Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Päivän :-(

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana jaahv, 28 Maaliskuu 2007.

  1. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 075
    647
    113
    Onko joku taloyhtiö mennyt nurin joidenkin lämmityskulujen nousun vuoksi?

    Kaikenlaisen energian hintahan rupesi nousemaan Ukrainan sodan ja sitä seuranneiden Venäjä-pakotteiden takia, kun Venäjältä ei enää saatu halpaa energiaa.
    Ei siis liity ilmastonmuutokseen eikä sen torjuntaan.

    Tyypillisesti taloyhtiötä kaatuu siksi, että syystä tai toisesta ei osakkailta saada yhtiövastikkeita perittyä ja/tai siksi, että taloyhtiö on vuosikausia laiminlyönyt tärkeiden korjauksien tekoa.

    Oma lukunsa on jotkut ns. muuttotappioalueet, joissa yhtiöön ei vaan saada riittävästi asukkaita.

    Pääkaupunkiseudulla tätä ongelmaa ei taida olla.
     
    Viimeksi muokattu: 28 Huhtikuu 2024
  2. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 625
    3 164
    113
    "Maapallolla on erilaisia ilmastoja, joiden syklisyys vaihtelee koko ajan. Ilmaston lämpeneminen saadaan aikaan mittaustuloksia ja jaksotuksia manipuloimalla."

    Mittaustuloksia on kyllä manipuloitu, ja muutenkin poliittiset agendat ovat vaikuttaneet niitten tulikintoihin milloin mihinkin suuntaan. Vaikka se onkin totta, kuuluvat nuo jutut "ilmasto vaihtelee, on aina vaihdellut" siihen samaan kastiin kuin "maskien käyttö aiheuttaa aivovammoja". :)

    Kasvihuonekaasujen vaikutus globaalilla tasolla on kiistaton - jos joku ei sitä ymmärrä, niin voi voi. Haitanneeko tuokaan mittään....

    Tällä etäisyydellä Auringosta keskilämpötila olisi noin 0 celsiusta ilman kaasukehää. Se myös olisi ikävän vaihteleva. Kuuhan tuossa vieressä on hyvä esimerkki: Lämpötila vaihtelee yön -130 asteesta päivän 120 asteeseen. Semmoinen 250 celsiusasteen vaihtelu tekisi elon aika hankalaksi. Napa-alueiden kraatereissa on vielä kylmempää, NASAn Lunar Reconnaissance Orbiter on havainnut -246°C pakkasia. Siinä alkaisi jo Lapin pojan Ladakin nikotella.

    Kaasukehä nostaa sitä keskilämpötilaa nykyisen noin 20 celsiuksen nurkille, siis sen 20 asteen verran. Lisäksi se tietysti tasaa paljon vaihteluita. Muutokset kaasukehässä aiheuttavat muutoksia keskilämpötiloissa - simple as that. Ja jos taas joku ei sitäkään ymmärrä, niin voi voi. Haitanneeko tuokaan mittään...

    Paikallisen sään ja globaalin ilmaston yhteys on aika monimutkainen, ja sitä yhteyttä ei oikeastaan olekaan ihan semmoisena suoraviivaisena riippuvuutena. Näihin skenaarioihin kun kuuluu sekin ihan relevantti mahdollisuus, että esim. Skandinavian ja Suomen säät kylmenevät globaalin ilmaston lämmetessä. Noita asioita kaikenkaikkiaan ei kukaan täysin varmasti tiedä, ja juuri se osuus on niitä manipuloitavia ja tulkintojen armoilla olevia seikkoja.
     
  3. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 625
    3 164
    113
    Ehkä ei tosiaan sen vuoksi, mutta kyllä ne monen kansalaisen elämään ovat vaikuttaneet.

    Minulla mökin naapurissa on asustellut vanha rouva pienessä mökissään ehkä semmoisen 40 vuotta. Asustelisi vieläkin, mutta mökki ei ole niitä kaikkein parhaiten eristettyjä, aika vanha kun on. Ehkä noin 100-vuotias hirsirakennus. Niinpä rouva asuukin rakkaassa kodissaan vain kesäisin, eläke kun ei riitä talvella mökin lämmittämiseen. Luvut ovat edellisistä kommenteista tuttuja: 400 euroa kuussa mummo pystyi vielä sähköstä maksamaan, mutta sähkölaskun tuplaantuminen sinne 800 euroon oli mahdotonta, eläke ei vain riittänyt. Niinpä mummo odottelekin kevättä poikansa asunnon nurkissa.
     
  4. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 075
    647
    113
    No varmaan on monen elämään vaikuttanut, myös omaani, vaikka olenkin ns. hyvätuloinen.

    Mutta ei ne energiakustannukset näiden ilmastoasioiden takia ainakaan yksistään ole nousseet, vaan Ukrainan sodan takia, kuten tuossa aiemmin jo totesin.
     
