Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Monopodi

Keskustelu osiossa 'Muut kameravarusteet' , aloittajana paallikko, 5 Huhtikuu 2005.

  Mikäs monopodi olisi kova sana? Mitä pitäisi ottaa huomioon tollasta töröttelevää yksijalkaa ostaessa? Noin periaatteessahan kun kaikki ovat samanlaisia, mutta hintalapuissa on kuitenkin melko erilaisia summia?

  Kun olen hankkiutumassa kuvanvakaajaobjektiivistani eroon, alkoi selkäpiitä karmia, että kohta alkaa kuvat tärisemään ku hullun kul**. Pakkohan sitä on varmaan monopodi sitten hommata.

  Jos on nääs foorumilaisilla kokemuksia eri vehkeistä, niin niitä otetaan ilolla vastaan.
   
 1. Teemu Laine

  Teemu Laine Ylläpitäjä Ylläpidon jäsen

  4 674
  74
  48
  Eilen kävin kurkkimassa Turun Rajalassa monopodeja, tarjolla oli pari manfrotton mallia. Toisessa oli "joystick" tyylinen lukitus, eli jalan sai pitkäksi painamalla kahvan pohjaan ja toinen oli tuollainen "perinteinen" malli jossa lukitus hoituu salpamekanismilla.

  Salpamalli jäi siis käteen (680B), vaikka tuo joystick ratkaisu vaikutti ihan mukavan tukevalta, niin silti pidemmän päälle luottaisin enemmän tuohon salparatkaisuun. Tuo 680B on muutenkin melko korkea, en voi vetää tuota täyteen pituuteen vaikka päässä ei ole vielä mitään kuulapäätä. Veikkaisin, että tuo riittää 180-190cm mittaiselle henkilölle ihan hienosti. Seuraava projekti on irroittaa tuo slikin 800 kuulapää tuosta kolmijalasta ja testata sitä monopodin päällä. On vaan helpommin sanottu kuin tehty, ongelmana on se, että kuulassa on pannauspää ja sitä ei saa niin kireälle että tuon kuulan saisi kierrettyä irti jalustasta...
   
 2. simos

  simos Ylläpidon jäsen

  8 572
  324
  83
  Mulla on käytössä wanha Cullmannin monopod... ja siinä manfrotton tilttipää. Toimiva paketti, vaikkakin cullman alkaa olla tiensä päässä. Kätevää tuossa manfrotton tilttipäässä on pikairroituslevy, joka on samaa mallia mun kolmijalassa olevan kuulapään kanssa... ei tartte aina irroitella rungon pohjasta sitä irti.

  Jotain uutta monopodia pitäs ittellekin katsella, ja taitaa se tonne manfroton suuntaan kääntyä.

  Tilttipää: http://www.manfrotto.com/product/templates/templates.php3?sectionid=15&itemid=308

  ja kuula: http://www.manfrotto.com/product/templates/templates.php3?sectionid=8&itemid=1952

  Molemmat ihan ok vermeitä peruskäyttöön.
   
 3. Teemu Laine

  Teemu Laine Ylläpitäjä Ylläpidon jäsen

  4 674
  74
  48
  Fangion monopod tais jo mennä kaupaksi, näin muistelisin. Pitäis lähteä hakemaan jotain kuulaa / tilttipäätä kaupasta kun ei toi Slikin kuula mihinkään irtoa :D

  Mihis hintaluokkaan noi menee?
   
 4. Joo, täytynee käydä Riisto-Rajalassa katsastamassa, josko päästäisiin kauppoihin. Mulla on ennestään manfrotton 486RC2 kuulapää pikakiinityslevyllä, joten voisi olla fiksua ostaa tilttipää samalle levylle...
   
 5. simos

  simos Ylläpidon jäsen

  8 572
  324
  83
  Todella...siksi hankin ton tiltin. Itseasiassa menin hakemaan pelkkää kiinnityslevyä, mutta hinta oli reilu 50% tilttipään hinnasta. Joten jäi se sit käteen...ja toimii.
   
 6. Manfrotto 479-4b on itselläni ollut apulaisena monessa matkassa ja hyväksi on havaittu. Kolmijalkakin samasta firmasta, taidan olla merkki uskollinen :) Kyllähän sitä hinnoissa on eroja, mutta halvalla ei aina saa mitä halutaan. Messuilta kannattaa bongailla tarjouksia ja udella niiltä viisailtasediltä tietoja eri malleista ja muusta. Oma kamera kun on vielä ostotilanteessa mukana niin valinta helpottuu kummasti kun pääsee heti hieman kokeilemaan ja vertailemaan. Podi kyllä vakauttaa mutta kunnon jalustaa se ei kyllä korvaa.
   
 7. amn-

  amn-

  86
  0
  0
  Itseltä löytyy tuo Manfroton 676B monopodi, on ollut omaan käyttöön hyvä, kompakti ja halpa mutta silti kohtuu tukeva (en ole kokeillut raskailla teleillä kun en sellaista omista).
  Mutta minkä vaan monopodin hommaat niin osta tilttipää, itsellä 234RC...
   
 8. Mikä on käyttö? Millaisen haluat, mitä tarvit?

  Minä ostin suunnilleen parhaat mahdiset, mitä saa:
  Gitzon Mountaineer Mk2 1578L
  - Kevyt, pitkä, tukeva, toimivat systeemit

  Tätä voi käyttää jo tällaisenaan, mutta hankin siihen päähän vähän lisävarusteita, jotka monipuolistavat käyttöä varsinkin lintukuvausta silmällä pitäen.

  Acratech kuula ja Wimberley sidekick Acrateckin pikakiinnityslevyillä pitävät minkä tahansa systeemin tasapainossa ja valmiina kääntymään just kuten kuvaaja haluaa.

  OK, Gitzo maksoi lähes 10 kertaa niin paljon, kun sain tällä foorumilla myymästäni vanhasta, mutta en usko, että alkaa missään vaiheessa kaduttamaan. On sen verran hyvät pelit.

  Noita saman nimisiä Gitzoja on sitten joka lähtöön. Toi, minkä valkkasin, on pitkä, siltä varalta, että joskus seison rinteessa tai jollain korokkeella. Normaalisti alimman palan voi jättää kokonaan avaamatta.
   
 9. Anonymous

  Anonymous Guest

  Kerroppas hiukan lisää kokemuksia Gitzosta. Paljon maksoi? Paljon painaa? Linkkejä?
   
 10. Tietty vähän siitäkin kiinni, kuinka pitkää ja painavaa putkea sen päässä meinaa heiluttaa. Monopodilla vaatimukset on kumminkin vähän erit kuin tripodilla. Siinä ei aikavaloteta ja kamerasta pidetään kiinni, joten jäykkyydellä ja tärinänvaimennuksella ei ole niin paljon merkitystä. Kunhan on kevyt ja tarpeeksi pitkä, eikä hajoa normaalissa käsittelyssä.

  Mulla on tripodina Cullmannin 3430, jonka keskiputki venyy ihan kelvolliseksi monopodiksi. Riittää mulle mainiosti niin kauan, että tulee hinku jalustaankin investoida.
   
 11. Auttaakos monopodi paljonkin kuinka pitkää valotusaikaa voi käyttää, vai onko siitä hyötyä vain painavempien putkien kanssa?
   
 12. Kyllähän jotkut laskee aukkoja ja aikavoittoja, mutta minusta hyöty on kuvaajasta kiinni.

  Mitä pidempi ja painavampi putki, sitä enemän on hyötyä. Ainakin minusta.