Savion kumitehtaalla, sen lisäksi olen jokusen kuvan ottanut Järvenpään kumitehtaalla, muuten en ole tehtaalla duunissa ollut, menihän noissa kymmenisen vuotta.
Nytpäs muistinkin, että minäkin olen käynyt aikanaan tuolla Savion kumitehtaalla aina silloin tällöin. Eli, ennen kuin aloitin opiskelut, työskentelin 8 vuotta eräässä konepajassa ja Savion kumitehdas oli ko. yrityksen asiakas. Kumitehdas valmisti esim. ”ahtaustyynyä”, joka oli sellainen melko suuri kumista valmistettu tyynymäinen esine, jota käytettiin laivojen lastauksessa. Siis, jos laivassa on lastina esim. jotain kappaletavaraa, on tärkeää saada lasti niin kiinnitetyksi, että se ei pääse liikkumaan vaikka olisi matkalla hieman merenkäyntiä. Ahtaustyyny siis työnnettiin esim. eri laatikoiden välissä oleviin rakoihin, ja sitten tyynyyn pumpattiin ilmaa, jolloin tyyny paisui ja täytti lastin välissä olevat raot, ja näin esti lastin liikkumisen. Ahtaustyynyssä oli messingistä valmistettu venttiili, jonka kautta ilma pumpattiin tyynyyn ja sen kautta sai myös ilman poistettua. Näitä venttiilejä valmisti silloinen työnantajani kumitehtaan tilauksesta. Ajoittain tuurasin konepajan kuorma-autokuskia, jos hän oli joskus esim. loman tai sairauden vuoksi poissa töistä, niin tällöin joitakin kertoja tuli vietyä niitä venttiilejä Savion kumitehtaalle. Mitään laajempaa tehdaskierrosta minulle ei kyllä (valitettavasti) järjestetty, mutta jotain sentään pääsin näkemään.
tämä Gummitehdas taisi olla 90 luvun alussa huvipuisto Fanfaari, jossa kävin nuorimman kanssa.omistajina ja suunittelussa oli silloisia elokuva ym. show jengiä.
Siinä taisi olla pari eri versiota, pari vuotta kumpikin. Tuossa Fanfaarissa ei vielä ollut niin paljoa julkkisväkeä mukana. Se meni nopeasti konkurssiin, oliskohan ollut auki parina kesänä. Sitten Markus Selin, Renny Harlin ja joukko muuta joutoväkeä osti paikan ja perusti monipuolisemman hupipaikan nimellä Planet FunFun. Sama juttu, pari vuotta ja konkurssi. Ei semmoista voi jossain Keravalla pyörittää. Ilmeinen seikka, joka valkeni omistajille ihan liian myöhään.
Ahtaustyynyä? Mielenkiintoista. Jonkin verran satamassa aikoinaan työskennelleenä en ole törmännyt sellaiseen, mutta mielenkiintoinen konsepti joka tapauksessa. Yleensä käytettiin teräsbandua niputtamaan tai kietaistiin muovi ympärille.
^ Jaha, että ahtaustyyny ei ole tullut tutuksi. En tiedä paljonko niitä kaiken kaikkiaan tehtiin, mutta konepajan kannalta venttiilien valmistus oli hyvä liiketoimi. Venttiileitä kuitenkin tilattiin kohtalaisen säännöllisesti joku tietty määrä ja venttiili koostui useista eri osista, jotka tietysti piti ensin valmistaa ja sitten lopuksi tehtiin kokoonpano, eli kumitehtaalle lähti täysin asennusvalmiita venttiilejä.
Kumpikaan ei taida estää pakkauksen liikkumista laivan keinuessa aallokossa. Tyhjä tila on täytettävä jollakin.
Joo, lastia surrattiin kiinni myös monin tavoin ja välillä tuli oltua kirvesmiehen apparinakin, kun rakennettiin oikein tosissaan ruumaan, mutta kätevähän tuollainen pumpattava ahtaustyyny on. Totesin vain, ettei ole tullut vastaan niinä päivinä, kun tuli käytyä satamahommissa.
Vähän asian vierestä. Aikanaanhan siellä satamassa oli hauska työhönottosysteemi. Eli, arkiaamuna johonkin aikaan ”työnkipeät” miehet menivät jonnekin sataman alueelle seisoskelemaan ja sitten joku työnjohtaja tuli paikalle. Katseli hetken, minkälaista porukkaa on paikalla ja sitten vaan sormella osoittamalla huuteli: ”sinä”, ”sinä”, ”sinä” jne. Niin siinä sitten tehtiin yhden päivän mittainen työsopimus ja sitten päivän päätteeksi miehille maksettiin päivän palkka käteen.
Juu, tuttu juttu. Niitä kutsuttiin "huudoiksi". Ensin käytiin laittamassa nimi kirjaan n. klo 06.00 satamakonttorilla ja sitten odoteltiin tunti. Klo 07.00 jälkeen huudettiin, että alus se ja se, laituripaikka se ja se, lastaa sitä ja tätä, 5 miestä, Jaatinen Jussi, Nieminen Niilo jne... Ahtausyrityksillä oli yleensä kuukausipalkkalaisina vain koneahtaajat ja vetomestarikuskit sekä muutama työnjohtaja. Tämä "huudoissa" käyvä työväki oli tarpeeseen perustuvaa työvoimaa, jonka määrä skaalautui tarpeen mukaan. Satamassahan työvoiman tarve keskittyy niille päiville, jolloin siellä on aluksia purkamassa ja lastaamassa.
Been there, done that. Ihan hyvän tilin teki kesän aikana kotona täysihoidolla asuva lukiolaispoika. Ainakin jos vertaa työntekoon puutarhan taimitarhassa tai lehden jakoon.