Vs: Päivän =) Hauki on melko surkea kala suoraansanottuna,mutta ei niin yliarvostettu kuin kuha.Makuasioita taas kerran.
Vs: Päivän =) Niinpä, eipä ole nykykämpissä niin suurta uunia. Viimevuonna sain paikallisesta savustamosta 4 kg hauen savustettuna (pääsiäisenä 15 min ennen sulkemisaikaa, taktinen ajoitus... Se oli melko lailla komea pääsiäisen ruokapöydässä (ja hyvää!), ja kävi kyllä mielessä, että tästä saisi vastaavan. Olisi pitänyt viedä savustamoon, omaan uuniin ei mitenkään mahdu. Pulliksi menee, osa ehkä perinteisimmin paistettuna. - Ei hauki mikään surkea kala ole, Kimo. Pikemminkin aliarvostettu. Sopivasti kokkailtuna hyvinkin herkullista. EVO. Aloita vaikka tuosta: http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/Pepin+h ... 2107363288"]http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/Pepin+haukimureke/a1362107363288
Vs: Päivän =) Joo luulisinpa että hauen aliarvostus ruokakalana johtuu lähinnä sen ruotoisuudesta ja siitä että se vaatii muutenkin ruoan valmistajalta vähän enemmän.
Vs: Päivän =) Hauki tosiaan on aliarvostettu ruokakalana, osin johtuen vaillinaisista tavoista käsitellä ja valmistaa siitä, ja kuten Kimo sanoi, niin kuhan on ehkä suotta turhankin arvostettu. Lahna on nykyään täysin unohdettu. Tuota ainakin vielä 80-luvulla pidettiin hyvänä savukalana. Hieman kuriositeettina, niin sivun alaosassa joitain reseptejä ihmisiltä, joiden mielestä hauki on "ykkönen" monessa suhteessa: Suomen Haukiseura ry – SHS – Arvokalan asialla!
Vs: Päivän =) Totta. Vasta savustettu lahnuska on herkullista. Eikä se uunikalanakaan ollenkaan huono ole. Mutta jälleen, ruotoinen. Olisikohan valmiiksi fileeratun kalan saatavuuden kasvu vaikuttanut näiden lahnojen, haukien yms. suosioon?
Vs: Päivän =) Olen muuten maistanut ruutanaakin.Lapsena saatiin katiskaan ja paistettiin nuotiolla.Saman asia olisi saanut laittamalla mustaa multaa suuhun.
Vs: Päivän =) Ruotoja kaloissa aina on. Isoja haukia ja lahnoja ei mulla tulisi mieleen kuitenkaan kutsua ruotoisiksi, sillä ne ovat niin helposti syötäviä siinä suhteessa. Lahna on maukas ja rasvainen kala vasta isona. Kilon lahna on siinä pienen ja ison rajamailla. Savustelin parikiloisia muutama vuosi sitten pitkän kaavan mukaan korkeassa puisessa pöntössä ja joukossa oli myös samankokoinen ruutana. Lahnat olivat herkkua ja ruunanan suurin ero oli että sen liha ei ollut niin kiinteää vaan hiukan mössöä. Ison lahnan rasvapitoisuus on muuten paljon suurempi kuin muikulla joka on sentään lohikala!
Vs: Päivän =) Ei tarvitse ihan niin pientä lahnaa maistella kun jo alle kiloisen eron isoon näkee, tuntee ja maistaa. Ruoka-ainetaulukoista tuota rasvapitoisuutta voi löytää.
Vs: Päivän =) Näyttää kumman muoviselta, vähän kuin täytetty ja lakattu. (Valo, värien toisto ja saturaatio varmaan,,,) Kukas sen pyysi ja mihin kiinni jäi? Mitäs mädillä teit? Siihen löytyy hyviä reseptejä kuin myös tähtitieteellisiä maksettuja hintoja.
Vs: Päivän =) Hauki on loistava kala, mutta se vaatii hieman maustamista. Esim. suppilovahvero sopii hauen kanssa erittäin hyvin. Tässä vaimon kehittämä haukiresepti, oma ehdoton suosikkini, oikein luksusateria: - esipaista haukifileet kevyesti voissa - siirrä fileet uunivuokaan - mausta pippurisekoituksella ja suolalla - lisää 1 dl valkoviiniä - lisää suppilovahveroita, keltaista sipulia sekä hieman ruohosipulia - lisää muutama voinokare fileiden päälle - laita uuniin - noin 10 min. jälkeen lisää 2-3 dl kermaa - paista uunissa 175° yhteensä noin 1/2 tuntia - tarjoile keitetyn perunan ja hyvän valkoviinin kanssa
Vs: Päivän =) Kaikessa kalassa se tuoreus on hyvin vaikuttava tekijä, kalatiskillä siinä on usein klappia. Myyntiaika kun taitaa olla 8 vrk pyynnistä, ja viikon vanhaa kalaa en nyt oikein kehtaa tarjota koirillekaan Just viime viikolla paistoin yhden pikkuhauen fileet saman tien verkoilta tultua. Tunti pyynnistä kylmässä, ja tuoretta oli. Ja hyvää. Eron huomaa, toki siksikin kun useimmiten pakastetaan ensin.
Vs: Päivän =) Kameran kiinteä salama... Verkkoonhan se sekaantui. Pidän paria verkkoa tuolla Kirkkonummen puolella. Mädin panin aluksi pakkaseen, ehkäpä kokeilen sitä suolailla. En ole hauen mätiä suolattuna syönyt, joskus paistettuna. Siika, muikku ja made tietysti ovat omassa luokassaan, mitä mätiin tulee; ruotsinlaivoilla syötetään silakankin mätiä. Pitää kokeilla. Keväisin sitä hauen mätiä kertyy joskus paljonkin, joten olisihan sille hyvä löytää käyttöä.
Vs: Päivän =) En minäkään sitä osta, useastakaan syystä. Muulloin paitsi keväällä se on aika kallista, suhteessa muihin siis. Lisäksi sitä useimmiten löytyy pakastimesta muutama file, ja kolmanneksi, jos ei löydy, niin takapihalta löytyy tuoreita
Vs: Päivän =) Hienoa! Mielenkiinolla odotan palautetta! Pilko tai revi hieman suppilovahverot pienemmäksi että niistä lähtee kunnolla makua.
Vs: Päivän =) Syksyllä kun olin vanhankaupungin koskella lippoamassa, tuli tuota lahnaa aika mukava määrä sellaset reilu 10kpl, savustin ne, osan söin heti ja osan vedin lihamyllyn läpi ja tein kalapullia, osan jauhelihasta öaitoin pakkaseen ja tein sitten myöhemmin savukala piirasta, hyvää olivat kaikki. Mökillä olen kuhaa savustellut, hyvin on kauppansa tehnyt, myös lapsille. Tuoteus on tosiaan avainsana. Haukiresepti otetaan talteen myöhempää käyttö silmälläpitäen.