Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Päivän =)

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana herby, 11 Heinäkuu 2006.

 1. Jari_S

  Jari_S Active Member

  273
  29
  28
  ^ Saako udella, miten ja missä olosuhteissa olet käyttänyt niitä sumuvaloja?
   
 2. RB

  RB Well-Known Member

  7 360
  103
  63
  En minäkään niitä oo itse asennellu, Cortinan jälkeen:
  [​IMG]
   
  niffe ja SakkeM tykkäävät tästä.
 3. Jari_S

  Jari_S Active Member

  273
  29
  28
  Juu, kyllä minäkin sumuvaloja käytän esim. sankassa lumisateessa hämärän aikana. Oleellistahan on, että sumuvaloja käytettään PELKÄSTÄÄN, siis ILMAN lähivaloja. Silloin niistä on hyötyä, kun valot eivät heijastu kuskin silmiin tuosta lumisateesta niin kuin korkeammalla olevat lähivalot tekevät.

  Suurin osa autoilijoista kuitenkin polttaa niitä sumuvaloja lähivalojen kanssa, jolloin niistä ei ole juuri mitään hyötyä. Jotkut taitavat käyttää niitä vain siksi, että ulkopuolelta autoa katsottaessa se näyttää jotenkin hienommalta, kun on enemmän valoa.
   
 4. Jari_S

  Jari_S Active Member

  273
  29
  28
  ^^ Muuten, miten riitti laturin teho Cortinassa kun kaikki etuvalot olivat päällä?
   
 5. RB

  RB Well-Known Member

  7 360
  103
  63
  Minä tykkään ajella ajovalojen kanssa.
  Ajovalot, lyhkäiset, näyttää mitä näyttää ja sumuvalot valaisevat vähän leveälle jolloin näkee paremmin mahdollisen keskiviivan ja pientareen reunaviivan. Näin pystyy ajamaan paremmin omalla kaistalla.
  Usein jonkinsortin sumussa ajan pitkillä, mutta ruuvaan valot näyttämään alhaalle. Näin valot näyttää mahdollisimman pitkälle mutta sumusta häikäisyä vähentäen.
   
  iikkoo tykkää tästä.
 6. RB

  RB Well-Known Member

  7 360
  103
  63
  Vähän huonosti, Lucas ACR 18 valitti.
   
 7. niffe

  niffe Well-Known Member

  11 962
  178
  63
  Itse ainakin olen tulkinnut, että niitä on tarkoitus käyttää sumuisissa olosuhteissa tai sakeassa lumipyryssä. On kokeiltu ajovaloilla ja ilman. Yhtä tyhjän kanssa maantienopeuksissa. Ehkä lumipyryssä parhaimmillaan. Enemmänhän noista on haittaa, kun nekin pitää suunnata pienen lumiaurauksen jälkeen ja innokkaimmat laittavat tihkusateessa takasumarit päälle, niin häikäisee niin hemmetisti. Tänä päivänä ajovaloissa on useimmiten manuaalisäätö (paitsi Xenoneissa), niin sen kanssa saa kätevämmin säädettyä häikäisyä veks.
   
 8. Topi

  Topi Active Member

  777
  109
  43
  Yhden kerran olen tässä viiden vuoden aikana joutunut ajamaan sellaisessa lumipyryssä, että etusumareilla piti ajella. Juuri noin, siis pelkillä sumuvaloilla, muuten ei nähnyt mitään, ja nopeus oli kyllä pakosta alhainen. Takasumuvaloja tulee käytettyä vähän useammin, jos huonon näkývyyden vuoksi katson aiheelliseksi alentaa ajonopeutta. Itse nykäisen takasumarit pois päältä, kun olen varma, että takaa tullut on nähnyt minut.

  Autossa on automaagisesti säätyvä takajousitus, joten ajovalojen manuaalisella korkeussäädöllä ei pääse pelaamaan. Mutta siis kerran olen viiteen vuoteen noita etusumareita tarvinnut.

