Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana Jaava, 6 Marraskuu 2015.

  1. Jaava

    Jaava Active Member

    1 461
    1
    38
    Teen pikkuhiljaa ohjelmaa, joka hyödyntää RAW-tiedostoa ja tajusin, että munhan täytyy kiinnittää huomiota myös valkotasapainoon. Se on selvää, että kuvausvalo(t) tekee pääosan tuosta valkotasapainosta, mutta kameran kennon ominaisuudet (pääosin bayer-matriisin ominaisuudet) vaikuttavat siihen, mitä lukemia R, G ja B-kuvapisteille saadaan. Tää on siis hanskassa (ainakin tässä vaiheessa luulottelen niin).
    Siis käytännössä kuvataan harmaakortti, katsotaan sopiva alue RAW-kuvasta ja otetaan mediaani alueen kustakin värikanavasta ja saadaan valaistuskohtainen ja kamerakohtainen valkotasapaino.

    Mutta:
    Paljon näkee puhuttavan myös objektiivin antavan hyvät värit. Pystyykö kaksi objektiivia erottamaan toisistaan katselemalla RAW-kuvan dataa - siis eroavatko ne niin paljon, että sama pikseli saa numeerisesti eri RGB-arvot, kun muu osa kalustosta ja kuvaustilanne pysyy vakiona?

    PS. Oletetaan vehkeet kohinan suhteet ideaaleiksi, niin ei sekotu juttu. Niin eikä värisuodattimia ole käytössä. Eikä siis olla kontrastirajoilla, jossa värit muuttuvat lyhyellä välillä paljon.
     
  2. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    En osaa päätellä valokuvasta yhtään mitään katselemalla raw-dataa ;-) Mutta tiedän kyllä, että objektiivien värintoistossa on eroa. Oman kokemuksen ääripäinä 80-luvun Nikkorit vs. moderni Zeiss.

    Jos Nikonista puhutaan, niin uusimmissa tuetteissaan firma on pyrkinyt vakioimaan värintoiston. Objektiivien väliset erot ovat aika mitättömiä.
     
  3. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    En tiedä mitä ns. hyvät värit antavalla objektiivilla oikeastaan tarkoitetaan, mutta valkotasapainossa on objektiivien kesken silminnähtäviä eroja. Esimerkiksi ne Leica R sarjan objektiivit mitä olen kokeillut tuottivat kylmempää ja Nikkor AI(s) lämpimämpää. Näin siis ihan samassa kamerassa ja  vertailussa jossa vain objektiivi vaihdettiin.
     
  4. Jaava

    Jaava Active Member

    1 461
    1
    38
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    Eli väite vaikuttaa todelta ainakin silmämäärisesti kuvia tarkasteltaessa.
    Missä määrin tuo saattaa liittyä muutospintohin, siis alueisiin jossa värit muuttuvat toisiksi? Vai näkyykö se ihan tasasellakin väripinnalla (kuten harmaakortissa). (taidan hieman jankata)
     
  5. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    Kyllä näkyy.  Esimerkissäni Nikkor saataisiin sopivalla sinisävyisellä suotimella samanlaiseksi Leican kanssa.  Tai Leicaan lämmittävä suodin.  Ainakin tuo oli selvä Summilux-R 50 ja Nikkor AIS 50/1,2 välillä.  Sarjanumerot valmistusvuodet yms löytynevät haulla. Valitettavasti ladatut kuvat on Kameralaukku hävittänyt. Ja taisin hävittää tylsät testikuvat itsekin arkistostani.  :D

    Värintoisto on kuitenkin paljon laajempi kysymys kuin valkotasapaino.  Toivotaan ettei jutut jonkin objektiivin hyvästä värintoistosta perustu valkotasapainon eroon, sillä asioilla ei ole juuri mitään tekemistä toistensa kanssa.
     
  6. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    Eikös ne värit muutu elävässä elämässä toisiksi melkeinpä kaikkialla ja koko ajan. Ainoastaan ihmisen rakentamassa ympäristössä on täysin tasaisia väripintoja.

