Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Opettavainen tarina ei-natiiveista objektiiveista

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana Olli Knuuttila, 8 Maaliskuu 2018.

 1. rarehanu

  rarehanu Member

  82
  0
  6
  Tuolla aikaisemmasa viestissäsi saa kyllä sen käsityksen että kokemusta tamronista olisi, kun ihmettelet miksi sitä joku suosittelisi?
  Tai mitä ihmettelemistä on, jos joku käyttää sigmaa hyvässä rungossa, itseltäkin pari artia löytyy ja tyytyväinen olen ollut.
   
 2. niffe

  niffe Well-Known Member

  11 391
  43
  48
  Mielestäni Tamron saa nyt tässä ketjussa suhteettomasti negatiivista näkyvyyttä. Kokemusta on 6D/24-70mm f2.8:sta ja D810/15-30mm f2.8:sta. Erinomainen tarkennus lievää laajispään focus btreathingiä lukuun ottamatta, erinomainen 4-5 aukon vakaaja, huipputerävyys ja -kontrasti. Molemmat ovat polttoväliensä eliittizoomeja, joita saa valmistajan zoomeja merkittävästi edullisemmalla hankintahinnalla ja 5 vuoden takuulla. Sigmalla on ollut enemmän huteja kuin Tamronilla tai Nikonilla, mutta on niilläkin Art-sarjassa hyviä objektiiveja. Sen sijaan vanha Sigman 24-70mm oli käsittääkseni ihan välisarjalainen, jolle ilmeisesti on juuri julkaistu korvaaja.
   
 3. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 111
  198
  63
  No joo kyllä, vähän kärjistyi kannanotot meidän Nikon -uskovaisten toimesta. Toki on niin, että eivät ne hyvät kuvat tarvitse Nikonia, ihan varmasti hyvää jälkeä tulee myös Sigmalla ja Tamronilla.
  Olen vain itse oppinut nimenomaan toimintavarmuuden osalta luottamaan Nikonin zoomeihin, vaikka ne välttämättä eivät aina testeissä loistakaan.
  Varsinkin tuo vakaajallinen uudehko 24-70/2.8 on testeissä saanut vähän eriväitteisiä arvioita ja on tietenkin kallis. Kokemukseni perusteella se puhkeaa kukkaan D850:sen kanssa: kontrasti, terävyys, renderöinti, hienoa jälkeä.

  On myös niin, että vaihtoarvo Nikonin objektiiveilla säilyy hyvänä vuosien ajan.
   
 4. rarehanu

  rarehanu Member

  82
  0
  6
  Johtunee varmasti ainakin osittain siitä, että tamronilta tuli tämän tason tavaraa vasta 2012 ja sigmalta samoihin aikoihin.
  Maine on varmaan tuolta aikaisemmilta vuosilta, kun tavara oli keskinkertaista tai jopa huonoa.
   
  Viimeksi muokattu: 10 Maaliskuu 2018
 5. niffe

  niffe Well-Known Member

  11 391
  43
  48
  Tuokin on totta. Tarvikevalmistajat ovat vasta ihan viimeisen kahden, kolmen vuoden aikana tulleet kilpailukykyisillä tuotteilla mukaan.
   
 6. Olli Knuuttila

  Olli Knuuttila Well-Known Member

  2 898
  114
  63
  Niin, avauksessa oli ajatus muistuttaa kahdesta asiasta. Toinen oli se, että suuret kameravalmistajat eivät avaa softaansa riippumattomille valmistajille, jolloin saattaa syntyä yhteensopivuusongelmia ja toinen se, että kun pyritään markkinoille alhaisemmalla hinnalla saattaa tuloksena olla toiminnallisuuteen liittyviä virheitä ja puutteellisuuksia.
  Missään nimessä kysymys ei ollut optisesta hyvyydestä tai huonoudesta saati siitä, että riippumattomien valmistajien objektiivien omistajat olisivat huonoja ihmisiä.
  Siihen, että Mirrored ihmettelee avauksen tarkoitusta voin nyt sitten todeta, että mitäs tosiaan Kameralaukussa kannattaa keskustella kameroiden ja objektiivien yhteensopivuudesta, keskitytään vaan musiikkivisaan ja olympialaisiin.
  (Muuten tuo linkissä mainittu ongelma ei varsinaisesti minua kosketa millään tavalla, vakaajia objektiiveissani ei ole eikä tule, enkä zoomeilla kuvaa. Henkilökuvauksessa polttoväleillä 28-135 molemmat ovat mielestäni minulle tarpeettomia.)
   
