Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Muokkaakos kamera sisäisessä RAW-tallennuksessaan väriavaruutta. Vai merkkaakos se vaan META-tietoihin ajatellun/toivotun väriavaruuden, jota sitten konversio-ohjelmat noudattavat - mihin ikinä ne RAW-dataa konvertoivatkin. Mutta RAW-tiedosto on edelleen tietokoneellekin ladattuna RAW-tiedosto, eikä sen väriavaruutta ole mihinkään muutettu. Se on puhdasta dataa, joka on kuvasensorista luettu. Sen sijaan jpg-kuvat muunnetaan: värikanavien leveys pudotetaan 256-tasoon ja väriavaruus valinnan mukaan? vai onko se aina sRGB? Kun mietin tätä mun nykyistä Adobe-RGB avaruuteen kykenevää näyttöä ja ensimmäisen PC:ni EGA-näyttöä (DAVA:n Step-One 80-luvun alkupuoliskolla), niin onhan näissä eroa kuin yöllä ja päivällä. Samalla aikaskaalalla on pritterit kehittyneet tarktorivetoisista matriisihirvityksistä nykyisiin valokuvatulostimiin. Jos tulevana 30-vuoden jaksona ei nähdä samanmoista kehitystä, niin ei se kyllä pysähdykään. Millainen on näyttöjen ja printtien väriavaruus 2030? Tai 2050? On aikas järkyttävää, että ihmiset tarkotuksella heikentävät kuvainformaation määrää. Niissä kuvissa on kuitenkin sellaisia, jotka selviävät hengissä ainakin seuraavat 20 vuotta ja joku haluaa käyttää internetissä, näyttelyn seinällä tai perheen/suvun historiikin valokuvakirjassa. Jotka kaikki mielellään haluavat kenties laajempaakin väriavaruutta kuin Adobe RGB. Ja sRGB-avaruutta ajatellaan enää historiallisena reliikkinä. No onhan meillä värisokeutta ja mustavalkokuvissakin on ideansa. Mutta että värikameralla ja jpg:tä. Mikä olisi helppouden huippu?
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Kyllähän se on paras käytäntö käyttää laajempaa gamuttia työstövaiheessa ja sulloa vasta aivan viimeisessä työstövaiheessa ulkopuolelle jäävät värit mukaan. Laajemman gamutin originaali jää siten myöhempää käyttöä varten. Näissä nykyisissä näytöissä saisi olla simulointi yhden painalluksen takana siten, että laajemmasta gamutista voisi yhdellä painalluksella tarkistaa suppeamman gamutin toistumisen, vaikka kahdella eri rendauksella.
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Tosin on paljon sovelluksia, joissa vedetään työvuo niin tehokkaaksi, ettei moiseen räpläilyyn juuri haluta tuhlata aikaa ja silloin kaikki rakennetaan lopullista sRGB-kuvan tulostusta varten.
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Joo tää ei tullutkaan mieleen edellistä viestiä miettiessä. Muistelen lukeneeni, että uutis/urheilukuvaajat muun muassa toimittavat kuviaan melkoisella kiireellä eteenpäin. Jotakuinkin suoraan kameran laukaisusta toimitukseen.
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Jep, näitä logistisesti "kiirehdittyjä" tai "tehostettuja" prosesseja on tosiaan urheilu- ja uutiskuvauksessa sekä sellaisissa kuvauksissa, joissa käsitellään valtavia määriä kuvia, kuten koulu- tai sotilaskuvaus. Kaikki vetäistään purkkiin sitä silmällä pitäen, että lopullinen otos olisi mahdollisimman valmis tulostettavaksi tai julkaistavaksi.
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Kyllä me eletään niin eri maailmassa. Ei olisi tullut pieneen mieleenkään sotilaskuvaus tehostetusta kuvien prosessoinnista.
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Käytinköhän nyt väärää termiä. Tarkoitin tietenkin varuskuntakuvauksia. Muuten en tiedä mistä päin kirjoittelet näitä
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Tuokin siinä ja siinä. Olen kyllä ollut yhdessä varusmieskuvauksessa. Varmaan sotilaskuvauksessakin on kiire saada kuva valmiiksi, ennen kuin asiakas menettää henkensä.
