Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Nikon SB-910 salaman manuaalisäädöt langattomassa käytössä?

Keskustelu osiossa 'Valaisu ja studiokuvaus' , aloittajana JiiPee73, 20 Syyskuu 2012.

    Hukassa oleva aloittelija kysyy: Luin Bryan Petersonin "Understanding Flash Exposure" -kirjaa, jossa Peterson suosittelee käyttämään salamaa irrallisena (off-camera) ja hän suosii salaman Manuaalisäätämistä aukon ja etäisyyden mukaan TTL:n sijaan.

    Omistan Nikon D7000 kameran ja SB-910 salaman. Jos käyttää D7000:n pop-up salamaa commanderina antamaan langattomasti signaalin SB-910:lle, voiko salamaa tällöin säätää manuaalisesti aukon ja etäisyyden mukaan? SB-910 on ilmeisesti silloin oltava Remote-tilassa, jolloin en ole löytänyt näitä manuaalisäätöjä.

    Vai onko täysi salaman Manuaalisäätö (aukon tai etäisyyden asettaminen) mahdollista kamerasta irrallisena ainoastaan silloin, kun käytetään siirtojohtoa kameran ja salaman välissä tai radiolaukaisinta? Ja SB-910 olisi silloin ilmeisesti aina normaalissa "On" -tilassa "Remote" -tilan sijasta?
     
  1. jus_si

    jus_si Active Member

    3 150
    0
    36
    Vs: Nikon SB-910 salaman manuaalisäädöt langattomassa käytössä?

    SB910 saat välähtämään "off camera" kolmella tavalla.


    1) CLS-systeemillä, kameran pop up-salama "komento" tilaan. Salama REMOTE.

    2) Tyhmänä optisena orjana (SU4 tila salamassa, välähtää mihin tahansa välkkeseen ja tehonsäätö on salamassa, kameran popuppi m-tilaan ja minimitehoille.) EDIT:huom tällöin sb800/900/910 voi käyttää minkä tahansa kameran kanssa jonka saa välähtämään kerralla, ilman mittaavia esisalamoita.

    3) Radiolaukaisin, yms lisätarvike (et tarvitse)

    Suosittelen tapaa 1.
    Pop-up salama KOMENTO tilaan. Valikosta  Tarkista että kanava ja ryhmä ovat samat salamassa ja kamerassa vaikkapa: 1-kanava, ja A ryhmä.

    Valikossa on 3 kohtaa, pop up salaman kohdalle (--)  jolloin se ei käytännössä vaikuta valotukseen. Ryhmä A, M tilaan ja viereen haluttu teho. (Tai TTL ja kompensaatio) 

    SB910 REMOTE tilaan, kanava 1, A-ryhmä ja se välähtää niillä tehoilla mitä kamerasta säädät. Salamaa ei kiinnosta suljinaika, kunhan toimitaan synkka-ajan rajoitteissa. max 1/250 tuolla D7000:lla.

    Siitä kokeilemaan.
     
  2. jus_si

    jus_si Active Member

    3 150
    0
    36
    Vs: Nikon SB-910 salaman manuaalisäädöt langattomassa käytössä?

    Jos kyllästyy manuaalisäätöihin niin voi helposti vaihtaa kameran valikosta A-ryhmän TTL tilaan jolloin kamera valitsee salaman tehot. Viereen voi sitten kompensoida + / - EV ja korjailla valotusta.

    Etäisyys viitannee valon fyysiseen etäisyyteen kohteesta, ei kameran tai salaman asetuksiin.
     
  3. Jukkis71

    Jukkis71 Active Member

    Vs: Nikon SB-910 salaman manuaalisäädöt langattomassa käytössä?

    Kiitos, tätä olen tarvinnut, mutta vain kerran saanut vahingossa toimimaan.
    T Jukka
     
  4. Vs: Nikon SB-910 salaman manuaalisäädöt langattomassa käytössä?

    Kiitos jus_si!

    Eli jos haluan käyttää salamaa irrallisena Petersonin neuvomassa manuaalitilassa CLS-systeemillä ohjaten, voin asettaa ensin M-tilassa salaman valikoihin kameraan valitun aukkoarvon ja määrittää salaman valikon avulla kuvauskohteeseen sopivan salaman etäisyyden ja salamatehon suhteen. Remote-tilassa sitten tämä tiedossa oleva sopiva langattoman irtosalaman teho syötetään kameran valikon kautta.

    Korjatkaa jos tässä oli jotain väärin ymmärretty. :)
     
  5. jus_si

    jus_si Active Member

    3 150
    0
    36
    Vs: Nikon SB-910 salaman manuaalisäädöt langattomassa käytössä?

    Jeps, REMOTE tilassa salaman takana ei näy teholukuja ollenkaan. Vain ryhmät ja kanavat.