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 625
    3 164
    113
    Kokonaan riippumatta siitä, mitä toteat.... Maailmanmarkkinahinnalla ei ole juurikaan ollut merkitystä Suomen hintakehitykseen - kuten muiden pohjoismaiden hintojen kehittymisestäkin voidaan todeta. Ukrainan sodan vaikutusta Suomen sähkönhinnalla kikkailuun on sitäkin aika vaikea todentaa.


    Screenshot 2024-04-28 at 9.46.23.png
     
  6. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 075
    647
    113
    Joo, sähkön hinnalla varmaan ”kikkaillaan” taloudellisista syistä ja ”virallisena” syynä käytetään tuota Ukrainan sotaa, kun Venäjältä ei enää saada sähköä, eikä siis ilmastonmuutoksen vastustamista, mistä siis oli alkujaan kyse.

    Taloyhtiöt eivät varmaankaan mene konkurssiin myöskään sähkön hinnalla ”kikkailun” vuoksi.
     
  7. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 245
    509
    113
    Niin, et varmaan tarkoita ensinkään Ukrainan sotaa, vaan Venäjälle asetettuja pakotteita ja suurinta Euroopan energia-infrastruktuurin suunnattua terrori-iskua kautta aikain, mutta tuskin nekään ovat varsinaisia syitä, sillä energian hinta oli ollut jo pitkään kovassa nousussa ihan samalla kulmakertoimella ilmastointipolitiikan seurauksena. Perinteiset lämmön ja sähköntuotanto sekä enrgialähteet on ajettu alas, kuten SakkeM jo aikaisemmin mainitsi. Voimalat on jopa varmuuden vuoksi purettu, ettei niitä voisi hyödyntää enää edes kriisitilanteissa ja tilalle on rakennettu sattumaenergiaa, joka ei juuri sovellu teollisuuden energiaksi, puhumattakaan siitä, että se romuttaa toimivat sähkömarkkinat.
     
  8. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 245
    509
    113
    Taloyhtiöt menevät siten konkurssiin, että järjestelmällisesti korotetaan kaikkia kustannuksia korottamalla taksoja ja lisäämällä velvoitteita. Esittämäni lukemat olivat Helsingin kaukolämpömonopolin hinnan korotuksia kolmelta viimeiseltä vuodelta, jonka jälkeen Helen Oy ilmoitti laskevansa kaukolämmön lämpötilaa 115 asteesta 90 asteeseen. Tämän seurauksena kaukolämpölaitteistot menevät uusiksi. Joskus sitten uppeluksiin veloissa olevissa taloyhtiöissä nämä nopeat kustannusten nousut yhdessä taantuman, työttömyyden lisääntymisen jne. kanssa saavat aikaan lumipalloefektin, jossa alkaa yhtiötä mennä vasaran alle. Kyllä täällä viikottain menee taloyhtiöitä nurin ja lämmitys on kiinteistä kuluista suurin erä yhtiössä kuin yhtiössä. Jos alla on vielä julkkari- tai putkiremppaa, niin se on sitten tyypillisesti siinä jossain eläkeläisten ja työttömien taloyhtiössä, kun lainaa ei saa ja tarttis jotain tehdä.
     
  9. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 075
    647
    113
    No sitäpä juuri, ihan niin kuin kirjoitin tuolla aiemmin.

    Oletko tosiaan sitä mieltä, että ihmisten pitäisi elää tulevaisuudessakin jollain hällä väliä tyylillä, missä millään ei ole mitään väliä.

    Poltetaan hiiltä ja öljyä yms. tavaraa seurauksista piittaamatta. Tärkeintä on, että on halpaa energiaa ja kivaa elämää niin pitkään kuin sitä riittää.

    Se, millaiseksi tämän maapallon jätämme tuleville sukupolville, on sivuasia.

    Pääasia on, että itsellä on kivaa juuri tässä ja nyt!
     
    Est tykkää tästä.
  10. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 267
    1 245
    113
    Ja sitten taas toisaalta; Suomi on nykyään sähköntuotannon suhteen omavarainen, kymmenisen vuotta sitten noin puolet Suomen käyttämästä energiasta tuli Venäjältä, nyt tuosta riippuvuudesta on aika lailla päästy eroon (ymmärtääkseni myös ydinpolttoaineen osalta). Nämä asiat ovat minun silmiini paljon merkittävämpiä kuin sähkön hinnan jonkinlainen heilahtelu tai pitkällä aikavälillä varsin maltillinen nousu.
     
  11. Vinski

    Vinski Well-Known Member

    4 196
    349
    83
    Tiettävästi myös moni taloyhtiö on vaihtanut maakaasuun perustuvan lämmöntuoton (vuonna 2019 oli noin 1100 suoraan maakaasulla lämpiävää rivi- ja kerrostaloa) esimerkiksi kaukolämpöön tai maalämpöön, joka edelleen auttaa pääsemään eroon riippuvuudesta Venäjään.
     
