Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

OM System OM-1

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Kona, 22 Kesäkuu 2022.

 1. Kona

  Kona Well-Known Member

  1 013
  935
  113
  Onko kenelläkään vielä kokemusta OM digital solutions yhtiön (joka siis osti Olympuksen kamerabusineksen) lippulaivakamerasta?
  Toi paketin hinta nyt ainakin on aika kova mft-kameralle, vaikka lieneekin protason runko kaikin puolin.
   
 2. AIM

  AIM Member

  141
  19
  18
  Taitaa malli vanhentua ennenkuin pystyvät toimittamaan, itse ennakkovarasin helmikuussa eikä vieläkään.......
   
 3. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  22 410
  3 043
  113
  Riippuuko hinta kovin paljoa kameran koosta? Kaikki samat osathan siinä pitää olla kuin FX-kamerassa, jos saman tasoisesta laitteesta on kyse. Ainoa ero on kennossa, jonka hinta lienee hieman alempi.
   
 4. jussikn

  jussikn Well-Known Member

  714
  1 365
  93
  No mukavampi käyttää kuin edeltäjänsä, kuvan laatu vähän parempi (kohina, värit, dynamiikka) kuin edeltäjillään, valikotkin ok. Ai pohjainen kohteen tunnistus ja tarkennus lisänä mutta makuasioitahan nämä ovat ja kuka mitäkin haluaa. Niin ja viiden vuoden takuu.
   
 5. Kona

  Kona Well-Known Member

  1 013
  935
  113
  Toi on tietenkin ihan järkeenkäypä asia noinkin. Yleensä vain näyttää olevan niin, että pienemmän kennokoon kamerat ovat halvempia kuin vastaavan tasoiset ff-kennoiset, vrt. Nikon D5 ja Nikon D500 (vaikka tokihan niissä muutakin eroa on kuin kennokoko, mutta aika pitälle D500 on myöskin protason kamera, tarkennuskin pitkälti sama, kaksi korttipaikkaa, sääsuojaus etc). Tai Fuji xt4 ja fiji gfx 50s, tässä xt4 on ominaisuuksiltaan huomattavasti monipuolisempi kuin gfx50s.
   
 6. Marginaaliolento

  Marginaaliolento Member

  181
  10
  18
  Kokemusta on toistaiseksi vasta kameran odottamisesta:) Heitin puolileikilläni toisessa keskustelussa tästä aiheesta, että "toivottavasti juhannukseen mennessä tulee". No, juhannus alkaa olla aika lähellä....eikä runkoa näy eikä kuulu. Olen odottanut 3 ja puoli kuukautta. En tehnyt ennakkotilausta vaan päätin odottaa puolueettomampia testejä, arviointeja ja käyttökokemuksia ennen kuin tilasin. Saksan Oly-forumilla rungon niukka saatavuus on kirvoittanut jo lähes 2000 postauksen ja 80-sivun pituisen keskusteluketjun. Mutta kun Shanghain sataman totaalisulku helpotti kuukausi sitten, on kokoonpano OMDS:n Vietnamin tehtaalla ilmeisesti alkanut päässä vauhtiin ja runkoja alkanut tipahdella EU:hun enemmän kuin huhtikuussa, jolloin ei oikein tullut juuri mitään.
  Ainakin Ruotsin ja Saksan valokuvausmediassa OM-1:tä on kehuttu "parhaaksi koskaan valmistetuksi kameraksi, joka kantaa nimeä Olympus" tai parhaaksi m43-formaatin kameraksi, mitä on tehty.
  Jos kokemuksia ja vertailuja kaipaat, niin niitä on netti pullollaan sen kuin vain haet. Mediakriittisyys ja vastuu on tietenkin lukijalla.
  Eiköhän se rungon perushinta määräydy siihen tarvittavan suunnittelun ja työn, valmistuskustannusten ja tuotantomäärän mukaan. Valmistukseen tarvittavan materian tai raaka-aineen määrä lienee vähemmän merkittävä tekijä (paitsi suurikokoisten objektiivien osalla), joten isompi ja pienempi runko ovat aika lailla samalla viivalla. Eri asia on sitten miten markkinointiosasto haluaa positioida tuotteen kilpailijoiden, brändin imagon yms. suhteen ja hinnoitella sen. Useinhan pienen suunnittelu ja valmistaminen on monimutkaisempaa ja kalliimpaa kuin suuren.
   
