kirjoitti.

    Tämä vastaa siis varmaan myös kysymykseen kolme. Eli vaikutus läpi tulevaan valoon riippuu kyllä asennosta, mutta kameran toiminnan kannalta vaikutusta ei enää ole koska se kiertäminen ei enää muuta läpi menneen valon polarisaatiota (kameran sisällä). Se muuttaa siis ainoastaan läpi tulevaa valoa (kuvan ulkoasua ja valon jakoa kuva-alueella), koska se blokkaa pois tietynsuuntaista polarisoitunutta valoa, mihin kuvaaja siis voi vaikuttaa kiertämällä suodinta.
     
  9. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Polarisaatiosta

    Kiitos asiallisesta ymmärtämisestä, olen kuvien kautta asioita ymmärtävä ihminen, tämä periaatepiirroksesi on melkoisen havainnollinen ja selvittää asiaa enemmän kuin tuhat sanaa.
    Anselille sen verran, että en koe aina englanninkielisiäkään määritelmiä kovin havainnollisiksi, joten niiden kääntäminen suomeksi ei yleensä auta ymmärtämään asiaa sen paremmin, mutta kiitos kuitenkin.