Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Päivän :-(

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana jaahv, 28 Maaliskuu 2007.

 1. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 052
  450
  83
  Olisin halunnut niin kovasti, että olisitte päätelleet ihan itse. Siitä alkoi War on Terror, joka ei olekaan aivan tavanomaisin sota tai tapa, miten sotia käydään ei ole kaikkein tavanomaisin, koska se ei oikein vastaa useimpien ihmisten käsitystä sodankäynnistä, mutta tavallaan se on tuttu jo toisen maailmansodan esinäytöksistä. Sodan tavoitteet eivät myöskään näyttäisi liittyvän suoranaisesti terrorismiin, jos maallikon silmin katsotaan. Se on kuitenkin tärkeä kattokäsite sikäli, että se mahdollistaa toimintaa, joka ei muuten olisi mahdollista.
   
 2. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 759
  925
  113
  Aivan. Koska kuvitelmiisi eivät bin Ladenin kirjeet sovellut, annat ymmärtää että ne eivät ole totta. Klassista salaliiton laajentamista. Mutta sitten kirjoitat: "Sama pätee kaikkiin muihinkin medioihin, joihin me voisimme törmätä." Jaa, mistä sitten sinun tietosi ovat peräisin? Olitko itse koko ajan paikalla Libyassa, Syyriassa, Irakissa, Iranissa ja niin edelleen? Etkö todellakaan näe mihin päädyt?
  Kun leimaat tietoja luotettavaksi tai epäluotettavaksi sen mukaan, soveltuvatko ne kuvitelmiisi vai eivät, häviää tiedon merkitys kokonaan. Sen lisäksi käy niin, että kanssasi ei ole mahdollista käydä rationaalista keskustelua.
  Kaikkiaan Yhdysvaltojen toiminnassa 2000-luvulla Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä ja Keski-idässä ei ole mitään sellaista mystistä tai salaperäistä mikä edellyttäisi salaliittoja. Toki kyse on toiminnasta ja päätöksenteosta jota lähtökohtaisesti ei aina kerrota suurelle yleisölle, siinäkään ei ole mitään mystistä. Niinpä kaikkea sen enempää taustoja kuin tapahtumiakaan emme vielä tiedä.
  Historiantutkimus aikanaan asioita selvittää sitä mukaa kuin esimerkiksi erilaisia aineistoja tulee käytettäväksi.
  Sen sijaan salaliittoteoreetikot, joiden ainoa metodi on salaliiton laajentaminen ja materiaalin käyttö ideologisin perustein, tuskin mitään selvittävät.
   
  Jari_S tykkää tästä.
 3. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 217
  1 803
  113
  "Tiedon" tai "uutisen" käsite on kyllä pahasti hämärtynyt. Totta kai aina on ollut valheellisten uutisten levittelyä, ainakin antiikin Rooman ajoista, ja veikkaisimpa, että faaraoiden hoviväkeä kusetettiin aikanaan levittämällä paikkaansa pitämättömiä huhuja naapurimaiden rajoilla tapahtuneista selkkauksista tms. Vanhempi väki muistaa kuitenkin ajan, kun radiossa STT:n uutisissa kerrottiin, että "tavallisesti asioista perillä olevien lähteiden mukaan" jutut ovat näin. Ts. varmennettu uutinen oli yksi juttu ja tarkistamaton tieto esitettiin sellaisena.

  Nykyään valeuutiset ja mahdollisesti oikeellinen tieto esitään saman tapaisina, ja valeuutisten tuottamiseen on suuria toimistoja, joiden nimenomainen toimiala on tiedonvälityksen manipulointi. Sitten vielä erikseen jotkut oman näkemyksensä levittäjät, kuten "Syrian Human Rights Observatory", jonka uutisia suomalainenkin media jakoi aika kritiikittömästi, vaikka kyseessä taitaa olla jonkun pizerian takahuoneessa ylläpidetty nettisivu, jolla ei varsinaista omaa tiedonhankintaa ole ollenkaan.

