Ilokseni sain olla mukana Lontoossa muutaman päivän tutustumassa englantilaiseen koulumaailmaan ja uskonnonopetukseen. Varsin mielenkiintoista tavata uusi Britannian suurlähettiläämme (suoraan Berliinistä) sekä saarivaltio ehkä tunnetuin Imaami (mukava mies) ja ennen kaikkea keskustella ja kuunnella pitkän linjan humanistia, Koptikirkon piispaa. Siellähän tilanne on aivan toisenlainen kuin täällä jo kahdesta perusseikasta johtuen. Eli eri uskontokuntia edustavien sekä ko. variaatioiden ja koulutuslinjojen lukumäärästä. Soppa sotkee tietysti julkisten koulujen suhde englannin kirkon ylläpitämiin kouluihin nähden. Kohtuullisen rauhallisesti voi todeta, että pääsemme vielä toistaiseksi perin helpolla jos joku tiukkapipo ei ryhdy kehittelemään liikaa eri sääntöjä ja vaihtoehtoisia polkuja. Se, mikä olisi enemmän kuin suotavaa, eli välttämätöntä, olisi ymmärtää ottaa lusikka siihen toimivaan käteen ja ymmärtää mihin päin maailma on menossa. Jääräpäiset kuppikunnat, jotka lähtökohtaisesti kieltävät muutoksen olemassaolokin tekevät tietämätään turhaa jarrutustyötä kehityskulussa, joka on ohittanut heidät molemmilta puolilta jo ajat sitten.
Vs: Pientä mittakaavaa Kyse edelleen koulutuksesta ja erilaisten ihmisryhmien sovittamisesta saman koulutuksen piiriin. Meillä ollaan kovasti herkkiä siitä, mitä ei saa tehdä, mutta ei siitä mitä saa tai pitäisi tehdä. Epävarmuus periytyy kaiken uuden ja erilaisen pelkäämisestä. Siksi mm. muslimien ja muiden uskontokuntien edustajien eli käytännössä oppilaiden osallistuminen suomalaisten lapsien kanssa samoihin tunteihin koskien mm. maailman eri uskontoja on meille vaikeaa jopa mahdotonta. Ja juuri tässä kohtaa emme tiedä tai ymmärrä että uskonto perusarvona on muuttajille tärkeysasemassa paljon korkeammalla kuin meillä suomalaisilla. Runsaan kirkosta eroamisen johdosta (millä ei tosin ole mitään tekemistä itse uskon kanssa), tasoittuvat henkilömäärälliset erot joka päivä. Vähemmistöt eivät ole kohta vähemmistöjä, vaan tasa-arvoisesti otettavia kokonaisuuksia. Ja sitähän ei kotimainen perusänkyrä salli. Esim. näihin kysymyksiin joutuvat niin englannin valtiolliset koulut samoin kuin kansankirkon omat koulut ottamaan vahvasti kantaa. Maassa on erilaisia, pitkään siellä asuneita yhteisöjä, jotka laskevat lapsensa monen sorttisille tunneille mutta kuten aina, uskonto on eriyttävä tekijä. Toisaalta esim. intialaiset haluavat lapsensa ns. parempiin ja kalliimpiin kouluihin, koska varsinkin Britanniassa ne antavat huomattavasti paremmat eväät ja siten myös mahdollisuudet parempiin työpaikkoihin ja vauraampaan tulevaisuuteen. Ne ajat, jolloin etniset ryhmät olivat vain kuppiloiden pitäjiä ovat ohi niin siellä kuin meilläkin. Meillä varaudutaan muutokseen ja onkin korkea aika suunnitella ja valmistautua konkreettisin toimenpitein siihen, että oma, kansallinen identiteetti säilyy ja samalla siihen sisältyvät myös maahanmuuttajien