Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Ohjeita pallopanoraaman tekoon

Keskustelu osiossa 'Tutoriaalit ja DIY / TSI (Tee-Se-Itse)' , aloittajana mjtannin, 3 Elokuu 2005.

    Tarvittavat välineet

    Pallopanoramakuvien kuvaamiseen tarvitset mielellään laajakulmaobjektiivilla varustetun kameran sekä kolmijalan, jolla kameraa voi käännellä objektiivin nodaalipisteen ympäri. Pallopanoramakuvien koostamiseen on tarjolla useitakin eri sovelluksia, joista voit lukea enemmän esimerkiksi Panoguide.com-sivustolta. Tässä tutoriaalissa kerrotaan kuinka kuvia koostetaan PTgui-ohjelman avulla. PTgui maksaa 49 euroa, mutta ohjelmaa voi kokeilla ilmaiseksi 30 päivän ajan. Kuvat viimeistellään Adobe Photoshop -kuvankäsittelysovelluksella, mutta viimeistelyvaihe ei ole välttämätön, joten ilman Photoshoppiakin urakasta selviää.

    Jalusta ja objektiivin nodaalipiste

    Ennen itse panoramakuvien kuvaamista sinun olisi hyvä saada kamera pyörimään objektiivin nodaalipisteen ympäri. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kameran etummainen linssi pysyy kameraa käänneltäessä paikallaan. Esimerkiksi kuvassa c pokkarikameran linssi on juuri kolmijalan kääntöpisteen kohdalla (punainen ruksi). Kyseistä toimenpidettä varten kameraliikkeistä voi kysellä esimerkiksi Manfrotton panoramajalustaa. Huomattavasti halvemmalla kuitenkin pääsee tekemällä osan itse (kuva b) tai aluksi vaikka hankkimalla sopivan jalustan, johon kameran saa ruuvattua kiinnitysalustan alapuolelle (kuva a). Ainakin Cullmannin pienellä kolmijalalla ja Ixus pokkarilla tällöin kameran saa kohtalaisen hyvin kohdilleen (kuva c).
    Objektiivin nodaalipistettä voi etsiä esimerkiksi kiinnittämällä nuppineulan tms pienen esineen pöydän etureunaan (lähelle kameraa), kääntämällä kameran suoraan nuppineulaa kohti ja merkkaamalla kauemmas seinään alueen joka jää nuppineulan taakse (kuva d). Jos kamera kääntyy objektiivin nodaalipisteen ympäri ei kameran kääntelemisen ei pitäisi vaikuttaa kuvan perspektiiviin, eli seinässä olevan merkin pitäisi pysyä nuppineulan takana kääntelipä kameraa miten tahansa.


    Pallopanoramakuvan valokuvaaminen

    Jalusta tukevasti paikalleen ja ei kun kuvailemaan joka suuntaan lukkoon lyödyllä valotuksella ja valkotasapainolla. Ilman lukkoon lyötyjä asetuksia ei kuvien liimausvaiheessa saa saumoja millään piilotettua. Ilman laajakulmaobjektiivia kuvia joutuu pallopanoramaan ottamaan useita kymmeniä. Kuvien väliin on jäätävä hieman päällekkäisyyttä, jotta kuvien liimaaminen yhteen on mahdollista. Jos kuvaat luonnonvalossa yritä ottaa kuvat tasaisessa valossa. Jos aurinko esimerkiksi menee pilveen kesken panoramakuvan kuvauksen se todellakin näkyy lopputuloksessa.

    Pallopanoramakuvan koostaminen (liimaaminen)

