Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Nikon D750 valottaa satunnaisesti väärin.

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Postimies, 23 Kesäkuu 2019.

 1. Postimies

  Postimies Member

  123
  0
  16
  Vähän harmittaa kun luotettavasti toiminut D750 tuntuu arpovan valotuksia. Talvella kävin muutaman kerran kuvailemassa tähtiä. Oliskohan siitä tykännyt kyttyrää.

  Manuaalilasilla valotusarvot pomppi f2 /250 ja 1/1000 välillä. Sitten lasinvaihdon jälkeen eka ruutu f3,5 1/50s eli reilusti yli. Väillä menee kivasti. Sitten ylläreitä f2.8 1/250, f2 1/1250, f2 1/3200, f2 1/4000, f2 1/4000, f2 1/1250, .. jatkuu taas kivasti. Noi 1/4000 s ruudut voi tietty pelastaa editorissa kohinan kustannuksella. Kuvataan tyttöä kalliolla päivänkakkara kädessä. Pilvinen päivä. valo ei muutu. Olen luottanut automatiikkaan, mutta nyt tuntuu siltä että pitäisi mitata ja kun histogrammi suunnilleen paikallaan niin manuaalilla jos valo ei vaihtele.

  Tänään kävin kävelyllä ja eka ruutu F8 1/30 s.. Sitten korjasin ja seuraava F8 1/125 mikä normaali kirkkaassa päivänvalossa myötävaloon. Seuraavat sitten meni jo kivasti. Sitten taas outoa F8 1/1600 on kyllä väärin ihan myötävalossa iso 200. Sen verran olen kuvannut, että F8 1/250 tai 1/500 päivänvalossa kun kirkas sininen taivas olisi oikeampi. Seuraava ruutu F8 1/250 mikä vähän yli, mutta hyväksyttävä.
  Kamera ei ole kovin vanha ja kuvia otettu noin 10 000. Eli ei paljon mitään. Ei huvittaisi huoltoonkaan viedä kun kesäloma. D800 runkoja saa jo kohtuu hintaan. Mietin sellaisen hankkimista vai onko jo liian vanhaa tekniikkaa. Onhan D750 uudempi ja en niin isosta kennosta välittäisi.
   
 2. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  20 386
  228
  63
  Kennot on molemmat kinokokoisia D800 ja D750. Että tiedostot on vähän suurempia, voi tietysti olla haitta kuvankäsittelyssä vähemmän tehokkaalla koneella.

  Mitä tulee noihin selostuksiin toiminnasta, ei ole kyllä paljoakaan apua ilman kuvia ja kaikkia asetustietoja. Mikä mittausalue yms.. :rolleyes: Ja se perinteinen tarkistus, eihän ole mennyt haarukointi epähuomiossa päälle?
   
 3. Postimies

  Postimies Member

  123
  0
  16
  Päivitin nyt firmiksen. Päivitystiedoissa oli maininta bugista, joka johtaa ylivalotukseen manuaalilasilla.

  Valotuksen haarukointia en ikinä ole käyttänyt. Valotuksen korjaus on riittänyt.
  Kyllä kameran minusta pitäisi osata valottaa myötävalossa oikein. Sininen taivas vastaa suunnilleen harmaakorttia. Mietin tuota valotuksen lukitusta. Kokeilin äsken eikä jää pohjaan. Valotus vapautuu.
  Jos kesäpäivänä valotus pomppii 1/30 ja 1/1600 s välillä on se melko hurjaa. Suurin osa valottui kuitenkin kohtuullisesti.

  Manuaalilasissa ei edes himmenintä. Aukko on kiinteä ja kuvaus & valotus tapahtuu kuvausaukolla.

  Toki lasia vaihtaessa joku nappula voi siirtyä tai jäädä "puoliväliin".

  Harmittaa kun ajaa suuntaansa 50 km ja sit huomaa, että joukossa virheellisiä valotuksia. En keksi syytä kun tuntuu olevan satunnaista. Vaihdoin mittausaluettakin. Itsellä 2 kpl 85 mm laseja. Toinen Nikkor f1.8 ja toinen manuaali. Potreteissa vaihtelen noita. Pian saan kolmannen 85 mm lasin. Sitten on vielä 90 mm (manuaali) ja tietysti muitakin.
   
 4. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  20 386
  228
  63
  Kamerasi on rikki tai sitten on jotain muuta virhettä.

  Matrix sekoilee manuaalilaseilla. Tämä taitaa löytyä käyttöohjeestakin. Ainakin jossain muodossa. En muista tarkkaan. Pitää ainakin olla Non-CPU valinnnat oikeat polttovaliä myöten. Kannattaa kuitenkin ohittaa tämä valitsemalla keskustapainotteinen.

  Valotuksen haarukointi voi mennä päälle epähuomiossa vaikkei sitä koskaan olisi käyttänytkään.

  Pistemittauksella pienikin kohteen tai kameran liike voi tehdä isojakin eroja kameran valitsemaan suljinaikaan.


  Valotuseroja objektiiveilla
   
 5. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  20 386
  228
  63
  Avaa NX-D niin näet kaikkein kätevimmin kaikki asetukset ja millaisena kamera tunnistaa objektiivisi.

  Niin tosiaan, et tainnut vielä tarpeeksi kokeilla, mitä firmis vaikutti?
   
 6. Postimies

  Postimies Member

  123
  0
  16
  Käytän Lähinnä Linuxia ja en ole ikinä tainnut käyttää NX-D. Katselin äsken Nikonin D800 ja D810 malleja, mutta niissä ei kääntyvää näyttöä. Non-CPU asetukset on oikeat ja tallentuvatkin kuviin.. En ole kokeillut vielä firmiksen vaikutusta. Resetoin vielä asetukset ja kuvailen kukkia illalla kunhan valo pehmenee. Voishan sitä raksuttaa seinästäkin muutama kymmenen ruutua ja testata pomppiiko valotus. Sitä en ole tehnyt. Harmittaa kun temppuilee alle 10 000 laukasumäärällä. Seuraava tärkeämpi kuvaus 3.7. Ihan harrastaja olen, mutta potretteja ym otan pyynnostä. Eniten kuitenkin omaksi ilokseni.

  Hyvä tietää toi Matrix-juttu. Pitää pistää johonkin muistilappu, että vaihtaa keskustapainotteisen tai pistemittauksen. Yleensä tuo keskustapainotteinen käytössä. Editoinnissa käytössä yleensä DarkTable, jossa säätöjä kyllä riittää. Iho vaan vähän hankala. Tai paremminkin vanhemmat tädit, jotka ei tykkää että rypyt näkyy. Hyviä kuvia, mutta etsä viitsis.... Monet osaa jo puhelimella tehdä päästä nuken näköisien. Ei hajua millä onnistuu.