Ehkä tämä kuuluisi tuonne huumoripuolelle... eilen A-studiossa Ville "ministeri" Rydman sanoi, että "aivan ensiksi meidän pitää muistaa, että lait (Suomessa) säätää hallitus." Meillä siis on ministeri joka ei tunne hallituksen ja eduskunnan tehtäviä tuon vertaa. Perustuslain mukaan lait säätää meillä eduskunta, _ei_ hallitus. Näin hyvin perusuomalaisten ykkösnyrkki on asioista perillä. Hyvässä hoidossa on maan asiat.
Yllättävän lähelle tulee uhkat: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010308992.html Vajaa 10 km päässä, hässäkkää on ollut sillä koululla jo ennemminkin. Tuttuja oppilaita monia siellä.
Tenttiminen ja asian ymmärtäminen on kaksi kokonaan eri asiaa... (Ja tässä puhuu pitkä kokemus Itsekin olen tenttinyt kaikenlaista diffrentiaaliyhtälöistä suhteellisuusteorioihin.)
Toki, käytännössähän asia on just kuten Rydman haksahti lausumaan. Hallitus tekee esityksen, ja eduskunnassa hallituspuolueiden enemmistö hyväksyy sen. Edellytyksenä tietysti on enemmistöhallitus, mutta eihän meillä ole muita ollut aikoihin. Ihan ymmärrettävää, että teoriaperusta pääsee unohtumaan.
Myös enemmistöhallituksen aikana lakialoitteita voi tulla (ja tuleekin) kansalaisaloitteen kautta tai yksittäisen kansanedustajan aloitteena. Lain säätäminen ei niinmuodoin vaadi hallituksen minkäänlaista aloitteellisuutta. Pidän Rydmanin lausumaa kyllä raskaasti asiallisesti vääränä (joskin se ehkä kertoo hänen omasta asenteestaan)
Tämä on täysin totta. Ja nythän on menossa prosessi, jossa alkaa vahvasti näyttää vähän siltä, että hallituksen lainvalmistelu ja eduskunnan lainsäätäminen edellyttää myös ay-liikkeen etukäteishyväksyntää. Eli vallan kolmijako-oppiin on tullut yksi elementti lisää. Tuomiovallan käyttäminen taitaa sentään olla vielä riippumatonta?
A-studiota seuranneena minusta se vaikutti enemmän lapsukselta. Pitkähkössä kommentissa lain valmistelu pääsi lipsahtamaan jo säätämiseksi. Sinänsä kyseenomaisen ministerin eri tekemisiä voi varmasti ja saakin arvostella. Tämä on vähän sellainen lillukanvarsi.
Nojaa, Suomen valtiojärjestyksen kannalta ero on kyllä aivan oleellinen. Rydman on opiskellut valtio-oppia ja siltä puolelta on hänellä maisterin tutkinto ja hän on vielä lisäksi kansanedustaja ja ministeri. Ei tuossa asemassa ja tuolla taustalla saa tulla tuollaisia lipsahduksia. Lain valmistelun ja säätämisen eron pitäisi olla aivan refleksinomaisesti hallussa. Mutta ei tuota näköjään ole missään kommentoitu, niin että se sitten todellakin oli lillukanvarsi ja minä vain turhaan nillitän Parempi varmaan niin
Kaikenvärisiin hallituksiin eri eturyhmät pyrkivät vaikuttamaan. Siinä ei ole mitään outoa tai tuomittavaa. Vaikka meillä nyt hallitus toimii eduskunnan enemmistön mandaatilla, on yhteiskunnalla paljon muitakin toimijoita (esimerkiksi yrittäjät, kulttuuriala, elinkeinoelämän eri sektorit, työmarkkinaosapuolet), jotka haluavat viestinsä ja etunsa hallituksen kuuluviin. Pidän lähtökohtaisesti sitä enemmänkin demokratian vahvuutena. Mielenkiintoisena esimerkkinä Finanssiala ry. kertoo julkisesti omasta edunvalvonnastaan esimerkiksi tuossa: Lobbauksemme avoimuustilinpäätös 2022 . Tällä hetkellä tilanne on vain sikäli erikoinen, että vaalien tuloksena maassa on poliittisesti epätavallisen yhtenäinen hallitus, joka aivan luonnollisesti ja loogisesti kykenee ja haluaa tehdä poliittisen lähtökohtansa mukaista politiikkaa. Olisi kovin outoa, jos se toimisi jotenkin muuten. Totta kai poliittisesti oikealla oleva hallitus tekee oikeistolaista politiikkaa. Ja yhtä selvää on se, että kun hallitus nyt kykenee tekemään voimakasta politiikkaa, vastapuoli myös reagoi siihen. Olisi kovin outoa, jos se toimisi jotenkin muuten. Ei vallan kolmijako ole miksikään muuttunut, kyse on rakenteellisesti aivan normaalista poliittisesta elämästä. Kontrastit vain ovat tavallista vahvemmat koska hallitus on poliittisesti tavallista yhtenäisempi. Hallitus aivan oikein sanoo toimivansa eduskunnan enemmistön mandaatilla, ja ay-liike aivan oikein sanoo puolustavansa jäsentensä etuja. Näiden kahden asian välillä ei ole mitään rakenteellista ristiriitaa.
