Olen kuvannut tähän saakka Yashica Electro 35 GS:llä ja Canonin AE-1 Programilla jossa Canon FDn 50mm f1.8. Nyt on kuitenkin ollut fiilis että tekisi mieli hommata joku laadukkaampi normaalilasi eli joku valovoimainen 40-50mm. Hintakatto siinä 350€. Ehdotuksia? Olen miettinyt vähän Leican 50mm f2 Summicron-R -lasia. Kokemuksia tuosta?
Onhan Summicron-R 50mm ihan pätevä objektiivi, mutta vastaavaa laatua on monilla merkeillä. Valovoimaiseksi ei ole tällaisia normaaleja ollut tapana kutsua. Jos Leica, niin toki Leican runkokin. Kuka himmennetyn aukon käyttöä haluaisi? Mutta näin ehkä ajattelitkin. Liekö edes R to FD sovitteita saatavilla, epäilen. Tuskin ainakaan helposti. EF-kiinnitykseen toki löytyy.
Haiskahtaa aika paljon tulevalta pettymykseltä jos odotetaan parempaa kuin New FD (FDn) 50/1,8. Vai olisiko FD parempi ja tinkimätön: https://www.casualphotophile.com/2014/12/21/canon-fd-50mm-1-8-fdn-review/
https://www.ebay.de/sch/i.html?_odkw=leicaflex&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xleicaflex+mit+50.TRS0&_nkw=leicaflex+mit+50&_sacat=0 https://www.ebay.de/sch/i.html?_odkw=leica+R5&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR3.TRC1.A0.H0.Xleica+R8.TRS0&_nkw=leica+R8&_sacat=0 https://www.ebay.de/sch/i.html?_odkw=leicaflex&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR7.TRC1.A0.H0.Xleica+R5.TRS0&_nkw=leica+R5&_sacat=0 Siellä näin mm. Leicaflex SL + Summicron 50 budjetin rajoissa. Myyjä itävaltalainen liike. Noissa R-objektiiveissa on syytä tiedostaa erilaisten mekaanisten valotusmittarikytkentöjen vaikutus. Niitä on kolme. Hintaankin tämä jonkinverran vaikuttaa. 1-cam 2-cam 3-cam 3-cam sisältää rinnan kaikki kolme. Kaksi ensimmäistä kuuluu Leicaflexien aikakauteen ja kolmas ilmestyi kun tuli R3-runko. Ilman oikeaa kytkentää rungon valonmittaus ei toimi. R-only ROM Lisäksi on muutamia joissa on vain kolmas eli R-only. Alkuperäiset (1 ja 2) on jätetty pois. Viimeisenä ROM, jossa on lisäksi sähkönastat, mutta viimeisetkin Leica R rungot toimivat hyvin R-only tai 3-cam versioina. Sarjanumeroista näkee valmistusajankohdan ja siitä voi siksi myös päätellä sitä, mikä tyyppi on siinä tehtaalta lähtiessä ollut. Mutta samoin kuin Nikoneissakin, näihinkin on lisätty myöhemmin uudempia liitäntöjä. edit. Meniköhän vanhasta muistista oikein. Tässä lisäksi linkki. https://www.apotelyt.com/photo-camera/leica-r-mount Leica lens date. https://www.google.fi/search?q=leica+lens+date&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=PANSWfrnG9Oq8wfHiYn4Dw edit2. Vielä palaisin toteamaani ettei kukaan haluaisi himmennetyn aukon käyttöä. Sehän nyt oli eniten kysymys ja kuvastaa omaa mielipidettäni. Onhan kuitenkin ainakin Canon EF ollut aika suosittukin digirunko R laseille, joten mikä ettei niitä voisi filmirungossakin käytellä. Mutta funtsi onko se oikeesti kivaa. edit3. Bongasin Apo-Telyt linkin taulukosta että eka versio Summicron-R50:stä käyttää Series- suotimia ja että se painaa ihmeen paljon! (680g kun seuraava versio enää 290g. Voiko pitää paikkansa? Voisi olla taulukko sekaisin ja Summiluxin tietoja siinä.)
Yashica Electro 35 GS on erittäin hyvä omassa kiinteäobjektiivisten mittaetsinkameroiden luokassa. Et löydä helposti parempaa... Tuo Canonin FDn 50mm f1.8 objektiivi on kuvan teknisen laadun suhteen aivan vertailukelpoinen muiden merkkien kanssa. Mieliteolle saat parempaa katetta kun etsit Canoniisi jonkin muun kuvakulman tuottavan objektiivin. Ero 40mm ja 50mm välillä on pieni.
Okei, kiitti huomioista! Mikä tekee hyvän objektiivin? Tuossa mun Canonin linssissä on kuusi elementtiä neljässä ryhmässä. Mikä vaikutus noiden elementtien ja ryhmien määrällä on? Leican laseissahan noita on enemmän.
6 elementtiä on Leicassa. https://www.google.fi/search?q=50mm+Summicron-R&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjagpOKmeHUAhUIJ5oKHYiWBaEQ_AUIBigB&biw=2560&bih=1331#imgrc=7Wk6VDbav_hfHM: En paljoa tiedä objektiivisuunnittelusta, mutta kyseessä lie Gauss-rakenne. Tuo juttu tuli mieleen: http://www.lenstip.com/454.3-Lens_review-Tamron_SP_45_mm_f_1.8_Di_VC_USD_Build_quality_and_image_stabilization.html
A History of the Photographic Lens , Rudolf Kingslake https://www.google.fi/search?q=A+History+of+the+Photographic+Lens+%2C+Rudolf+Kingslake&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=NbtUWbOFCuLk8Af8vqywCw Google Booksissa voi laittaa hakusanoja teokseen. Summicron-R 50 löytyy kuvasta "Double Gauss lens designs 1964–1977" https://en.wikipedia.org/wiki/Double-Gauss_lens
Jos aiot pysytellä Canon FD -järjestelmässä ja pohdit objektiivin valintaa, yritä löytää jostain antikvariaatista tämä kirja: Objektiivit - Canonin opas objektiivien käyttöön järjestelmäkuvauksessa https://www.antikvariaatti.net/product.php?id=278893 (valitettavasti myyty) Siinä on kaikki, mitä tarvitset tietää.
Ei kai noissa isojen valmistajien 50mm obiskoissa hirveen suuria eroja ole, lähinnä valovoimassa. Toki Leicat, Zeissit tai jotkut harvinaisuudet voi olla vähän parempia, mutta kannattaa pohtia että huomaako sitä ero. Itse olen en ole kovin systemaattinen enkä tarkka ja pidän rakeesta joten tuskin mikään arvolasi toisi omiin kuviin mitään uutta. Olympuksen OM-laseja käytän ja niihin olen ollut tyytyväinen, tosin viimeaikoina tuntuu että paremmat kuvat tullut pokkareilla.