lapset. Teoriassa varmaan vaikuttaa helpolta, mutta kuten lukuisista verkkokeskusteluistakin voi huomata, ei asia tässä maassa ole todellakaan helppo. Usein kuulee ja näkee väitettävän, että esteenä ovat myös maahanmuuttajien perinteiset tavat (ei voi yleistää, koska muuttajia on niin monenlaisista lähtökohdista). Toisaalta voi yhtä hyvin todeta, että esteenä ovat omat ennakkoluulomme ja pelkomme. Viimemainittu on omasta mielestäni se todellisempi syy. Asiat ovat vaikeita. Sen näkee myös laukun keskustelupalstoilta. Joten vastauksena Saken arveluun, että mukavaa oli voin todeta, että omalla tavallaan kyllä, mutta pikaisia lähtöjä, minuuttiaikatauluja ja kiirettä piti aivan kiitettävästi. 3,5 vrk. on kuitenkin lyhyt aika. Aina on hyvä oppia lisää ja uusia puolia (mukamas) tutuista asioista
Vs: Pientä mittakaavaa Kiitos avaamisesta. Itseäni on jotenkin huvittanut varsinkin perusopetuksessa se tietynlainen paradoksaalisuus. Samaan aikaan puhutaan suvaitsevuudesta ja sitten kuitenkin etsitään etsimällä paikkoja, joissa voidaan saada turhia vastakkainasetteluja. Uskonto ja sen opetus on hyvä esimerkki. Tarkkaan en tosin nykyistä opettajakuntaa tunne, enkä opetusta itse uskontotunnilla. Jos omasta kokemuksesta kaivaa, niin kyllä ainakin kolmisenkymmentä vuotta sitten perusopetuksen uskonnon opetus ja rippikoulun opetus erosivat kuin yö ja päivä. Tai kirkko ja herätysliike. Voisi verrata myös niin, että koulussa pakotettiin uskoon, kun taas seurakunnassa pyydettiin[sup]1[/sup] tunnustamaan usko. Toki vastakkainasettelua tämäkin. Mutta siis. Tietysti perinteet ja kansallinen identiteetti (mitä se sitten tarkoittaakaan suomalaiselle) on hyvä tietää ja tiedostaa. Itse kun olen nykyisin ns. pakana, niin olen joka vuosi kysynyt muksulta, että haluaako jatkaa uskonnonopetuksessa vai elämänkatsomustiedossa. Samoja moraalikäsityksiä ja etiikkaa kun löytyy kummastakin, eri tavoin vain kerrottuna, joten itselleni se on toisarvoista, enkä siten halua pakottaa. Peruskouluissa voitaisiin mielestäni opettaa uskontoneutraalisti. Mitä yksityiskouluihin tulee. Onhan Suomessakin yksityiskouluja. Ja ostopalveluina niistä opetusta hankitaan. En usko, että yksityiskoulu sinällään mitenkään "parempi" olisi. Kannattaa muistaa sekin, että Britanniassa akateemisessa koulutuksessa on verrattain isot lukukausimaksut. Se karsii jo hakijoita. Eli järjestelmät on yleisestikin aika poikkeavia toisistaan. Enkä oikein brittejä niin liberaaleina osaa kyllä nähdäkään. Mutta siis. Varmaan omat ennakkoluulot ja pelot määrittelee suunnan. edit. [sup]1[/sup] sana lisätty edit2. liberaaneina -> liberaaleina
Vs: Pientä mittakaavaa Koko uskonnonopetus voitaisiin tosiaan poistaa kouluista ja jättää se kirkkojen tehtäväksi. Perusasiat kaikista uskonnoista/uskontokunnista sitten vaikka historianopetuksen yhteydessä. Tilalle sitten jotain järkevämpää, vaikkapa sosiaalisten taitojen opetusta.