    1.0 Avaa PTgui.
    2.0 Raahaa kaikki kuvat source images tabin luetteloon.
    3.0 Lens Settings, valitse Lens type: Normal ja Hor. Field of view 50. (Tai mikä hfov nyt suunnilleen kuvatessa oli ollut...) Lens correction parameters a b ja c voi asettaa vaikka nollaksi. Nämä kaikki arvot optimoidaan myöhemmin. Niin ja kalansilmällä kuvatessa valitaan linssin tyypiksi luonnollisesti "Circular".
    3.1 Älä ruksaile mitään idividual parameters juttuja.
    4.0 Panorama settings tab. Projection: Equirectangular. FOV 360 x 180
    5.0 Crop tab. Normaalilinsseillä kuvia ei tarvitse rajata. Kalansilmäobjektiivilla rajausympyrää pitää muokata siten, että vain itse objektiivin tuottama kuva jää rajausympyrän sisään. Sama rajaus asetetaan muille kuville klikkaamalla Apply to all images...
    6.0 Image parameters tab: Klikkaa Warped aluetta ja raahaile kuvat suunnilleen oikeille paikoille.
    7.0 Control points tab: Aseta kaikkien mahdollisten kuven välille noin 3-5 yhteistä pistettä. Myöhemmin niitä voi lisäillä tarpeen vaatiessa (jos kuvat eivät asetu liitoskohdassa oikein).Yritä ottaa tarkistuspisteitä mahdollisimman laajalta alueelta. (Tämän vaiheen voi automatisoida autopano-pluginilla. Huom: Ei toimi kalansilmäkuville.)
    8.0 Optimizer tab. Tässä vaiheessa on sitten erittäin viisasta tallentaa. Ainakin minulla tuo optimointi on kaatanut koko ohjelman kerran jos toisenkin.
    8.1 Valitse Advanced interface. Yaw Pitch ja Roll luettelosta valitse ruksaa muut kuvat paitsi yksi. Panoramakuva muotoutuu tämän valitsematta jätetyn kuvan ympärille, joten kannattaa miettiä mikä kuva tuli image parameters sivulla aseteltua kaikkein parhaiten. Use control points of -luettelosta kaikki kuvat valituiksi.
    8.2 Lens parameters luettelo tyhjäksi ensimmäistä ajoa varten.
    8.3 Run optimizer.
    8.4 Anna jyllätä oma aikansa ja hyväksy muutokset.
    8.5 Kurkkaa image parameters tabilla (sillä asettelueditorilla) tai preview tabilla että kuvat menivät suunnilleen paikoilleen. Jos eivät, niin siirrä joku kuva sopivaan asentoon (kohta 6.0) ja aloita sitten kohdasta 8.0 uudelleen käyttämällä yaw pitch ja roll luettelossa kyseistä kuvaa.
    8.6 Kun kuvat pysyivät optimoinnin jälkeen suunnilleen oikeilla paikoillaan ruksi lens parameters optioista fov, a, b, ja c ja aja optimointi uudelleen.
    8.7 Kuvan pitäisi olla nyt kunnossa. Preview härdellillä asiasta voi vielä varmistua.
    9.0 Tee lopullinen panorama create panorama tabissa.
    9.1 Klikkaa Set optimum size ja varmista että kuvan leveyteen tuli parillinen luku (jotkut viewerit eivät tunnista pallopanoramakuvia jos niiden leveys ei ole täsmälleen 2x korkeus).
    9.2 Itse käytän viimeistelyyn photoshoppia, joten file format: Photoshop without feather (.psd) sopii tarkoituksiini hyvin. Jos et omista photoshoppia tai et ajatellut viimieistellä panoramakuvaa valitse JPEG.
    9.3 Valitse browsella mihin tiedostoon panoramakuva tehdään ja create panorama napilla kuvien koostaminen sitten lopultakin alkaa.


    Pallopanoramakuvan viimeistely

    Jos valitsit panoraman tiedostomuodoksi Photoshop without feather (.psd) pitäisi jokaisen kuvan löytyä omalta layeriltään layer maskilla varustettuna. Layer maskeja muokkaamalla kuvien liitoskohdat pitäisi olla suhteellisen helppo piilottaa.

    Pallopanoramakuvan julkaiseminen

    Yleisesti pallopanoramakuvia näytetään verkossa SPi-V enginellä, jolla kuvia voidaan pyörittää koko ruudun kokoisena, kiitos ShockWaven. Muita vaihtoehtoja kuvien näyttämiseen ovat mm. java-pohjainen PTViewer tai Apple QuickTimen QTVR tai ihan vain pelkkänä kuvana (varsinkin jos panoraman ylä- ja alareuna ei tarjoa mitään mielenkiintoista katsottavaa). Sopiva panoramakuvan koko onkin sitten jo mielipidekysymys. Itse asetan webissä näytettävän kuvan leveydeksi 3000-4000 pikseliä ja jpg pakkauksella puristan kuvan noin 0.5-1.5 megan kokoon.

