Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Olympus OM-D E-M1 Mark II

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana RamsesII, 20 Syyskuu 2016.

Tags:
  1. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Huomaatko, minulla on kameratestaajan lahjoja :) Mutta toki näihin lintuihin olisi vielä Minoltan zoomiakin helpommin helpommin osunut 12mm laajiksella - suurennussuhde jää vaan silloin harmillisen vähäiseksi...

    Yritän alkavan viikon aikana koskikaraa tms. vastaavaa luonnonihmettä. En väitä että onnistuu paremmin kuin D500:lla, mutta tuskinpa myöskään täydellisesti epäonnistuu. Elämä on opettanut, että totuus yleensä jossain äärimmäisten käsitysten välissä.
     
  2. jussikn

    jussikn Well-Known Member

    793
    1 495
    93
    Tein pikatestin CAF+Tr, AF liitetty AEL/AFL nappiin, objektiivi 40-150 Pro, reipas kävely kohti kohdetta peukalo AEL/AFL napilla (ei löytynyt sopivaa liikkuvaa kohdetta), otin 55 ruutua, niistä 8 kpl ei ollut aivan skarppeja. Ensituntumalta jotain on parantunut, vaatii kyllä jatkokokeiluja. Yritin tähdätä niin, että kohde liikkuu etsimessä laidasta toiseen.
    [​IMG]


    NEW

    02/28/2018

    Firmware update Version 2.0
    New art filter [Bleach Bypass] has been added.

    Possible to use focus stacking photography with "M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm F4.0 IS PRO".

    Small targets have been added to AF target mode.

    Possible to set a maximum of 35 pre-shutter frames for Pro Capture shooting.

    Display has been improved to show that Pro Capture shooting is recording.

    "Flicker Scan" has been added so it is possible to reduce flickering by fine adjustment of shutter speed while looking at the live view when using electronic shutter.

    Fisheye compensation photography has been added for use of M.ZUIKO DIGITAL ED 8mm F1.8 Fisheye PRO. You can view the effects in live view while shooting images.

    Possible to set zoom ratio during playback. Also, added pixel equivalence display to zoom ratio.

    Pro Capture shooting is available for additional lenses.

    Display of remaining battery power has been improved.

    Response when assigning AF to AEL/AFL button has been improved.

    Stability of camera operation when using OLYMPUS Capture has been improved.

    Stability of image stabilizer operation when shooting video has been improved.

    Performance of C-AF when shooting still images has been improved.

    Color reproduction of photographed images has been improved.

    Stability of operation when shooting still images has been improved.

    Corrected issue of autofocus (AF) function not operating correctly when using the "LEICA DG ELMARIT 200mm F2.8 / POWER O.I.S. (H-ES200)" interchangeable lens produced by Panasonic.
     
  3. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Normimeininkiä :) Oikeastaan enemmän odotan minkälaista toiminta on pienillä tarkennuspisteillä. Joissain tilanteissa niitä tosiaan tarvitsee.

    Hassusti E-M1 mk2 kieli muuttui päivityksessä suomesta englanniksi. Ehdin jo ajatella, että töppäsin - Olympuksen kun melko mutkikas päivityssofta tarjoaa oivallisia mahdollisuuksia käyttäjävirheisiin. Niin ei kuitenkaan asia ollut sillä FB:n puolella muutkin olivat huomanneet samaa. Pääasia että kameran muut asetukset säilyivät.
     
  4. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Pienet tarkennuspisteet eivät tosiaankaan ole mikään viisastenkivi. Saattavat olla joissain tilanteessa hyödyllisiä kuten muillakin Olympuksilla, vaihtaminen pienempään tarkennuspisteeseen hyvin todennäköisesti heikentää tarkennuksen nopeutta ja varmuutta.

    Jätän lausunnot muusta tarkennuksen parantumisesta myöhemmälle. Mutta ei tuo ainakaan huonompi ole, tosin ei myöskään mullistavasti parempi. Normikuvaamisessa pärjään tämän tarkennuksen kanssa hienosti, mutta odotan Olympukselta parannuksia jatkossakin.

    Ilmeisesti ovat kuitenkin keksineet jotain todellista runkovakaajan ja optisen vakaajan yhteistyöhön. 300mm/4 tuntui vakaammalta kuin aikaisemmin, ja mikä tärkeintä, ei enää niin hyppäyttänyt sommittelua niin paljon ruudusta toiseen. Sarjan kuvaaminen ja kohteen seuraaminen helpottui huomattavasti.
     
