Riippumatta kortista, käynnistys vie noin 3 sekuntia siitä kun virta käännetään päälle. Jos haluaa nopeamman käynnistyksen, pitää laittaa päälle Quick Sleep Mode. Tämä löytyy valikosta J2. Tällöin kamera menee unitilaan jos kamera on käyttämättä ennalta määrätyn ajan. Quick Sleepistä kamera palautuu käytännössä välittömästi kun painaa suljinnappia. HUOM! Quick Sleep toimii vain jos EVF:n silmäsensori on päällä. Eli jos EVF auto switch on asennossa OFF, tämä toiminto ei ole käytössä. EVF auto switch löytyy valikosta I. Unitilassa kamera ei juurikaan vie virtaa, joten itse pidän kameran pääkytkimestä virrat aina päällä ja annan kameran mennä uneen 10 sekunnin käyttämättömyyden jälkeen. Kamera huomaa kyllä jos silmä on etsimellä, joten ei tarvitse pelätä että virrat sammuu jos sihtailee jotain kohdetta pitkän aikaa.
Kiitos taas opastuksesta, täytyypä muistaa J2 ja tehdä illalla muutos. Sinänsä kiinnostavaa tämä Olympuksen touhu sillä paremmin harkituilla tehdasasetuksilla kamerasta saisi oikasti käyttövalmiin jo suoraan paketista. Siis niinkuin tylsät CaNikonit ovat. Vai onko Olympuksella ajateltu silleen ovelasti, että puolen vuoden konfausjumppa uuden kameran kanssa osallistaa omistajaa ja antaa hänen onnistumisen iloa, näin lujittaen suhdetta kameraan Joka tapauksessa, kameran julmetun monimutkaisuuden täytyy olla tietoinen valinta, sillä onhan Olympus saanut kriittistä palautetta monimutkaisuudestaan ainakin koko OM-D sarjan olemassaolon ajan.
[quote="Olli Knuuttila" post_id=852647 time=1502440671 user_id=17614] [/quote] Oletko muuten kuvannut tällä Olympuksella?
Oletko muuten kuvannut tällä Olympuksella? [/quote] En ole, varmaan sillä oikeinkin hyviä kuvia saa, niinkuin sai jo sillä E-M5:llä, joka mulla oli. Käytettävyydeltään tai käyttöliittymältään nuo ei vaikuta muuttuneen yhtään siitä miksi hävitin sen omani. Edit: et sinäkään voine tuota valikko- ja asetusrumbaa pitää tolkullisena...? Tai hyvana ajatuksena kameran käyttöliittymäksi...
[quote="Olli Knuuttila" post_id=852652 time=1502445878 user_id=17614] Oletko muuten kuvannut tällä Olympuksella? [/quote] En ole, varmaan sillä oikeinkin hyviä kuvia saa, niinkuin sai jo sillä E-M5:llä, joka mulla oli. Käytettävyydeltään tai käyttöliittymältään nuo ei vaikuta muuttuneen yhtään siitä miksi hävitin sen omani. Edit: et sinäkään voine tuota valikko- ja asetusrumbaa pitää tolkullisena...? Tai hyvana ajatuksena kameran käyttöliittymäksi... [/quote] E-M1 mk2 on turhan monimutkainen, mutta Sonyista sinulla ei ilmeisestikään ole kokemusta? Ja kamerana E-M1 mk2 on aivan eri tasoa kuin E-M5. Eritasoisuudessa ei ole kysymys pelkistä lisäominaisuuksista, eikä edes siitä että kuvat olisi toisinaan marginaalisesti parempia. E-M1 mk2 on miellyttävä käyttää ja se toimii tilanteissa joissa nuo vanhemmat Olympukset olivat toivottoman kökköjä. Ja on myös tilanteita joissa E-M1 mk2 pesee useimmat Nikonit. Tykkään siis, että nämä täydentävät kivasti toisiaan. Ja onhan olemassa myös kokoero - ei kukaan jaksa aina niiden fx-Nikonien kanssa touhuta. PS Saksan amazonista tuli maili, että Lexarin kortteja olisi alennuksessa. Kokeilkoon ken uskaltaa
Lexar on firmanakin jo kaput, joten en suosittele hankkimaan heidän korttejaan. Sandiskin 95MB/s kortti riittää testatusti Cinema 4K -tallennukseen eikä ole hinnan kiroissa. https://www.amazon.com/SanDisk-Extreme-UHS-I-Memory-SDSDXXG-064G-GN4IN/dp/B01J5RHD58/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1502450066&sr=1-1&keywords=sandisk+95mb%2Fs+64
Kiitos taas. En käsitä, miten tuota asetusta en muka löytynyt. Sitä varmaan tuli jonkinlainen valikkosokeus. Nyt toimii kamera hienosti.
Tuli kierreltyä reilu tunti tuon läheisen lammen ympäri. Nyt toimii kamera niin kuin minä haluan. Alempi kuva, joka ei kuvana ole kummoinen, mutta osoittaa hyvin sen, että tarkennus kyllä pysyy mukana vauhdikkaassakin menossa. Kova valo tuottaa aika pahat varjot, mutta yllättävän hyvin tuo raakakuva kestää niitäkin aukoa. Molemmat on napsittu tuolla 40-150F2.8+entender yhdistelmällä täydellä aukolla.
Jatkuva tarkennus tuntuu omassani toimivan parhaiten sähköisellä sulkimella noin 10fps vauhdissa. Ilmeisesti mekaanisen sulkimen toiminnassa on sen verran enemmän viiveitä, ja sulkimen toimiessahan tarkennusdataa ei ole saatavilla. Lisäksi AF Limeter parantaa suoritusta merkittävästi. Esim sisätiloissa joku 0.5-5m on aika yleispätevä, kirkoissa ja isommissa tiloissa voi tarvita enemmän ulottuvuutta.