    SPi-V enginen käyttämisestä löytyy esimerkkejä ja ohjeita fieldOfViewin kotisivuilta. Yksinkertaisimmillaan SPi-V engine (SPi-V.dcr) kopioidaan samaan hakemistoon panoramakuvan kanssa ja kyseiseen hakemistoon tehdään vielä html sivu, johon em ohjesivun ensimmäinen objekti (harmaan laatikon sisältö) kopioidaan ja vain swURL arvo "yourFile.xml" korvataan panoramakuvalla (esim "panoramakuvasi.jpg").

    PTViewerin käyttämiseen löytyy ohjeet Helmut Derschin kotisivuilta. Yksinkertaisimmillaan PTViewer (ptviewer.jar) kopioidaan samaan hakemistoon panoramakuvan kanssa ja html-sivulle lisätään seuraava appletin käynnistävä koodi: <APPLET archive=ptviewer.jar code=ptviewer.class width=320 height=200><PARAM name=file value="panoramakuvasi.jpg"]</APPLET>.

    Valmiita panoramakuvia voit katsella vaikka omilta kotisivuiltani, Digisailor.netissä, 360x180.netissä, Ideavideon kotisivulta tai SPi-V demo galleriassa.


    Huomioita laajakulmaobjektiivilla kuvaaville

    Uusin Panorama Tools -paketti (jota PTGui käyttää panoramakuvan laskennassa) ei enää näytä tukevan edes laajakulmaobjektiiveja kalansilmäobjektiivesta puhumattakaan. Tämä johtuu ilmeisesti patenttikiistoista. PTGui tukee kuitenkin vanhempiakin Panorama Tools -kirjaston versioita. Googlettamalla netin syövereistä kyllä vielä löytyy kirjastosta sellainen versio, joka tukee jopa 180 asteen kalansilmäobjekteja. Huomasin myös tätä kirjoittaessa ettei uusin PTGui (versio 4.1) näytä kalansilmällä otettuja kuvia oikein asettelueditorissa, joten siirryin takaisin käyttämään vanhempaa PTGui versiota (versio 3.6).

    Edit: Muutettu ohje vastaamaan PTGui 4.1 versiota ja lisätty huomioita laajakulmaobjektiivien omistajille.
    Huom: Ohjeeseen liittyvä kuva näytetään vain rekisteröityneille käyttäjille.
     
  1. keijok

    keijok Member

    243
    15
    18
    Hyvä ohje.
    Sen verran kommentoisin, että kuvien ottaminen onnistuu hyvin myös ilman kolmijalkaa. Esimerkiksi alla olevasta linkistä aukeavaan panoraamaan kuvat otin käyttäen ns. PhiloPod -menetelmää. Tämän etu on siinä ettei tarvitse kuljettaa mukana jalustaa esim. matkoilla tai vaelluksella. Toki jalustalla ja kunnon päällä saa paremman (tai ainakin helpommin koottavan) lopputuloksen.

    Pikapikaa tehty panoraama Mikan ohjeen mukaan. Paikka Ubirr (Kakadu National Park, North Terrotory Australia). Panoraamaan...
     
  2. Vs: Ohjeita pallopanoraaman tekoon

    Palloa tehdessa ei PTGui tunnu millaan tunnistavan suoraan ylos ja alas otettuja kuvia.. Onko tahan jotain jippoa?
     
  3. Henna

    Henna

    510
    0
    0
    Vs: Ohjeita pallopanoraaman tekoon

    Keijokoon sivu ei auennut ainakaan minulle.. Mutta mielenkiintoinen aihe!
     
  4. Vs: Ohjeita pallopanoraaman tekoon

    Joo, tämä internet ei ole niin kovin vakaa sisällöltään, olihan tuo sivu siellä jo ollutkin vuodesta 2005. ;)

    Ei ole tainnut nuo pallopanoraamat koskaan oikein lyödä itseään läpi, johtuen ehkä pitkälti niiden esille laittamisen vaikeudesta.