Kysymys Nikon Tekniseen tukeen: www.europe-nikon.com/support Asiakas: Jos kuvaan useasta kuvasta koostettuja panoramoja VR 18-200:lla niin missä kohtaa on ns. nodal point, jonka ympäri runkoa+opiskaa pitäisi kiertää? Tuki: Hei, Tarkistathan ohjeet alla olevasta linkista: http://tinyurl.com/rojmq (vaatinee rekisteröinnin ja kirjoittautumisen sisään, toim. huom.) Nikon ei julkista nodal pointin tietoja, mutta ohjetta seuraamalla se on mahdollista loytaa. Asiakas: Voisitteko edes kertoa siirtyykö nodal pointin sijainti polttoväliä muutettaessa? Tuki: Hei, Polttovali kylla muuttuu, mutta valitettavasti emme pysty antamaan sen tarkempia tietoja, koska taman tyyppisia tietoja ei julkisteta. Asiakas itsekseen: Jaa että polttoväli muuttuu zoomissa... sentään sen uskaltavat kertoa asiakkaallekin.
Zeissin romppeissa (Hasselblad) "nodal point" ilmoitetaan muiden teknisten tietojen joukossa. Siitä ei kyllä nyt taida olla apua. Oletko yrittänyt määrittää kokeellisesti? T. Kerkko.
En vielä. Mun lähitarkennusluisti on kaverilla lainassa. Kun saan sen takaisin niin ryhdyn puuhaan. Arvattavasti nodal pointin paikka muuttuu polttovälin mukana?
Nodal point (solmupiste) on optisella akselilla oleva piste, joka on polttovälin etäisyydellä filmin/kennon pinnasta. Sen paikka siis todella muuttuu polttovälin muuttumisen myötä. Ihan eri asia on, että panoraamaa kuvattaessa nodal point ei ole oikea kiertopiste. Kiertopisteen pitää olla tulopupillin (entrance pupil) kohdalla. Tämä kohta on se, missä objektiiviin katsottaessa himmennin näyttää olevan. Zoomia käytettäessä on suotavaa valita polttoväli, jolla vääristymät ovat vähäisimmillään. Tällöin rinnakkaisten kuvien kohdistus sujuu jouhevimmin. Muutaman aukon himmennys poistaa vinjetoinnin vaivaa ja tuo reuna-alueiden piirron lähemmäksi keskustan tasoa. Hannu Määttänen
360Texas.com Home Tuolla sivustolla on mm. Nikkoria esimerkkinä käyttäen ohjeistusta siitä, kuinka kokeilemalla voi etsiä oikeaa pystyakselia, jonka ympäri kääntö tapahtuu. Itse olen perspektiiviltään luonnonmukaisemmat tulokset saanut 50-millisellä optiikalla ja nimen omaan pystyruuduilla. Kuvia joutuu toki ottamaan hieman enemmän. Mielestäni sivusuhteiltaan enintään 3:1 panoraamat toimivat valokuvina parhaiten. Sitä pidemmät, eli kapeat nauhat ovat enemmän leikkimistä kuin tilan tunnun todellista välittämistä.
Lähitarkennuskiskolla on varsin näppärää ja nopeaa etsiä asetus, jolla parallaksieroa ei kameraa kierrettäessä synny. Pystykuvia sillä ei voi ilman lisävirityksiä kuvata. Käyttämäni zoomin laajakulmapäässä muutaman millin polttovälin muutos ei kasvata parallaksieroa niin etteikö kuvien liittäminen autopano:lla onnistuisi. Mitään systemaattista testailua en ole tehnyt ja panoraamojakin vain muutaman. Tervetuloa Hannu, kameralaukkuun.