Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Ongelma tarkennuksessa.

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana prepa, 4 Kesäkuu 2018.

 1. prepa

  prepa Member

  52
  2
  8
  Kuva on epätarkka. Kaikenlaisia yhdistelmiä on kokeiltu jonka johdosta olen itse päätynyt sellaiseen tulokseen että vika täytyy olla Hasselbladin obtiikassa. Linssi on Zeiss 80mm f/2,8

  Menee näin: On kuvia ajalta ennen Hasselin linssin putsausta (vanha linssi joka jumitti jnkv.) Putsaus onnistui ja linssistä tuli mukava käyttää. Kuvattu aika paljon huollon jälkeen ja kehitetty filmit saman tien mutta vedostuksia on tehty vasta täällä kevään ja alkavan kesän tienoilla. Selkee ongelma on että kuvat ei ole tarkkoja. Vedostetut kuvat jotka on kuvattu ennen tuota huoltoa ovat tarkkoja. Jouduin vaihtamaan tai uusimaan rungonkin (vanha 500 c/m) mutta en jaksa uskoa että siinä voi olla syy.

  Vertailtavia toimenpiteitä on tehty Nikon F2:lla jolla tulee tarkat niin kuin on maailmansivu tullutkin. Samaten 4x5 fieldillä otetut joista tulee tarkat. Eli voiko se olla niin että linssi on huollossa käynnistä huolimatta jotenkin ”vinksahtanut” tai jäänyt ”vinksalleen” ja se aiheuttaa moisen vaivan? Epäilin suurennuskonettakin mutta siitä ajatuksesta piti kans luopua kun toisilla kameroilla otetut negat toimii. Usko omiin silmiinkin hiipui välillä mutta helpompi syyttää tässä vaiheessa vielä jotain toista.

  Herääkö kenellekään ajatuksia asiasta?

  Kesäterveisin –OM-
   
 2. Tuojuk

  Tuojuk Active Member

  214
  246
  43
  Rungon vaihto voi hyvinkin olla myös syynä eli siinä joku ei ole kohdillaan.
  Esim. tähyslasin ja rungon perän etäisyys eivät täsmää.
  Mulla oli kanssa 500 c/m, josta ei tarkennusongelmaa löytynyt, kunnes runko meni ammattailaisen (Ylinen) huoltoon. Mittauksissa hän huomasi, että runko oli kolhua ottaessaan mennyt jotenkin mitoiltaan vääräksi.
   
 3. prepa

  prepa Member

  52
  2
  8
  Ai saasta. En kyllä osannut ajatella tuota runkoa noin isosti syypääksi. Nyt kun tuon luettua ajattelee asiaa niin hyvinkin voi olla. Tuntu kummalliselle että linssi joka huollossa on käynyt voisi olla ongelmallinen.
  Menempä nyt runko edellä ja teen testin tuolla linssillä ja lainaan rungon. Jos jotain selviäisi.
  Kiitos Toujuk tähän astisesta
   
 4. niffe

  niffe Well-Known Member

  11 451
  51
  48
  Jep, juuri kuten yllä ehdoitettiin, tarkistuta se peilin asento ensimmäiseksi.
   
 5. prepa

  prepa Member

  52
  2
  8
  Noniin Testit tehty.
  Lainarungolla kuvattu rullat on nyt kehitetty ja vedostettu josta varmistus saatu siihen että todellakin joku mättää ko. rungossa.
  Runko lähti tänään huoltoon, jossa tehdään nämä peilitarkistukset sun muut tarvittavat.
  Toivottavasti vika löytyy ja korjautuu.
  Kiitos vielä kommenteista
  -om-