Voi tulla Euroopassa myös nälkä. Lannoitteiden raaka-aineet ja niiden tekoon tarvittava energia on pääosin itänaapurilla.
Kyllähän tää vaikuttaa tämmösiin ihan perusjuttuihinkin joo. Eilen illalla kun olin taas vetelemässä kaasuputkea Venäjältä keittiööni niin eihän se käynytkään kuten aina normaalisti on käynyt... Sodat -ehkä pikkusen- haittaa meitä kaikkia?
Niinpä, eikös tuo lannoiteyhtiö Yara jo kertonut, että lannoitteiden valmistus Suomen-tehtailla jatkuu, mutta uusien pelto- ja metsälannoitetilausten vastaanotto on tilapäisesti keskeytyksissä. Ukrainan tilanne kuulemma vaikuttaa niin paljon lannoitteiden ja niiden raaka-aineiden maailmanmarkkinoihin ja energiamarkkinan rajuista hintamuutoksista johtuen lannoitteiden hinnoittelu on lähes mahdotonta.
Hyvä vaan jos ruasta tulee kunnon pula, niin liikalihavaa on iso osa Eurooppalaisista nykyään. Moni elää 2kk omalla vararavinnolla.
Toivottavasti RB jaksaa puskea pitkää päivää. Pakotteiden myötä poistuu melkein kolmasosa maailman perinteisten viljalajikkeiden tarjoomasta. Voi tulla vähän nälkä. Toisaalta jos petrodollari rommaa vielä samalla, niin sitten se on loppujen lopuksia aivan sama.
Sitähän voisi jopa Itämeri hiukan puhdistua, jos lannoitteiden käyttö hieman vähenisi. Nykyiselläänhän se osin (lähinnä Saaristomeri) on ajoittain kuin kiisseliä. Jonkun viljalajikkeen tarjonnan väheneminen ei suomalaisia laihduta. Perunaahan täällä pääasiassa syödään kuitenkin.
Jos ihmisiä kiinnostaa, niin tuota energian liikkumista pääsee seuraamaan pohjoismaiden ja vähän laajemminkin reaaliaikaisena: The control room Tuosta näkee myös sähkön hinnan pörssissä, päivittäistasolla. (eiku tunnin päivityssykli se olikin, muistin väärin) Hyvin näkyy kuinka me ollaan alijäämäisiä yhden ydinvoimalan verran ihan joka päivä
Fingridiltä saa melkein reaaliaikaista tietoa sähköverkon tilasta. Linkki Fngridin online-sivulle. Tuuri- ja aurinkovoimaakin on vaihteeksi aika hyvin. Noilla kivikautisilla energialähteillä pyörisi jo koko Kontula ja Myllypuro lähes katkotta.
Perunaa syödään kyllä huomattavasti vähemmän, kun katsotaan Kg/asukas/vuosi. Perunaa noin 46Kg/asukas/vuosi, viljat noin 80 Kg/asukas/vuosi, hedelmiä noin 65Kg ja vihanneksia noin 64 Kg. Eli kaukana on ajat kun perunaa syötiin paljon, tietysti vanhukset mitkä on tähän tottuneet jatkaa samaa rataa hautaan asti. Mutta ei Suomella mitään hätää ole viljojen suhteen, kun sitä on pystytty myös viemään huomattavia määriä ja ainahan viljat voi osittain korvata edellä mainituilla.
Nyt on Suomen viljatilanne huono. Monella tilalla oli viime vuonna kato, rahat loppu, ei välttämättä siemenviljaa eikä lannoitteita. Lannoitteiden hinta on pompsahtanut yli kaksinkertaiseksi ja tällä hetkellä maailmantilanteen takia uusien lannoitetilausten vastaanotto on keskeytyksissä. Saattaa olla ettei lannoitteita saada kylvöajaksi….kesäkuulla alkaa olemaan myöhäistä kylvää. polttoaineen ja sähkön hinta kurittaa viljelyä myös. Ei hyvältä näytä.
Ja parisen vuotta sitten purettiin Inkoosta varsin vähällä käytöllä ollut 1000 MW voimala (tosin purkuhetkellä enää 750 MW) kun hiili ei ole enää suosiossa…
Jos tuo on luonnonvarakeskuksen listasta, niin se ei ihan pidä paikkaansa. Se ei ole mitä "syödään" vaan mitä kaupoissa on "myyty". Jonkinverran eri asia; vaikkapa just perunan kohdalla: aika monen mökin pihalla on edelleen perunamaa, lisäksi sitä ostetaan paljon suoraan tuottajilta säkeittäin tai pienemmissä erissä. Sama pätee hedelmiinkin: meillä esimerkiksi syödään noin 400 kg omenoita vuosittain, mutta ne eivät varmasti ole minkään keskuksen missään luettelossa, koskapa siirtyvät pihalta kellariin ihan hissukseen. Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa syödään paljon lihaakin. Siellä kun lasketaan ruhopainojen mukaan, ja ruhosta ehkä kolmasosa oikeasti syödään.
