Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Nikoniin makroa ostamassa

Discussion in 'Optiikat' started by JussaH, Apr 27, 2006.

    Tästäkin aiheesta on varmaan jo täällä keskusteltua, mutta en löytänyt aivan riittävästi vielä infoa omaan tarpeeseeni eli:

    Mikäs ois hyvä makroputki Nikoniin?

    Oon ajatellut ostaa Sigman EX 2,8/50 DG Macro S/AF, mutta myöskin Micro nikkor 55mm:en kiinnostais.
    Tossa Sigamssa ois suurennus suhde ilmeisesti 1:1 ja Nikkorissa 1:2, mutta tässä ei ois AF:ää, jota voisin kuitenkin toisinaan tarvita. Ideana olisi, että samaa putkea voisin käyttää myöskin muotokuvaukseen. Kumpi noista nyt olisi parempi täyttämään nuo kaksi vaatimusta?

    Eli jos jollain ois kokemuskia hyviä/huonoja noista putkista lähikuvauksessa, niin otan kiitollisena infoa vastaan?

    Myöskin kääntörengasta olen ajatellut, mutta ajaako loittorenkaat saman asian?
     
  1. simos

    simos Staff Member

    8,444
    442
    83
    Tota 55mm micro nikkoria on kahta mallia. 3.5 ja 2.8 valovoimaisina. F:3.5 malli 1:2 ja F:2.8 versio tarkentuu 1:1. Kumpi kyseessä ?

    Jos liki normaalimakroa havittelet niin toi sigma vois olla edullisuutensa kanssa aika hyvä. Mutta vielä parempi voisi olla Nikkor 60/2.8 micro. Skarppi lasi hyvällä polttovälillä ja jonkinverran näkyy käytettynäkin liikkuvan...
     
  2. Digi- vai kinorunkoon?

    Kinarissa 50-60mm turhan lyhyt sekä muotokuviin että esim. luonnon makrokuviin, parempi vaihtoehto olisi 90-105mm Tamron/Tokina/Sigma/Nikon - kaikki lienevät ok. Omaa kokemusta 90/2.5 Tamronista (MF) filkalla ja 105/2.8 AF-Nikkorista (35mm ja digi), molemmat erinomaisia. Filmillä erityisesti luonnon makrokuvissa kannattaa katsella 180-200mm laseja, mutta digillä ne ovat usein turhan järeitä makroiluun - vaihdoin itse 180mm Sigman pois kun aloin kuvata digille.

    Oma ehdotus muotokuva- ja luontokäyttöön niin filkalle kuin digille olisi Tamronin 90mm AF tai MF - vastaa digillä 135mm. Vanhimmat 90/2.5 AF-mallit voivat olla ongelmallisia nykyrungoissa (elektroniikan yhteensopivuusongelmia joissain Nikon-malleissa). Sama voi tietysti tulla piraatin kanssa vastaan myöhemminkin. Vanha manuaalinen SP 90/2.5 lienee turvallinen, ja helppo myydä pois jos ei sovi käyttöön.

    Virgilio Community - Page Not Found
     
  3. simos

    simos Staff Member

    8,444
    442
    83
    Tais kysyjä olla kiinnostunu ns. normaalimakroista ku noista kahdesta halusi tietoja.

    Jos yleisesti suosittelis niin toi 90-105mm polttovälialue olis varmaan se optimaalisin... nikkor/sigma/tamron/tokina linjalla. Ja jopa 150-180mm toimi myös ns. croppidigirungoissa... vaikka äkkiseltään tuntuukin pitkältä. Nyt itsellä käytössä sigman 150/2.8 makro... ja ei äkkiseltään ole tarvetta vaihtaa pois. Lyhyemmille polttoväleille löytyy sit loittosatsia, jos on tarvetta. Tosin tommonen ~50mm oikea makro vois olla hyvä lisä lähikuvaukseen.
     
  4. AnselA

    AnselA Active Member

    8,534
    4
    36
    Kääntörenkaalla epäsymmetrinen opiska käännetään yli 1:1 suurennuksissa "parempaan" asentoon. Ei toimi loittojen tapaan.

    Hmm... olen kuvannut Micro-Nikkor 55/3.5:lla kasvikuvia parikymmentä vuotta. Erityisesti pienten tunturikukkien kuvaamisessa se on ollut mainio. Rakennettu niin ettei tarvitse erillistä vv-suojaa. Käy myös yleislasiksi jos valovoimaa ei tarvita.
     
  5. Uusimmassa Practical Photographyssä oli jonkinlaista testintynkää noista 100mm macroista.
     
  6. RB

    RB Well-Known Member

    9,459
    1,289
    113
    Mulla on Nikoniin Wanha Sigman AF 90/2.8 makro. Ihan kiva, mutta himmentimen palautusjousi on velttoa tavaraa, joten vähäinenkin lamellien jäyklistyminen aiheuttaa takertelua ja valotuksen heittelyä.

    Se olikin jo jonkinaikaa MR:kameran myyntilistalla, kaupan ei mennyt enkä taida näillänäkymin edes myydäkkään että olis jotain kaveria F90X:lle. Penteleet kadottivat sillä reissulla vastavalosuojan ja alkuperäisen lähilinssin:(
     
  7. diagonal50

    diagonal50 Member

    755
    0
    16
  8. Hmm... olen kuvannut Micro-Nikkor 55/3.5:lla kasvikuvia parikymmentä vuotta. Erityisesti pienten tunturikukkien kuvaamisessa se on ollut mainio. Rakennettu niin ettei tarvitse erillistä vv-suojaa. Käy myös yleislasiksi jos valovoimaa ei tarvita.[/quote]

    Totta, ja toimii kukkien kanssa jos haluaa taustan erottuvan jotenkin tunnistettavana.

    Pidempi lasi = pidempi vapaa etäisyys kohteen ja etulinssin välillä = helpompi hoitaa valaistus (esim. heijastin). Hyönteisten ja muiden pakenevien kohteiden kanssa 100mm tahtoo jäädä jopa vähän lyhyeksi (kinarissa.)

    Lisäksi kapeampi kuvakulma helpottaa taustan häivyttämistä (=rajaamista) jos haluaa nimenomaan poistaa taustasta häiritseviä elementtejä.

    Nikkorin 200/4 IF (Se manuaaliversio) on muuten näissä suhteissa mainio kapistus. Lisäplussaa jalustapannasta - rajus helpottuu enemmän kuin laki sallii.