Olen tallentanut C1-valintaan seuraavat säädöt: af-c, auto iso max. 6400, min. suljin 1/800 (joka lienee vähän liian hidas), tarkennus aef-napilla, hiljainen hidasmoodi 18fps ja yksittäinen tarkennuspiste käytössä, jonka valitsen sutimalla näyttöä tai ristikosta. Positiivisesti olin yllättynyt, minkä verran sarjoissa oli tarkkoja otoksia. Paha sanoa, sössinkö epäonnistuneet itse vai sössikö ne kamera. Jos vertaan aikaisemmin omistaani Nikon D750:een, niin paremmin tällä sai tarkkoja. Jos taas vertaan sitä tuohon viimeisimpään Nikoniin eli D500:een, jonka myin pari viikkoa sitten, niin yllättävän tasoissa ollaan. Nyt ei ollut paikkoja, missä kaislat, oksat tai muut häiriöt olisivat harhauttamassa tarkennusta. Niissä Nikon oli kyllä ihan ilmiömäinen ja Oly harhautuu helposti. Samoin yhtenä iltana kuvasin hirveä, joka nökötti pimeän metsän siimeksessä, niin jouiduin kääntämään manuaalitarkennukselle, kun ei ottanut sitten millään kiinni kohteeseensa. D500:lla olen samasta paikasta ottanut kuvia automaattitarkennuksella ilman ongelmia. Mutta huikean edistyksen ovat peilittömät ottaneet tämän uuden Olyn myötä. Ja kun varmasti tulee vielä firmwarepäivityksiä, niin ai jai. Tuo Olyn 40-150 putki on kyllä aivan huikea piirtämään jopa extenderin kanssa ja täydellä aukolla.
Ihmeellisen versatile camera. Handling erinomainen omien lasien kanssa. Ja edelleen muidenkin kanssa. Kuva sinnepäin mutta kuitenkin. *** Olympus OM-D E-M1 Mark II, Voigtländer Adapter VM / MFT & Carl Zeiss C Biogon T* 2,8/35 ZM.
Zeiss:in saitin mukava feature ja mannekiini. https://www.zeiss.com/camera-lenses/us/photography/products/zm-lenses/c-biogon-2835-zm.html#pictures
Humminbird oli rajoittanut C-AF nopeuden 10 fps. Ite käytän SIS viritystä joka ruudun välillä joka myös rajoittaa nopeutta. Hammasratas - C2 Image stabilization gets priority over shootin speed.
Tuohan on kätsä systeemi, että saa tuolla tavalla kuvia näytille optiikan valmistajan toimesta. Hyvä kuva tietty, miksei se näytille kelpaisi.
Eikös tuolla jossain ole myös asetus, jolla voi valita, että ”tarkennus menee kuvausnopeuden edelle”? Onko se kenelläkään käytössä?
Release priority löytyy valikosta C1. Jos se on päällä niin silloin kamera laukeaa vaikkei tarkennus olisi kohdallaan. Pois päältä niin silloin kamera laukeaa vasta kun se on mielestään tarkentanut kohteeseen.
Mielestäni tuo kannattaa ottaa ehdottomasti käyttöön. En tiedä mitä vaikuttaa vai onko pelkkä placebo, mutta idea on vakuuttava. Taustaasi liittyen - varmaan huomasit, että tismalleen sama asetusmahdollisuus oli myös Nikonissa. Ylipäätään Olympuksen automaattitarkennuksen asetukset ovat enemmän sukua Nikonin kuin Canonille. Edellä keskusteltuun sarjakuvaukseen liittyen. Mielestäni AF-C toimii parhaiten yksittäiskuvissa ja heikkenee sarjakuvauksessa sitä mukaa kun fps kiihtyy. Minulla maksimi fps on 10, ja milloin mahdollista käytän hitaampaa sarjakuvausta 5 fps. Oli kiinnostava havainto, että mekaaninen ja sähkäinen suljin saattaisivat olla tässä suhteessa erilaisia. Täytyy kokeilla - asiassa voi hyvinkin olla perää. Tosin nyt kun olen muutaman kuukauden E-M1 mk2:lla kuvannut, niin automaattitarkennuksen ongelmat ovat paljolti menneen (kevät)talven lumia. Ei sillä, että automaattitarkennus toimisi jotenkin maagisesti aikaisempaa paremmin. Tuossa on perusongelmansa, mutta tarkennuksen perustoiminta on kuitenkin niin hyvää, että harvoin kuvaaminen siihen kaatuu. On tämä kuitenkin ylivoimaisesti parhaiten tarkentava peilitön jolla olen kuvannut. Aluksi ehkä odotin E-M1 mk2 tarkennukselta liikoja, mikä johti pettymyksiin. Varmaan sama muillakin? Fakta on, että Olympuksen tarkennusjärjestelmä soveltuu parhaiten yleiskuvaukseen jossa käytetään enimmäkseen kertatarkennusta ja jossa kasvojentunnistuksesta on hyötyä. Vastaavasti, jos Nikoneihin verrataan, niin AF-C moodissa nykyajan huonoinkin Nikon tarkentaa luotettavammin kuin tämä. Näin etenkin jos tarkennuspisteen valinta on AF-C tracking (eli Nikonin 3D). Toivottavasti Olympus julkaisee uutta firmwarea parantamaan tarkennusta.