  5. Humminbird

    Humminbird Active Member

    370
    118
    43
    Pieni tarkennuspiste on plussaa, mutta itse kaipailisin enemmän isompia gridejä. 5x3, 5x5 jne. Sitte olisi kiva jos käsin tarkentaessa tulis se fokuksen konfirmaatiopiste näkyviin kuten peilivehkeissä, pitäisi olla ihan mahdollinen toteuttaa. Peaking ja magnification ei aina ole käyttökelpoisia, joten tällainen lisäapu olisi hyvä.

    Huomasin muuten että nyt 3x3 gridissäkin näkee C-AF moodissa mikä piste on aktiivinen, kun AF area pointer on kytketty mode2 (valikko A1). Ihan hyödyllistä.
     
  6. vertanen

    vertanen Member

    41
    0
    6
    Tein pikaisen testin, jossa laitoin koiran aloilleen ja kävelin muutaman kymmenen metrin päähän. Otin tarkennuksen koiraan ja kutsuin sitä. Annoin sulkimen laulaa 18 kuvaa sekunnissa. Tarkennusmoodina CAF ja käytössä pienet tarkennuspisteet, joista vain yksi käytössä. Neljän eri sarjan aikana nappasin 205 kuvaa, joista 86 oli täysin huteja ja loput sellaisia, joita saattaisin johonkin käyttää, jos olisi tarvetta kyseisentyyppisille kuville. Näistä hudeista varmasti muutama oli sellaisia, joissa en vain osunut koiraan tarkennuspisteellä. Herkkyydeksi CAF:lle oli määritelty +-0. Kohtijuoksevassa otutksessa saattaisi olla hyötyä, jos tuota lukemaa laittaisi isommaksi eli herkemmälle. En tosin ole tästä täysin varma, koska ainakin NiCanon-maailmassa tuo säätö vaikutti siihen, miten nopeasti lähti vaihtamaan tarkennusta esim. kohteen ja kameran väliin osuvaan puunrunkoon tms.

    Olisi pitänyt tehdä vastaava testi ennen päivitystä, mutta sanoisin, että tarkennus on parantunut jonkin verran. Silti ollaan vielä kaukana peilittömien yhdestä parhaasta eli Nikonin D500:sta.

    Optiikkana oli 40-150 PRO ja siinä kaverina telejatke. Pitänee kokeilla joku päivä, millainen vaikutus on sillä, että ottaa telejatkeen pois. Sehän tunnetusti hidastaa tarkennusta ainakin vähän.

    Kamera vaikutti päivityksen jälkeen reagoivan nopeammin tuohon peukalotarkennusnappiin, jota vallan käytän. Jotain tämmöistä siinä taisi ollakin korjattuna. Ei siis arponut niin pitkään tarkennukseen lähdön kanssa.

    Ehkä minä tuon rungon nyt kuitenkin pidän. 300mm F4 putki olisi mielenkiintoinen lisä noiden olemassaolevien kaveriksi. Tai sitten 100-400 panalta.
     
  7. jussikn

    jussikn Well-Known Member

    793
    1 495
    93
    upload_2018-3-4_16-55-56.png
     
  8. vertanen

    vertanen Member

    41
    0
    6
    Oliko tää napattu ihan jostain ko. kameramallin ohjeesta tms? Jos näin, niin sitten olin oikeilla jäljillä tuon kanssa. Tosin Nicanon-leirissä asia oli mielestäni ohjeistettu toisin. Saattaa kyllä vanhan muisti myös pettää.
     
  9. jussikn

    jussikn Well-Known Member

    793
    1 495
    93
    Jos kuvaa CAF tai CAF+Tr:n avulla jotain isompaa kannattaa mielestäni käyttää viiden tai yhdeksän pisteen ryhmää tai esim. taivaalla lentävää lintua niin kaikkia. AF Area pointer kannattaa mielestäni laittaa asentoon On2 niin näkee vihreän hävitessä että tarkennus ei ole kohdallaan. Pikkulintu pöpelikössä saattaa vaatia pienen pisteen.
     
    Viimeksi muokattu: 7 Maaliskuu 2018
  10. jussikn

    jussikn Well-Known Member

    793
    1 495
    93
    On tämä ohjeesta (Olympus E-M1 Mark 2)
     
  11. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Jos aivan raakaa suorituskykyä katsotaan, niin E-M1 mk2 AF-C on valitettavasti aika heikko yhä :-( AF-C tracking on vielä heikompi. Toisaalta lyhyemmillä polttoväleillä tällä pärjää yleensä AF-S kanssa, mikä toimii kuin junan vessa.