  Tässä ympäristössä on tosiaan hyvin hankala selvittää, mikä juttu jostain kotoisin ja mikä täysin perätön. Luotettavan tiedon puute (tai siis tarve pystyä erottelemaan luotettava eroon muusta) ruokkii näitä salaliittoteorioita, joita nykyisin kyllä riittää koronarokotuksista ilmastonmuutokseen, ei siinä viihteeksi enää Kennedyjen murhia tarvita.

  Ikävä kyllä, tiedon luotettavuuden selvittely on parhaimmillaankin vaivalloista ja usein mahdotonta. Alkuperän selvittäminen toki auttaa.

  Joku aika sitten leviteltiin iltapäivälehdissä uutista, että maitorasva onkin terveellistä, ei sillä olekaan yhteyttä sydänsairauksiin jne. Tutkimus oli amerikkalainen, ja meni melko pitkään, ennen kuin löysin tiedon tutkijan rahoituksesta. Päärahoittaja oli American Dairy Association, siis maidontuottajien järjestö. Tuskinpa rahoitusta olisi kovin paljon irronnut tutkimukselle, jonka tulokset olisivat osoittaneet tuotteet myrkyllisiksi.
   
  keegan, Jari_S ja niffe tykkäävät tästä.
 4. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 217
  1 803
  113
  Niin, se Posti. Aivan uskovitumatonta tössäröintiä se touhu. Ei sillä, että muilla olisi juurikaan parempaa, mutta...

  Lähetys Kiinasta tuli melko sukkelasti. Tullausilmoitus, ja maksoin tullin 30.7. Tästä on melko tarkkaan 50 km lentoaseman tulliin, ja postin saapumisilmoitus tuli tänään. 12 päivää 50 km matkaan - olisin kävellenkin hakenut sen aika paljon nopeammin. Miten joku tuollainen firma voikin olla niin täydellisen tehoton, saa aikaan lähinnä kustannuksia.

  </nillitysloppuu>
   
 5. Matero

  Matero Well-Known Member

  385
  241
  63
  Tää ei ole vielä mitään verrattuna minun paketin kohtaloon joka tuli pahaan saumaan UK:sta.

  Lyhyt versio, aiheettomasti pistivät paketin tullaukseen vaikka paketti oli jo lajiteltu appin mukaan kesäkuussa. No, huolimatta tästä tullasin ja maksoin Postin palvelumaksun. Jäin odottelemaan pakettia. 10 päivän jälkeen rupesin kyselemään että missä paketti. No varmuudella eivät osanneet sanoa. Varmistin että jäähän tästä nyt teidän järjestelmään jälki että olen tavoitellut pakettia ettekä lähetä sitä takaisin lähettäjälle. Poika palvelussa ei ymmärtänyt kysymystäni, mistä jälkiviisaana olisi heti pitänyt huolestua. No, puoli tuntia puhelun jälkeen paketti muutti tilaansa ja vapautui jakeluun. Viikon päästä uusi yhteys, missä paketti. Nytkään eivät osanneet sanoa mutta varmuudella tiesivät ettei se kadonnut ole. Vai niin. Lupasivat olla sähköpostilla yhteydessä kunhan selviää. Viikon päästä yhteys että missä paketti. 'Ai tämä onkin selvittelyssä, voidaanko soittaa tai lähettää sähköpostia?' No kyllä, kunhan paketti löytyy 'Mikä se sähköpostiosoite olikaan?' Tässä kohtaa olin asiaa selvitettyä kolme kertaa jo antanut sen sähköpostiosoitteen.
  Kun pakettia ei kuulunut, otin taas yhteyttä. Luvattiin palata. 5 viikon pyörittelyn jälkeen tuli appiin päivitys lauantain ja sunnuntain välisenä yönä (ei siis asiakaspalvelua ennen maanantaita jolloin paketti oli jo kaukana) että paketti on lähtenyt ulkomaan terminaalista kohdemaahan. Minä maanantaina kysymään että todellako lähetitte sen paketin takaisin? 'Kyllä näin on päässyt käymään' Ja vaikka kielsin lähettämästä? 'Kyllä täällä näkyy että olette kieltänyt lähettämästä takaisin lähettäjälle mutta teidän täytyy kysyä nyt lähettäjältä Englannista miksi paketti palautettiin' MitVit?!