    En osaa tätä kovin tieteellisesti analysoida, mutta subjektiivisesti (se kai on tärkeintä) pidän T* pinnoitteella olevien Zeissien värintoistosta. On semmoiset iloiset värit ilman että värimaailma kallistuisi mihinkään tiettyyn suuntaan.

    Onneksi objektiivit ovat kautta linjan ja merkistä riippumatta ilmeisesti parantaneet värintoistoaan. Lienee uusien pinnoitteiden ansiota. Vanhoissa Nikkoreissa oli värintoiston vaihtelua objektiivista toiseen ja monissa vieläpä sellainen "ainaisen marraskuun huntu" mitä värimaailmaan tulee.
     
  7. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    Marraskuun tunnusta melko rohkea väite.  Kuitenkin tuttu ilmiö minullekin, mutta katsoisin siihen vaikuttavan objektiivin kontrastin suhteessa verrokkiisi.

    Muistan Quiquernin laittaneen tänne jonnekin ihan muutama viikko sitten kuvaparin Nikkor 50/1,8 AF-D Nikkor 50/1,8 AFS G, jossa näkyi mielenkiintoiset erot. Uudempi oli selkeästi heleä, vanhempi siihen verraten hiukan marraskuuhun päin.  Siinä olisi hyvä kokeilu saako kontrastia muuttamalla erot lähes häviämään.

    Kontrastia on montaa lajia.  https://luminous-landscape.com/understanding-lens-contrast/
     
  8. Jaava

    Jaava Active Member

    1 461
    1
    38
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    Tässä vaiheessa mun harrastusprojektissa toi valkotasapaino on riittävä ominaisuus. Jos lähden justeeraamaan koko väriavaruutta kohdalleen, niin tulee vähän liikaa opiskeltavaa.

    Teen muuten värinegatiivin digitointiin liittyvää ohjelmaa, joka poistaa RAW-kuvasta oranssin maskin, mutta ajattelin normalisoida kuvan (säätävän valkotasapainon) ennen tuota operaatiota.
    Menossa on myös ominaisuudet vähentää kuvasta darkki, jakaa se flätillä ja pinota useampia kuvia, jotta saisi kohinaa vähemmäksi (ei siis HDR). Jos pääsis samaan laatuun kuin skannereilla:)
     
  9. Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    "Kylmäsävyisempiä" objektiiveja valmistettiin/valmistetaan kun halutaan antaa kuva paremmasta kontrastista (ja samalla piirrosta). Se ei itse asiassa korreloi millään tavoin mikrokontrastin toiston ja aivan hienoimpien yksityiskohtien toiston kanssa.

    Niiden toteaminen taas on pirun hankalaa, koska valtaosa kuvista otetaan kuitenkin käsivaralta (tärähtäminen kaikissa sen voimakkuusmuodoissa) ja mahdollinen tarkennuksen heitto, jos kamerassa ei ole / tai ei ole kuvattaessa mahdollisuutta suurentaa kuvattavaa kohdetta riittävästi etsimeen/näytölle.

    Toisaalta lämiinsävyinen aihe tai jopa objektiivi tuottaa miellyttävämmän tuloksen - olipa se sitten luonnonmukaisempi tai ei. Toisaalta tuskinpa löytyy enää optiikkaa, joka on vartavasten tehty "lämminsävyiseksi". Mutta kiistämättä subjektiivisesti ottaen, lämminsävyinen ei vaikuta niin terävältä, eikä sen tarvitse eikä ole tarkoitustaan briljeerata pelkällä terävyydellä.
     
  10. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    Lämmin tai kylmä, mitä sen on väliä jos kuvan värilämpötila säädetään.  Ja miksei säädettäisi, alkaen jpegin automaattista ja siitä edelleen hienostuneempiin tapoihin.
     
  11. Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    On sillä merkitystä, sillä lähtötaso, jonka ympärillä säädetään, ei ole neutraali ;)
    Makuasioitahan nämä todellisuudessa ovat.
     
