Mitä on "pöperö"? * Biologisesti se on kokoelma elimistön tarvitsemia aineita ja energiaa. * Kulttuurisesti se on joukko artefaktoja, joiden ääreen asetutaan yhdessä tai yksin "syömään". * Artefaktoilla on elinkaarena - pellosta pakkauksiin, pakkauksista pannulle, astialle ja elimistöön. * Samoin syömisellä on oma "työnkulkunsa" halusta uuteen nälkään. * Siihen liittyy erilaisia toimijoita tai toimijan hattuja: syöjä, valmistaja, kuljettaja, mainostaja. * Pöperö on olemassa aineellisesti ja myös mentaalisesti. * Joillekin se on rationaliteett, joillekin itseilmaisun tapa, joillekin nautinto. Tai kaikkea tätä. Kuten kaikkea, myös "pöperöä" voidaan kuvata kaikista mahdollisista suunnista ja eri tavoilla - konkreettisesti, idealisoiden, naturalistisesti, abstraktisesti... suoraan tai vihjaillen... näyttämällä asia tai sen puuttuminen. Kaikki ne kertovat jotain erilaista ja rikastavaa asiasta. On valokuvausfoorumille sopivaa ja tärkeää, että pöperöitäkin kuvataan useammalla kuin yhdellä tavalla.
Mitenkähän osaisin tarkastella filosofisesti likaista lautasta? Lautanen on likainen. Voin siis olettaa, että sillä on ollut ruokaa, joka on syöty. Ruoasta on jäänyt lautaselle tähteitä, joiden väristä ja koostumuksesta voin yrittää päätellä, millaista ruokaa lautasella on ollut. Olen kuitenkin aika huono päättelijä tässä asiassa. Muruista päättelisin lautasella olleen leipää tai jotakin leivonnaista, kovat ja pehmeät murut erottuvat toisistaan. Jäätelöstä jääneet jäljet saattaisin tunnistaa. Keitto syödään syvältä lautaselta, siitä jää erilaisia jälkiä kuin kiinteistä ruoista. Jos lautasella on selvästi ruoantähteitä, saatan päätellä, ettei syöjällä ole ollut kovin kova nälkä tai hän ei ole pitänyt ruoasta. Luut tai kalanruodot ovat yleensä tunnistettavissa.
Voi siihen riittää ihan vaan kuva ja sen estetiikka. Tämä olisi aika luonnollista valokuvauksen yhteydessä. Mitä eroa valokuvalla on maalaukseen tai miksi varsinaisesti pitäisi tehdä eroa?
Ei ihan pikaruokaa.. lammasta fenkolissa, sipulissa ja valkosipulissa haudutettuna, lopuksi munakoisoa ja kermaa, kaksi perunaa lohkottuina. yhteensä 5 h uunissa, varsin matalassa lämmössä.