  Että sillä lailla
   
  SakkeM, niffe ja keegan tykkäävät tästä.
 6. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 217
  1 803
  113
  Havainnollistava eikä niinkään harvinainen kertomus. Jotain on pahasti vialla siinä organisaatiossa.
   
 7. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 052
  450
  83
  Posti ajetaan todennäköisesti vähitellen alas ja tilalle tulevat globaalit korporaatiot operoimaan postiliikennettä. Vaikka kuinka yritystä olisi tuotekehityksen kautta, niin suuruuden ekonomia ilman rajoja ja silkka mahdottomuus järjestellä ulkomaanyhteyksiä kannattavalla tavalla ei lupaa kovin pitkää legiä tästä. Lisäksi osa kansainvälisistä sopimuksista on erilaisin kommervenkein saatu hintatasolle, joka ei millään tavoin vastaa kustannustasoa täällä. Postimaksu on halvempi Kiinasta tilatulle paketille kuin täältä naapurikylään lähtevälle postikortille kehitysmaasponssin vuoksi. Surutyö lienee helpompaa näillä edellä mainituilla kokemuksilla.
   
 8. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 217
  1 803
  113
  Tavallaan jo päivän :). -aiheistoa: minulle tulleessa saapumisilmoituksessa oli rasti kohdassa "pika". Olisikohan se tullut jouluksikaan ilman sitä....

  20210811_172637.jpeg
   
 9. Topi

  Topi Active Member

  907
  191
  43
  Itse lähetin joku aika sitten paketin Keski-Suomeen. Posti jumitti paketin jonnekin Turun lähistölle ja lähetti sieltä vastaanottajalle tiedon että nyt sopisi hakea. Soitin Postin palvelunumeroon ja ilmoitin nöyrimmästi, että nyt on mielestäni rahtusen verran liian pitkä hakumatka. Suvaitsivat sitten lähettää paketin oikeaan paikkaan, virheen virallinen syy oli risa/epäselvä osoitelappu (ei ollut, oli Postin systeemeistä tulostettu ja vastaanottajan mukaan ehjä).

  -Topi
   
 10. Johannes

  Johannes Well-Known Member

  2 205
  256
  83
  Vielä 2000-luvun alussa pikalähetykset kannettiin perille vaikka lauantaina.
  Esimerkiksi keväällä 2002 minulle tuotiin taksilla pikakirje klo 8 lauantaiaamuna.
   
 11. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 052
  450
  83
  Lauantaisin jaettiin postia vielä 1980-luvun alussa. Lisäksi posti kulki jopa jouluaattona. Postissa oli yleensä erikseen ns. lauantaikantajat, jotka olivat osa-aikatöinä postia lajittelevia sekä jakavia opiskelijoita ja koululaisia. Siellä minäkin hankin taskurahoja parin vuoden ajan lauantaiaamuisin.
   
  Viimeksi muokattu: 12 Elokuu 2021
 12. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 448
  333
  83
  ”Niffen” suosikit ”globaalit korporaatiot” ulottavat lonkeronsa kaikkialle… ;)

  Vaikka ei se varmaan ihan lähiaikoina tapahdu. Juurihan Posti kehui viimeistä taloudellista tulostaan hyväksi ja aikovat kuulemma avata uudelleen Helsingin vanhasta Postitalosta aiemmin lakkautetun myymälänkin, kun kysyntää sen palveluille kuulemma on.
   
 13. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 217
  1 803
  113
  Appropo, kun postista tuli puhe. Askaroin just tuossa pihalla, kun postin jakeluauto tuli ja meni, poikkesi kyllä postilaatikolla. Kuuntelin sen tuloa jo ennen kuin se meidän kohdalle ehti ja aloin ihmetellä. Autossa oli päällä automaattisammutus ja -starttaus. Pysäytyksiähän tuli 20 m välein, tässä kotikadulla ei ole laatikoita suuremmin ryhmitelty. Sammutus-startti, sammutus-startti, sammutus-startti jne. jne.

