Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

PC-Nikkor 35mm f2,8 "AI" muunto

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana linnuke, 13 Huhtikuu 2019.

 1. linnuke

  linnuke Member

  61
  1
  8
  Tervehdys, tällainen kysymys, että aiheutuuko ongelmia jos vaan poistaa metallia siltä osalta bajonettia ympäröivästä kauluksesta, josta se ottaa kiinni AI-kynteen? mitään informaatiotahan ei välity ko objektiivista rungolle.

  terveisin JLi
   
 2. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 140
  226
  63
  Ei pitäisi.

  Jos se bajonetin reunus on ulkoneva, niin se kannattaa viilata pois koko matkalta. Rungosta riippuen opiska ei tahdo mennä kiinni, jos se reuna on ulompana kuin bajonetin pinta. (Siis taaksepäin, kameraan tuleva kosketuspinta.). Vanhoissa pre-Ai opiskoissa usein on.
   
 3. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 140
  226
  63
  Ja, välittyyhän se aukkotieto, jos siihen Ai-kynteen sopivan pykälän onnistuu viilaamaan. Tosin, paljoa etua siitä ei taida olla.
   
 4. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  20 201
  205
  63
  No noi edut on moninaisempi asia sentään. Millä rungoilla mitenkin ja paljonko on paljon ja silleen. :p

  (PC Nikkor -tapauksessa aukkotietoa ei välity koska aukkorengas on objektiivin nokalla eikä perässä.)
   
 5. linnuke

  linnuke Member

  61
  1
  8
  Kiitokset vastauksista. Shift-objektiivista, jossa preset himmennin kärsällä, tosiaan kysymys(jonka oisi voinut kysymystä aseteltessa ilmaista tarkemmin).
   
 6. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  20 201
  205
  63
  Reunan ottaminen kiinni rungon AI-luistin nappulaan saattaa myös vaikuttaa niin että objektiivi menee kiinni mutta painaa siten että luisti jää väärään asentoon ja siten mahdollisesti asettaa valotusmittarin toiminnan väärin himmennetyn aukon mittauksessa.

  Muutamissa filmirungoissa AI-nappulassa on nivel vapautusnappeineen ja sen voi siksi kääntää pois tieltä. Muut AI-kytkennän omaavat rungot taas vaihtelevat osan toteutuksen suhteen ja joskus kuulee väitettä ettei mitään ongelmaa olisikaan joillain digirungoilla, mutta siinä kannattaisi kyllä tarkkailla asiaa tarkemmin ensinmainitsemani AI-luistin vapaan liikkeen estävän hankauksen takia.
   
 7. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 140
  226
  63
  Nimenomaan. Joku vanha pre-ai aikakauden opiska voi olla sellainen, ettei mene ollenkaan runkoon kiinni, tai sitten tosiaan painaa jotain säätörengasta tai kynttä. Joissakin on aika pitkä se kaulus bajonettitason taakse, ja se voi estää kiinnityksen. Tossa on yksi viilaus, mutta kaikkiin runkoihin tuo ei menisi, reuna ulottuu aika kauas taakse.

  _4323027.jpg
   
 8. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  20 201
  205
  63
  Joo siis AI-muunnetuksi viilattu kyllä sopii kaikkiin eli vain siihen rungon AI-kytkennän nappulaan reuna ottaa jos ottaa.

  (Mutta siis PC-Nikkoristahan tietty kannattaa hioa ympäriinsä matalaksi niin on siistimpikin. Kaipa se takaosa irtoaisi melko helposti hiontaa varten?
  (Vai helpotaisiko bajonetin irrotus: Google-kuvahaun tulos kohteessa https://www.destoutz.ch/slides/lens_35mm_f2.8_902022_alt5.jpg

  35mm f/3.5 PC-Nikkor
   
  Viimeksi muokattu: 14 Huhtikuu 2019
 9. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 140
  226
  63
  Minulla on semmoinen muistikuva, että sitä reunaa on joissakin pre-ai opiskoissa ohennettava kauttaaltaan, Ai-loven viilaus ei riitä. Kaikissa rungoissa bajonetti ei ole niin paljon koholla, että paksu reuna mahtuisi. (No, hämärä muisto jostain kauan sitten käytettyjen runkojen ajoilta.)
   
 10. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  20 201
  205
  63

  Hiukan hämärältä kuulostaa. Mutta en kaikkia runkoja ole ehkä niin tarkkaan katsonut. Kuvissa F100 ja F3 AI-optiikoilla. D810 näyttää vastaavalta. AI-objektiivin ulokkeet voisivat olla tuplasti korkeita ja edelleen ne mahtuisivat runkoihin.

  NikkorAI_DSC1759.jpg

  NikkorAI_DSC1761_edited-1.jpg
   
  Viimeksi muokattu: 14 Huhtikuu 2019
 11. linnuke

  linnuke Member

  61
  1
  8
  PC-2213.JPG
  lähti kävelemään tuo reunus(laiskana vaan sen rungon ai-vivun kohdalta, ei tullut kauneus taikka terveys, mutta ei ahdistele runkoa.
  jotenkin sohin liitteen kanssa...
   
  Mirrored tykkää tästä.
 12. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  20 201
  205
  63
  Ihan siisti joten ei alenna vanhan hienokuntoisen esineen arvoakaan (vaan nostaa sitä - pl. erityiset keräilijät).

  Miten ja millä tuon teit?
   
 13. linnuke

  linnuke Member

  61
  1
  8
  puu- ja metallilattaviilalla nyhräämällä, objektiivi suojattuna ettei pääsisi purut tunkeutumaan mekaniikkaan. Purettuna ja koneellisesti ois helpompaa, mutta en lähtenyt murjomaan ruuvin kantoja