Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Olympus OM-D E-M1 Mark II

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana RamsesII, 20 Syyskuu 2016.

Tags:
 1. AIM

  AIM Member

  118
  12
  18
  Ei matka ole kovinkaan pitkä, mainitsemasi yhdistelmä vastaan oly. Tossa yksi aikalailla pienennetty kuva eli orkkis paljon laadukkaampi.
   

  Liitetyt tiedostot:

  mlphotic tykkää tästä.
 2. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 352
  1 300
  113
  Totta puhut. Kunhan vähän haastoin ja kuvasin hieman tuon Nikon yhdistelmän älyttömyyttä painon ja hinnan suhteen. Hyvä laitehan tuo on myös lintukuvaukseen, kuten ystävämme Peltsu parhaiten voi todistaa.
  (Vielä kevyemmän kaluston huippulaite on Sonyn rx 10 mk iv, jolla Lassi Kujala ottaa käsittämättömän hyvä laatuisia lintukuvia.)
   
  nomad tykkää tästä.
 3. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 552
  167
  63
  Sen vähän mitä olen Olyllä lintuja kuvannut, niin sain vaikutelman, että on varminta toimia hiukan eri tavalla kuin hyvällä DSLR:llä tai esim Sonylla kuvataan. m43 antaa kuitenkin yleensä aika laajan syväterävyyden jolloin nopean sarjan (ja mahdollisesti pro capturen) avulla täräyttää muutaman terävän ruudun kohteesta (lintua ajattelen nyt). Tarkennustapa voi olla AF-S. Tämä oli se tapa jolla itse onnistuin parhaiten ja jota myös muistelen Jari Peltomäen suosittelevan.

  Samaan Peltomäen pakettiin kuului herkkyyden noston uhallakin himmentää aika reilusti, mikä on ymmärrettävästi fiksua AF-S:llä kuvatessa. Himmentämisen puolesta puhuu sekin, että f/1.2 Pro obiskoja lukuunottamatta melkein jokaisen m43 obiskan epäterävän alueen toisto on (luvalla sanoen) aika kauheaa. Tai sanotaanko omintakeista :) Ei pahalla, mutta tuo näkyy myös edellisen sivun lokkikuvassa.

  Mitä tarkennukseen muuten tulee, niin erinäisillä kameroilla kuvanneena olen oppinut ajattelemaan, että kyllä lentäviä lintuja kuvaa kunhan ne ovat eri värisiä kuin tausta. Ja mielummin valkeita kuin tummia. Eli siis esim. lokki on helppo. Vastaavasti synkkää suomalaista metsää vasten lentävä tumma (tai tummanruskea) lintu on haaste mille tahansa kameralle. Näin etenkin jos käytetään tracking moodia (Nikonilla 3D). Yhdellä pisteellä olisi tietysti varmempaa, mutta kuka on se jonglööri joka pitää tarkennuspisteen linnun päällä?

  Kaikkea hyvää Olympukselle uuden firmiksen kanssa. Vaikuttaa askeleelta oikeaan suuntaan :)
   
 4. jussikn

  jussikn Active Member

  200
  243
  43
  Firmiksen myötä tuli sama algoritmi kuin e-m1x:ssä, eli tarkennus muuttui aivan erilaiseksi, nyt voi käytää CAF+Tr:ää jolla minä en ennen tahtonut onnistua. Nyt tikuttaa sarjoja kohdalleen. Tarkennus on parantunut huomattavasti (IMO). En ole mikään lintukuvaaja kunhan tuli kokeiltua!
  Edit: 5x5 pistettä ja center start aloitus tuntuvat pitävän kohteen tarkennuksessa.
  Linkki lisätty:Olympus E-M1 Mark II Firmware v3.0 Brings E-M1X AF and IQ
   
  Viimeksi muokattu: 25 Kesäkuu 2019
 5. oka

  oka Well-Known Member

  173
  379
  63
  Muutama kommentti tähän.

  Jo edellisellä firmiksellä ProCapL seurasi AF-C:llä kohdetta kohtuullisesti, kunhan rajoitti kuvausnopeutta 15 laakiin sekunnissa. Uudella firmiksellä en ole ehtinyt testaamaan. ProCapH:lla AF-C ei ole edes valittavissa.

  Tirpat kuvataan lähes poikkeuksetta suljinajan esivalinnalla siksi, että saadaan liike pysäytettyä tai vaihtoehtoisesti liikkeeseen juuri se haluttu epäterävyys ja huiskinta. Kamera arpoo sitten aukon ja mahdollisesti ISO-arvon. Nopeissa tilanteissa myös valotus muuttuu nopeasti ja siksi automatiikka himmentelee. Useimmiten se himmentely ei ole itse tarkoitus.

