Taisi olla Lehtikuvan hommissa Paasikiven presidenttikaudella... Eipä ole tuttu. Nähtävästi hänestä on kirjakin: LOPPINEN, REINO & HEINI, MAIJA-LIISA: Lehtikuvaaja | Kampintorin antikvaarinen kirjakauppa Oy - laaja valikoima kirjoja eri aloilta, myös sarjakuvat
^ No niin, siinäpä sitä on harjoiteltavaa. Onneksi kuvan soittimen ”käyttöliittymä” ainakin näyttää hieman yksinkertaisemmalta kuin vaikkapa tässä soittimessa:
No juu, tuon Reino Loppisen työssäolovuosista taitaa olla jo sen verran aikaa, että ei nykypäivän ihmisille liene enää kovinkaan tuttu. Aikanaan oli ilmeisesti lehtikuvaajien ”eturivissä” ja on kuulemma lähettänyt Suomen ensimmäisen telefoto-viestin, jostain kuopiolaisesta hotellista Helsingin Sanomien toimitukseen. Saavutus sekin (kai??). Kyseinen viesti liittyi hauskaan tarinaan, jonka löysin YLEn arkistoista. Vuonna 1948 oli Silvo Sokka -niminen silloin vasta 17-vuotias nuorukainen väittänyt lentäneensä itse suunnittelemallaan raketilla hyvän matkaa, kunnes teknisen vian takia teki pakkolaskun. Suomen ja osin joidenkin ulkomaittenkin lehdistö uskoi pojan tarinaan parin päivän ajan, kunnes poika joutui itse tunnustamaan, että koko rakettilento oli vain hänen oman mielikuvituksensa tuotos. Tuo Reino Loppinen oli yksi toimittajista joka hetken uskoi juttuun ja lähetti sankarin kuvan sillä telefotolla Hesarille.
Radiossa haastateltiin erästä ”maailman vanhimman ammatin” harjoittajaa ja likka heitti aforismin: ”En koskaan tarvitse rahaa enempää kuin asiakas tarvitsee persettä”. …että silleen…
^ Hmm… Olisikohan jokin palveluammatti sekin, vaikkapa parturi(??). Hiuskarvojen leikkuullehan on ollut tarvetta ties kuinka pitkään ja itse suoritettu leikkaus on hieman hankalaa. Toisaalta, myös terveydenhoitopalveluille on ollut kysyntää jo pitkään. Parturithan kai toimivat aikoinaan myös jonkinlaisina lääkäreinä, eli suoneniskentää yms. Eikös parturiliikkeen tunnuksena ollut aikanaan liikkeen oven yläpuolelle kiinnitetty verilautanen.
"Joku sanoi kerran, että politiikka on toiseksi vanhin ammatti. Olen alkanut ajatella, että se muistuttaa ensimmäistä.", oli todennut aikanaan eräs presidentti.
Verottaja on toiseksi vanhin ammatti. Onhan olemassa myös sanonta, että verotus ei ole politiikkaa. Toiseksi vanhin voisi olla myös teurastaja, mutta mennään nyt positiivisuuden kautta.
Vanhimpana ammattina pidetään kai rakennustyötä. Kun ihmiset joskus 10000 vuotta sitten alkoivat asettua johonkin asumaan, syntyi tarve rakentaa asuntoja yms. Toiseksi vanhin lienee maanviljelys. Se "vanhin ammatti" on käsitteenä lähtöisin Kiplingin tarinasta vuodelta 1889, joten melko uudesta jutusta siinä on kyse.
No, ehkäpä se Kipling on keksinyt tuon nimityksen, mutta kyllähän itse toimintaa on ollut ties kuinka kauan. Raamatussakin on useita viittauksia siihen ja eiköhän kyseinen tarinakirja ole hieman vanhempi kuin tuo mainittu vuosiluku. Mutta joo, kukapa noista tietää mikä on vanhin, ja onkohan sillä nykypäivänä välttämättä niin paljon merkitystäkään(??).
Vasta huomasin, että Ylen Areenassa on pyörinyt todellinen klassikkosarja jo kohta sen vuoden, mitä niitä siellä kerrallaan pidetään. Aikoinaan hauska tehdä, radioteatterin huippunäyttelijät olivat hommissa. https://areena.yle.fi/podcastit/1-61336186
Sattuipa vanha kuvakin silmiin... Ihmettelin, kun minulla on kuvassa ihan tukkaakin, mutta tarkistin vuoden. 1987 - olimme kaikki hiukan vetreämpiä silloin Nauhoituksia oli kiva päästä seuraamaan. Aikansa huippunäyttelöijöitä kaikki. Ossi Ahlapuro, Heikki Määttänen, Heikki Heino, Ismo Saario jne.