  Viimeksi muokattu: 11 Maaliskuu 2018
 7. niffe

  niffe Well-Known Member

  11 391
  43
  48
  Nuo yhteensopivuusongelmat voivat näkyä monessakin yhteydessä, kuten esimerkiksi miten luotettavasti salaman automatiikka toimii, mikäli se ei saa oikeaa tietoa objektiivin polttovälistä tai etäisyydestä. Itselläni on tuo Sigman 24-105mm f4.0 Art kiinni D810:ssä suurimman osan ajasta. Objektiivi tekee asiallista jälkeä yleiszoomiksi, mutta on sellaisia tilanteita, joissa pitää olla varuillaan ja joita pitää ilman muuta välttää. Laajemmassa päässä kannattaa yrittää hivuttaa polttoväliä 24-millistä kohti 28-30-milliä, mikäli kohde on ihan lähellä, sillä kuvautumisvirheet ovat sitä luokkaa, että sanomista voi tulla ja varmasti tuleekin. Keskellä objektit lyhenevät ja reunoilla leviävät aivan alaleuattomasti, eikä virhettä saa oikein millään korjattua. Ei edes warppaamalla, koska muu kuva menee sen jäljiltä iavan sekaisin. En osaa sanoa, onko vakaajalla osuutta tuohon vai kyse optisesta konstruktiosta ja sen ongelmista. Pitäisi testata erikseen vastaavia kuvia kytkemällä vakaaja pois päältä.
   
 8. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 235
  33
  48
  Lienee selvää, että 24-105mm - oli merkki mikä tahansa - on lähtökohtaisesti hiukan outo objektiivivalinta tuommoiseen kuvaamiseen. Jos on 6h kuvata aikaa lavalla seisovaa autoa, niin kyllä siinä ehtii vaihtaa objektiivia, eikä turistizoomi ole välttämätön.

  Sitten tämä objektiivin yhteensopivuus kameraan. Nikonin järjestelmä on vanhaa maailmaa, eli ei Nikon ei helpota ulkopuolisten objektiivivalmistajien tehtävää, vaan pikemminkin iskee kapuloita rattaisiin. Kaikki tietävät vaikeudet tarkennuksessa ja hetkittäin myös vakaajan toiminnassa. Ja sitten joku "piraatti" objektiivi saattaa tarkentaa etsimestä ok, mutta livevjuun tarkennus ei toimikaan. Tai että kaikki toimi hienosti vanhassa Nikonissa, mutta yhteensopivuus viime viikolla ostettuun uuteen Nikoniin on heikkoa.

  Se että sommittelu heittelee kuvasta kuvaan on mielestäni kumminkin ihan perus-Nikonia. Testailin tuota aikanaan muutaman Nikonin oman telen kanssa ja totesin, että aika häiritsevää. Sommittelu on hiukan sitä ja tätä sarjakuvauksessa. Sitä en kuitenkaan osaa sanoa, miten nuo objektiivit käyttäytyvät kun kytkee vakaajan pois. Voi olla, että vakaaja tärähtää silloinkin aina kuvaa otettaessa, eli ihan samassa suossa ovat kuin tämä Sigma.

  Vakaajan potkiminen sinne tänne oli muuten nikonmaisen häiritsevää myös yhdistelmässä Oly E-M1 mk2 ja 300mm/4 jota kokeilin hiihtolomaviikolla. Kokeilun aikana Olympukselta tuli firmware-päivitys jolla ongelma poistui lähes täysin. Siitä mallia Nikonille!

