Pitelee kameraa kuin vanhapiika kullia.... Vanha sanonta, mutta sopii nykyään useisiin puhelimella kuvaaviin, ja näköjään myös Nikon F:llä kuvaavaan B. Bardotiin - Kameran laukaiseminen on kai mahdotonta tuolla otteella, kai F:nkin laukaisunappula on tuossa päällä.
No joo, mutta ehkäpä neito korjaa kuvausasentoaan, kunhan saa objektiivin tarkennettua ja saa sitten toisenkin käden kameran rungolle. Ehkäpä likalla ei ole kiirettä päästä laukaisemaan.
Kyllä tuossa on totta varmaan toinen puoli. Eräässä kirjoitelmassa suomalaisten lehtikuvaajien työstä takavuosina kerrottiin mm. tämmöistä: Kuvaajilla ei liioin ollut valotusmittaria, ammattikuvaajan oli pystyttävä silmämääräisesti arvioimaan oikea valotus. Ja vaikka valotusmittari olisi ollutkin, ei sillä nopeassa reportaasin teossa ollut todellista käyttöä. Caj Bremer muistelee, että sitä ei oikein ehtinyt käyttää.
Eka oma kamerani oli Exakta, eikä siinä mitään valotusmittaria ollut. En sellaista katsonut tarvitsevani. Filmirasiassahan oli lappu, josta sopivan valotuksen voi katsoa. Päivännäöllä kuvatessa sillä pärjäsi ihan hyvin. - Ja niinhän se on. Mustavalkofilmin toistoala on siinä 12-14 aukkoa, paperikuvaan tarvitaan 5-6. Varaa on ainakin 6 pykälää, kolme suuntaansa. Kyllä siihen haarukkaan osuu pienelläkin kokemuksella vallan hyvin, ja kelvollisia kuvia syntyy. Tavallaanhan siihen on palattu nykyisten digikameroitten myötä. +/- 3 pykälää saa valottaa pieleen, eikä kuvan laadussa juurikaan ole häikkää.
No, tarjoaahan tuo tietysti pientä saivartelun mahdollisuutta… Toisaalta, jos kerrotaan, että kyseessä on ”taittoveitsi”, niin kyllä se mielestäni vahvasti viittaa siihen, että terän voi kääntää rungon sisään. ”Kiinteä terä” tarkoittanee sitä, että kyseessä ei ole ns. katkoteräveitsi, jonka terän kyljessä on valmiita uria, joista terästä voi katkaista taittamalla pienen palan pois ja saa jälleen teräväkärkisen terän. Lisäksi, katkoteräveitsen terän pituutta voi säätää, ainakin uutena, kun terää ei ole vielä loppuun asti katkottu. Kiinteäteräistä ei ainakaan tarkoituksella voi katkaista, eikä sen pituutta voi säätää, mutta on tietysti rakenteeltaan tukevampi ja sopii siten katkoterää paremmin esim. erilaisiin lävistystä vaativiin veitsitöihin.
Perusteellinen selvitys - Laitan muistiin. Jos joskus uudelleen tulee kysymyksiä linkkuveitsen ominaisuuksista, käännyn suoraan puoleesi.
Safari esittää YLEn nettisivut uudella hauskalla tavalla. Aluksi hämmentävää, mutta tuohon tottuu kyllä. Kaikki muut tiedotosvälineet toimivat perfect. Kyselin asiaa YLEn teknisestä tuesta, niin totesivat: Käytä jotain toista selainta. Ei heitä paljon kiinnosta.
Joku FB-sankari on keksinyt filmiaikaa haikaileville digikameran käyttäjille hienon idean filmikuvaamisen korvikkeeksi: Kameran näyttö pois päältä. Sitten 36 kuvaa muistikortille. Muistikortti irti ja postiin, itselle osoitettuna. Postihan kulkee sen verran hitaasti, että kuvat näkee suunnilleen saman ajan kuluttua kuin filminkehitys olisi vienyt.
Joku liikehän voisi tehdä tuosta tuotteen. Lähetä muistikortti meille postissa niin tulostamme sinulle kuvat ja lähetämme ne paluupostissa.
Suomen kieli toki tarjoaa useinkin kaikenlaista saivartelun mahdollisuutta. Jos sitten ajattelee asioita esim. jonkun kaupallisen tiedotteen laittajan kannalta, niin olisi aika hassua, jos lyhyen ja ytimekkään ilmaisun sijasta pitäisi ruveta rivikaupalla asioita selvittämään. Varsinkin jos kyseessä on asia, jonka todellisen tarkoituksen lähes jokainen ymmärtää ns. arkijärjellä.
Luulisin, että suunnilleen jokainen fotoliike tarjoaa tuollaista palvelua. Ainakin viemällä kortin kauppaan, miksei sitten postittamallakin. Esim. Fotoyks kertoo: "Toimitustavat Toimitusvaihtoehdot ovat postitus, Matkahuolto, nouto myymälästä tai pikanouto. Katso lisätiedot ja toimitusajat alta. Lahjakortin voimme toimittaa lisäksi sähköpostitse pdf-tiedostona."
pitää vielä muistaa teipata takanäyttö piiloon kuvaamisen ajaksi, ettei se pilaa yllätystä millaisia kuvia on odotettavissa!
Useimmissa kameroissa sen kai saa valikosta pois päältä. Ainakin minä pidän sen vakiona pois päältä, siis automaattisena. Aika häiritsevää kuvatessa, jos se vilkkuu siinä silmän vieressä. Sitten kun haluaa kuvaa katsoa, saa sen tietysti napista näkyviin.
Jossain saa käännettyä väärinpäin piiloon. Peilittömissä pitää varoa ettei otettu kuva vilahra silmänmunanpohjalle vahingossa etsimessä.