Monesti kuuluu valitettavan nykyaikaisten objektiivien surkeista tarkennusmerkeistä. Itsekin olen tähän sortunut. Merkinnät, joiden avulla voisi tarkentaa hyperfokaaliseen pisteeseen, loistavat poissaolollaan. Aloin miettiä zoom-objektiiveja. Olisiko niihin edes mahdollista tehdä kunnon, siis "Vilho Setälä"-merkintöjä? Terävyysalueen laajuus muuttuu polttoväliä muutettaessa.
Vs: Objektiivien surkeat tarkennusmerkinnät Totta! Esim. useissa Nikonin DX laseissa ei ole etäisyysmerkintää ensinkään. Yökuvauksessa erittäin harmi juttu, kun automaattikaan ei tarkenna. Vanhoissa pumppuzoomeissa oli myös tuommoiset aukon mukaan vaihtuvat merkinnät kaiverrettuna objektiiviin.
Vs: Objektiivien surkeat tarkennusmerkinnät Ymmärtäisin että tässä on kaksi isoa ongelmaa. Ensinnäkin moderneissa automaattitarkenteisissa objektiiveissa tarkennuskierä kääntyy aika vähän, minkä vuoksi terävyysalueen merkinnät menevät kovin pieniksi. Toiseksi AF-S objektiiveissa tarkennuskierä vielä "luistaa", eivätkä edes ne 1 ja 3 metrin ja äärettömän merkinnätkään ole kovin tarkkoja. Ja sitten kolmanneksi, kuinkas tämän toteuttaisit sisäisesti tarkentavaan ja zoomaavaan zoomiin. Ne vanhat pumppuzoomit olivat tosiaankin asia erikseen. Eipä kalliissa AF-S fx-primeissäkään ole yleensä merkinnät kuin aukolle f/16, ja sekin pitää ottaa aika viitteellisenä. Enemmän kuin käytännön asiasta kyse on symbolisesta kädenojennuksesta perinnettä kohtaan.
Vs: Objektiivien surkeat tarkennusmerkinnät En mä nyt tiedä, haikailenko mä niitä mihinkään. Kuvaan pääsääntöisesti EOS 3:lla. 300 mm:n Tamronini tarkentaa päin p:tä, kun pitäisi tarkentaa hyvin kaukaisiin kohteisiin. Silloin ei auta kuin tarkennella summamutikassa lähempiin kohteisiin tai yrittää tihrustaa käsitarkennuksen jälkeen terävyyttä. Ehkä ne tarkennusmerkinnät tulivat mieleen, kun hypistelin vanhaa kunnon objektiivia, made in CCCP P.S Se tamroni tarkentaa AINA päin p:tä, olkoon kohde kahdessa metrissä tai kahdessa kilometrissä!
Vs: Objektiivien surkeat tarkennusmerkinnät Niin kauan kuin fokusta voi putkessa säätää kiertämällä luulisi sen olevan mahdollista ihan mekaanisesti. Jos katselee vaikka erilaisia Kern-yhtiön erityisesti Bolexille tekemiä elokuvakameraobjektiiveja, niin 'Visifocus' systeemi on saatu sovitettua useimpiin putkiin. Tuosta 'Visifocus' systeemistä, jonka Kern patentoi joskus kaukaisella 50-luvulla, olen kuullut seuraavan tarinan. Nimeltä mainitsematon suomalainen kuvaaja oli laitellut omiin objektiiveihinsa Visifocusta vastaavat merkinnät terävyysalueet mittailemalla. Oli sitten lähettänyt Kernin tuotantoa olevan objektiivinsa huoltoon Sveitsiin, jossa olivat opiskasta keksineet mistä on kysymys ja patentoineet idean omiin nimiinsä. Enempää en tiedä eikä kuvaajan nimi tullut kuulemassani versiossa esiin. Jos joku tietää enemmän niin ainakin minä olisin kiinnostunut kuulemaan.
Vs: Objektiivien surkeat tarkennusmerkinnät Aika palöjon yhtäläisyyttä täällä aiemmin huhuiltuun Setälän ja Leican tapaukseen. http://www.kameralaukku.com/portal/index.php/topic,63502.msg471533.html#msg471533 Vaan mikä tuo Visifocus oikein on, jotain muuta varmaan kuin terävyysaluemerkinnät?
Vs: Objektiivien surkeat tarkennusmerkinnät Canon USM-tarkennusrengas luistaa myös, mutta tarkennusmerkit eivät ole siinä kiinni joten ne pysyvät paikoillaan objektiivin säätösysteemeihin nähden.
Vs: Objektiivien surkeat tarkennusmerkinnät Periaatteessa pysyvät myös Nikonin systeemissä. Käytännössä hyvä jos ääretön on kohdallaan.
Vs: Objektiivien surkeat tarkennusmerkinnät Nykyaikana ei olisi kameravalmistajilta temppu eikä mikään laittaa kameran softaan jollekin napille ohjelmoitavaksi funktioksi tarkennus hyperfokaaliseen pisteeseen. Kumma kun eivät ole älynneet.
Vs: Objektiivien surkeat tarkennusmerkinnät Tai sitten lisätä takanäyttöön metrimäärät millä alueella terävyysalue seilaa.
Vs: Objektiivien surkeat tarkennusmerkinnät Joistakin puhelinten kameraohjelmista löytyy kahden painalluksen takaa tarkennus hyperfokaaliselle _etäisyydelle_ (se ei ole piste).
Vs: Objektiivien surkeat tarkennusmerkinnät Osa kameroista tallentaa exif-dataankin tiedot hyperfokaalista etu- ja takarajoineen. Kuten myös käytetyn hajontaympyrään koon. Pelkkää hyperfokaalia fiksumpi olisi filmiajan canonien toiminta, jossa määritetän tarkan alueen etu- ja takaraja tarkentamalla niihin ja kamera tarkentaa sitten sopivasti jotta molemmat pisteet tulevat terävyys alueelle. Taisi myös himmentää sopivasti... Zoomeille ei oikein voi tehdä nykyään muuta kuin kuljettaa mukana dof-asteikkoja eri polttoväleille ja katsoa miten saa tarkennuksen osumaan. Hitaammassa puuhassa sujuu liveviewillä kuten ison koon kameralla ja luupilla säädellessä. Katsotaan ja nysvitään. Jos edes tarkennuksen liike olisi vakio (polttovälistä riippumaton, kuten loitontamalla tarkennettaessa), niin dof-asteikko olisi helppo ratkaisu. Edes dof-taulukot tai paikan päällä etäisyyden laskeskelut eivät auta kun nylyobjektiiveissa se etäisyysasteikko muodostuu parista lähekkäin olevasta numerosta. Tärkeänä siinä sitten vaikka 8m etäisyydelle...
Vs: Objektiivien surkeat tarkennusmerkinnät Ainakin pitemmissä pumppumallisissa on tilaa runsaasti piirrellä vaikka minkälaisia kuvastoja. Vanhoissa Vivitareissa oli ainakin kohtuuhyvät merkinnät: http://static.photo.net/attachments/bbo ... 307584.jpg"]http://static.photo.net/attachments/bboard/00L/00Lldo-37307584.jpg