Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Olen ymmärtänyt että olet täällä tukea tarvitsevana oppilaana, vähän kuin tarkkailuluokalla. Mutta kun minä en ole sinun yksityinen tukiope, jotta siitä vain selaamaan ketjua, siellä ne perustelut on.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Se, että lukukausimaksuja ei ole (jos sitä tarkoitat tuolla ilmaisuudella) tarkoittaa sitä, että mahdollisuus opiskella ei rajoitu ainoastaan hyvin toimeentulevien perheiden lapsiin. Se on koko yhteiskuntaa ajatellen hyvin tärkeää ja aivan keskeinen keino demokratisoida yhteiskuntaa ja yrittää katkoa vähäosaisuuden ketjua. Mutta ehkä sinä osaat sanoa oikean tason lukukausimaksuille? Mitä pahaa on siinä, että opiskelee jopa paria kolmea tutkintoa (eikö laaja-alainen koulutus jopa voisi parantaa mahdollisuuksia siihen, että ihminen vastaisi tämän päivän työelämän tarpeita)? Miten pitkä valmistusmisaika on liian pitkä? Miten pitkä on sopiva? Miten suppean (eli nopean) tutkinnon haluat vaikka lääkärille tai juristille tai lastesi luokanopettajalle? EIköhän vuosi riitä? Valmistuvatpa nopeasti työelämän tarpeisiin. Enkä tuotakaan tiennnyt, että julkisen sektorin ihmiset ovat vain byrokratian epäpätevänä jatkeena. Oman kokemukseni mukaan he kyllä työtä (ja enimmäkseen aivan mielekästä työtä) tekevät, mutta olen kai sitten väärässä.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Olen kanssa ehdottoman tasa-arvon kannalla opiskelussa- siihen tulee olla kaikilla yhtäläiset mahdollisuudet. Jos yliopistojen menoja pitää karsia tai tuloja lisätä, olisi hyvä heittää pallo yliopiston omalle väelle, he tietänevät parhaiten, mistä menoja voisi karsia tai tuloja lisätä. Tässäkin pitäisi tehdä (ellei ole tehty) esim. 5-10 vuoden talousarvio, mistä minäkin vuonna menoja karsittaisiin. Enpä usko, että juuri mikään koulutus on suoraan vastannut työelämän tarpeisiin. Yliopisto-opiskelu opettaa kuitenkin esim: kriittisyyttä, säännönmukaisia työskentelytapoja, tiedon etsimistä, omaksumista ja prosessointia jne. Niitä taitoja tarvitsee kaikessa elämässä, myös työsellaisessa.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? On aivan kohtuullista vaatia yliopistojen antamalta koulutukselta työelämän tarpeiden huomioimista. Samalla on kuitenkin syytä muistaa, että tieteessä meriittejä ja rahoja ei jaeta työelämän tarpeiden täyttämisellä, vaan puhtaasti tutkimuksellisten ansioiden ja tutkimussuunnitelmien perusteella. Ja että valtio on monien muiden tahojen kanssa kirittämässä yliopistoja tieteellisen profiilin nostamiseen. Ei ihme jos yliopistoväki on ihmeissään, että mitä heiltä oikein vaaditaan???