    Siltikin ihmettelen eroa Sonyyn. Eilen metsäretkellä kuvasin koiraani (joka ei enää tosin maailman nopein ole) yhdistelmällä A7r3 ja 85mm/1.8. Päällä oli AF-C tracking ja aukko tyyliin f/2-2.8. Kamera nappasi otteen koirasta ja seurasi sitä siten huolimatta sommittelun muutoksista. Ainakin 80-90% kuvista oli teräviä. Epäterävistä suurin osa oli niitä joissa juokseva koira oli hyvin lähellä jolloin tarkennusnopeus ei riittänyt ja terävä alue valui 10-20cm liian taakse.

    Tuohon Olympuksen pitäisi pystyä sillä E-M1 mk2 rauta on melko järeää. Softa on huonompi kuin kilpailijalla.

    Olen jatkanut leikkejä lainassa olevan 300mm VR:n kanssa. Se on hyvä objektiivi lintupönöjen nappaamiseen - tässä hommassa hyvä AF-S rulettaa. Lintufani olisi taatusti onnellinen tästä. Firmware jotenkin vielä nopeutti toimintaa ja lisäksi vähensi vakaajan aiheuttamaa sarjakuvauksessa tapahtuvaa sommittelun hyppimistä ruudusta seuraavaan. Pieni tarkennuspiste ei mielestäni parasta tarkennusta (vaan huonontaa - eenkin heikommassa valossa), mutta se on tarpeen kun kuvaa lintuja risukossa.
     
  12. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Kauheasti te nyt vähättelette minua ja Olympuksen pienkameraa. Mutta me emme masennu :)

    On tietenkin pistooleja ja on kanuunoja. Eilen koskella olin karoja kuvaamassa ja siellä oli meidän paikallinen luontokuvausjulkkis samoissa hommissa kalustolla D5 plus 800mm Nikkor jalustalla. Harmiteltiin siinä miten kaunis pakkasaamu kääntyi pilvisen platkuksi iltapäiväksi. Erilaisesta kalustosta huolimatta luontokokemus oli siis yhteinen.

    Äsken katselin maakuntalehden kokosivun jutusta hänen karakuviaan, eikä ne nyt niin hirveästi poikkea siitä mitä minä sain pienkameralla aikaiseksi. Ainakaan kuvat eivät olleet kameran takia erilaisia. Se on myönnettävä, että jalustan mahdollistamat pitkät suljinajat toivat joihinkin kuviin dramatiikkaa, mutta tuo mikään Nikon-spesifi ominasuus ole. (Harmi kun en asiaa paikan päällä tajunnut. Olympuksen vakaaja antaa 300mm obiskan kanssa mahdollisuuden venyä 1/10 sek suljinaikaan.)

    Koska työt taas alkaa niin jatkan spämmäämistä tuonnempna. Heitän tuohon kuitenkin yhden eilen ottamani kuvan. En tiedä onko lopullinen versio sillä viimeistelin sen äsken lounastunnin iloksi. Ei ehkä maailman komein karakuva, mutta kyllä Olympuksellakin pystyy tuottamaan mielestäni ihan ok kuvaa myös lintulaudan lähipiirin ulkopuolella.

    Näistä itseilmaisun ja tyytyväisyyden hetkistähän valokuvaamisessa on kyse?

    [​IMG]

    Laitan myöhemmin lisää kuvaa plus mietteitä 300mm obiskasta.
     
    Viimeksi muokattu: 5 Maaliskuu 2018
    mfrost tykkää tästä.
  13. jussikn

    jussikn Well-Known Member

    793
    1 495
    93
    No ite olen (mielestäni) onnistunut kohtalaisesti firmware 2.0 päivityksen jälkeen seuraavilla virityksillä:
    A1 AF MODE C-AF+TR
    AF Scanner Mode 2 tai 3, jatkaa epäonnistuneen tarkennuksen jälkeen
    C-AF Sensitivity +2, tilanteen mukaan, tämä tuntuu yleensä parhaalta
    AF Area Pointer On2
    A2 AF Illuminator On
    C1 C-AF Release Priority ON
    Seguential Low 10 FPS tai Silent LOW 10 FPS
    C2 Image Stabilizer S-IS 1
    Image Stabilization IS Priority, virittää vaimennuksen joka kuvan jälkeen
    C-AF+Tr:rää en käyttänyt ollenkaan ennen päivitystä, nyt tuntuu toimivan kohtalaisesti, tämä on tietysti minun mielipiteeni!
     
  14. Anie Mist

    Anie Mist Active Member

    324
    41
    28
    Olen nyt reilun vuoden kuvannut E-M1mk2:lla, ja kamera jaksaa edelleen yllättää suorituskyvyllään ja kuvaamisen hauskuudella. Se on sopinut hyvin niin reissukameraksi kuin urheilukuvaukseenkin. Tässä kokemuksiani.