Vs: Pientä mittakaavaa Mielestäsi todellisemman syyn kumoaa varsin tarkkaan se kokemus, joka meillä on vuosikymmenten mittaan monista maahan tulleista ryhmistä: kaakkois-aasialaisista, eteläamerikkalaisista yms. pakolaisista. He ovat sopeutuneet suomalaiseen yhteiskuntaan varsin hyvin; todennäköisesti myös omat perinteiset tapansa säilyttäen. Vietnamin venepakolaiset, Kiinasta muuttaneet toisinajattelijat, jo 70-luvulla Perusta ja Chilestä tulleet - ei ongelmia. Balkanin porukka on sopeutunut varsin hyvin, virolaiset tietysti. Inkerikot kohtuuhyvin. Niitten kanssa on eletty ja eletään, kukaan ei taida enää taustoja muistaakaan, eikä huomaa enää työkaverista, että ai niin, sehän on maahanmuuttaja. Sitten on näitä toisia ryhmiä, jotka eivät tule koskaan sopeutumaan suomalaiseen elämänmenoon. Sen kieltäminen tai huomiomatta jättäminen on tasan yhtä typerää kuin paljon halveksittujen persujen vieraiden kammoaminen. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, oli 50-luvulla ja on nykyisinkin.
Vs: Pientä mittakaavaa Jo kauan sitten totesin, että ns. myötähäpeän tunteminen on aivan turhaa. Jokainen vastatkoon itse teoistaan.
Vs: Pientä mittakaavaa +1 Myötähäpeä vaikuttaa usein vain tavalta ilmaista oma paremmuus verrattuna häpeän kohteisiin.
Vs: Pientä mittakaavaa Mä osoittaisin sormella kyllä jotain muuta hallituspuoluetta. Vaikka toki n-sana onkin ihan "neutraali" kepun syntymailla. Juttelin parin henkilön kanssa kesällä, kun yksi idiootti halusi provosoida tylsän lomansa aikana. Kaikilla hallituspuolueilla olisi ollut silloin mahdollisuus jyrkkä ei kaikenlaiselle rasismille. Riski pakolaistulvasta kun oli jo silloin aika käsinkosketeltava. Varsinkin ulkoministerin olisi jo tuolloin pitänyt sanoa jyrkkä ei. Ihan yleisen yhteiskuntarauhan takia. Itselläni meni ainakin tuolloin lopullinenkin luottamus ulkoministeriin. Hänen sanoja lainatakseni: Kuvottavaa vastuuttomuutta ulkoministeriltä Suomen edustamisessa. Toki arvoisalla ulkoministerillä muutenkin on realiteetit haussa. Hänen mukaansa ei ole ollenkaan selvää saako takuueläkeläinen asumistukea. Mietin vain, tarkoittiko hän niitä asunnottomia. No arvailuja tämä. Kuvottavaa arvailua. Edit. Olikin dynaaminen linkki. Poistin.
Vs: Pientä mittakaavaa Voi kyllä kuvitella miten persuja sieppaa kun heidän hallituskaudella tulee pakolaisia enemmän kuin koskaan.
Vs: Pientä mittakaavaa Mustaa kynää tarkoitin. Negroa. Sormella osoittelulla tarkoitin muuta kuin viittaamaasi kokoomusta. Pahoittelut.
Vs: Pientä mittakaavaa Nyt kyllä jo vähän hävettää... http://www.nytimes.com/2015/09/26/world/europe/nationalists-in-finland-hurl-rocks-at-iraqis-seeking-asylum.html?_r=1
Vs: Pientä mittakaavaa Älä. Jos tästä maasta joku sais lähteä niin ensimmäisenä sais mennä tuollaiset vatipäät.
Vs: Pientä mittakaavaa Myös Turku haluaa laittaa pitkäaikaistyöttömät "töihin" vastaanottokeskuksiin. Köyhää on kiva kyykyttää ja samalla lisätään vain vihaa. Aikeen yksityiskohdat taitavat olla vielä paljastamatta, mutta epäilen kyseessä olevan jälleen karenssin uhalla ja 9€ ylläpitokorvauksella tehtävää pakkotyötä. Siis laillistettua orjakauppaa.