 7. teemup.net

  teemup.net Member

  40
  20
  8
  Niin ja kun kamera on tarkoitettu kilpailemaan muiden lippulaivamallien kanssa, niin tämä OM-1:n hinta on kuitenkin vielä 2-3k kilpailijoita alemmalla tasolla.

  Turha verrata pienempää "sporttimallia" isomman "karvalakkiin". Hinta voinee olla lähellä toisiaan, mutta moni muu asia ei.
   
 8. paraneva

  paraneva Well-Known Member

  12 182
  5 799
  113
  4100€ halvempi kuin Z 9 joka taitaa olla edullisin kinokoon lippulaivamalli?

  A9 onkin vain vajaa 5600€
   
  teemup.net tykkää tästä.
 9. jussikn

  jussikn Well-Known Member

  714
  1 365
  93
  Kunnollinen optiikka repii hintaeroa ja kokoa vielä suuremmaksi, ei se nyt varmaan Z 9 vastaa mutta minun tarpeet tyydyttää ainakin toistaiseksi.
   
  Viimeksi muokattu: 23 Kesäkuu 2022
 10. oka

  oka Well-Known Member

  413
  1 088
  93
  OM-1 on ollut käytössä noin maaliskuun puolivälistä lähtien. Aikaisemmin olen käyttänyt E-M1 Mark II ja Mark III, sekä E-M1X-runkoja, joten vertaan tässä ominaisuuksia niihin.

  Hyvää:
  • Dynamiikka ja kohina: ISO 3200-arvoon asti ei suurta eroa, mutta siitä isompiin arvoihin mentäessä parannusta on paljon. Kohinaa on, mutta siitä saa kaiveltua käyttökelpoisen kuvan esille jopa ISO-arvolla 25600, kunhan kuvatessa ei valota pahasti ali.
  • Hahmontunnistukseen perustuva tarkennus on parantunut E-M1X:stä todella paljon, eikä ole enää niin herkkä tarkennuksen asetuksista.
  • SH2-asetuksella kuvatessa etsin ja takanäyttö ovat täysin välkkymättömiä.
  Huonoa:
  • Nappulat ovat pienemmät kuin E-M1 Mark II/III:ssa. Tästä voi tulla ongelma talvipakkasilla paksuilla sormikkailla kuvatessa.
  • Virtaa tuntuu kuluttavan minun kuvaustyylilläni enemmän kuin edelliset rungot, tai sitten siihen tulee vain kiinnitettyä enemmän huomiota, koska toistaiseksi joudun kuvaamaan vain yhdellä akulla. Akkua toki pystyy lataamaan ulkoisella virtalähteellä, mutta se ole alkuunkaan sama asia.
  • Nykytyylin mukaisesti rungon mukana ei tule erillistä laturia, joka mielestäni on älytöntä.
  Ei itse kameraan liittyvää:
  • Toimitusvaikeudet sekä rungoissa että varusteissa tuntuvat olevan edelleen suuria: lisäakkuja, akkukahvaa ja laturia eivät ole saaneet toimitettua vieläkään.
  Summa summarum: tyytyväinen olen ollut, toinen runko on tilauksessa.
   
  Kona tykkää tästä.
 11. teemup.net

  teemup.net Member

  40
  20
  8
  Ei se niin älytöntä ole kun miettii elektronikka- ja muunkin jätteen määrää nykymaailmassa. Ne, jotka tarvitsevat oman laturin, ostavat sellaisen. Ne, jotka eivät tarvitse, eivät osta ja luontoa säästyy.
   