  Hiukan ihmettelen, mitä tuollainen jatkuva starttaaminen säästää? Ilmastoa? Luulisi, että Postilla olisi jo sähköautoja.
   
 14. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 448
  333
  83
  Tuommoinen on meikäläisen henkilöautossakin (iStop). Tosin, sen saa kytkettyä nappulalla pois, mutta menee automaattisesti taas päälle, kun moottorin sammuttaa ja käynnistää uudelleen.

  Kyllä kai tuosta jotain hyötyä on jossain ns. miljoonakaupunkien liikenneruuhkissa. Täällä Suomenmaassa ehkä vähemmän hyödyllinen.
   
 15. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 052
  450
  83
  Entisenä yhden tuollaisen korporaation työntekijänä ottaisin esimerkin kaupan rakennemuutoksesta. Miten kävi kivijalkakaupoille? Ensin ne ketjuuntuivat, keskittyivät muutamiin käsiin ja sitten ne "walmartisoitiin". Miten on käymässä Walmarteille? Niitä on pistetty kiinni kiihtyvään tahtiin, kun nettikaupat, kuten Amazon vie niiltä olemassaolon oikeutuksen. Miten kävi suomalaisille kuljetusliikkeille? Ne fuusioituivat ja jotka eivät fuusioituneet, kuolivat pois. Sitten ne isoimmat myytiin kansainvälisille logistiikkaoperaattoreille, jotka ottivat markkinat haltuun ostamalla elinkelpoisimmat toimijat. Logistiikkaa jalostetaan koko ajan osana kaupankäyntiä ja on syntynyt kokonaan uudenlaisia konsepteja, jotka sen lisäksi, että ovat itsessään suuria toimijoita kaupan ja logistiikan saralla, operoivat myös pienempien liiketoimintaa. Tällaisia ovat Amazon, Alibaba, Wish ja Ebay esmerkiksi. Kaikessa tässä jyllää suuruuden ekonomia sekä kustannustehokkuus ja jos se ei jostain syystä riitä, niin markkinointipoweria ja kulissien takaista vaikutusvaltaa isoilla konglomeraateilla tuppaa helposti olemaan reilusti enemmän kuin esimerkiksi pienillä Itä-Euroopan valtioilla, joten en nyt kovin suurilla panoksilla bettaisi Impivaaran tiimin puolesta pitkän aikavälin menestyksestä.
   
  Viimeksi muokattu: 12 Elokuu 2021
 16. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 448
  333
  83
  Juu, enpä minäkään ”bettaisi” tuollaisten enkä juuri minkään muunkaan asian suhteen. Tulevaisuushan sen näyttää miten tuollaisen asian suhteen tulee tapahtumaan. Eli, mitäpä moisia edeltä käsin miettimään...
   
 17. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 052
  450
  83
  No, just niin, mutta jos jotain pitäisi päätellä, niin en väheksyisi noita isoja korporaatioita trendsettereinä.
   
 18. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 217
  1 803
  113
  No, enpä ihmetelisi, jos posti myytäisiin jollekin isolle alan yhtiölle. Esimerkkejähän on, Sonerasta Carunaan.
   
 19. motris

  motris Well-Known Member

  4 381
  577
  113
  Näistä Postin jakeluista tuli mieleen pari juttua...

  Koskeeko ongelmat myös kotimaan jakelua..? Itse en ole törmännyt, mutta tosiaan kotimaan sisällä lähinnä tarvitsemani posti kulkenut.

  Ja tällaisena ilmaan heittona... ainahan jokainen voi luoda alustan/palvelun tyyliin uber/airbnb... Eihän noille varmaan samaa saa valtiolta kuin umtsille, mutta ehkä jotain...
   
 20. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 217
  1 803
  113
  Jos jokaiseen yhteiskunnan infran tökkimiseen on vastaus "voihan sitä perustaa oman palvelun", on niitä firmoja pusattava aika paljon. Posti, terveyskeskus, VR ihan alkuun, YLE, KELA ja muutama eläkevakuutusyhtiö sitten jatkoksi. Puuhaa ainakin riittäisi :)
   
  motris tykkää tästä.