  12. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    Neutraali!  :)  Tosiaan: :)   

    Valolla on katkomaton jatkumo värilämpötiloja. 
     
  13. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    En näe, että valokotasapaino olisi sinänsä ongelma digimaailmassa. Eri asia on sitten se jos värintoisto on joidenkin valon aallonpituukksien suhteen vaimeaa, korostunut jne. Tai jos jotkut tietyt värit vääristyvät. Värivirheitä voi kyllä korjailla, mutta se on työlästä, eikä lopputulos varmaan kuitenkaan ole mitä haluaisit.
     
  14. Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    So? "Neutraali" on sangen tunnettu termi näissä jutuissa.
     
  15. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    Oho!  Luulin todella että vitsailit, kun hymiökin laitoit. Ja että olit vitsailematta viimeisessä lauseessa, missä puhuit totta ja asiaa.

    Kerrohan sitten miten objektiivin sävyeron kaltainen ero valkotasapainossa merkitsee kun lähtötaso on jotenkin pielessä eikä siis "neutraali"?  Kysehän on jostain (esimerkiksi) 5100 vs 5400K erosta suurimmillaan kahden objektiivin välillä.

    (Eihän se ole mitenkään pielessä, vaan valkotasapaino pitää aina säätää kuvaan.  Mielestäni omituinen ajatus tuo neutraali tässä yhteydessä kuin kohteessakin on usein monenlaista värilämpötilaa kuva-alalla.)

    Ja meillähän on kameroissa jpegin säätöön myös kelvinasteikko, automatiikan ja muutaman isoportaisen vakiosäädön lisäksi.  RAW taas sisältää kaikki mahdollisuudet.


    Ed.  On virheellinen harha ajatella, että olisi yksi oikea valkotasapainon säätö jokaiseen kuvaan.  Siinä ei auta edes harmaakortti...  avittaa toki, mutta ei ratkaise asiaa joka on kuvaajan tehtävä valita... viimeistään kuvaa tehdessä.

    Mutta että objektiivin sävyn vuoksi "lähtötaso ei ole neutraali" on jo posketon juttu itsessään ja toiseksi se että sillä olisi merkitystä.  ("On sillä merkitystä, sillä lähtötaso, jonka ympärillä säädetään, ei ole neutraali ;)")
     
  16. Jaava

    Jaava Active Member

    1 461
    1
    38
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    Kennon Bayer-maski verottaa aika paljon sekä punaisen että sinisen kennopisteen lukemista. Ja tämä on ilmeisesti eri kameramerkkien välillä erisuuruista.
    Valkotasapainon säädöllä olisi tarkoitus toisaalta pyrkiä poistamaan digikameran vaikutusta filmin väreihin (jolloin ideaalitapauksessa varsinaisessa kuvankäsitelyohjelmassa säädettäisiin vaan positiiviksi muunnetun negatiivin värimaalmaa) ja toisaalta normalisoida värikanavia jatkokäsittelyitä varten.

    Mulla on vielä vähän heikot tiedot ton valkotasapainon säädöstä. Jostain luin kuitenkin, että se pitää säätää ennen kuin RAW-kuvalle tehdään "demosic", jolla siis saadaan kuhunkin pikseliin R-, G- ja  B-arvot.

    Mulla ei ole kuitenkaan välttämättä tarkoitus muuntaa RAW-formaattia RGB:ksi (jollen talleta kuvaa tiff-fileeksi), vaan yritän ahtaa sen sellaisenaan DNG-tiedostoon. Kuitenkin sitä ennen pitäsi minimitapauksessa poistaa oranssi maski (itse asiassa siellä on kaksi maskia, joista kumpikaan ei ole vakio yli kuvapinnan) ja kääntää negatiivi positiiviksi (joka on triviaali operaatio).
    Oranssi maski puolestaan poistetaan niin, että yksi kanavista toimii kerrallaan referenssinä, kun toisesta poistetaan maski. Jos kanavat ei ole kuitenkaan normalisoituja, tulee tuossa virhettä.