Ei ole mistään luonnonvarakeskuksen listasta, kyllä ne sadot aika hyvin tiedetään, sekä tuonnit että viennit tiedetään kaikkien kohdalla, niin ei se ole silloin rakettitiedettä. Papparaisten ym. yksityisten muutamat hassut potut ei sitä mihinkään muuta, myös tiloilla iso osa perunasta menee rehuksi mistä kukaan ei tiedä mitään, koska peruna säilyy hunommin kuin vilja. Viljasta tiedetään heti mikä menee rehuksi, eikä ole silloin laskuissa. Suurella osalla yksityisistä, millä on muutama puu, niin omenat suurelta osin mätänee maahan.
Perunan kulutus on vähentynyt jo varmaan kolmattakymmentävuotta kilo/vuosi. Tänään mietin just, että pitäisikö ihan aarimaa - vai mikä viljelypalsta Helsingissä onkaan - vuokrata. Mutta pikaisen katselun perusteella, niihinkin jonotetaan. Mitä ite oon kattonu, niin rillailevat ja juopottelevat niissä. Keillä niitä nyt onkaan, joutuvat vielä varkauksien uhriksi, ketkä jotain viljelevät. Perunaa, porkkanaa, naurista ja sipulia nyt ainakin olisi voinut viljellä. Ehkä härkistä, auringonkukkaa tms. Toisaalta, miten sellaiselle täällä kulkisi..? Soittavat vielä poliisit, jos kuokan kanssa sinne fillaroisi tai olallaan kävelisi. Eihän täällä eroteta kuokkaa kirveestä. Oikeasti kyllä vähän ahistaa. Toivottavasti energiahommelit saataisiin nopeasti naulattua. Polttokennoihin olisi varmaan hyvä satsata. Haja-asutusalueilla pellettiä, haketta, maalämpöä jne. Tuhkaahan voisi käyttää lannoitteen osana. Polttokennovoimaloita voisi käyttää myös sulutuksessa apuna... jos se - tai ne - joskus tänne tulevat (mitä kukaan ei toivo). Pitäisi pohtia ihan kokonaan uusiksi nyt viisaasti, harkiten, mutta nopeasti. Tehty infra huomioiden jne. ARA taitaa kustantaa 30 %, vai joko 50 %, öljystä luopumiseen. Maalämpöön ja hakkeeseen/pellettiin joku periaatepäätös, miten valtio takaisi investoinnin.. Ensi kevään eduskuntavaaleissa tulee iso teema..? Mutta onhan tää. Kuka lännestä investoi enää Venäjälle seuraavaan vähintään 20 vuoteen, jos edes 50 vuoteen..? Yrittänyt miettiä, mikä tässä on se juttu...? Kiinalaisille "uusrikkaille" huutokaupataan ne kaapatut yritykset, vai..? Väläytelty kun on, että mahdollisia takavarikoitavia yrityksiä on esim. Apple, Google, Microsoft, H&M, McDonalds jne. Ehtoja, että pitää työllistää 2/3 siitä, mitä ennen 1.3.2022, ja muita ehtoja jne. Fazerillekin tulee varmaan hyvin isot alaskirjaukset tälle vuodelle.. Selvää varmaan sekin, että ei sitä windowsia voi käydä ostamassa Viipurin torilta 10 ruplalla. Tää kaikki on jotenkin niin absurdia. Surullista.
Ei. Kyllä se on rapautettu jo nyt pitkäksi ajaksi. Pitää huomioida, että ei sielläkään sitä ns. perustaloutta oligarkit kanna. Tuolla absurdiulla oikeastaan viittasinkin siihen. Käytännössä siellä monet teki töitä ja kasvatti omaisuuttaan sieltä vuosituhannen vaihteesta 15-20 vuotta. Voi sanoa jo nyt, että se matto vedettiin alta. Ja nyt lopullisesti. Kuka siihen uskoo enää? Ei sekään voi enää mitään pelastaa, että esim. kullasta ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa... Ja pahin on se nyt MIR, jolla käytännössä on ihan sama vaikutus kuin setelin painaminen varantojen huvetessa. Eli sama vaikutus, mutta tällä kertaa säästetään vain painokustannukset.
Isommat investoinnit voivat edellyttää vakiintuneita oloja. Johdon vaihtuminen ei riitä, pitää syntyä myös uskoa, että se myös pysyy johtona ainakin 10-15 vuotta.