Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Miten tarkennatte eli mikä tarkennusohjelma Nikon D750

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Postimies, 11 Kesäkuu 2018.

 1. Postimies

  Postimies Member

  114
  0
  16
  Kuvailin lauantaina Helsingin sambakarnevaaleja. On tuon af-napin käyttö jäänyt melko vähälle. Ja nyt tuo ei oikein suostunut toimimaan. Yleensä käytän kertatarkennusta muutamalla pisteellä ja kiroan sitä kun tarkennuspistettä ei voi liikuttaa koko kuva alueella.

  Noita tarkennusohjelmia on monta. Minusta se tärkein puuttuu eli tarkennus kasvoihin. Tai kyllä sekin on, mutta toimii vain takanäytöllä. Silloin tarkennus toimii liian hitaasti ja saattaa pompahtaa vaikka videoruudussa oleviin kasvoihin. Kun haluaa kuvata vaikka yleisönjoukossa takanäytön avulla pitämällä kameraa ylhäällä paras metodi on pistää kamera manuaalille. Jotenkin nyt ymmärrän miksi ammattikameroissa ole kääntyvää takanäyttöä. Kyllä siitä kuvia katsoo, mutta kuvaaminen toinen asia.

  Kuvaamisessa on usein tarkoituksellista käyttää suurta aukkoa ja saada siten kohde erottumaan taustasta. Simppeliä kun haluaa tarkennuksen olevan keskellä kuvaa. Mutta mikä olisi se paras tapa jos haluaa tarkennuksen vaikka kuvan yläosaan (pystykuva). Rajataan jälkikäteen?

  Kamera on minusta siksi arvokas, että ihmetyttää tuo takanäytön tarkennuksen hitaus. Onneksi oli halpa kompakti mukana myös ja kun sen suuntaa ihmisjoukkoon se ottaa myös kuvan. Ja nettikoossa kovan laadussakaan ei ole eroa. Kännykkä jäi kokeilematta. 35 mm yleiskuvasta erottaa kyllä D750 kuvan jos käytetty takanäyttöä. Kännykkä ja pokkari ok. Nikonin jotain epäterävää suttua.
   
 2. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  19 155
  98
  48
  Niin ei tuo liveview kuvaustila pystyy käyttämään vain kontrastitarkennusta, joten tämän kameratyypin paras ja ripeä tarkennusominaisuus on siinä kokonaan ohitettu.

  Hyvä kysymys johon en ala kuitenklaan vastaamaan nyt. En hyvin osaisikaan, mutta kai joku osaa antaa ehdotuksia. Tai no, laitan nyt sellaisen ehdotuksen että takanappiin ohjelmoit tarkennuksen? Painat siitä niin se on tarkennettu. Mutta mahdollisuuksia ja asetusten yhtälöitä tuossa kamerassa kyllä riittää.

  Automaattitarkennukset ovat yleensäkin sellaisia, että niitä joutuu aktiivisesti ohjaamaan ja etsimään parasta asetusta kuhunkin tarpeeseen. Ja nimenomaan harjoittelemaan. Aivan kuin manuaalitarkennuksessakin siinäkin käyttäjä ohjaa tarkennusta haluamakseen eikä täysautomaatti oikein voi olla aina edes mahdollinen. Silloin se olisi ajatustenlukija.
   
  Viimeksi muokattu: 11 Kesäkuu 2018
 3. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  19 155
  98
  48
  Itse välillä katson Youtubesta oman kameran vinkkejä kulloiseenkin tarpeeseen oppia kamerasta taas enemmän. Tuli mieleen juuri tässä, koska muistan saaneeni mainiota apua D750 tarkennuksen asetuksiin sieltä. Pelkkä käyttöohje on joskus vaikea omaksua, mutta kyllä sitäkin kannattaa katsoa että miten paljon tarkennukseen liittyviä säätöjä onkaan.

  Toisaalta sitten jos kännykkä ja pokkari tyydyttää, tuo järkkäri voi olla yksinkertaisesti väärä valinta.
   
 4. Humminbird

  Humminbird Active Member

  240
  30
  28
  Nikonilla tuo takanäytöltä tarkennus on aina hidas, koska menee kontrastitarkennuksella, eikä rauta ole siihenkään kovin optimaalista. Canonilla alkaa olla arvokkaammissa malleissa se dual pixel focus, niin peilivehkeissä kuin peilittömissäkin, joka on sekä ripeä että tarkka. Parhaiten tuo takanäytöltä käyttö toimii yleensä peilittömissä, kun ovat luonnostaan sellaisen tarkennuksen ehdoilla suunniteltuja, tosin niissäkään ei kaikissa ole kosketusnäyttöä (esim. Fujilla ei kaikissa ole mikä on outoa).