  Juuri tuo mainitsemasi tumma kohde epämääräisellä metsätaustalla on vaikea. Yhden testisession perusteella tähän on firmiksen myötä tullut roima parannus. Kunhan kohteen saa tarkennuspisteiden piiriin, niin hyvin pysyy. Edelleen se suurin haaste on etsimen takana kiroileva napinpainaja: pitkällä telellä sohittaessa se kohteen saaminen haarukkaan vaatii harjoittelua ja toistoja. :)
   
 6. Humminbird

  Humminbird Active Member

  355
  73
  28
  Tässä esimerkki tilanteesta joka ennen firmispäivitystä olisi pitänyt hoitaa esitarkentamalla sopivaan kohtaan ja kuvaamalla hyvin ajoitettu sarja tai sitten toivoa hyvää onnea kertatarkennuksella. Uudella firmiksellä kokeilin C-AF+TR täyden ruudun tarkennus ja center start sekä 5x5 alue ja center priority. Kasvojen tunnistus ei ollut päällä. En todellakaan tiedä miten kamera päätteli että haluan tarkentaa kyydissä oleviin enkä edessä oleviin rakenteisiin, mutta niin se vain tarkensi oikein. Eikä se ollut vain sattumaa, otin samasta kieputtimesta kymmeniä ruutuja ja joka kerta se ymmärsi mihin pitää tarkentaa. Noin yksi neljästä ruudusta oli tarkentunut liikaa eteen. Linssinä Panaleica 12-60mm.
  _6219068.jpg
   
 7. TStoor

  TStoor Active Member

  3 076
  22
  38
  Siltä näyttää!
   
 8. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 552
  167
  63
  Pakko uskoa, että edistystä on tapahtunut! Ehkäpä se siitä vielä Olympukselle...:)

  Toki olihan E-M1 mk2 aivan alkuversionakin suuri harppaus edelliseen m43 kameraani nähden. E-P5 tarkensi liian usein taustaan tms. teki jotain aivan hupsua. Toisaalta siihen pitää pyrkiä, että kamera yllättää käyttäjänsä myönteisesti, kuten Humminbirdille on nyt selvästi käynyt.

  Olen näissä peilittömissä pitänyt kasvotarkennusta oletusarvoisesti päällä, kun se kuitenkin melkein aina auttaa. Sonyssa laitoin sen objektiivinappiin, mistä pois kytkeminen onnistuu kätevästi kun sellainen tilanne tulee. Sama onnistuu Olympuksessakin.
   
 9. niffe

  niffe Well-Known Member

  12 079
  201
  63
  Tarkensi taustaan ynnä muuta hupsua? Eikö sun kamerasi osaa vielä lukea ajatuksia?
   
 10. Firmiksen myötä tuli sama algoritmi kuin e-m1x:ssä, eli tarkennus muuttui aivan erilaiseksi

  Onko kokemusta toimiiko E-M1 mk2 päivityksen jälkeen vanhalla lighttroom 6.14 ohjelmalla. Koska tässä puhutaan (Firmiksen myötä tuli sama algoritmi kuin e-m1x:ssä)
   
 11. iikkoo

  iikkoo Member

  156
  7
  18
  Mun Lr 6.14 ymmärtää uutta firmistä, ainakin vielä....
   
 12. Olli Knuuttila

  Olli Knuuttila Well-Known Member

  3 276
  331
  83
  Tarkennusalgoritmi ei sinällään vaikuta millään lailla tiedostomuotoon kuvatiedostossa, jonka kamera luo. Se on toiminnallinen parannus.
   
 13. jussikn

  jussikn Active Member

  200
  243
  43
  uusi firmis:
  Laiteohjelmiston päivitys Versio 3.1
  Toiminnan vakautta valokuvia kuvattaessa on parannettu.
  Stability of EVF operation when the camera is turned on has been improved.
   
 14. Humminbird

  Humminbird Active Member

  355
  73
  28
  Joo, 3.0 jäljiltä EVF-sensori oli aivan liian herkkä, nyt se on näemmä taas ennallaan.
   
 15. puuJu

  puuJu Member

  16
  30
  13
  Miten nykyään kannattaa kuvata jos haluaa tulostaa omalla tulostimella (epson) mv-kuvia. Kuvata rgb/ monona raw tiedostona, rgb kääntää Lr mv-kuvaksi?
  Terv. Jussi
   
 16. oka

  oka Well-Known Member

  173
  379
  63
  Liimaushommia. Näyttää siltä, että grippi on käytössä venynyt ja korkannut yläreunan liimauksen irti. Tämä on käytettynä hommattu kakkosrunko ja olen ainakin toinen omistaja.

