Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Onko tullut osteltua jotakin?

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana jaahv, 4 Huhtikuu 2011.

 1. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  23 158
  675
  113

  Ai tuommoinenkin on! 1X etsimet ovatkin aika harvinaisia. Nikonissa oli kyllä S2 mallista alkaen (1954 alkaen).

  EV lukitus löytyy myös Hasselbladin V-sarjasta C objektiiveissa ja myöhemmissä CF objektiiveissakin vielä se oli vähän muunneltuna että himmennin- ja valotusaikarengas lukittuu yhteen kun renkaista ottaa otteen painaen lukitusnappia alas. Alunperin lukitus avautui napista eli oli lähtökohtaisesti päällä.

  Hieno on Konica. Keskussuljin jopa. Missä moinen myytiinkään? Lie melko harvinainen.
   
 2. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 759
  925
  113
  Ei tuo hirveän harvinainen ole, vaikkei aikanaan mikään halpiskamera ole ollut (inflaatiokorjattu hinta Yhdysvalloissa olisi nykyään noin 1300 dollaria). Iipeissä noita on jatkuvasti, äsken laskin noin 30 kappaletta. Japanin markkinoille valmistettiin malli jossa oli 48 mm f2 objektiivi, mutta tämä vientimalli 50 mm f1,8 on (kuulemma) parempi. Ulkoisesti monet iipeissä myytävät yksilöt näyttävät siisteiltä (ja mikseivät näyttäisi ellei metallia ole tahallisesti kaiverrettu:)), mutta myynti-ilmoituksen kuvat kannattaa katsoa tarkkaan, missään kuusikymmentä vuotta vanhassa kamerassa ei ole aivan harvinaista se, että objektiivin sisällä on sienikasvustoa. Valtaosa myytävistä on toki linssistöltään puhtaita, mutta yleensäkin on parempi katsoa kuin katua.
  Oma kappaleeni tuli Ukrainasta.
   
  Mirrored tykkää tästä.
 3. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 217
  1 803
  113
  Eiks Olympuksen jossain 70-luvun malleissa ollut ainakin se mahdollisuus? Ajan valintahan on niissä renkaassa bajonetin yhteydessä, ja jos olen oikein ymmärtänyt, niitä (aika ja aukko) säätörenkaita saattoi kääntää yhdessä. Kätevää kyllä.
   
 4. cedricfan

  cedricfan Active Member

  611
  190
  43
  Tuo EV systeemi oli 50 luvulla yleinen, esim Retina oli samalla. Ja neukuissa 60 luvulla.
   
  keegan tykkää tästä.
 5. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 759
  925
  113
  spp.jpg
  Kaikissa yksinumeroisissa OM-rungoissa kai oli ajan säätö bajonetissa. Mutta laseissa aukon säätö oli siellä optiikan kauemmaisessa päässä, en tiedä miten hyvin käytännössä molempien säätö yhdellä liikkeellä onnistuisi. Joku jolla on kokemusta niistä voi varmaan kertoa.
  Mutta monenlaisia systeemejä on ollut, Olympuksesta tuli mieleen mittaetsinmalli 35 SP. Siinä etsimessä valotusmittari kertoo EV-arvon joka sitten siirretään objektiivin runkoon. Liitteenä olevassa yliterävoitetyssä kännykkäkuvassa numero 13 suljinajan yhteydessä on EV-arvo, se ei lukitse kumpaakaan muuta arvoa, mutta koska aika- ja aukko-kierät ovat noin lähellä toisiaan, voin muuttaa molempia yhdellä otteella ja siten säilyttää valoarvon (tai muuttaa eritahtisesti myös, tottakai).
   
 6. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 759
  925
  113
  Retina II c se vasta hieno onkin!
   
 7. cedricfan

  cedricfan Active Member

  611
  190
  43
  Faija osti joskus 50 luvulla 1b Retinan kun oli Saksassa Praktikantina ja se oli eka kinari millä aikoinaan kuvasin. Ja on vieläkin tallessa.
   
 8. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  23 158
  675
  113
  Kas vain, Japanissa ainakin noita piisaa.
  konica iii 50mm in | eBay
  Varsinkin 48mm
  konica iiia in | eBay

  Sitten bongasin Konica Pearl 645 foldereita. Konishiroku Pearl. Hieno nimi tuo Konishirokukin.
   
 9. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 759
  925
  113
  Pearlin kakkosmallissa oli periaatteessa "automaattinen" filminsiirto. Kun filmi oli kohdistettu oikein, kamera laski milloin seuraava ruutu oli kohdallaan. Ei siis tarvinut katsoa siitä pienestä ikkunasta:) Noihin aikoihin rullafilmin suojapaperi oli kuitenkin paksumpaa kuin nykyään, joten välttämättä se ei nyt menisikään oikein. Mallissa IV filminsiirtoa oli kehitetty edelleen ja siinä tuonkin pitäisi toimia paremmin. Tuo nelonen voisi olla ihan kiva matkafolderi, ainakin jos joskus Franka Solida IIIe lakkaa toimimasta.
   
