Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Nikon D7200 alivalotusongelma

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana jej, 17 Lokakuu 2015.

  1. jej

    jej

    16
    0
    1
    Päivitin kameran D7000:sta D7200:aan. Ei olisi kannattanut.

    D7000 valotti kaikissa tavanomaisissa kuvaustilanteissa oikein hyvin. D7200 valottaa oikein hyvin aurinkoisella säällä, mutta pilvisellä ja/tai lumella alivalottaa noin kaksi aukkoa - tai jopa enemmän. Alivalottuminen ei riipu kuvausmoodista eikä objektiivista.

    Työkaverin D7200 alivalottaa samalla tavoin. Kummeksun kovin ettei netistä löydy keskusteluja aiheesta ja että kaikki testit hehkuttavat D7200:n kuvanlaatua. Tyytyvätkö kaikki moiseen kuvanlaatuun vai ovatko minun ja työkaverini rungot viallista sarjaa?
     
  2. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Aikalailla hyvinhän se näyttää valottavan. Keskiharmaan mukaanhan se aina menee.  Mikä mittausmoodi on valittuna?

    Kannattaa kuitenkin käsitellä kuvat niin, ettei taivas mene tuolla tavalla rikki! Sillä on merkitystä juuri tässäkin kysymyksessä, että voisi paremmin tutkia kuva-alan valoisuutta että kuinka lähellä' on puhkipalamista yms.
     
  3. jej

    jej

    16
    0
    1
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    No nyt on uudet tallenteet noista eli ei ole taivas rikki.

    Mittausmoodilla (P, S, A, Scene) ei ole juurikaan vaikutusta asiaan. Ei myöskään objektiivilla.

    Nuo kuvat on siis keskipäivällä otettuja, ei mitään yökuvia. Kameran tulee tuottaa keskipäivällä kuvatun näköinen kuva jossa värit on hyvät ja selkeät ja aihe näkyy. Ei mitään yökuvia.
     
  4. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Nuo eivät ole mittausmoodeja vaan valotusmoodeja. Mittauksen vaihtoehtoja on esimerkiksi keskustaa painottava kokoalanmittaus (center-weighted), pistemittaus (spot) ja sitten kameran "älykkäin" monilohko.  Äly todellakin lainausmerkkeihin siinäkin.

    http://www.sksl.fi/varkauden.kameraseura/jututMUUT/varinhallintakurssi.htm  " Kameran valotusmittari pyrkii tekemään 18% keskiharmaata. "
     
  5. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 456
    1 395
    113
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    En ihan usko, että nuo esimerkkikuvat vastaavat Nikonin käsitystä oikeasta valotuksesta. Mutta sinun kannattaisi kokeilla eri mittaustapoja. Ovatko nuo monilohko- tai keskustapainotteisella mittauksella? Kokeile pistemittausta. Ota muutama kuva pistemittauksella erilaisista kohteita, ehkä kameran mahdollinen selkeän virheellinen toiminta näkyisi siten selvimmin.
    Jos omaa D600:ni ajattelen, niin kyllä sen monilohkomittauksen tuotokset ovat selvästi vaaleampia.
     
  6. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
  7. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 456
    1 395
    113
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Ei näköjään ollut valotuksenkorjailua.
     
  8. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Histogrammista katsoen ei siinä juuri ole varaa enempää valottaa.  Minun mielestäni parempi mennä etsimään valoa syksystä - sitä ei mikään kamera pysty tekemään.
     
  9. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 456
    1 395
    113
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Tumma pää on kuitenkin leikkautunut. Lunta ja histogrammia katsoen olisi tuossa aukon verran vielä ollut varaa. Ei todella ehkä kahta aukkoa kuitenkaan.
     
  10. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Tumma leikkautunut?  Eikö tuo histogrammi laskeudu tasan tarkkaan alas alarajalla.

    Että aukko olisi varaa, jaa. En ole niin haka noissa histogrammeissa, mutta kokeilin automaattisia säätöjä (PSE13) ja aika tosi pienet korjaukset ehdotti ja vain hieman kirkastui kuvan yleisilme.  (Paitsi tietenkin shadows&highlights, joka nostaa aina ihan liikaa varjoja.)  Että  "Adoben näkemyskään" ei paljoa poikennut Nikonista.

    Kun valokuvaan ei ole kuvattu mieleistä valoa niin....
     
  11. jej

    jej

    16
    0
    1
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Nämä ovat matriisimittauksella kuvattuja. Ongelma on siis siinä, että D7000 matriisimittauksella tuotti järkevästi valotettuja kuvia, mutta D7200 ei tuota. Siis niin että kuvan aihe on oikein valotettu (esim tuo tupa ja kaivinkone) eikä että pläntti taivasta on oikein valotettu (ja sekin varmuudeksi alakanttiin).

    Matriisimittauksen ja sen takana olevan älyn idea kun on että se analysoi kuvan ja valottaa aiheen oikein. D7200:ssa on tästä älystä merkittävässä määrin luovuttu. (Pistemittaukset ja keskustapainotteise ovat asia erikseen, niiden takana ei ole kuvaa analysoivaa älyä.)
     
  12. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 456
    1 395
    113
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    No himpura, miten minä noin huolimattomasti histogrammia katsoin. Oikeassa olet. Photarin automatiikka leipoi tällaisen.
     
  13. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Ei niissä mitään älyä ole. Pokkana väitän että D7000 olisi valottanut taivaan puhki.  Ainakin jos ero on niin suuri runkojen välillä. 