  Nyt kun kalusto kuitenkin on tuo D750, niin kuvailemassasi tilanteessa nopein tapa olisi tarkentaa ensin automatiikalla etsimen läpi oikealle etäisyydelle, sitten kamera ilmaan ja suljin laulamaan. Himmentäisin suosiolla f/8, f/11 tai jopa f/16 niin pitäisi onnistua. Toki mitä suurempi aukko niin sitä suuremmat epävarmuudet tähän liittyy.
   
 5. Olli Knuuttila

  Olli Knuuttila Well-Known Member

  2 974
  136
  63
  Miten niin kasvojentunnistus toimii vain takanäytöltä? Minulla ei D750:tä ole, mutta muita Nikoneita pilvin pimein ollut ja on koko ajan. Eikös tuossakin toimi samalla lailla kuin kaikissa vähän kehittyneemmissä Nikoneissa auto-area mode, eli "Automaattinen tarkennusalueen valinta", jossa on kasvojen tunnistus mukana.
  Vai ymmärsinkö kysymyksen jotenkin väärin?
   
  Viimeksi muokattu: 13 Kesäkuu 2018
 6. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 248
  284
  83
  Toimii.
   
 7. Postimies

  Postimies Member

  114
  0
  16
  Paras tapa varmaan tosiaan tarkentaa manuaalisesti ja sitten kamera ylös ja laukoo pienellä aukolla takanäytön avulla. Itse saan aina epätarkkoja kuvia kun takanäyttö käytössä automaattitarkennuksella. Kasvotunnistus toimii siinä, mutta voi pompata vaikka videotauluun. Tarkennusasetuksissa siinä on ns. naamakuva.

  Tarkennusalue tuossa aika keskustapainotteinen. Pitääkin kokeilla jos tarkennuksen ohjelmoisi takanappiin ja laukaisimessa olisi vain valotus.

  AF-F löytyy kun takanäyttö käytössä. Etsimellä kasvot tunnistunee AF-S auto asennossa. Tila jota käytän vähän. Pitää kai joskus kai ihan opetella kokeilemalla miten noi kaikki asetukset toimii. Olen jo vähän vanha äijä ja vähemmätkin mahdollisuudet riittäisi.
   
 8. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 248
  284
  83
  Tärkeintä kait on tarkentaa siihen haluamaansa huomiopisteeseen oikein eli niin että tuo tärkeä kohta on sillä sillä terävyysalueen sisällä kuin kuvaaja sen haluaa. Olen itse tottunut kuvaamaan ns peukalotarkennuksella ja aina tietenkin etsimen kautta. Tarkennusmode sitten kohteen ja tilanteen mukaan. Mutta tärkeintä on tarkentaa haluttuun kohtaan oikeino_O Se vaatii huolellisuutta ja opettelua.
   
 9. kebax

  kebax Well-Known Member

  10 759
  107
  63
  Mikä on peukalotarkennus?
   
 10. Kasimir

  Kasimir Well-Known Member

  9 493
  205
  63
  Normaalisti ihmiset painavat kameran laukaisinta puoliväliin, jolloin automaattitarkennus aloittaa toimintansa. Joissakin (useissakin) kameroissa voi ohjelmoida
  tarkennuksen takaseinässä olevaan AF/AE (tjs) nappiin, jolloin tarkennus tapahtuu peukalolla nappia painamalla. Monet prööt pitävät tuosta, enkä lähde nyt enempää sen etuja kertomaan. Kuukkeli löytää varmaan tuostakin tarinaa, jos kiinnostaa.
  Kapa
   
 11. kebax

  kebax Well-Known Member

  10 759
  107
  63
  Niin tää ominaisuus on vissiin joku Nikonille ominainen hömpötys?
   
 12. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 248
  284
  83
  Kyllä se käsitykseni mukaan useimmista merkeistä löytyy. Etu on mm. se, että kun tarkennuksen lukitsee takanapilla, se pysyy kunnes laukaisinta painetaan, voi sommitella rauhassa. Myös liikkuvaa tarkennusta vaativia kohteita kuvattaessa siitä on etua.
   
