Onko noista vesilinnuista olemassa mitään luotettavaa tilastoa - jonkun muun kuin valtion tai Vihreiden väsäämiä. Mielestäni vesilintuja on niin hemmetisti, että se ei voi olla vaikuttamatta esimerkiksi kalakantoihin. Enkä usko, että noita ammutaan edes niin paljoa kuin ennen, mutta kun kalaa ei enää tule, niin vähitellen merimetsokannatkin asettuvat. Ampua niitä pitäisi joka tapauksessa moninkertaisesti. Ei voi kääntää päätään mihinkään, ettei näkökentässä olisi useampaa merimetsoa tai jopa haikaroita. Merikotkakin oli ennen harvinaisuus, mutta nyt niitä ja kalasääskiä näkee harva se kerta, kun käy saaristossa. Kalaa ei sen sijaan tule sen paremmin uistellen kuin verkoillakaan vanhaan malliin.
No, jos katsot mainittuun ryhmään kuuluviksi Suomen riistakeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen, niin eipä taida olla. Birdlife kuuluu kategorisoinnissasi kaiketi Vihreisiin... Minulla merellä kulkemisessa on meneillään 50. vuosi; hommasin ekan veneen merelle 1974. Silloin paikkana oli Loviisan saaristo. Noin silmämääräisesti ero on selvä ja selkeä: silloin 70-80-luvuilla lintupoikueita oli merenlahdilla kymmeniä kertoja runsaslukuisemmin kuin nykyään. (En siis tarkoita em. isokokoisia selviytyjiä, kuten merimetsoja ym. vaan vaikkapa perinteisiä metsästettäviä riistalintuja: heinäsorsa, tavi, haapana, jouhisorsa, heinätavi, lapasorsa, punasotka, tukkasotka, haahka, alli, telkkä, tukkakoskelo ja isokoskelo. Kaikkien niitten kannat ovat romahtaneet.)
Ei tule ihan vanhaan malliin, totta. - Nykyisin tulee useinkin paljon paremmin.... (Syitä voi toki olla monia muitakin kuin aikojen kulku, vaikkapa menetelmien ja paikkojen kehittyminen.) Ainakin talvella saattaa kalastuspäivän jälkeen mennä parikin päivää perkaamiseen.
Saatat olla sikäli oikeassa, että lajit saattavat olla määrällisesti köyhtyneet, mutta johtuuko se siitä, että merimetso on ottanut muilta tilan pois? Merimetsoa ja kaiken maailman hanhia on niin paljon taas enemmän kuin ennen. Satakunnan seutukunnilla Raumalla ja Porissa esimerkiksi merimetsoa on niin tolkuttomasti, että kalansaanto alkaa olla paikka paikoin kuin lottovoitto, eikä metodeissa ole mikään muuttunut sielläkään päin viimeiseen 50 vuoteen. Raumalla on arvion mukaan neljännes (n. 7000 pesää) Suomen merimetsokannasta ja päinvastoin mm. ammattikalastus on lähes päättynyt elinkeinona, kun kalastajia on maksettu maihin.
Edellä satuin hoksaamaan, että aurinko- ja tuulienergian tasaamistarpeeseen pitää rakentaa ihan hitonmoinen määrä akkuja. Olin jostain syystä siinä uskossa, että valtakunnan sähköverkko akkujen varassa on jonkinmoinen utopia tai pilajuttu. Ja vitut. Niitähän rakennetaan jo täyttä päätä. Tällaisia kontteja yhtiöt pystyttävät nyt kaikessa hiljaisuudessa metsiin ja teiden varsille – voi näkyä sähkölaskussa
Akut tulevat kehittymään, aika lähitulevaisuudessa, huimasti. Energian säilöminen helpottuu ja tulee yhä taloudellisemmaksi.. Myös aurinkoenergian talteenotto ottaa giganttisia kehittymisharppauksia. Öljyn suurimittainen käyttö on kohta inha muinaismuisto. Onneksi. Puhtaammat & säilyttävät tavat syrjäyttävät likaiset vanhat ja turmelevat. Tulevaisuuden tolkullisempaa ihmistä järkyttää viimeisen parin sadan vuoden turmelus ja typeryys.
Energiaa varastoidaan muutenkin kuin vain akuilla. Suomen suurin sähkökattila-lämpövarastoyhdistelmä käyttöön Vaasassa - Vaasan Voima kaukolämpö - Varasto lämmittää Vantaan
Jep, näillä altaillahan lämpöä on varastoitu mm. Helen Helsingissä Hernesaaren ja Jätkäsaaren alla, mutta on tuo niin utopistinen hanke, eikä öljyn sekä kaasun käyttö rajoitu pelkästään lämmitykseen ja liikenteeseen, vaan niitä käytetään ihan kaikkialla, kuten esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoiman rakentamisessa. Käytännössä koko hyvinvointimme on perustunut tähän saakka öljyyn ja maakaasuun edullisena energiana. Lisäksi osa akkuteknologioihin liittyvistä harvinaisista maametalleista uhkaa loppua heti kättelyssä maankuoresta, jos niiden käyttöä vielä lisätään ja ellei niitä "ihan just' koht'-innovaatioita" ala näkymään akkualalla. Ne pienet ydinvoimalatkin, joista kaikki puhuvat, loistavat poissaolollaan, koska niillä ei ole toimittajia. Muutenkin ydinvoima-alan teknologiajohtajat ovat suurelta osin Venäjältä, joita vastaan tietysti koko Euroopan energiavallankumous on ensisijaisesti suunnattu, joten on tässä vielä muutama asia auki ennen kuin öljy ja maakaasu saadaan korvattua ja teollisuus takaisin Eurooppaan.