    Su4 tilassa siellä näkyy teho ja säätyy salamasta.

    POPUP kannattaa joka tapauksessa olla minimitehoilla. Merkintä (--) kun käyttää CLS:ää.

    Manuaalina ja 1/128 tehoilla jos sitä vain laukaisemaan SU4 tilassa olevan SB:n.
     
  6. Vs: Nikon SB-910 salaman manuaalisäädöt langattomassa käytössä?

    Minä olen ymmärtänyt tuon SU-4 tilan niin, että siinä ohjaavan salaman välähdyksen pituus määrää myös SU-4 salaman välähdyksen pituuden. Minulla on Nikonin oma erillinen SU-4 eli käikäle mikä laitetaan orjakennon tapaan ttl-salaman alle ja ainakin sen kanssa tuon etäohjatun salamatehoa voi säätää säätämällä ohjaavan salaman tehoa (eli välähdyksen pituutta). Mikäs logiikka siinä olisi, että tuota samaa nimitystä käytetään ihan eri periaatteella toimivan orjan kanssa? SU-4-kuva.
     
  7. jus_si

    jus_si Active Member

    3 150
    0
    36
    Vs: Nikon SB-910 salaman manuaalisäädöt langattomassa käytössä?

    Voi se ehkä noinkin toimia, mulla ei ole tuosta erillisestä SU4 kikkareesta mitään kokemusta. En ole ikinä nähnyt, kokeillut, enkä lukenut siitä.

    SU4 tilassa SB800 vaihtaa mode-napista automaatin ja manuaali säädön välillä. Silloin automaatti on salaman oma automatiikka, olisiko se tuolla periaatteella toimiva sitten?

    Ite käytän 99% ajasta SB800:sta SU4-modessa, Manuaalina, sekasin elinkojen kanssa, parin sb28:n yms kanssa ja tehot on säädettävä käsin salamasta. Ja tuolloin väläyttävän salaman teholla ei ole vaikutusta.
     
  8. agostini

    agostini Active Member

    1 839
    0
    36
    Vs: Nikon SB-910 salaman manuaalisäädöt langattomassa käytössä?

    No minä en osaa kuin sekoittaa soppaa, mut onneks joku osaa senkin ;)

    Eli itse ohjaan d-300:lla nikonin sb-800 salamaa seuraavasti (en tiedä toimiiko noissa uudemmissa samalla tavalla):

    -kamera M-tilaan
    -menu valikosta --> haarukointi/ salama, yhdysrak.salaman tila, C ohjaustila, josta valitaan Y.rak. salaman kohdalle (--) ja seuraavaksi Ryhmä A ja M-tila
    -salamalaite remote tilaan
    - nyt voi säätää salaman tehoa ja kameran suljinaikaa/aukkoa suoraan kamerasta.

    Pitää kokeilla tuota Jussin su-4 konstiakin?
     
  9. Vs: Nikon SB-910 salaman manuaalisäädöt langattomassa käytössä?

    Jeps. Pitää siis kokeilla mikä ero on tuon erillisen SU-4 palikan ja SB-800 SU-4 tilan välillä.
    Tuossa palikassa on manual/Auto-kytkin. Manual-tilassa teho säädetään salamasta mikä pitää olla silloin manualilla. Eli silloin tuo on vaan perinteinen tyhmä orja. Automaatilla salaman pitää olla TTL-tilassa jolloin tuo palikka hallitsee salaman syttymistä ja sammumista (tehoa välähdyksen pituutta säätämällä). Automaatilla on melko tarkkaa että palikan valokenno näkee sitä ohjaavan salaman, mutta ei siihen kytketyn salaman valoa. Jos näkee liikaa omaa valoa niin ei tajua sammuttaa salamaa ja välähtää täydellä teholla ja piipittää merkiksi että nyt joku meni pieleen.

    Jos noita tulisi jossain vastaan niin ostaisin toisenkin. Pitkulaisessa tilassa salamat laitetaan peräjälkeen ja kaikkien teho säätyy sen ensimäisen tehon perusteella.
     
  10. Vs: Nikon SB-910 salaman manuaalisäädöt langattomassa käytössä?

    Testasin SB-800 SU-4 tilassa ja manuaalina se tosiaan toimii kuten sanoit eli välähtää sillä teholla mikä siihen oli asetettu. Se olikin jo varmaa tietoa. Automaatilla se ei toimi salaman omalla automatiikalla (kuten oletit) vaan seuraa sillä omalla valokennolla milloin ohjaava salama syttyy ja sammuu, aivan kuten erillinen SU-4 tekee. Veikkaisin ettei tuo automatiikka toimi yhteen kovin hyvin studiosalamien kanssa kun valaisuajat niissä ei välttämättä korreloi käytetyn tehon kanssa.