 13. kebax

  kebax Well-Known Member

  10 759
  107
  63
  Nyt ehkä ymmärrän. Kysyn varmaan taas samaa asiaa ensi vuonna. =)
   
 14. Olli Knuuttila

  Olli Knuuttila Well-Known Member

  2 974
  136
  63
  Tuo peukalotarkennus on varmaan ihan hyvä suomenkielinen termi, itse olen tottunut termiin back button focus, joka kuvannee sitä ehkä vielä paremmin, ja jolla löytyy varmaan paljonkin tekstejä asiasta, niille, jotka asiaan haluavat tutustua, jotenkin olen muistavinani että Kebaxilla pitäisi tästä haju olla :) . Nikoneissa ainakin tosiaan on paremmissa malleissa ael/afl painikkeen vieressä erikseen af on-painike, jossa tätä on helpointa käyttää, halvemmissa siihen joutuu uhraamaan ael/afl-napin. Varmaan näin on muissakin merkeissä, mutta en niitä niin hyvin tunne. (Itse olen joitakin vuosia sitä käyttänyt kaikissa digikameroissa. Etuna tosiaan tarkennuksen, sommittelun ja laukaisemisen erottaminen selkeästi omiksi toiminnoikseen ja se, että voi pitää koko ajan jatkuvaa tarkennusta päällä siltä varalta että kohde tai kuvaaja liiikkuu eikä kamera silti tarkenna turhaan kun olet päättänyt tarkennuksen olevan kohdillaan ja päästänyt takanapista irti. Tästä tulee automaatio hyvin pian; mulla oli vähän aikaa Olympus, johon tätä toimintoa ei saanut ja aika usein lopulta kuitenkin hapuilin takaseinää tarkentaakseni, vaikka kuvittelin asian olevan ihan hallussa.)
   
 15. Kasimir

  Kasimir Well-Known Member

  9 493
  205
  63
  _DSF2295.jpg Vaikka tämä Nikonistin kysymys onkin, niin laitan vielä esimerkin kuvallisesti tuosta takanappitarkennuksesta lähinnä Kebbanalle, jottei hänen päänsä poksahda.
  Minulla on kaksi Fujin runkoa, XE-1 ja X-Pro2. Molemmissa käytän tuota takanappia. Saadakseni paremman tunnun, niin olen laittanut hieman Sugrua nappiin.
  Veli tuossa edellisessä jo toikin todistuksellaan asian hyvin esille.

  Kapa
   
  kebax tykkää tästä.
 16. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  19 155
  98
  48
  D750 takanappeja ei ole kaikkia kuten D800 sarjassa, mutta kyllä mä löysin siitä tyydyttävät asetukset kun D750 mulla oli.  Nikon D750 back button - YouTube
   
 17. Postimies

  Postimies Member

  114
  0
  16
  Nikon df tarkentuu takanapilla. Oli hetken kädessä joskus.
  Täytyykin kokeilla tuota joskus. Takanapista ei etua jos haluaa kuvata ihmisjoukossa nostamalla kamera edessä seisovien päiden yläpuolelle. Takanäyttö liian hidas vaikka af-f löytyy. Toistaiseksi paras ehdotus on pistää automaatti pois päältä ja toivoa että joku ruutu on terävä. Laajakulma ja pieni aukko auttaa.
   
 18. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 248
  284
  83
  Eikös se kamera tarkennu ihan normaalisti (takanapilta, laukaisimella tai näytöltä), vaikka seisois puujaloilla ja kuvaisi niillä seisten pään yläpuolelta. Edellyttäen tietenkin, että pysyy pystyssä siihen hetkeen saakka, kun painaa laukaisinta.
   
 19. kebax

  kebax Well-Known Member

  10 759
  107
  63
  Takanäytöstä puheenollen, mä tykkään tarkentaa takanäytöltä, kun silloin voi tsuumailla samalla tarkennuskohtaa isommaksi. Periaatteessa saman voin toki tehdä evf’n läpi, sama kuva sinne muodostuu ja tarkennustsuumailu onnistuu, mutta on aavistuksen hankalaa.
   
 20. Postimies

  Postimies Member

  114
  0
  16
  Takanäyttö ehdoton makroilussa tai kun manuaali lasi. Ei minun silmä näe etsimestä milloin kuva terävä. Jo 85 mm täydellä aukolla ja terävyysalue jotain 2 cm.

  Jos kohde liikkuu ei takanäytöstä juuri iloa. Tarkennus niin hidas, että ei seuraa. Tunnistaa kyllä kasvot vaikka videotaulusta.
  Se itselle epäselvä mikä noista monista tarkennustavoista tunnistaa kasvot. Ettei tarkennus osu vaikka esiintyjän takana olevaan seinään, yleisöön, kenties edessä olevaan katsojaan kun laukoo kameraa ns. summassa.