Hallitus tosiaan tekee lähtökohtiensa mukaista politiikkaa. Ne lähtökohdat tosin eivät ole hallituksen piiristä lähtöisin, nehän on selkeästi kirjoitettu työnantajajärjestöissä. Nehän tuossa ilmaantuivat julkisuuteenkin puolustelemaan politiikkaansa, kun selkkaus työntekijäpuolen kanssa alkoi. Eihän siellä medioissa Orpoa näkynyt Ilmeisesti ei isäntäpuoli luottanut renkinsä kykyihin vaativissa edustustehtävissä.... Kun hallitus on nyt valjastettu työnaantajaleirin töihin, olisi tosiaan hyvin outoa, ettei toinen osapuoli reagoisi.
Itä-Snadissa on paljon orpotarroja. Koska jengi diggaa (?)... Tässä hiukan maistiaisia (ja muutakin propaa... itse en näitä liimaile).
Jep. Vaikeassa tilanteessa ollaan. Ay-liikkeen poliittisista lakoista aiheutuu satojen miljoonien menetykset kansantaloudelle, lisäksi näyttää kovasti siltä että työpaikkoja ja investointeja menetetään huomattava määrä. Olen melko varma, että nyt alasajettuja toimintoja ei (läheskään) kaikkia enää käynnistetä uudelleen. Siinä häviää satoja, satoja hyväpalkkaisia työpaikkoja, ehkä enemmänkin. Sijoittajana tiedän, että investoinnit Suomeen vähenevät jo nyt, ja jatkossa vielä enemmän. Kun toimitusketjut pettävät, vientimme kärsii paljon enemmän kuin mitä jatkuvien poliittisten lakkojen suora vaikutus on. Työelämässä olen ollut jo yli 40 vuotta ja jatkan edelleen. Minun ja monen, monen muunkin on kovin vaikea ymmärtää ay-liikkeen motiiveja. Ainakaan toiminta ei palvele Suomen eikä suomalaisten työntekijöiden etuja, puhumattakaan yrittäjistä, yrityksistä ja velkaisesta kansantaloudesta.
On ikävä juttu että talous kärsii. "Nälkä täällä aina vieraanamme"? Yhä pahenevassa määrin... Ehkä pelkkä duunareitten kuristaminen ei, kuitenkaan, auta? Vai luuleeko joku että auttaa? "Sijoittajat" - ja muutkin nerokkaat keinottelijat - kertokaa ( *nöf nöf* ) ...
Kerropa nyt sitten samalla, miten talouselämän alasajo auttaa velkaista kansantaloutta? Orpon hallitus ottaa tänä vuonna velkaa enemmän kuin yksikään hallitus ennen sitä. Kovasti puhuttiin velkaantumisen taltuttamisesta, mutta sehän vain kiihtyy. Hallituksen toimet ne tässä vaikeasti ymmärrettäviä ovat. Ei nyt kummoista ennustajaeukkoa olisi tarvittu kertomaan, mitä tulossa on. Kuuluisa sokea Reettakin olisi riittänyt... Syksyllä sitten veri punnitaan, enkä löisi vetoa sen puolesta, että Orpon "hallitus" näkee joulua ---- sikailuun tietysti sopiva taitekohta sekin Työllisyyden lisääminen oli yksi verbaalisista tavoitteista. Miten sitä parantaa työntekijän aseman heikentyminen ja työn houkuttelevuuden huonotaminen? Tähänkin asti on iso ongelma ollut, että pienipalkkaisiin töihin ei juuri kukaan viitsi mennä, kun siitä ei ole taloudellista hyötyä. Mukavempaa elämää voi viettää kotisohvalla.
kävin tänään kevätmessuilla Messukeskuksessa, siellä ei taantuma näy, kierroksen jälkeen pikkupala pizzaa ja 0.4 bisseä 18-20e, ainoa joka kiinnosti on kuvassa!