Äärettömän päässä tarkennusrengas vanhemmissa objektiiveissa pysähtyi siihen kohtaan jossa ääretön tarkennus on kohdallaan. Joissakin nykyobjektiiveissakin tuo sattuu menemään kohdalleen, mutta joillakin yli äärettömän tarkennuskin onnistuu. (Kaikki moottoritarkenteiset taitavat tarkentua äärettömän yli) Takaraja on kaiketi useimmissa objektiiveissa säädettävissä rajoitinruuveilla kunhan ensin purkaa objektiivia hiukan. Onko kukaan tehnyt käsitarkenteiselle objektiiville äärettömän tarkennuksen rajan säätöä? Jos on, niin miten helposti rajan on saanut säädettyä kohdalleen? Meikäläisen Zeiss Distagon 21:ssä ääretön pää on kohdallaan, mutta Distagon 35:ssa tarkennus menee yli äärettömän. Tuota 35:sta pitäisi vähän säätää. Ongelmahan ei ole järkyttävän suuri, mutta esim. yökuvauksessa tuo helpottaisi, kun ei tarvitsisi miettiä onko se tarkennus äärettömään kohdallaan vai ei.
Vs: Objektiivin ääretön tarkennuksen rajan säätö Jos olen asian oikein ymmärtänyt, se tarkennus menee joissain optiikoissa ihan tarkoituksella äärettömän yli, tarkoituksena on ilmeisesti kompensoida lämpölaajenemia tms. Kannattaisko ennemmin miettiä hyperfokaalietäisyydelle tarkentamista, yökuvauksesta kun on puhe niin kamera lienee kuitenkin jalustalla joten tuo ei liene ongelma pienen fikkarin tai vaikka kännykän näytön valon kanssa?
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö Homma johon ryhtymistä en edes miettisi, vaikka äärettömän rajoitinruuviin pääsisi käsiksi mitään purkamatta. Kotikonstein äärettömän toteaminen mattalasilta filmiportista luupilla tihrustaen Zeissin vaatimusten mukaisesti on sattuman kauppaa ja 9 kertaa 10:stä menee pieleen. Jos homma on helppo ja yksinkertainen, ammattimainen kamerahuoltokaan ei siitä montaa kymppiä veloita ja tulee taatusti kerralla kuntoon. Jos pimeäkuvauksessa äärettömän säätää opiskan merkin perusteella niin samaan tarkkuuteen pääsee helposti maalarinteipin paloilla ja terävällä kynällä merkkaamalla äärettömän kohdan vaaleaan teipinpalaan, josta sen helposti erottaa pimeässäkin.. Monissa teleissä opiska kiertyy yli äärettömän. Tämän tarkoituksena on jättää pelivaraa isojen linssi ja rakennepintojen lämpötilasta johtuville mittojen muutoksille. Distagonin rakennetta en tunne, joten en osaa sanoa onko siinä samasta kysymys.
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö Laitoin asiasta postia Zeissille ja kertoivat, että tuo on tarkoituksella tehty varmuuden vuoksi noin. Objektiivissa ja kamerassa voi olla hiukan toleranssivirheitä joten pieni varmuusvara varmistaa sen että jokaisella objektiivi-kamera yhdistelmällä äärettömään tarkennus onnistuu. Jos objektiivissa on vielä takuu voimassa tekisivät em. säädön objektiiville yhteen runkoon takuu työnä. Jos runko vaihtuu niin säätö ei välttämättä olisi enää kohdallaan. Ehkä eri runkojen kesken toleranssieroa ei varmaan kauheasti ole... En viitsisi lähettää runkoa ja objektiiveja säädettäväksi vaan kun tuo toimenpide ei niin kauhean työläs ole niin tuon voisi tehdä itse jos oikea tulos on kohtuu helppo saavuttaa. Jos tulee hankittua uutta runkoa niin säädön sille voisi tarvittaessa tehdä jos se olisi tarpeen. Tässä ohje parille C/Y objektiiville: http://forum.manualfocus.org/viewtopic.php?id=1607 ja 50 mm:lle kuvien kanssa: http://forum.manualfocus.org/viewtopic.php?id=8924
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö Liveview:llä 10x suurennoksella tuon varmaan saisi kohtuu helposti kohdaleen (kai?).
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö Digin tuijotteluräppänästä pikselin tarkkuudella teräväksi? Ei saa. Jos Zeissin ukot puhuvat runkojen toleransseista ja runkokohtaisesta säädöstä niin siitä voi helposti päätellä tehtaan käsityksen tarkkuudesta. Liveviewin kautta samaan -nou vei.
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö Olet ymmärtänyt jotain perinpohjaisesti väärin. Liveview näyttää asian täsmälleen yhtä "tarkasti" kuin kuvaan tallentuu. Sen tarkkuus on runkotoleranssien kontekstissa suunnilleen "ääretön".
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö No olen, jos tihrusteluikkunan resolla päästään samaan erottelukykyyn kuin mittalaitteilla ja signaali tulee veilä elektroniikan läpi aina lahjomattoman tarkkaan silmään! Kiitos tietojeni ajantasaistamisesta.