  12. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 407
    180
    63
    Paitsi että asia ei ole ihan noin yksinkertainen..

    Lause kuuluu: "tuotamme vuositasolla kotimaassa yhtä paljon sähköä kuin kulutamme."

    Perusasia on "vuositasolla", eli kun on keskikesä ja lämpöä ei mihinkään tarvita ja taas talvella kun on pirun kylmä ja tarvitaan, mutta ei tuule, eikä auringosta saa tarpeeksi, ostetaan sähköä kalliilla ulkomailta, ei todellakaan selvitä talvesta omavaraisena. Eikä asiaa lohduta lukemat, jossa muka ollaan omavaraisia, koska silloin kun tuotetaan ja ei tarvita, ei sitä tarvitse kukaan muukaan ja menee tosi halvalla muualle tai hukkaan kokonaan.

    Emme pärjää ilman muiden sähköä talvisin, vaje on luokkaa yhden ydinvoimalaitoksen verran talvikuukausina.
     
  13. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 245
    509
    113
    Ok, en huomannut, että korjasit asian aikaisemmin. En missään nimessä puolla saastuttamista, mutta nykyaikaisilla savukaasupesureilla varustetusta nykyaikaisesta turvevoimalasta ei tule kuin vähän vesihöyryä piipusta ja turve on noin kymmenessä vuodessa uusiutuva luonnonvara, joten elinkaarensa puolessa välissä olevien teknisesti nykyaikaisten varavoimaloiden purkamisessa ei ole mielestäni paljoa järkeä, vaan ne voisi laittaa tulille silloin, kun TVO päättää katkaista meiltä sähköt sähkön hintoja korottaakseen.
     
  14. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 245
    509
    113
    Talvikuukausien sähkönkulutus Suomessa on 14,5-15,5 Terawattia ja Venäjältä Suomeen on suurimmillaan on rööri on ollut kapasiteetiltaan 1,8 Terawattia, joten ei nyt aivan puolia. Teollisuus ei voi toimia tuulienergialla, sillä sähköntuotannon on oltava katkeamatonta ja tuotannontekijöiden hinnaltaan ja saatavuudeltaan etukäteen arvioitavissa. Maakaasua käytetään paperi- ja kemianteollisuudessa sekä teräksen ja lasin valmistuksessa, mutta siltäkin osin tilanne helpottaa, kun teollisuus poistuu Suomesta. Öljynjalostusteollisuus lienee myös ennen pitkää katkolla, kun halpoja raaka-aineita eli käytännössä Ural-blendiä ei ole enää saatavilla. Naantalin jalostamohan suljettiin jo.
     
  15. paraneva

    paraneva Well-Known Member

    12 280
    5 959
    113
    Koska ei ole omakohtaista tietoa sen enempää kuin luultavasti kellään muullakaan täällä, olen muiden tiedon varassa ja ne infot mitä nopeasti löysin kertovat turpeen uusiutumisajaksi 2000 - 3000 vuotta, siinä on melkoinen ero 10 vuoteen, jompikumpi luku on pahasti virheellinen?
     
    iikkoo ja SakkeM tykkäävät tästä.
  16. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 267
    1 245
    113
    Niin, noinhan se on. Vuodenaikojen vaihtelulle ei oikein voi mitään.
     
  17. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 267
    1 245
    113
    Mitä vähemmän Venäjältä tuodaan yhtään mitään, sen parempi.
     
  18. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 245
    509
    113
    Valitettavasti oikeaa vapaata markkinataloutta on vain yhtä laatua. Se on sääntelemätöntä vapaata markkinataloutta, jossa hintaa, tarjontaa ja saatavuutta määrittelevät kysyntä ja tarpeet, eivät valtapolitiikka, myyräntyö, korruptio ja järjestetyt kriisit.
     
  19. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 245
    509
    113
    Jos menet Greenpeacen sivuille, niin se on vähintään 3 miljoonaa vuotta ja jos menet Rockefeller Foundationin sivustolle, niin mineraaliöljykin on fossiilinen polttoaine. Voit testata takapihan kompostorilla kauanko humukselta ottaa aikaa, kun kippaat sinne syksyn lehdet ja ruohonleikkuujätökset. Ostin juuri kompostorin luottaen siihen, että voimme vältellä jätemaksuja siinä uskossa, ettei tuohon prosessiin nyt ihan 2000-3000 vuotta mene...
     
  20. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 267
    1 245
    113
    Aivan oikeasti säätelemätöntä markkinataloutta ei taida reaalimaailmassa olla yhtään missään. Talous on maailman sivu ollut myös politiikkaa.