Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Mustavalko vs. valkoviini

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana ppohja, 23 Marraskuu 2022.

Lajitelma oikea?

 1. Sampanja, punaviini, valkoviini = Mustavalko, väri, dia

  50,0%
 2. Sampanja, xViini, yViini = Mustavalko, yKehitys, xKehitys

  0 ääntä
  0,0%
 3. xViini, yViini, zViini = zKehitys, xKehitys, yKehitys

  0 ääntä
  0,0%
 4. Aivan Sama X

  0 ääntä
  0,0%
 5. Aivan Sama Y

  0 ääntä
  0,0%
 6. Aivan Sama Z

  50,0%
 1. ppohja

  ppohja Member

  360
  16
  18
  Mustavalkoiset filmit ovat paremmin käytettäviä kuin muut. Eli niinkuin samppanja vs. punaviini on kuin mustavalko vs. värinegatiivi.

  Tai laajemmin, mustavalko vs. värinegatiivi vs. diafilmi on kuin samppanja vs. punaviini vs. valkoviini. Itse olin samppanjaystävä taannoin, mutta nyt aina nautin valkoviiniä viineistä, mutta valokuvaus on pelkkää teknistä brassailua. Tämä, koska en tykkää värinegatiiveista, vaikka jääkaapissa ja pakastimessa näitä kuvaamattomia filmejä on liikaa.

  Onko kommentteja minun viestiin?
   
 2. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  2 027
  421
  83
  Jaa, että kommentteja…

  Minulle jäi kyllä täysin epäselväksi, mitä yhteyttä muka jollain viinin tai samppanjan lipittämisellä on filmille tapahtuvan valokuvauksen kanssa?
  Tarpeeksi viinipäissään kun kuvaa, niin tulee vaan ”tärähtäneitä” valokuvia. ;)

  Mutta katsotaan, ehkäpä jollekin toiselle asia selvisi…
   
 3. helu

  helu Active Member

  673
  30
  28
  No ite kans repsahdan aina värifilmeihin, en tiiä miksi, viimeksi 30m santa color filmiä…Kyllä se värien hallitseminen on vaikeaa negoissa varsinkin. Joskus värit napsahtaa kohilleen ja siitä sitten innostuu…cinestill kehitteellä kehitys on tosin aika helppoa. Panis kaikki värifilmit ja kehitteet myyntiin ja jatkossa filmillä vain mv ja digillä värit…
   
 4. jussikn

  jussikn Well-Known Member

  588
  1 122
  93
  Eikös se päinvastoin vakauta kättä, muistaakseni Meksikon olympialaisten jälkeen ampujilta kiellettiin alkoholi vai ammuskelivatko mihin satuu?
   
 5. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  21 153
  2 287
  113
  Wikipediaa:
  "Metafora on kielikuva eli trooppi, jossa kahta toisiinsa liittymätöntä sanaa samaistetaan ilman kuin-sanaa. Metaforasta esimerkkejä ovat lausahdus "Hän on aurinkoni" (kirjaimellisesti: maata valaiseva ja lämmittävä taivaankappale) tai "tuolin jalka" (kirj: eläimen alaraaja). Metaforassa tapahtuu merkityssiirtymä, jonka johdosta se eroaa kirjaimellisesta kielestä. Metaforia ja muita kielenkäytön muotoja tutkivat ja pyrkivät selittämään kielitiede, retoriikka ja kielifilosofia. Myös neuropsykologiassa on tutkittu, kuinka metaforien ymmärtäminen eroaa aivotasolla kirjaimellisen kielen ymmärtämisestä. Viime vuosikymmeninä metaforat ovat nousseet humanististen tieteiden lisäksi tutkimuksen kohteeksi myös muissa tieteissä kuten yhteiskuntatieteissä ja kasvatustieteissä sekä ympäristöpolitiikassa ja journalismin tutkimuksessa."

  Metafora – Wikipedia

  Metaforat ovat varsinkin itämnurteiden piirissä varsin tavallisia. (Luulisin, että länsimurteiden alueella tosiaan vaikeammin ymmärrettäviä... :) ) Alkoholijuomat ovat useille tuttuja, joten niitä käytetään metaforissa yleisesti.

  Koiraporukoissa joskus kavereilla oli saksanseisojia, toisilla settereitä. Yleinen näkemys oli, että saksanseisoja vastasi taskulämmintä Pöytäviinaa, englanninsetteri 18-vuotta kypsytettyä single malt -viskiä. Molemmilla koiralaaduilla voi metsästää, molemmista viinoista tulee känniin. Pientä eroa fiilispuolella, kuitenkin.
   
 6. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  21 153
  2 287
  113
  Ampujat tosiaan käyttivät alkoholia dopingaineena. Sittemmin beetasalpaajia, jotka ovat vaikeammin havaittavissa.
   
 7. Kona

  Kona Well-Known Member

  342
  329
  63
  Hennalassa aikoinaan yks alokas (lääkäri koulutukseltaan) otti oireenmukaisena lääkityksenä jännitykseen beetasalpaajaa ennen tärkeätä ampumakoetta. Jännitys oli ymmärrettävää, kun kyse oli kuntoisuusloman ansaitsemisesta. Muistaakseni kaveri ampuikin hyvin. Doping- tai muitakaan testejä ei ollut.

  Mutta itse asiaan totean, että molempi parempi. Mustavalkoinen on tietysti helppo kehittää itse. Värikuville tulee hintaa jonkin verrankin (filmi, kehitys + mahdollinen skannaus). Viinien suhteen olen kaikkijuomainen. Hinta ei välttämättä korreloidu laadun kanssa.
   
 8. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  2 027
  421
  83
  Juu, kyllä metafora on täälläkin ihan tuttu käsite ja saatan joskus käyttää sellaisia itsekin.

  Niitäkin on toki erilaisia, hyviä ja huonoja ja kaikkea siltä väliltä. Hyvät ovat kuvaavia ja huonot väkisin keksittyjä.

  Jos iloista ja hyväntuulista ihmistä nimittää vaikkapa ”aurinkoiseksi”, niin minusta se on kuvaavaa, mutta jos vaikka filmityyppejä rinnastetaan joihinkin alkoholijuomiin, niin mielestäni on aika väkisin keksittyä.

  Toisaalta, oma kokemukseni alkoholijuomista on varsin vähäinen, joten asian ymmärtämättömyyteni voinee johtua siitäkin.

  Mutta, hällä väliä, ei ole tärkeää tämä.

  Tässäpä vielä Sakelle aito siuntiolainen metafora jostain vuosikymmenien takaa: ”Halsen är torr som en beduins sandal”. :)
   
  SakkeM tykkää tästä.
 9. RB

  RB Well-Known Member

  8 697
  881
  113
  Ei pysty vastaamahan, eimillään.
  En käytä viiniä enkä filimiä.
   
 10. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  21 153
  2 287
  113
  Voi metaforan silti ymmärtää... :)

  Ymmärsin minäkin (kai) edellä olevan Jarin metaforan, vaikka en käytäkään beduiinin sandaaleja.