  Mitä tulee niffen mainitsemiin kuvautumisvirheisiin erityisesti zoomien laajassa päässä, niin nehän on tätä päivää. Useimmat objektiivivalmistajat asettavat terävyyden yms. etusijalle ja vääristymien korjaaminen tulee prioriteeteissa jälkipäässä - vääristymäthän saa poistettua kuvankäsittelyssä ohjelmallisesti. Melkein kaikki uudehkot kamerat poistavat nuo jo kamerassa jos kuvaa jpg:tä - ja jos objektiivi on yhteensopiva kameran kanssa. Ja esim m43 järjestelmässä vääristymien korjaukset leivotaan oletusarvoisesti suoraan sisään jo raw-tiedostoon.

  Samaa vikaa vääristymien kanssa on yhtälailla myös Nikonin omissa opiikoissa. Nikon taitaa olla ainoa valmistaja joka tekee 50 millisen jossa on merkittävää tynnyrivääristymää. Ja esim 16-35mm on laajispäässä yksi järkyttävimmistä "laatuobjektiiveista" mitä markkinoilta löytyy. AF-S 24-70mm G oli myös melko paha tapaus, uudesta VR:stä en tiedä. En valittaisi, mutta Nikonin kaltaisessa peilikamerassa vääristymät ovat siitä ikävä asia, että ne näkyvät etsimessä. Käytännössä kuva kapenee aika paljon kun vääristymät korjataan kuvankäsittelyssä. Pullottelu-objektiivin kanssa pitää siis kuvata takanäytöltä jos haluaa täsmällistä rajausta jo kuvatessa.

  Mitä alkuperäiseen postaukseen tulee, niin tottahan kuvaajan pitää tuntea välineensä. Näin varsinkin jos kuvaa jotakin tärkeää, ja varsinkin jos kuvaa rahasta. Kaluston tunteminen on erityisen tärkeää jos käyttää kolmannen osapuolen objektiiveja, salamoita jne. joissa yhteensopivuuden kanssa voi olla huomattavia ongelmia. Mutta turha kuvitella, että kameravalmistajien omat kamppeetkaan olisivat täysin ongelmattomia.
   
 9. Topi

  Topi Member

  712
  16
  18
  Veijo Nikon tuntuu olevan tässä softamuutososastossa erityisen hyvä; minulla jäi Sigman 510 -salami puolitoimiseksi, kun ostin Df:n. Ei juttele enää salami ja kamera toisilleen. Lisäksi tuossa taas äskettäin on saanut lukea valituksia, miten jotkut Sigman lasit eivät enää toimi oikein Nikonin uusimman laiteohjelmistopäivityksen jälkeen. (Jaa, Nomad tuossa tätä kirjoittaessani puuttuikin juuri näihin seikkoihin.)

  Kyllähän esimerkiksi Sigman 70-200/2.8 laseissa on hyvinkin hintansa edestä optista laatua saanut jo kauan. Uudempien värkkien vakaajien toiminnasta tai toimimattomuudesta en sitten tiedä.

  -Topi
   
 10. Olli Knuuttila

  Olli Knuuttila Well-Known Member

  2 898
  114
  63
  Se, että sommittelu heittelee kuvasta kuvaan kun vakaaja on päällä on eräs vakaajan ominaisuuksista.

  Sitten vakaajan ollessa pois päältä, joka oli tässä se pointti, toteat että "et osaa sanoa, miten nuo objektiivit käyttäytyvät kun kytkee vakaajan pois. Voi olla, että vakaaja tärähtää silloinkin aina kuvaa otettaessa" ja päädyt tästä selkeään johtopäätökseen, että "ihan samassa suossa ovat kuin tämä Sigma"?????
   
 11. J.Vuokko

  J.Vuokko Well-Known Member

  8 185
  37
  48
  Tapauksen nostattama "some-kohu" taisi jo laantua ja kohta kukaan ei edes muista tätä episodia.
  Minulle jäi hämäräksi se, miksi kesken aikavalotuksen objektiivin virransäästö aktivoitui. Onko tuota edes saatu toistettua? Silloin kun tämä kohu tuli, oli useampiakin toistoyritys vailla onnea.
  Oliko kenties rungon ja objektiivin kontakteissa häiriötä, objektiivi vain viallinen vai runko?
   