    Ensin huonot puolet.
    -Ei, kamera ei ole niin nopea tarkentamaan liikkuvaan kohteeseen - erityisesti hämärässä - kuin monet muut kamerat. Olen kuitenkin pärjännyt valovoimaisilla laseilla kohtuullisen hyvin, kun olen nostanut herkkyyden ISO1600:aan. Päivänvalossa mitään ongelmaa ei ole.
    -Herkkyys on toinen pienen kennon aiheuttama ongelma; en mielelläni nosta sitä yli tuon ISO1600:n. Tämän rajoituksen voi kiertää staatista kohdetta kuvattaessa, mutta liikkuvaa kohdetta kuvattaessa ei.
    -Bokeh-intoilijoille pieni kenno ei tietenkään ole paras vaihtoehto.
    -Parjatut ja pahamaineiset Olympus-valikot ovat toki monimutkaisimmasta päästä, mutta eivät haittaa kun kustomoinnin tekee kerralla kunnolla, jonka jälkeen valikoihin ei juuri tarvitse palata

    Hyvät puolet.
    -Kuvanvakaaja ei ole tästä maailmasta. Etenkin yhdistettynä tiettyjen objektiivien sync IS-toimintoon, saadaan _helposti_ käsivaralta usean sekunnin valotusaikoja. Tai vastaavasti käsivaralta polttoväliltään 600mm (kinovastaavia) kuvia.
    -Bokeh-ongelman kääntöpuoli on laajempi syväterävyysalue, joka on monesti mukava esim. maisemakuvauksessa, mutta etenkin macroilussa.
    -Kameran moninaiset ominaisuudet: focus stacking ja - bracketing, 60fps RAW-sarjatuli, Hi Res-mode, ProCapture jne. jne. Tuskin missään toisessa kamerassa on näin kattava määrä erilaisia ominaisuuksia. Nämä eivät ole mitään gimmick-ominaisuuksia vaan todellisia neronleimauksia, kuten ProCapture urheilukuvaukseen, Focus bracketing macroiluun tai Hi Res staattiseen maisemakuvaukseen.
    -Kustomoitavuus ja Super Control Panel. Kerran kun kameran kustomoi omaan käyttöön sopivaksi, on sitä todella intuitiivista ja nopeaa käyttää. Ensikertalaisella siinä toki on tekemistä, se on selvää johtuen em. valikoista
    -Kameran nopeus. Kaikki toimii nopeasti, varmasti ja viiveettä.
    -Käöntyvä kosketusnäyttö, joka ajaa täydellisesti asiansa.
    -Kuvanlaatu on todella hyvä alle ISO1600-arvoilla.
    -Tupla SD-korttipaikat
    -Säänkestävyys todella hyvällä ja varmalla mallilla, tällä todella uskaltaa kuvata säässä kuin säässä
    -Akunkesto on peilittömäksi kameraksi todella hyvä, olen parhaimmillani kuvannut 1011 ruutua siten, että akun varaus väheni 100%—>12%. Kuvien oton lisäksi kulutin akkua myös välillä katsomalla otettuja kuvia.
    -Ergonomia on parasta mitä olen millään rungolla kokenut. Ei liian iso, ei liian pieni, vaan täydellinen pidempäänkin kuvaussessioon. Kaikki tarvittavat toiminnot ovat helposti käsien ulottuvilla
    -Kameran kasvotunnistus on jopa yllättävän hyvä. Tarkennus napsahtaa kasvoihin salamannopeasti ja hyvällä prosentilla, joka lisää merkittävästi onnistuneiden otosten määrää

    E-M1mk2 on timantti. Se ei voi tehdä kaikkea mitä isompikennoiset kilpailijansa, mutta se voi tehdä suurimman osan ja lisäksi paljon muuta. Se on minulle täydellinen kompromissi, jossa joudun luopumaan tietyistä isomman kennon tuomista eduista mutta koen saavani tilalle paljon muuta merkityksellistä. Tämä on toki subjektiivista ja tuonkin esiin nimenomaan omat näkemykseni, eri käyttäjät kokevat nämä toki eri tavalla.

    Anyway, vahva suositus E-M1mk2:lle. Etenkin still-kuvaukseen on vaikea kuvitella tällä hetkellä parempaa m43-kameraa. Kehitys kuitenkin kehittyy ja saa nähdä mitä uutta mk3 tuo pöytään, joka tapauksessa mk2 pysyy relevanttina kuvausvälineenä varmasti hyvin pitkään.

