Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Päivän =)

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana herby, 11 Heinäkuu 2006.

 1. paraneva

  paraneva Well-Known Member

  11 172
  3 565
  113
  Se pikkusen yli yksi prosenttia tuli vielä kauempaa kuin SakkeM:llä :)

  dna.png
   
  Viimeksi muokattu: 23 Helmikuu 2020
  niffe, Est ja SakkeM tykkäävät tästä.
 2. Est

  Est Well-Known Member

  14 740
  1 091
  113
  Meitä intiaani-skotteja on monia...
   
 3. paraneva

  paraneva Well-Known Member

  11 172
  3 565
  113
  Ilmankos olen viihtynyt hyvin Skotlannissa, Irlannissa ja Etelä-Amerikassa, Wales on jäänyt aika vähälle huomiolle :)
   
  Est tykkää tästä.
 4. Est

  Est Well-Known Member

  14 740
  1 091
  113
  Joskus saanut sieltä jotain "klaani" -tilpehööriä.
  Jokaisella niillä omanlaisensa ruudut kilteissä yms...

  (Yksi ylämaan klaani...)
   
  paraneva tykkää tästä.
 5. iikkoo

  iikkoo Member

  174
  16
  18
  Minäkin olen osin intiaani.
  Itseasiassa sinne lykätään sinnepäin, kun ei oikein muuhun jakoon osa dnata istu. Löysin aikaisemmin artikkelin, jossa kerrottiin, miksi monella hiukan myös keski/etelä-Amerikan intiaanien sukua
  IMG_20200224_002715.jpg
   
 6. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  19 635
  1 392
  113
  Tuo skottien/walesilaisten iso ja yleinen osuus suomalaisessa perimässä on sekin hiukan ihmetyttävä. Skandinaavinen ja balttilainen ei selityksiä kaipaa, mutta skotit? Muistelen jostain hämärästä lähteestä, että aikoinaan Skotlannista tuli Ruotsiin pappeja aika paljon. Niitä tietysti tyrkättiin Suomen puolellekin, eihän mikään seurakunta tainnut erityisesti haluta ummikkopappia latinaa mölöttämään. Olisivatkohan ko. hengenmiehet vapaa-ajallaan harrastelleet myös vähemmän henkisiä puuhia?
   
 7. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  19 635
  1 392
  113
  Väli-Amerikan osuus on aika helposti arvattavissa. Ruotsillahan oli siellä siirtokunta orjakauppaa varten, ja paluumuuttajat toivat tietysti mukanaan paikallisia geenejäkin. Toivat tietysti orjiakin jonkin verran, mutta afrikkalaista geeniperimää ei taida kuitenkaan skandinaaveissa suuremmin olla.
   
 8. Est

  Est Well-Known Member

  14 740
  1 091
  113
  Itselle oli ihan selvää että näkyy brittiperimää (jo ennen mitään testejäkin) kun on sieltä tiedossa sukujuuria. Ehkä monet eivät tiedä oikeita esivanhempiaan? Esimerkiksi aatelisto oli kovasti innokasta likistelmään rahvasta, suviöisin, ja geenit levinneet...

  Suomalaisten osuus Ameriikan "paluumuuttajista" on moniin muihin verrattuna niin pieni ettei se tietenkään selitä sitä miksi juuri meissä näkyy pieni "intiaaniperimä".
  Se on, kuten aiemmin totesin, aasialaisten esi-isiemme jäännöstä ja sekoitetaan "intiaaneihin" jonkinaisteisen samankaltaisuuden vuoksi. He kun vaelsivat "Uudelle manteerelle" Aasiasta, myös. Kaikista ihmisryhmistä ei ole niin paljon DNA -otantaa (vielä, noilla testi-firmoilla) niin niitä laitellaan ryhmiin, joista löytyy lähinnä vastaavia yhtäläisyyksiä.
  Onhan täälläkin, tottakai, joitakin intiaanien sukulaisia (itsekin tunnen) mutta se on ihan toinen asia kuin tuo suomalaisten pseudointiaanisuus.
  Jos syynä olisi Saken mainitsema paluumuutto, niin Ameriikassa enemmän hääränneissä näkyisi vähintään yhtä paljon "intiaaniperimää" kuin meissä.
  Nyt tilanne on kuitenkin päinvastainen. Ja syyt siis Altain vuoriston suunnalla päin mutta eri kautta vaeltaneissa populoissa sekä aivan eri aikana. Meidän aasilainen perimä-osuus on ikivanhaa perua.
   
  iikkoo tykkää tästä.
 9. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  3 948
  254
  83
  Skotlannin ja yleensä britanniankin suhteen kannattaa ottaa selvää saariryhmän asutushistoriasta ja sitä myötä mähdollisista yhteisistä esivanhemmista ympäri Eurooppaa. Muutenkin nuo maantieteelliset vaikutukset perimässä alkavat olla tarkoituksen mukaisia vasta maanosatasolla.