  -Topi
   
 9. Jari_S

  Jari_S Active Member

  273
  29
  28

  Juu, sumuvalothan on tarkoitettu sellaisiin keliolosuhteisiin jolloin normaalien maantienopeuksien käyttäminen olisi muutenkin ”hulluutta”. Ne auttavat tosiaan tilanteissa kuten jo aiemmin on kuvattu. Se, että ne sijaitsevat yleensä fyysisesti ajovaloja alempana, johtaa siihen, että valojen heijastus sumusta tai lumesta osuu sellaiseen kohtaan, joka on alempana kuin kohta johon kuskin silmät katsovat.

  Jos samalla kuitenkin käytetään ajovaloja, niin sittenpä noista ei liiemmin hyötyä ole.

  Toisaalta, aika harvoinhan esim. Suomessa on sellaista sumua, jossa noista sumuvaloista olisi hyötyä. Autothan kuitenkin tehdään hieman isommille markkinoille ja silloin täälläkin myytävistä autoista voi löytyä varusteita, joita täällä ei välttämättä tarvittaisi.

  Itse en kyllä ole huomannut, että sumuvaloista olisi mitään haittaakaan, vaikka enpä niitä itsekään kovin usein ole käyttänyt.
   
 10. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  3 483
  85
  48
  Sinänsä sumuvalojen käyttö ei ole pelkästään ajajan harkinnassa. Laki rajoittaa sumuvalojen käyttöä koskemaan pelkästään tiettyjä keliolosuhteita.
   
 11. niffe

  niffe Well-Known Member

  11 962
  178
  63
  Jep, no ehkä vähän kärjistin, mutta harmittaa täällä kantakaupungissa talvikunnossapidon ollessa mitä on, pysäköidessä tulee väkisinkin käytettyä etuetumaskin lumiaurausominaisuuksia ja sumarien suuntauksen kanssa on ollut joskus katsastuksessa ongelmia sen seurauksena. Olenkin siitä joskus vitsaillut, että Helsingin kantakaupunki on ainoa paikka Suomessa, jossa maasturin pitäminen on perusteltua. On kuoppaa ja lumipenkkaa sekä umpihankea. Offroad-henkinen naapurikin hankki Jeepin, jossa on yli 40cm maavaraa, kun jäi Toyotan Landcruiserilla muutaman kerran kiinni meidän talon eteen :confused: Joka tapauksessa en väitä, etteivätkö sumarit saattaisi olla perusteltuja silloin, kun on se järjetön lumimyräkkä kerran pari vuodessa ja vauhti on pudotettava alle 50km/h.
   
 12. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 498
  417
  83
  On se yksi aamu vuodessa, jolloin niillä olisi käyttöä. Jos silloin voi jäädä kotiin, ovat k.o. valot täysin turhakkeita.
   
 13. RB

  RB Well-Known Member

  7 360
  103
  63
  Kuinkas sitten kun tarve tulookin vaikka illalla, pitäis mennä kotia mutta ei pääse....
  Viimeksi olis pitänyt jäädä Keuruulle kertausharjoituksiin, homma oli jo loppu, en halunnu jäädä.
   
 14. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 498
  417
  83
  Tottapa tuokin. Luulen kuitenkin, että jollei ilman sumuvaloja pääse kotiin, niin sitten ei pääse niitten kanssakaan.
   
 15. motris

  motris Well-Known Member

  3 294
  261
  83
  Milloin tällainen uudistus on tullut? Jos autossa on kaksi takasumaria, niin pittääkö oikee laittoo virralliseksi?
   
 16. Keni

  Keni Well-Known Member

  5 936
  979
  113
  Tytär Jannica (asuu Bergenissä Norjassa) investoi pari viikkoa sitten Hilleberg-telttaan. Viime viikonlopun hän vietti yksin teltassa leirintäalueella, ja tänä viikonloppuna jo erämaassa kännykkäkenttien ulottumattomissa. Omena ei puotoa kauas puusta, sanotaan ...
   
 17. jussikn

  jussikn Active Member

  179
  201
  43
  Oli tällainen Hilleberg joskus:
  P3122505.jpg
   
  Maccila ja Keni tykkäävät tästä.
 18. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 498
  417
  83
  KeppiHevonen tykkää tästä.
 19. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 498
  417
  83
 20. Johannes

  Johannes Active Member

  1 444
  16
  38