  Mirrored tykkää tästä.
 12. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  18 891
  72
  48
  No niin, tässä siis vähemmän kohua ja enemmän tietoa. Olihan taas aloitus ja vouhotus, mutta parempi tieto sammuttaa sellaiset tehokkaasti.

  Nikonians lähetti uutiskirjeen kuten se säännöllisesti tekee. En sinne mitään kuitenkaan maksa tutustumisjakson jälkeen, joten en pääse sieltä lukemaan. Tässä kuitenkin Sigmaan ja Nikoniin liittyvä pätkä kirjeestä 5.4.2018

  From the forums


  Sigma Lenses not autofocusing on Nikon cameras
  Some Sigma lenses, such as the 50mm/1.4 DG HSM and 50-500/4.5-6.3 DG APO HSM do not AF on latest firmware V1.13 on several Nikon's including the D4s, D610, D800 and D810.


  Sigma lenses on Nikon D500 seem to work all fine.


  Some other Sigma lenses, such as the 50mm/1.4 Art, 120-300mm/2.8 DG HSM and 150/2.8 EX DG APO HSM do not seem to be affected.


  The solution is to update the lens firmware by sending it in to Sigma. Complete discussion thread


  Lähettämisestä tuli mieleen että eikö sentään omalla säätötelakalla pystyisi syöttämään myös päivityksiä objektiiviin itse? Tamronilla ainakin sellaisia olen bongannut, vaikkei omalle kohdalle ole ollut tarvetta. Taisi Tamronilla liittyä Canoniin jotain semmoista ja tietyyihin sarjanumeroihin.
   
  Viimeksi muokattu: 6 Huhtikuu 2018
 13. sahe69

  sahe69 Well-Known Member

  10 385
  35
  48
  Sigmalla nuo telakat toimivat vain Art-sarjan objektiivien kanssa, tuo 50/1.4 DG HSM on aiempaa tuotantoa joten firmispäivitykset täytynee tosiaan teettää huollossa.

  Ei tässä voi välttyä ajatukselta että tuo on täysin tietoista sabotaasia Nikonin osalta 3. osapuolen objektiivivalmistajia kohtaan. Mautonta mutta sopii tyyliin, kuten eräs entinen kollegani tuppasi sanoa.
   
  Mirrored tykkää tästä.
 14. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  18 891
  72
  48
  Se on totta. Nikon on muuttunut mauttomaksi. Kyseessä on pitkä mutta määrätietoinen kehitys. Ei se minua haittaa kun on varmaan kymmeneksi vuodeksi kamat hallussa ja hankittu. Ja käytettyä tulee saamaan jos jotain tarttee. Nikon on muutenkin jo käytännössä kuollut kuin Kodak. Kodakin tapaan voi siis jatkaa kyllä elämäänsä mutta erilaisena ja pienenpänä. Uudesta asemasta markkinoilla kertoo sekin että yhä harvemmin ilmestyvien uutuuksien hinnat ovat nousseet huimiksi samalla kun myyntimäärät ovat laskeneet ja käytettyjen runkojen hinnat pysyvät hyvällä tasolla vaikka uutuuksiakin tulee. Kenttä on siis kyllästetty hyvällä Nikon-tavaralla eikä se hetkessä kulu loppuun.
   
  Viimeksi muokattu: 6 Huhtikuu 2018
 15. J.Vuokko

  J.Vuokko Well-Known Member

  8 185
  37
  48
  Tämä on tätä ikuista merkkien valtataistelua riippumattomia valmistajia vastaan.
  Protokollat muuttuvat sopivasti hieman, tulee kaikenlaista jäynää jotta saadaan kilpailijoiden maine mustattua.

  Toki näillä valtamerkeillä on hyvää optiikkaa omastakin takaa, vaan Sigman Art-sarja on yleensä piirrolta parempaa ja lisäksi halvempaa.