Sekin olisi yksi mahdollisuus, taitaa vaan olla kertaluokkaa kalliimpi vaihtoehto. No, tuo on tämän tai ensi vuoden projekti, en ole kovin paljoa vielä hintoja katsellut.
Mökille asennettiin viikko sitten ilmalämpöpumppu. Johan sitä tuli parisen vuotta harkittua, mutta kun hämäläisellä kestää. Ja nyt ei ainakaan liian halvalla saanut. Alkuvaikutelmat hyvinkin positiiviset, lämpö jakautuu tasaisesti ja sisäyksikön melu kohtuullista. Sain luultavasti etäohjauksen toimimaan, vaikka alku olikin otsasuonen pullistelua. Noi digi/nettijutut tuppaa ahistamaan. Viime kesä mökillä pahimpien helteiden aikaan oli ajoittain tukalaa, lattiatuulettimesta ei oikein ollut apua. Katsotaan nyt, että mitä tuleva kesä tuo tullessaan.
Juu, se on aika paljon hinnakkaampi. Kunnolliset ratkaisut ovat, useimmiten. Tolkun rajoissa ne kustannukset ovat, jos lämmityssysteemi on muutoin kunnossa - vesikierto ja patterit, siis. Maalämpökone kytkeytään vanhaan järjestelmään. Jos enemmän pitää rakentaa, niin sitten kannattavuus on kyllä kyseenalainen.
No juu, noiden saatavuudessa voi olla nyt hiukan hankaluuksia. Meikäläinenkin tilasi pari kuukautta sitten Mitsubishi-merkkisen pumpun, mutta kun ei maahantuojalta saanut sen parin kuukauden jälkeenkään selvyyttä milloin laitteen saa, niin peruin tilauksen. Kauppias tarjosi sitten tuota Toshiban ”lippulaivamallia”, joka on meikäläisen tarpeeseen turhan hieno ja kallis, mutta kun sellainen löytyi heti varastosta, niin tehtiin kaupat. Jos siellä mökillä on esim. vesikalusteita jotka eivät saa jäätyä, on hyvä olla ilp-laitteen lisäksi joku varalämmitysjärjestelmä, jos ilp-laite jostain syystä lakkaa toimimasta. (Esim. meikäläisen tallissa sähköinen lattialämmitys kytkeytyy päälle, jos lämpötila laskee alle 8-asteen, niin ei vessanpytty halkea pakkasessa tms.)
Meillä on hakelämmitys vuodelta 1986. Tekis mieli vaihtaa helpompaan mutta se ei tunnu olevan helppoa. Vaikka mihin vaihtais, niin aina lämmityskustannukset nousee. 3 eri maalämpöheppua oon yrittänyt saada tekemään tarjouksen, kaikki vaikenee…
Taitaa tuollakin alalla olla nyt myyjän markkinat. Omiinkaan sähköpostilla tehtyihin tarjouspyyntöihin ei tullut ainuttakaan vastausta. Vasta sitten kun rupesin aktiivisesti puhelimella ottamaan yhteyttä tiettyyn lämpöpumppukauppiaaseen, alkoivat asiat hiljalleen edistyä. Koko prosessi vaati kuitenkin nimenomaan asiakkaan omaa aktiivisuutta, muuten ei ilmeisesti olisi tapahtunut yhtään mitään.
Tähän käsitykseen itsekkin olen päässyt. Lisäksi kun laitteiden hinnat ovat nousussa…..niin antaa olla.
Ei minkäänlaisella, koska se ei ole. kertaluokkaa suurempi | Urbaani Sanakirja "Jos ensimmäinen luku on vaikkapa 10 ja toinen on sitä kertaluokkaa suurempi, niin se on noin sata (täsmällisemmin välillä 51 - 500). Kaksi kertaluokkaa suurempi luku on noin 1000 (täsmällisemmin välillä 501 - 5000)." kertaluokka – Wikisanakirja
On käynyt pari putkirikkoa vuosien varrella. Viime talveksi hankin tiskialtaan alapuoliseen kaappiin sähkölämmittimen, ettei ainakaan enää putket jäätyisi. Huonelämpötilaa voi pitää nyt alempana kuin ennen, mutta jätän sähköpatterit ehkä noin 5-10 asteen lukemaan ensi talvea varten. Ilpin alin pyynti on 10 astetta, mutta täytyy pakkasilla katsoa, mikä on toteutunut lämpötila.
Oletan, että veli Keegan käytti sanaa "kertaluokka" puhekielisen käytännön mukaan, tässä ympäristössä kun ollaan. Käsitteellä on toki täsmällinen matemaattinen sisältönsäkin, mutta em. syystä se ei liity tähän keskusteluun.
Hyvin tulkinnanvaraista, eikä vakiinntunutta. Hyvät perustelut ovat kaikki hyväksyttäviä, kuten omani edellä. Kysykää Aristoteleen kantapäältä. Lingvistiikolta. Runoilijalta. Suomenkielen tutkijalta. Noin vaihteeksi insinöörin, matemaatikon ja fyysikon sijaan.
Epäilemättä löytyy muitakin, jotka haluavat käyttää käsitteitä muussa kuin niitten tavanomaisessa merkityksessä. Ja tottahan on, että lingvistiikassa pöljien määrä on merkityksellinen, toisin kuin edellä luetelluissa muissa käsitteiden hallinnan suuntauksissa.
Kuka toista pöljäksi kutsuu, on se semmone ite! Tai mikä lie nörtti, maailma putkessa. Tavanomainen! Heh. Kirjoititko ihan ite wikisanakirjaan?
En kutsunut ketään, sanoin vain, että määrällä on merkitystä. Kielivirhe muuttuu yleistyessään oikeakielisyydeksi. Kieli elää ja kehittyy.
Nimenomaan kieli elää ja siihen elävyyteen osallistuu muutkin kuin wikisanakirjaa harrastavat. "Yleensä kymmenkertainen" Pyh. Ei muuta.