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö Kas kun et sanonut vielä ensin että "Jo vanha kansa tiesi..." tai että "Yleisen elämänkokemuksen perusteella.....". Vai onko tullut selville että nuo lauselmat ovat jonkin copyrightin alaisia?
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö Ajatella, että hölmöyksissäni kuvittelin Zeissin setien käyttävän jotain scifi-laser mittalaitetta tai muuta vastaavaa hommaan, jonka kuka tahansa voi tehdä kotona samalla tarkkuudella näytöstä katsomalla. Hävettää oikein moiset lapselliset ajatukseni.
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö Hyi sua! Et vissiin tiennyt että digikamerassa itsessään on kaikki autuaaksi tekevä. Ei siinä mitään ulkopuolisia mittalaitteita tarvita. Korkeintaan mikroaaltouunia jotta voi aina välillä lämmittää kalpeita aterioita kun näytön analyyttinen tarkastelu alkaa väsyttämään.
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö No en tienny. Mulla ei noista värkeistä ole kokemusta, muuta kuin vähäisesti omasta Fujin pokkarista. Sen näytöltä täydellä suurennoksella ei näe, onko kuva ns. "pinsharp". Kehitys on toki noista ajoista kehittynyt. Uusissa kameroissahan on suunnilleen samankokoisia pikseleitä isommalla alalla niin tilanne on tietysti oleellisesti muuttunut.
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö Kehitys on tietysti tällä välin kehittynyt ja vaikka pikselit ovat samankokoisia ovat ne varmasti terävämpiä kuin ennen, jolloin kaikki oli huonommin.
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö Käsin säätämällä äärettömän rajaa tuskin päästään mittalaitetarkuuteen. Kuitenkin kuvan tarkennuksen säätäminen tapahtuu silmämääräisesti kuvia otettaessa kun halutaan tarkentaa esim. äärettömään. Tarkoittaen sitä noilla laajakulmilla, että kauempana olevat kohteet on mahdollisimman teräviä. Jos tuon tarkennuksen rajoittimen säätäisi estämään tarkennusrenkaan kiertämisen tuosta tarkasta pisteestä eteenpäin, niin saavutettu tarkuushan olisi sama mihin tarkennus nytkin sattuu kuvia otettaessa. Asia on teknisessä mielessä mielenkiintoinen ja kyselin jos joku olisi tuollaisia säätöjä joskus tehnyt niin olisi ollut kiva kuulla kokemuksia. Kuvaaminen noilla objektiivella onnistuu, mutta tuo kohdallaan oleva takaraja hiukan helpottaisi kuvailua. Minulla taitaa olla joku vanhempi noin 50 millinen Pentacon tai Zenit jossa tarkennus menee myös äärettömän yli. Ehkä noilla voisi asiaa ensin kokeilla miten säätö onnistuu. Noita ääretön rajoittimia ovat ainakin uudempien "minijärkkäreiden" omistajat joutuneet tekemään kun adaptereilla sovitetut muiden valmistajien objektiivit eivät ole tarkentuneet äärettömään.
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö Piti asiaa puhdetöinä tutkia hiukan teoriaa pidemmälle. Vähän vanhemmassa Distagon 28 f2:ssa ei enää ole takuu voimassa, joten se oli hyvä testikappale. Suodatin kierteissä oleva päällimmäinen kaulus pois. Vastavalosuojan bajonetin ja suodatinkierteet sisältävä kirkas rengas on objektiivissa kiinni kolmella ruuvilla. Ruuvit auki ja rengas pois. Objektiivin kuoren etummaisin holkki/putki lähtee nostamalla pois. Sieltä löytyi kolme ruuvia, kuten tuossa linkittamässäni 28 f2,8 C/Y säätöohjeessakin on mainittu. Ruuvien molemmilla puolilla on tyhjää hahloa n. 3 mm. Löysäämällä ruuvit ja niitä siirtämällä hahlossa saa säädettyä tarkennusta. Tuo 28 millinen pitenee tarkennusta säädettäessä noin 5-6 mm. Noita säätöruuveja siirtämällä hahlossa objektiivin pituus muuttuu huikan alle 1 mm siirtämällä ruuveja laidasta-laitaan. Edit: Tuo avattu 28 millinen oli Nikonin bajojetilla eli tyyppiä ZF (ei sähköistä aukon ohjausta) Enpäs muistanut, että tuollakaan objektiivilla ei äärettömän tarkennus sattunut kohdalleen. Eli tästä 28:sta taitaa tulla testikappale, jolla kokeilen laittaa äärettömän tarkennuksen kohdalleen. Jos projekti ei onnistu niin takarajan voi aina säätää niin, että se menee yli ja kuvatessa tarkennus pitää katsoa Liveview:llä kohdalleen.
Vs: Objektiivin äärettömän tarkennuksen rajan säätö Juu, jos zeissi on suomesta ostettu, tekee FOKA:n huolto sen kädenkäänteessä.