Niitä jaksoja on useita. Jaksojen pituudet ovat noin 100 000, 41 000, 23 000 ja 19 000 vuotta. Jos olen oikein ymmärtänyt, niitä tutkitaan lähinnä maaperästä kairatuista näytteistä, joista selviää mm. kasvillisuuden ja merieläinten esiintyvyys ja määrät kunkin kerrostuman aikakaudella. Mannerjääkerrotumien kairauksista saadaan vastaaavanlaista tietoa. Aika hyvä opas asiasta kiinnostuneille on Ursan kustantama kirja, jota löytyy monista kirjastoista ja divareista: Antikvaari - Jääkausien jäljillä - Eronen Matti
Lainaus netistä: Maapallon kiertorata auringon ympäri muuttuu kerran 100 000 vuodessa. Muutosten yhteydessä kiertoradasta tulee joko pyöreämpi tai ellipsinmuotoisempi. Tämän lisäksi maapallon akselin kallistuskulma muuttuu 41 000 vuoden sykleissä. Myös jäätiköityminen tapahtuu 100 000 vuoden sykleissä.
Yksi asia, jota ihminen ei yleensä tule ajatelleeksi, on tuon ilmakehän vähäisyys. Sitä ei ole kovin paljoa. Sääilmiöt yms. meihin vaikuttavat asiat tapahtuvat yleensä troposfäärissä, joka on noin 10-12 km paksu kerros. Ilmaa tietysti riittää korkeammallekin, mutta aika harvaa se on sitten ylempänä. Ajatellaanpa maapallosta tehtyä mallia, vaikkapa pallokarttaa, jonka halkaisija on yksi metri. Siinä olisi ilmakehä alle yhden senttimetrin kerros, täällä meidän korkeuksilla noin 8 mm. Sellaisia pitäisi olla kouluissa, niin porukka ehkä tajuaisi yhden perusasian: ilmaa on vähän.
Ilmastotiede ja taloustiede ovat aika samankaltaisia tieteitä siinä, että kumpikin pystyy huonosti ennustamaan (forecast) eli arvioimaan kehitystä eteenpäin. Ja huonosti ne pystyvät myöskin menneistämään (backcast) eli arvioimaan kehitystä taaksepäin. Enkä ole täysin varma pystyvätkö ne selittämään myöskään nykyhetken tilannetta. Mutta pirusti näiden tieteiden edustajat saavat edellä toteamaani nähden julkisuutta esitellä epävarmuuteen perustuvia ajatuksiaan.
90-luvun akun talouskriisi opetti kakis asiaa. 1) Kekkonen oli viisas mies, kun piti kokoomuksen poissa hallituksesta. Sinne lopulta päästyään tuhosivat maan talouden kokonaan kolmessa vuodessa. 2) Kukaan päivystävä dosentti, tutkija, professori tai muu reipas poika, joka julkisuudessa kommentoi talouden tilaa, ei ole siitä perillä. Joku varmaankin on, mutta ei missään nimessä kerro mitään julkisuuteen.
Kaiketi sillä joku osuus on. Turvallisissa ja taloudellisesti vakaissa oloissa on hyvä lisääntyä. Lapsikuolleisuuskin on vähäisempää. USAan vietiin orjiksi noin 0,5 miljoonaa henkeä Afrikan Saharan eteläpuolisilta alueilta. Nykyisellään heidän jälkeläisiään on 46 miljoonaa. Luulisin, että Afrikassa väkimäärän kasvu olisi jäänyt aika paljon pienemmäksi kuin tuo 90-kertaistuminen.
No, Rauni-Leena Luukkanen kyllä kertoi rakastelleensa avaruusolion kanssa. Joko hän oli jo liian iäkäs, tai sitten yhteensopivuus oli huonompi kuin aasilla ja hevosella. Raskautta suhteesta ei seurannut. - Muita vastaavia tapauksia lienee runsaasti, mutta syntyvyys on kai ollut niissäkin aika heikolla tolalla.
Niin ja jotkut käyttäytyy kuin pahimmat örkit (en viitsi enenpää tarkentaa etten kompastu portaissa tai putoa parvekkeelta)
Taisi muuten olla demari valtionvarainministerinä ja talouspolitiikan arkkitehtinä tossa Holkerin hallituksessa. Erkki Liikanen, josta tuli myöhemmin Suomen ensimmäinen EU komissaari ja sittemmin Suomen Pankin pääjohtaja. Kovan luokan talouspoliitikko siis…
Noi eri kameravalmistajien cashback kampanjat ovat ostajan kannalta erikoisia: maksat ensin muutaman satasen liikaa ja saat sitten muutaman kuukauden päästä liikaa maksamasi takaisin älyttömän vaikean lippulappu leikin jälkeen. S-ryhmän bonusjärjestelmä on paljon helpompi asiakkaille: maksat kuukauden ajan kaikista ostoksistasi liikaa ja saat sitten seuraavan kuukauden 10. päivä osan liikaa maksamastasi summasta takaisin.