Maailma tuhoutuu lihaa syömällä -sanotaan-, niin ajattelin tehdä kasviskormaa. Just kävin kaupassa, niin pari juttua tuli mieleen hihnalla ostoksia katsellessa. Ensinnäkin... kuinka ekologista on tosiaan syödä espanjalaista kukkakaalia, italialaista tomaattisosetta, alkuperä tuntematon papusekoitusta, thaimaalaista kookosmaitoa, vietnamilaisia cashew-pähkinöitä jne. Toisekseen kukkakaalista ja pavuista tuli mieleen, että ettei tässä nyt vain kävisi niin, jotta metaani- ym. kaasupäästöt siirtyvät vain paikasta toiseen. Pitäisi melkein alkaa pitämään kasvisruokapäivät siten, että syö paikallisia/suomalaisia kasviksia. Perinneruokia. Näin voisi syödä paremmalla omalla tunnolla myös lihaa. Tai vähintään hakea pähkinät ym. jostain punnitse ja säästä -paikasta.
Vettä rahdataan sieltä missä sitä on usein vähän tänne pohjoiseen missä sitä on vähintään riittävästi.
Karjalanpaisti muhii uunissa. Kohta valmista. On siellä kasviksiakin, porkkanoita, lanttua ja sipulia. Siis hyvää kotiruokaa. Ilmastonmuutossekoilijat saa puolestani mutustella palkojaan ja itujaan. PISTE.
Karjalanpaistiaineksia on hankala löytää. Oikeaan paistiin kuuluu kolmenlaista lihaa. Lammas noista valmiista sekoituksista puuttuu aina. Kapa
Kyllähän karjalanpaistia on tehty -alunperin- melkein vaikka mistä. Hyvät juurekset, sian ja naudanliha -n. pääasiassa- itselleni piisaa. "prole/arkiversio"? Lammasta ei - mielestäni - tarvita. Sen sijaan mm. laakerinlehden laitan ja mausteita oman maun mukaan. Karjalanpaisti on luovaa ruokaa - josta ei ole yksselitteisen "oikeata" versiota. Siinä mielessä vähän kuin pizza ulkomaan pelleille... Mutta makuasioita. Itse en syö mielelläni lammasta (enkä hevosia, rottia, koiria jne.) Tosiasia, kuitenkin, on että jotkin hienostelijat tekevät välillä ihan muuta kuin "oikeata" karjalanpaistia. Jos jonkinmoista lihaliemi"kiisseliä" ja sekametelisoppaa on välillä väitetty "karjalanpaistiksi" ja yritetty tyrkyttää. Ei ole tarkoitus väitellä, mielipiteitä vain ja omien karjalaisten sukujuurieni myötä periytynyttä tietoa. Itäiset ruuat ovat läntisiä maukkaampia - keskimäärin.
Eiköhän tuo karjalanpaisti saa nimensä hitaasti uunissa miedolla lämmöllä kypsytettävästä liharuoasta. Olen saanut syödä hyvää hirvenlihastakin laitettua karjalanpaistia.
Siianongintakausikin avattu, tosin menestys melko vaatimaton. Paikalliset merikotkat järjestivät lentonäytöksen, kahdeksan (8) kappaletta soidinlennossa yläpuolella. Kevättä ilmassa, siis.
Nooh. Se on miten kukin jahtaa. Omasta kokemusta piiristä ei noin ... teillä ilmeisesti kovastikin erilaista ...