 10. cedricfan

  cedricfan Active Member

  611
  190
  43
  Ostin rahaa tekemällä veroilmoituksen korjaukset. Oli taas se välivuosi kun oli jätetty pois kaikki sivutulojen kulut :(
   
 11. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  23 158
  675
  113
  Viimeksi muokattu: 11 Toukokuu 2022
 12. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 448
  333
  83
  Ilmalämpöpumppu tuli hankittua autotalliin/harrastetilaan.

  Kuvassa on meneillään putkiston tyhjiöinti, mikä on tärkeä toimenpide laitteen asennuksessa.

  Parhaimmillaan laitteen pitäisi tuottaa 5,1 kW lämpöä 1 kW sähköteholla ja vielä -30 C-asteen lämpötilassa lupaillaan 3,8 kW lämpötehoa.

  Laite oli kyllä melko hinnakas, joten saapa nähdä, maksaako se käyttöikänsä aikana itseään takaisin sähkönsäästön avulla. Toisaalta, mahdollisesti tulevana hellekesänä laite tarjoaa myös max. 3,5 kW teholla viilennystä, mikä lisää työskentelymukavuutta tallissa harrastellessa.

  ILP.jpg
   
  keegan, paraneva ja motris tykkäävät tästä.
 13. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 759
  925
  113
  Olen miettinyt omakotitaloomme sellaista vesi-ilmalämpöpumppua, kai ne sitten ihan oikeasti pienentävät sähkölaskua:) Meillä on yösähköllä lämpiävä kolmen kuution boileri ja talvisaikaan sähkölasku on kyllä ihan "riittävä".
   
 14. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 448
  333
  83
  Kyllä vaan. Ne ovat omakotiasujien keskuudessa varsin suosittuja ja uusimmat mallit kovasti energiatehokkaita.

  Jos asia kiinnostaa, kannattaa kysellä tarjouksia, sehän ei vielä maksa mitään...
   
  motris tykkää tästä.
 15. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  23 158
  675
  113
  Markkinat käy kuumana noissa vesi-ilmalämpösysteemeissä ja joutunee myös odottamaan aika kauan tilaamaansa. Tuttavalle asennettiin alkuvuodesta kun niillä oli kaupunkikaasusysteemi Pohjois-Helsingissä. Kaasu kallistui reippaasti jo viime vuonna.
   
 16. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 217
  1 803
  113
  Meillä oli sama systeemi, ja vaihdettiin maalämpöpumppu tilalle. Se kyllä oikeasti pienentää sähkönkulutusta. Noista seinähärpäkkeistä en ole ollenkaan niin varma.

  Nykyisellään ei ole sähkölaskua kesäkuukausina, siirrosta kyllä joutuu maksamaan silloinkin.
   
  keegan tykkää tästä.
 17. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 448
  333
  83
  Juu, tämä on taas niitä aihealueita, joissa ihmiset usein heittelevät kaikenlaisia ”mutu”-mielipiteitä vaikka eivät aiheesta paljonkaan tiedä.
  Lisäksi tälläkin alalla tekniikka kehittyy jatkuvasti. Jos joku juttu päti joitakin vuosia sitten, tilanne tänä päivänä voi olla aivan toinen.

  Ei myöskään ole mitään yleispätevää ratkaisua kaikkiin tarpeisiin, joten asiaa kannattaa aina miettiä tapauskohtaisesti ja pyytää tarjouksia ja kartoituksia alan ammattilaisilta.

  Maalämpö on usein hyvä ratkaisu, mutta perustamiskustannukset ovat melko korkeat ja sillä ei voine viilentää.

  Tässä on jokin laskelma aiheesta. Vastaavia lienee vaikka kuinka paljon muitakin:

   
 18. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 759
  925
  113
  Sekin olisi yksi mahdollisuus, taitaa vaan olla kertaluokkaa kalliimpi vaihtoehto. No, tuo on tämän tai ensi vuoden projekti, en ole kovin paljoa vielä hintoja katsellut.
   
 19. zecan

  zecan

  27
  1
  3
  Mökille asennettiin viikko sitten ilmalämpöpumppu. Johan sitä tuli parisen vuotta harkittua, mutta kun hämäläisellä kestää. Ja nyt ei ainakaan liian halvalla saanut.

  Alkuvaikutelmat hyvinkin positiiviset, lämpö jakautuu tasaisesti ja sisäyksikön melu kohtuullista. Sain luultavasti etäohjauksen toimimaan, vaikka alku olikin otsasuonen pullistelua. Noi digi/nettijutut tuppaa ahistamaan.
  Viime kesä mökillä pahimpien helteiden aikaan oli ajoittain tukalaa, lattiatuulettimesta ei oikein ollut apua. Katsotaan nyt, että mitä tuleva kesä tuo tullessaan.
   
 20. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 217
  1 803
  113
  Juu, se on aika paljon hinnakkaampi. Kunnolliset ratkaisut ovat, useimmiten.

  Tolkun rajoissa ne kustannukset ovat, jos lämmityssysteemi on muutoin kunnossa - vesikierto ja patterit, siis. Maalämpökone kytkeytään vanhaan järjestelmään. Jos enemmän pitää rakentaa, niin sitten kannattavuus on kyllä kyseenalainen.