  [​IMG]
   
 17. Anie Mist

  Anie Mist Member

  160
  9
  18
  Käytin m43-formaattia erittäin tyytyväisenä ainakin kuusi-seitsemän vuotta. Myin keväällä E-M1.2:n pois Fujin tieltä, jätin kuitenkin pari linssiä odottamaan varmuudeksi tulevaa. Onneksi jätin, kun huomasin että vaikka Fujilla on omat hyvät puolensa, jäin todella kaipaamaan Olympusta. Ostin Rajalan Summer Salesta uuden E-M1.2:n, upean hopeisen 100-vuotisjuhlamallin, siihen sai 3 vuoden lisätakuun (yhteensä siis 5,5 vuotta!) ja kampanjasta vielä 300 eurolla lisävarusteita - mukaan tarttui ilmaiseksi UHS II-muistikortti ja pari akkua.

  Miksi ostin rungon takaisin? Suurin syy oli 12-100mm linssi, joka on kyllä suosikkilinssini kautta aikain. Se on rungon kanssa ihan killericombo tupla-kuvanvakaajineen, zoomialueineen ja kuvanlaatuineen, Fujilla käytän pääasiassa loistavia primeja mutta tämä zoomi on ihan omassa luokassaan.

  Myös Olyn muut ominaisuudet ovat kivoja. Kuvanvakaaja tietysti, mutta myös live compositet yms ovat huippuja. Ja kääntyvä näyttö, sitä tuli ikävä. Ja macrokuvauksessa Oly loistaa, samoin formaatin kuvasuhde on mieleinen. Eikä tämä uusi firmispäivitykään haittaa!
   
 18. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 552
  167
  63
  12-100mm on kyllä hyvä syy kuvata m43:lla. Mitä muuta m43 optiikkaa nyt käytät.

  Minulla m43:sta luopuminen on merkinnyt sitä, että kuvaan enemmän kiinteillä. Syy ihan vaan paino. Sonyn kinojärjestelmä on lähes vastaavan m43:n painoinen jos käyttää kiinteitä, mutta zoomit ovat aika painavia ja muutenkin isoja. Myöskään 12-100mm zoomialuetta ei saa kinoon ellei tingi laadusta.
   
  Anie Mist tykkää tästä.
 19. Anie Mist

  Anie Mist Member

  160
  9
  18
  Säästin tuon 12-100mm lisäksi 8mm kalansilmän ja 60mm 2.8 macron.

  Tänään viimeksi kuvasin urheilukisoissa Fujin sinänsä hyvällä 50-140 millisellä, ja voi veljet että kaipasin Olyn 40-150 millistä jonka jo ehdin myydä keväällä. Ero telepäässä on merkittävä. Se täytynee ostaa uusiksi, ja mahdollisesti hämäräkuvaukseen kaveriksi 17mm PRO:n, muuta tarvetta ei toistaiseksi ole.

  Olympus on tosiaan vahva nimenomaan zoomipuolella, tuo 12-100mm nyt tietysti kaiken huippuna, mutta myös 40-150mm 2.8 PRO on lasi jonka arvon tajusin vasta sen jälkeen kun olin sen jo myynyt. Kiinteällä 2.8 valovoimalla 80-300mm kinovastaavuus on omaan käyttööni _huomattavasti_ parempi kuin Fujin 75-210mm vastaava.

  Kiinteillä laseilla taas formaatin edut häviävät, päinvastoin Fuji loistaa sillä sektorilla - kuten varmasti Sonykin. Niinpä kuvaan jatkossakin Fujilla kiinteillä. Lähden ensi viikolla kahdeksi viikoksi Lofooteille, otan mukaan todennäköisesti EM1.2:n jossa on 12-100mm/4, ja X-T3:n jossa 16mm/1.4 prime. Kaksi kameraa, kaksi linssiä, mutta erittäin monipuolinen setti. Ehkä 8mm kalansilmän laitan vielä repunpohjalle jos oikein innostun, mutta siinä se.

  Niin joo vielä macrokuvaus. Siinä laajempi syväterävyys on kyllä eduksi.
   
 20. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 352
  1 300
  113
  Kyllähän ne kuvat vaan pakkaavat sisällöllisesti ilmaisultaan paranemaan, kun jättää zoomit vallan sinne kauppaan.

  Enkä jollain turistimatkalla tollanen 24-200 millinen voi puoltaa näppäilymielessä paikkaansa. Mulla on manio vanha Olympus Stylus 1:n (28-300), jota käytän vähän vastaavassa tarkoituksessa. Siinä on etuna vielä toi f/2.8 valovoima koko alueella. Se on harvoin liian ahdas lyhyestä päästä, eikä koskaan pitkästä päästä liian lyhyt.
   
  Viimeksi muokattu: 3 Elokuu 2019