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Löysin kyllä taas muutamassa sekunnissa tuoreempaakin tietoa asiasta. "I can't say that sRGB vs sRGB+Adobe RGB is really much of a big deal. Adobe RGB (applied to JPEGs) is only useful if your workflow is to produce JPEGs for editing. The vast majority of users I know and talk to either try to get everything just right in camera and do very minimal editing if any at all, or just work with raw files where the colorspace choice is established when doing raw conversion (and you have far more flexibility). I haven't set a camera to Adobe RGB since about 2006, when LR made working with raw files and JPEGs equally easy." http://www.l-camera-forum.com/topic/253302-leica-m-typ-262-reduction-to-rangefinder-photography-at-1000-%E2%82%AC-less/page-4 Itse olen nyt lukemani perusteella ymmärtänyt asian näin: 1. kuvat nettiin, kamera tallentaa kuvat JPEG muotoon, valitaan sRGB-väriavaruus 2. kuvat tulostetaan, kamera tallentaa kuvat RAW muotoon, ne konvertoidaan tietokoneella TIFF muotoon ja lähetetään tulostukseen 3. jos haluat käsitellä myös nettiin laitettavia kuvia, voit valita kameran tallentamaan DNG+JPEG ja konvertoida ne "paremmat JPEG kuvat" RAW tiedostosta Näin ei tarvita Adobe RGB-väriavaruutta. PS. entä sitten ECI RGB 2.0.?
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Ne kuvanvalmistamotkin taitaa mieluummin ottaa jpegejä. Ehkä sen laajemman gamutin ensisijainen etu on siinä, että työstövaiheessa on sitä pelivaraa. Konvertointi pienempään gamuttiin on aina väkivaltainen toimenpide, eikä toimenpidettä voi perua jpeg-muunnoksen jälkeen. Kaupalliset kuluttajatulostuspalvelut joutuvat kuitenkin bittivirtojen koon, tallennuskapasiteetin, prosessointiajan ja pienimmän yhteisen nimittäjän idean vuoksi käyttämään jpg-formaattia työvuossaan.
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... totta "We only support JPEG photos (files that end in .jpg or .jpeg) with a size that goes from 20 Kb to 25 Mb. You won't be able to use the formats BMP, TIFF, GIF, PNG, PDF or any other types of images when you try to upload your files in PhotoBox from your computer." https://photobox-en7.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/27/~/image-types-you-can-upload
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Vaan mtä tällä kaikella on tekemistä "paremman" tai "hyvän" kuvan kanssa?
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... On monia eri syitä, miksi RAW kuvaaminen voi parhammillaan tuottaa paremman tai hyvän kuvan. http://froknowsphoto.com/tag/i-shoot-raw/
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... On. 24 vuotta kuvankäsittelyä kertoo sen. Mutta ei ole yhtään hyvää syytä, miksi JiiPekki-kuva ei voisi olla hyvä tai ainutllatuisen loistava. Ei kai kukaan katsele kuvia nykyisin sillä perusteella "voi kun se olisi ollut raw-tiedosto"? Eihan?
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Voit konvertoida sen hyvän tai ainutlaatuisen loistavan JPEG kuvan RAW kuvasta, jonka kamera tallentaa silloin, kun kamerasta valittuna tallennusmuodoksi DNG+JPEG
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Ihanko totta? Löytyyko muita kuin Leica ja Hasseli, jotka tallentavat DNG:tä natiivina?
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Eihän... Mihinkäs juuri DNGtä siinä suhteessa tarvittaisiin? Mun Nikon talentaa JiiPekin mv-versioita ja NEF-rawtiedostoja, joista jälkimaituista saa oikein hienoja mv-kuvia jos jaksaa/viitsii väännellä. Joskus viitsii, joskus ei. (Mä taisin kyllä alunperin puhua viestissäni ihan eri asiasta, mutta...)
Vs: Onkos tuo sRGB saavuttanut sisäsiisteyden.... Ainakin Ricoh GR Kuvaan normisti GR:llä raakaa ja sivuun isoa jpeggii BW Hi-Contrast moodissa. Ja kun on ollut natinaa, niin nykyään siin jpeg sivutiedostossa on se sRGB mukama... koskapa se yleensä menee jakoon ruuduilta katsottavaksi.