  Mitä tulee eurooppalaiseen rajallisempaan kansa- ja heimoperäiseen perimään, niin tuo skandinaavisuuden osuus näkyy ympäri Euroopan kansoja, muuallakin kuin Suomessa. Viikingit ovat aikanaan olleet ahkeria matkustamaan ja myös reissuillansa sikiämään.
   
 10. Est

  Est Well-Known Member

  14 740
  1 091
  113
  On väitetty että islantilaisissa on niin vanhaa "intiaani" perimää, että se tulee sinne jo viikinkien retkistä, kauan ennen mitään Kolumbusta.
  Mielenkiintoista...
  Ja viikinkiretkien ajalta on brittiperimää yllättävän paljon esim. Norjassa.
  Tanskalaiset viikinkithän hallitsivatkin Suurta osaa Britanniasta aikoinaan.
  Ihmiset ovat - ylipäätänsä - matkustelleet ja sikis myös sekoittuneet keskenään paljon enemmän, jo esi-historiallisina aikoina, kuin on luultu.
  Geenitutkimus tulee valaisemaan näitä asioita yhä enemmän.
  Suuria yllätyksiäkin luvassa... (?)
   
 11. Est

  Est Well-Known Member

  14 740
  1 091
  113
  Olen lukenut mainituista n. 40 vuotta säännöllisesti ja seuraan yhä ajankohtaisia tutkimuksia asiasta.
  Ei pidä unohtaa myöskään "kelttiläisiä" kansoja/heimoja, jotka, aikoinaan, levittäytyivät yli Euroopan Lähi-Itään saakka ja varsin dominoivasti kauan ennen nykyisten "kansojen" muodostumista. Kaikki eurooppalaiset ovat monien lähteiden summa.
  On muistettava että myös suomensukuiset heimot olivat levittäytyneet valtavalle alueelle, pitkin Eurooppaa aikoinaan.
  Yllättävän usein näkyy esim. Skotlannin pohjoisosissa n. yhden prosentin "Suomi-osuus" monien perimässä. On arvuuteltu mm. viikinkien mukana matkanneita suomen heimolaisia.
  Sitten on romanttisempiakin näkemyksiä muinaisista "suomalaisista kuninkaista ympäri pohjoista Eurooppaa (skandinaavien saagat kertovat niistä) ja muuta melko tarunhohtoista, joka vetoaa tietynlaisiin intoilijoihin.

  "Kansat" ovat käsitteenä usein hyvinkin harhaanjohtavia jo nuoren ikänsäkin puolesta.
   
  Viimeksi muokattu: 24 Helmikuu 2020
 12. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  3 948
  254
  83
  ^^ Britanniaa aikanaan hallitsevilla tanskalaisilla tarkoitetaan pääosin juutteja. Määrä huomioon ottaen juuttien vaikutus britannialaisten kansojen perimään on yllättävän pientä. Tätä on selitetty esimerkiksi luokkaeroilla.
   
 13. Est

  Est Well-Known Member

  14 740
  1 091
  113
  Yllättävän olematon on myös Rooman (sotaväki koostui monista "kansallisuuksista" ympäri Eurooppaa) jättämä geneettinen jälki Britanniassa.
   
 14. Est

  Est Well-Known Member

  14 740
  1 091
  113
  Ai niin sitten on vielä baskit!
  Yhden geneettisen raakadatan analyysi löysi minustakin yli kolme prosenttia "sitä".
  Jopa saamelaisiin löytyy heillä jotain yhtäläisyyksiä perimällisesti. Ikivanhaa kytköstä
  Ja vaikkapa Irlannin asukkaisiin.

  Kaikilla on sukulaisensa lähes kaikkialla...

  Mikään "kansa" ei ole romanttisesti vaeltanut "puhtaana" jostain ja jäänyt sellaiseksi tai edes ollut sellaista.
  Monelta suunnalta on tultu joka paikkaan ja useina aaltoina.

  "Ameriikan intiaanit" ovat jonkinasteinen poikkeama mutta sieltäkin on löydetty jo muuhunkin viittaavaa. Paljon otaksuttua vanhempaa geenikantaa.
   
 15. Johannes

  Johannes Well-Known Member

  2 096
  213
  63
  James Finlaysonkin saattoi levittää skottigeenejään Suomessa piikojensa välityksellä.
   