    Hieman kuitenkin vaikuttaa siltä, ettei noiden objektiivien vaikutus valkotasapainoon ole järin suuri siinä tarkkuusluokassa, mitä tässä on tarkoitus käyttää. Joten riittänee kun ohjelma käyttää kamera- ja valo-kohtaista  valkotasapainomittausta. Esimerkiksi Canon EOS 7D ja Yongnuo YN600EX-RT yhdistelmä antanee kaikilla objektiiveilla samanlaisen valkotasapainolukeman.
     
  17. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    Mun mielestä tämä aihe suorastaan huutaisi omaa ketjuaan ja parempaan osastoon.

    Mitä mieltä olet näistä:  (Vastaus 28)  http://www.kameralaukku.com/portal/index.php/topic,94409.msg686088.html#msg686088

    (Vastaus 5) http://www.kameralaukku.com/portal/index.php/topic,94409.msg685781.html#msg685781

    (Vastaus 13, 14) http://www.kameralaukku.com/portal/index.php/topic,89907.msg653943.html#msg653943
     
  18. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 337
    541
    113
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    Jep, sitähän varten vihreitä pikseleitä on tuplamäärä. Valkotasapainohan on niitä ainoita asioita, mitä raw-tiedostossa on tagitettuna ennen demusakkia herkkyyden lisäksi. Senhän voi vaihtaa jälkikäteenkin. Se DNG on TIFF 6.0-tiedosto ja oranssimaski pitää helpoimmillaan vain vähentää niistä RGB-arvoista, mutta ensin pitää skannata pala filmipohjaa. Jos haluaa poistaa myös sivuabsorptioita, niin varmastikin mainitsemallasi tavalla pääsee tarkempiin lopputuloksiin, mikäli ymmärsin mitä tarkoitit.
     
  19. Jaava

    Jaava Active Member

    1 461
    1
    38
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    Mulla on jo moduli, joka tekee tiff-tiedoston (en tiedä minkä standardin version se täyttää, kunhan pistin jotain vaan siihen jotta sain testattua), mutta Lightroom kyllä suostuu lukemaan sen. Ongelmana on vaan, että siinä on pikseleissä kaikki värikanavat (16-bittisinä) jo mukana, joka tekee tiedoston koosta aika suuren. Siksi mulla on jo jonkinlaista materiaalia siitä, kuinka ton dng-tiedoston saisi kasattua niin, että alkuperäinen raw-file menee sellaisenaan siihen. Tai siis oranssi maski poistettuna ja positiivina. (Ja sit kun haluaa hienostella, niin tehty myös aikaisemmassa viestissäni esitetyt kohinanpoistojutskat).

    Mun tietämän mukaan oranssi maski ei poistu vähentämällä eikä sitä saa edes Lightroom:n toiminnoilla pois kunnolla. Photoshoppiin on jokin lisäosa, jolla sen saa pois ja VueScan osaa myös homman. Edistyneemmillä kuvankäsittelyohjelmillakin sen saa pois manuaalisesti, mutta on pahuksen työläs toimenpide. Mahdollisesti myös Gimp:n on olemassa joku lisäosa, mutta tästä en sen enempää tiedä.
     
  20. Jaava

    Jaava Active Member

    1 461
    1
    38
    Vs: Objektiivin vaikutus valko-/väri-tasapainoon

    Joo voisi aloitaa kyllä, mutta pistin tänne kun yritin rajata keskustelun vain objektiiveja koskevaksi:) (ja itse pöljä lähdin höpöttämään ylimääräsiä:) )

    Mun nykyinen ymmärrykseni on se, ettei millään optisella suodattimella voi tuota oranssia maskia poistaa. Se kun ei ole vakio yli koko kuvapinnan.
    Lyhyt lainaus (mistä lie):
    [QUOTE>
    [/QUOTE]