Ajattelin, nostalgiasyistä, vilasta Suomi-Ruotsi maaottelua. Miesten viestijuoksu. Muutaman sekunnin... En kato enää. Suomen "huippu-urheilu" on nykyään ihan anuksesta. Eivät osaa edes kapulaa vaihtaa. Törpöt. Joskus, aikoinaan, noita viitti tsiigailla stadikallakin. Eipä enää...
Tällainen ihan mielenkiintoinen paperi sattui silmään: https://aris.iaea.org/Publications/SMR_booklet_2022.pdf Kovasti on kehitystyötä meneillään ympäri maailmaa joten kohtuullisen nopeasti voisi olettaa sitten olevan toimittajiakin. Ehkä tuolla alalla on parempikin meikäläisten odottaa, että teknologia on edes hieman koeteltua ja kypsyteltyä...
No, älä nyt vaivu synkkyyteen sentään. Olihan tänään monta hienoa suomalaisuoritusta: Topi Raitanen, Joonas Rinne, Eveliina Määttänen, Tervo, keppimiehet, pituushyppy, naisten korkeus… monta muuta lisäksi. Yllättävän ilahduttavaa urheilua! Vaikka eihän Hellsteniä mikään ylitä.
Hesarissa on pitkä jeremiaadi Hiittisistä ja Rosalasta, kuinka kamalaa on, että saarilla on peuroja. Ne kun syövät kaiken puutarhoista ja pihoilta. Kesäkukatkin pitää ympäröidä verkkohäkeillä. Lukijalle tuli toisaalta mieleen, että onkohan sakki asunut liian kauan (vuosisatoja siis) keskenään ja eristyksissä muusta maailmasta.... Mitenkähän yleistä mahtaa olla lukutaidon puute? Onhan sitä mantereellakin paikkoja, joissa peuroja on ylenmäärin, mutta useimmiten asiaan on keksitty yksinkertainen ratkaisu. Neljä kirjainta, jotka muuttavat asiaa: A-I-T-A. Voihan sen pihan aidata. Saiskohan tuosta jonkin innovaatiopalkinnon, jos kertoisi rosalalaisille tuommoisen mantereella keksityn käänteentekevän jutun? Juttu sinänsä taitaa olla vain maksaville asiakkaille: https://www.hs.fi/alueet/art-2000010625405.html
Olihan se aika hauska juttu: yksittäisiä pieniä kukkapenkkejä suljetaan häkkeihin sen sijaan että vedettäisiin pihan ympäri aita No, jos mökeillä on tuhansien neliöiden pihat, niin olisihan siinäkin hommaa.
Jaa-a...saaristolaiset ovat kyllä monessa suhteessa hyvinkin käytännöllisiä - osin jo olosuhteiden pakostakin ja onhan noita aitoja, vaan jospa nuo pirulaiset loikkivat aitojen yli yön hämärinä hetkinä? Peurakannan säätely olisi varmaan ratkaisu, johon saaristolaiset päätyisivät, ellei taakkana olisi mannersuomalaisia...
Jutun mukaan peuroja metsästetään ilmeisesti suurin piirtein niin paljon, kuin mihin metsästysseuran resurssit riittävät.
Siivoilin mökin ullakkoa. Onhan sinne kertynyt, kaikenlaista. Sota-ajoista lähtien. Joukossa äitini keskikoulun oppikirjoja, vihkoja jne. Jotkut oppimateriaalit olivat hieman oudoksuttavia nykyisin ajatellen, mutta silloin, 1941-42, on maassa ollut melkoinen sotauho ja Suur-Suomi-innostus. Saksa oli voimiensa kukkuloilla, Länsi-Eurooppa vallattu ja Suomessa AKS aatteellisena johtotähtenä. Ainakin siis oppikouluissa, nähtävästi ainakin äidinkielen ja historian opettajat ovat olleet innokkaita AKS:n kannattajia. En nyt muuten oikein osaa ymmärtää, että hämäläisessä kyläkoulussa on ollut mm. Itä-Karjalan kartta oppimateriaalina, AKS:n julkaisuhan sekin oli.
Hih.... aikookohan joku Unesco lisätä pahimmat homepesät jollekin kartalle? Varokaa näitä virheitä.... (Jos joku on yliarvostettua, niin suomalainen rakentaminen.)