 16. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  19 635
  1 392
  113
  Siitä kai on semmoinen näkemys, että baskit ovat suunnilleen samaa porukkaa saamelaisten kanssa. Jääkauden jälkivaiheissa Länsi-Euroopassa sakki seurasi jään vetäytymistä, ja sieltä Pyreneitten kulmilta kulkeutui sitten väkeä Norjaan (ja Suomeen) asti. Tanskan salmet taisivat olla kuivilla siihen aikaan, joten rannikkoa seurailliut porukka pääsi ihan kävelemällä nykyisen Ruotsin puolelle.
   
 17. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  19 635
  1 392
  113
  Minun profiilissani tuo altailainen osuus oli eritelty erikseen; sitä oli hiukka vähemmän kuin amerikkalaisia intiaaneja.
   
 18. Est

  Est Well-Known Member

  14 740
  1 091
  113
  Heillä olisi, ennemminkin, ainakin yksi samankaltainen rakenneosa perimässä, ei niin että "samaa porukkaa".
  Osan saamelaistenkin esivanhemmista siis varsin toisesta suunnasta (tuon teorian mukaan) kuin se Uralin suuntaan viittaava (ja siitä idemmäksikin) ja yleisemmin tiedossa oleva.

  Onhan suomalaistenkin perimästä ylivoimaisesti suurin osa "läntistä" ja samaa valtaosan muiden euroopan väestön kanssa. Eteläisin osa Eurooppaa jo sitten vähän eri asia...

  Yksi jännä juttu on se että koska Venäjällä asui, alkuasukkaina, laajalti suomensukuisia heimoja on niiden jättämä perimäjälki siellä yhä suuri.
  Mutta vastaavasti on yllättävän vähän venäläisten "slaavilaisten" heimojen perimää täällä suomen heimoissa.
  Itäosissa maata näkyy monilla jokin prosentti mutta esim. mulla -vaikka Karjalastakin juuria- ei näy mitään (muuta kuin noita suomensukuisia) nykyisen Venäjän alueelta (jos siis lasketaan tässä hyvin pieni, jo mainittu, "pseudointiaanisuus" pois).
  Vaikka kieliryhmiin perimän liittäminen onkin ontuvaa, niin antaa se jotain osviittaa eri ryhmien vaikutuksesta toisiinsa ja niiden liikkeistä.
  ___________________________________________________________________________________________________________________

  Ja nuo lafkat, jotka perimästä tekevät analyysejaan, näkevät jopa samasta lähteestä varsin eri tuloksia. Joillakin on laajemmat varastot näytteitä - joihin voivat dataa verrata. Erilaisia tapoja myös painottaa sukulaisuussuhteita ym.
  Esim. yhden mukaan ei juuri muuta näy kuin suomalaista (siihen liittyvine skandinaavisine osineen) ja toinen näkee täysin saman datan perusteella että perimäni vastaa suurinpiirtein:
  ~50% "suomalainen"
  ~40% "ruotsalainen"
  ~10% "skotlantilainen"
  (oikeammin noissa kaikissa on tietenkin mukana käytännössä melkein kaikkea mitä Euroopan väestön valtaosassa - vain eri suhdeluvuin. Rankasti yksinkertaistettuna)
  Ja tuo "kansoilla" ilmaiseminenhan on naiivia ja epätieteellistä - eivät geenit tunne mitään kansallisuuksia. Ihmiset vain ilmeisesti haluavat kuulla "mistä maasta" heidän perimänsä on?

  Edit: Perimältään ei siis ole oikeasti mitään "skotteja", "suomalaisia", "italialaisia" jne.
  On vain erilaisia sekoituksia samoista aineksista ja sitten eristäytyneempinä syntyneiden mutaatioiden aiheuttamia hieman suurempia poikkeamia, joissain väestöissä, suhteessa muihin.
   
  Viimeksi muokattu: 24 Helmikuu 2020
 19. Est

  Est Well-Known Member

  14 740
  1 091
  113
  Niin - on siis teoretisoitu mm. että Amerikan "intiaanien" esivanhemmat olivat kotoisin Altain tienoilta.
  Aluetta liitetään monien muidenkin ryhmien lähteeksi, jopa osan suomalaista perimää (joka on siis monen tekijän summa).
  Mitä kauemmas mennään niin olemme kaikki elolliset sukua keskenämme - tottakai.

  Nämä eivät ole niin yksinkertaisia asioita kuin nuo kaupallisten ja suurelle yleisölle viihteenä myytävien "geenitestien" tulokset antavat ymmärtää. Itse olen käyttänyt asiaan perehtymiseen mm. joidenkin yliopistojen palveluita.