    Itse m43-järjestelmästä täytyy sanoa, että pelkästään kaksi täysin poikkeuksellista objektiivia, 12-100/4 ja 40-150/2.8, pitävät minut tiukasti käyttäjänä jatkossakin - vastaavia kun lienee melko vaikea toteuttaa muissa formaateissa suhteessa valovoimaan, fyysiseen kokoon ja kuvanlaatuun. E-M1mk2 ja 12-100/4 on minun käyttööni suoranainen match made in heaven, jonka kanssa voi lähteä melkeinpä mihin tilanteeseen tahansa, poislukien tietysti jos pitää hämärässä kuvata liikkuvia kohteita. Todellinen yleislasi ja jokapaikan höylä, jonka poikkeuksellinen polttoväli 24-200mm (kinokoossa) sopii maalle, merelle ja ilmaan. Painoa kombolle tulee reilu kilo enkä monesti reissulle muuta edes ota mukaan kannettavaksi. Jos otan niin useimmiten 25/1.2 kaveriksi hämärähommiin. En tarvitse silloin edes kamerareppua enää, vaan kevyt olkalaukku käy jota jaksaa kanniskella mukavasti koko päivän.
     
  15. Humminbird

    Humminbird Active Member

    370
    118
    43
    Samat tuntemukset kuin yllä, ja lisäksi pakko taas kehua videokuvausominaisuuksia. C4K on upean näköistä ja vakaajan ansiosta kuvaus hoituu käsivaralta. Toivon todella että 120fps 1080p saadaan jonkun firmiksen yhteydessä, se olisi kirsikka kakun päälle.
     
  16. Anie Mist

    Anie Mist Active Member

    324
    41
    28
    Tosiaan, m43-formaatilla on monia etuja ja E-M1mk2 lyö niitä pöytään melkoisen määrän. Loistava kamera!
     
  17. Raineri

    Raineri Member

    17
    30
    13
    Mulla pari vuotta ollut M10 Nikonin fx kaluston rinnalla. M 10 ollut lähinnä reissukäytössä. Nyt koko paketti linsseineen on myyty, ja vaihtamassa sitä paremmin moottoripyöräilyyn sopivaksi reissukameraksi. Siinä kun lämpötilan vaihteluita, koskeutta, ,mekaanista tärinää usein aika kovissa keleissä. Linssiksi olen valinnut 12-40 2,8 M.Zuikon. Sitten tuo runko. Mitkä ovat 1M mark1 ja II sen väliset oleeliset erot. Käytettyjä ykkössarjalaisia näyttää olevan mukavasti liikkeellä. Mietin tässä kumman hommaan.Hinnan erolla irtoaa jo pari kiinteätä jos myöhemmin on tarvetta. Ajatuksia tästä otan mielelläni vastaan.
     
  18. Anie Mist

    Anie Mist Active Member

    324
    41
    28
    All olevassa linkissä on poimittu 10 oleellista eroa. Lisäksi todella käyttökelpoisia toimintoja on lisätty, kuten nyt esimerkiksi aiemmin mainitsemani ProCapture joka on sportti/eläin/tirppakuvaajalle oikea taivaan lahja.

    The 10 Main Differences Between the Olympus OM-D E-M1 vs E-M1 Mark II
     
  19. Raineri

    Raineri Member

    17
    30
    13
    Kiitos! Tuo hyvin oli kattava selvitys. ^ Oletko itse tai joku muu foorumilla kuvannut molemmilla. Kiinostaa myös tämä kotimainen näkökulma. Omalla kohdaltani voi jättää pois nuo aktionit ja eläinjutut. Kuvan laatu kiinnostaa ja käytettävyys. Eka malli taitaa olla ainakin säätöjen osalta ehkä hieman helpompi. Toisaalta nuo tekevät jo melko valmista kuvaa ihan perus-säädöillä. Äijä kun vanhenee niin asteittain mennään kevyempään kalustoon :)
     
  20. Anie Mist

    Anie Mist Active Member

    324
    41
    28
    Juu, minulla oli aiemmin mk1. Päällimmäisenä tulee mieleen mk2:n nopeus, suurempi määrä ominaisuuksia, marginaalisesti parempi kuvanlaatu, kaksi SD-paikkaa, huomattavasti parempi akunkesto, kokonaan kääntyvä näyttö, parempi AF ja kuvanvakaaja.

    Toki mk1:llä pärjää edelleen mainiosti, etenkin jos ei ylläolevia päivityksiä tarvitse. Sehän on sangen sopuhintainen nykyään.