 12. RB

  RB Well-Known Member

  9 145
  1 109
  113
  Kännykkälaturissa nämä viisaat päättäjät ovat päättäneet että piuhan liitin pitää olla kaikissa samanlainen…..kukaan ei oo vissihin sanonu että piuhan voi pökkäämällä vaihtaa laturiin, piuha on kulutustavaraa ja micro-usb:kin on ollut jo ainakin 3 erilaista. Jääkö kehitys sitten nykyiseen C-malliin kun sitä ei saa muuttaa?
  Itte käytän Ipponin piuhoja, ja laturi vaihtuu tarvittaessa toiseen..

  Ihan ensimmäiseksi pitäis lailla kieltää luokattomien laitteiden ja työkalujen myynti EU:hin, ja sitten voi näperrellä jonkin toimivan laturin kanssa.
   
  Mirrored tykkää tästä.
 13. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  23 777
  748
  113

  OT, mutta olen ihmetellyt myös tehdyn päätöksen merkitystä ja seurauksia. Jokin määräys vaihdettavien johtimien pakollisuudesta elektroniikkaan olisi varmaan ollut hyvä mieluummin.

  Parin karvan kuparit katkeaa tyvestä kuoren sisältä. Melkein uusia kuulokkeitakin nyt tuossa muuten hyviä mutku ei vaan toimi enää. Tai laatikollinen verkkolatureita joissa kiinteät johdot ja väärä liitin. Sekä jo parin vuoden jälkeen viisi toimimatonta USB-C piuhaa... ilmeisesti liitintä joka ei näytä kestävän ahkeraa käyttöä... voi olla puhelimen puolella jo se kuluma kun uudetkin piuhat toimii enää vaan ihan uutena. :(

  Eipä tuo usb-c myöskään voi olla järkevä ja kestävä kovin monen tyyppiseen laitteeseen vaikka olisi kuinka laadukas versio. Kuhunkin tarpeeseen hyvää ja kestävää pitäisi saada myydä.... ja itse asiassa määrätä pakolliseksi.
   
  Viimeksi muokattu: 24 Kesäkuu 2022
  RB tykkää tästä.
 14. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  23 777
  748
  113
 15. jussikn

  jussikn Well-Known Member

  714
  1 365
  93
  OM-1, ISO 12800
  P7090273_DxO.jpg
   
  teemup.net ja paraneva tykkäävät tästä.
 16. AIM

  AIM Member

  141
  19
  18
 17. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  23 777
  748
  113

  Tulee mieleen joulukuusen koriste lapsuudesta. Pikkulinnun kokoinen jonka jaloissa oli ohuet rautalangat millä se joka vuosi oksalle laitettiin. Juuri nyt vasta mulle tuli mieleen että olisikohan se ollut oikea täytetty lintu. No, yhtä raihnainen kuitenkin. Tämä lienee ikälintu, seniori? Kauankohan nuo tapaa elellä?

  Edit, lisäys. Kuten varmaan lintuharrastajat ehkä huomasivat, en tiedä paljoakaan linnuistamme. Kuvien tekniikasta sen verran että minusta tarkkuus ja kontrasti (näin pehmeäksi varjon valoksi) näyttää jotensakin karkealta tässä. Aivan kuin höyhenet olisivat sahalaitaisia tai pikselöityjä. Mutta mitäs avasin täysille. Oma vika. Ja vielä katsoin nenä kiinni näytössä vuodelta 2003.


  P.S. on siinä aika monta aukkoa herkkyyskin korkealla verraten vaikka ny filkkoihin. ASA 800 verraten neljä aukkoa.
   
  Viimeksi muokattu: 9 Heinäkuu 2022
 18. jussikn

  jussikn Well-Known Member

  714
  1 365
  93
  Se on exportattu levylle Bicubic sharper-menetelmällä tablettia tai HDTV:tä varten, eli pisin sivu 2048 pixeliä, eli ei esim. tulostettavaksi.
   
 19. teemup.net

  teemup.net Member

  40
  20
  8
  Onhan tuossa kuvanlaadussa otettu melkoinen harppaus eteenpäin.
   
 20. jussikn

  jussikn Well-Known Member

  714
  1 365
  93
  Kuvankäsittely olis voinu olla huolellisempaa, tuli vähän sutaistua.