Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Miten tarkennatte eli mikä tarkennusohjelma Nikon D750

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Postimies, 11 Kesäkuu 2018.

 1. Postimies

  Postimies Member

  98
  0
  6
  Kuvailin lauantaina Helsingin sambakarnevaaleja. On tuon af-napin käyttö jäänyt melko vähälle. Ja nyt tuo ei oikein suostunut toimimaan. Yleensä käytän kertatarkennusta muutamalla pisteellä ja kiroan sitä kun tarkennuspistettä ei voi liikuttaa koko kuva alueella.

  Noita tarkennusohjelmia on monta. Minusta se tärkein puuttuu eli tarkennus kasvoihin. Tai kyllä sekin on, mutta toimii vain takanäytöllä. Silloin tarkennus toimii liian hitaasti ja saattaa pompahtaa vaikka videoruudussa oleviin kasvoihin. Kun haluaa kuvata vaikka yleisönjoukossa takanäytön avulla pitämällä kameraa ylhäällä paras metodi on pistää kamera manuaalille. Jotenkin nyt ymmärrän miksi ammattikameroissa ole kääntyvää takanäyttöä. Kyllä siitä kuvia katsoo, mutta kuvaaminen toinen asia.

  Kuvaamisessa on usein tarkoituksellista käyttää suurta aukkoa ja saada siten kohde erottumaan taustasta. Simppeliä kun haluaa tarkennuksen olevan keskellä kuvaa. Mutta mikä olisi se paras tapa jos haluaa tarkennuksen vaikka kuvan yläosaan (pystykuva). Rajataan jälkikäteen?

  Kamera on minusta siksi arvokas, että ihmetyttää tuo takanäytön tarkennuksen hitaus. Onneksi oli halpa kompakti mukana myös ja kun sen suuntaa ihmisjoukkoon se ottaa myös kuvan. Ja nettikoossa kovan laadussakaan ei ole eroa. Kännykkä jäi kokeilematta. 35 mm yleiskuvasta erottaa kyllä D750 kuvan jos käytetty takanäyttöä. Kännykkä ja pokkari ok. Nikonin jotain epäterävää suttua.
   
 2. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  18 610
  47
  48
  Niin ei tuo liveview kuvaustila pystyy käyttämään vain kontrastitarkennusta, joten tämän kameratyypin paras ja ripeä tarkennusominaisuus on siinä kokonaan ohitettu.

  Hyvä kysymys johon en ala kuitenklaan vastaamaan nyt. En hyvin osaisikaan, mutta kai joku osaa antaa ehdotuksia. Tai no, laitan nyt sellaisen ehdotuksen että takanappiin ohjelmoit tarkennuksen? Painat siitä niin se on tarkennettu. Mutta mahdollisuuksia ja asetusten yhtälöitä tuossa kamerassa kyllä riittää.

  Automaattitarkennukset ovat yleensäkin sellaisia, että niitä joutuu aktiivisesti ohjaamaan ja etsimään parasta asetusta kuhunkin tarpeeseen. Ja nimenomaan harjoittelemaan. Aivan kuin manuaalitarkennuksessakin siinäkin käyttäjä ohjaa tarkennusta haluamakseen eikä täysautomaatti oikein voi olla aina edes mahdollinen. Silloin se olisi ajatustenlukija.
   
  Viimeksi muokattu: 11 Kesäkuu 2018
 3. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  18 610
  47
  48
  Itse välillä katson Youtubesta oman kameran vinkkejä kulloiseenkin tarpeeseen oppia kamerasta taas enemmän. Tuli mieleen juuri tässä, koska muistan saaneeni mainiota apua D750 tarkennuksen asetuksiin sieltä. Pelkkä käyttöohje on joskus vaikea omaksua, mutta kyllä sitäkin kannattaa katsoa että miten paljon tarkennukseen liittyviä säätöjä onkaan.

  Toisaalta sitten jos kännykkä ja pokkari tyydyttää, tuo järkkäri voi olla yksinkertaisesti väärä valinta.
   
 4. Humminbird

  Humminbird Member

  209
  14
  18
  Nikonilla tuo takanäytöltä tarkennus on aina hidas, koska menee kontrastitarkennuksella, eikä rauta ole siihenkään kovin optimaalista. Canonilla alkaa olla arvokkaammissa malleissa se dual pixel focus, niin peilivehkeissä kuin peilittömissäkin, joka on sekä ripeä että tarkka. Parhaiten tuo takanäytöltä käyttö toimii yleensä peilittömissä, kun ovat luonnostaan sellaisen tarkennuksen ehdoilla suunniteltuja, tosin niissäkään ei kaikissa ole kosketusnäyttöä (esim. Fujilla ei kaikissa ole mikä on outoa).

  Nyt kun kalusto kuitenkin on tuo D750, niin kuvailemassasi tilanteessa nopein tapa olisi tarkentaa ensin automatiikalla etsimen läpi oikealle etäisyydelle, sitten kamera ilmaan ja suljin laulamaan. Himmentäisin suosiolla f/8, f/11 tai jopa f/16 niin pitäisi onnistua. Toki mitä suurempi aukko niin sitä suuremmat epävarmuudet tähän liittyy.
   
 5. Olli Knuuttila

  Olli Knuuttila Well-Known Member

  2 754
  66
  48
  Miten niin kasvojentunnistus toimii vain takanäytöltä? Minulla ei D750:tä ole, mutta muita Nikoneita pilvin pimein ollut ja on koko ajan. Eikös tuossakin toimi samalla lailla kuin kaikissa vähän kehittyneemmissä Nikoneissa auto-area mode, eli "Automaattinen tarkennusalueen valinta", jossa on kasvojen tunnistus mukana.
  Vai ymmärsinkö kysymyksen jotenkin väärin?
   
  Viimeksi muokattu: 13 Kesäkuu 2018 klo 19:21
 6. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  3 924
  116
  63
  Toimii.