    Nostaa voit aina harmaan sävyjä, mutta laskea et voi jos sävyjä ei originaalissa ole.  (Tai voi mutta sitten kohdasta tulee päällemaalatun harmaa eikä kohteen mukainen.)  Siksi uusi kamerasi kuulostaa hyvin parannetulta versiolta vanhaan nähden.
     
  14. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Esimerkkikuvan perusteellahan kuva on kameran silmillä valotettu ihan oikein. On sitten kuvaajan tehtävä vaikka nostaa valotusta tai säätää kuvaa jälkeenpäin.

    Todettakoon kuitenkin myös, että valotuksen kokemiseen vaikuttaa kuvan väriprofiili, joka on Adobe RGB, eli kuvasta ei saa oikeaa kuvaa ihan jokaisella töllällä. Teknisen keskustelun perusteella tulee mielikuva, että kannattaisi ensimmäisenä vaihtaa kameran asetuksista se tekemään sRGB-kuvia.
     
  15. jej

    jej

    16
    0
    1
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Alivalottavasta Nikonista on varhaisempaakin kokemusta. Joskus vajaa 20 vuotta sitten päivitin runkoni (en muista enää mallia) ja lähdin pitkään reissuun ehtimättä uutta runkoa testikuvaamaan. Pettymys oli reissun jälkeen melkoinen kun reissun kuvista (dia) lähes puolet meni suoraan roskiin voimakkaan alivalotuksen vuoksi.
     
  16. lunnifer

    lunnifer Member

    930
    12
    18
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Eihän se aina ole kastematoa älykkäämpi, mutta matriisimittauksessa on kuitenkin joku taulu tai tietokanta, jota vasten kamera yrittää arvata mitä ollaan kuvaamassa. Että sikäli älyä, että se ei mittaa pelkästään valoa vaan koittaa perustaa arvion isosta kuvamassasta analysoituun dataan.
     
  17. jej

    jej

    16
    0
    1
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Kamerassa on päällä sRGB, samoin Photarissa, jolla nuo on NEF --> JPG tallennettu.
     
  18. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Mulla kävi eilen niin, että muistin uudessa D810 kamerassa olevan uuden Highlight-Weighted mittaustavan, jonka jätin päälle muutaman testiräpsyn jälkeen.  Tuloksena oli ylivalottuneita huippuvaloja.  Kotona sitten vasta lueskelin tuon mittaustavan käyttötarkoituksesta. 

    Eihän tuo valoisimman kohdan mukaan siinäkään aina valota (kuten oletin) vaan pitää olla vähän enemmän kuva-alalla kirkasta kuin esimerkkikuvani parit puunrungot. Esimerkkikuva ei ole pahimmasta päästä. Kun oli väljempi rajaus kohteesta, oli jo kunnolla yli nuo puut.


    Käyttöohjeesta:
    Specifying the focal length and maximum aperture of non-CPU lenses
    using the Non-CPU lens data option in the setup menu
    allows the camera to use color matrix metering when matrix is selected
    and improves the accuracy of center-weighted and spot metering.
    Center-weighted metering will be used if highlight-weighted metering
    is selected with non-CPU lenses or if matrix metering is selected with
    non-CPU lenses for which lens data have not been supplied.
    Note that center-weighted metering may also be used if highlight-weighted
    metering is selected with certain CPU lenses (AI-P NIKKOR lenses and
    AF lenses that are not of type G, E, or D).

    http://nps.nikonimaging.com/technical_solutions/d810_tips/highlight/

    Menee vähän aiheen viereen, mutta kertoo siitä, kuinka kameransa toiminta täytyy oppia tuntemaan.  Kaikki ovat yleensä erilaisia, myös merkin sisällä.
     
  19. mtala

    mtala

    60
    0
    0
    Vs: Nikon D7200 alivalotusongelma

    Uskoisin, että myös D7200:lla pääsee hyviin tuloksiin, kunhan sen toimintojen ominaispiirteet ovat tulleet tutuiksi.

    Latasin kameran valikko-oppaan, jonka sivulta 71 löytyi mukautettujen asetusten kohta b5, "Optimaal. valotuksen hienosäätö"
    (Menu > Mukautettujen asetusten valikko).
    "Käytätätä asetusta kameran valitseman valotusarvon hienosäätöön. Valotusta voi hienosäätää erikseen kullekin mittausmenetelmalle +1––1 EV 1/6 EV:n porrastuksella."

    Tätä arvoa varovasti portaittain nostamalla ja kysyjän mainitsemia kohteita koekuvaamalla luulisi löytyvän asetus, joka tuottaa halutulla tavalla valotettuja tuloksia.

    Perinteisempi ratkaisu perustuu valotuksen korjailuun ja siihen, että kameran valonmittaus pyrkii tekemään mittauskohteesta keskiharmaan, oli se luonnossa tumma tai vaalea. Esim. rantamaisemaa kuvattaessa mitataan valo pistemittauksella vaaleasta hiekasta ja säädetään valotuksenkorjaussäädöllä valotusta runsaammaksi niin, että hiekka toistuu halutun sävyisenä. Kun tätä aikansa harjoittelee, se ei juuri hidasta kuvausta.

    Kannattaa myös kokeilla eri valonmittausmenetelmiä samaan kohteeseen. Suurikontrastista kohteista voi ottaa useamman kuvan valotusta haarukoiden. Tämä sujuu Nikonissa automaattisesti. Asia on selitetty käyttöohjeen sivulta 197 alkaen.

    Varsinaisesti yhtä ainoaa oikeaa valotusta ei ole olemassa, vaan kyse on valokuvaajan tavoittelemasta vaikutelmasta. Se mikä yhdelle on ali-/ylivalottunut, voi olla toiselle juuri tavoiteltu valotus.

    Mtala