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Noin 164 000 yliopisto-opiskelijaa: http://www.stat.fi/til/yop/index.html Pidän aika varmana sitä, että Suomessa on tälläkin hetkellä jokin määrä lahjakkaita nuoria joiden perheille tuo 660 euroa todellakin olisi ylivoimainen taakka ja jotka siksi eivät voisi kouluttautua tuolla tasolla. En ryhdy etsimään lähteitä, mutta varsin säännöllisesti saan lukea esimerkiksi varttuneempien erittäin ansioituneiden tiedemiesten syntymäpäivähaastatteluista miten he ovat olleet erittäin köyhistä oloista ja miten juuri koulutuksellinen tasa-arvo (tässä suhteessa) aikanaan on yhdessä oman innon ja ahkeruuden kanssa mahdollistanut sosiaalisen ja koulutuksellisen nousun. Pidän edelleen tässä asiassa tärkeänä ettei maksua ole enkä ymmärrä miksei rahoitus voi tulla verovaroista? Turhempaakin sieltä arvattavasti kustannetaan (eri asia on sitten miten rationaalisesti yliopistot toimivat). Pidän tärkeänä paitsi periaatteellisesti myös siksi, että jos kerran vaikkapa tuollainen 660 euron maksu säädetään, niin mikä estää myöhemmin nostamasta sitä niin korkealle, että parin sukupolven sisällä saamme todellakin aikaiseksi jyrkän luokkayhteiskunnan? Ei mikään sitä estä. EDIT Eiköhän vääntö juuri tästä aiheestä minun osaltani ole tässä
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Poliitikkojen päätöksellä luotiin Aaltoyliopisto suoraan työelämän tarpeista - siis Nokian - lopputulos on huonompi kuin irralliset osat olivat ennen pakkoavioliittoa. Yliopistoista halutaan tehdä työelämälähtöisiä, vaikka ne ovat tiedekorkeakouluja. Samaan aikaan ammattikorkeakoulut hamuavat tutkimusprojekteja. Miksi roolit halutaan sotkea?
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Kyllä opiskelun tulee olla ilmaista. Opiskeluoikeutta on jo nyt rajattu nähdäkseni tarpeeksi. Tästä eteen päin sitä tulee rajata enää erittäin harkiten. Sen kääntöpuolena, että työtehtävät ovat nykyisin erittäin kapea-alaisia (ja siitä johtuen esim. laajemmat projektit pirstaleisia), on se että kokonaisuuksien hallinta on hankalampaa. Nähdäkseni tarvitaan myös henkilöitä, joilla on hyvä teoriapohja laajemmin. Jatkan oikeastaan tuosta, josta ennen lainausta kirjoitin. Poikkitieteellisyyttä tulisi hyödyntää enemmän. Se on se, josta tulevaisuudessa on kysyntää. Helppo todentaa sillä, että oman empiirisen tutkimuksen perusteella yli 95 % ihmisistä on sitä mieltä, että jos ravitsemustieteilijöitä uskoo, niin ei kannata syödä enää mitään.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Muistakaa äänestää tätä jäbää... http://www.helsinginuutiset.fi/artikkel ... senmaksuja"]http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/364049-raju-vaite-suomi-on-maksanut-muiden-maiden-eu-jasenmaksuja tai http://seura.fi/puheenaihe/ajankohtaist ... bc6014-500"]http://seura.fi/puheenaihe/ajankohtaista/kova-vaite-jyrki-katainen-ajoi-omaa-etuaan-eu-neuvottelijana/?shared=309163-d5bc6014-500
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Jyrki Kataisen kohtalla en pidä Seppäsen väitettä lähtökohtaisesti mitenkään epäuskottavana. Vanhasen kohdalla kyse on voinut olla pelkästä ymmärtämättömyydestä. Jaa niin, kumpaa nyt sitten piti äänestää...
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? ottaen huomioon viestin sarkastisen perusvireen, kummalla on vankemmat näytöt vahingollisuudesta Suomelle?
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Ei ihan helppo kysymys. Kataisen menneisyys on paljon pelottavampi, mutta Vanhanen nyt eduskuntaryhmän puheenjohtajana on antanut kyllä aika hurjia lausuntoja. Ehkä kuitenkin mieluummin pitäisin Kataisen poissa pahanteosta jos olisi aivan pakko valita.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Hyvä valinta! Muuten saattavat loppua kassasta miljardit!
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Nyt tuli lottovoitto. Markkinointi nopeasti pystyyn. Hinta korkealle ja kaikki on pelastettu. Mitä me noilla vesillä ja metsillä teemme. http://www.treehugger.com/environmental-policy/10-greenest-countries-planet.html Kapa p.s. linkki unohtui , lisäsin
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Eipä hätää, valmistelut vesien myymiseksi on jo aloitettu. http://www.sll.fi/mita-me-teemme/metsat/metsahallitus
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Eikös tuo "vesien myynti" tuolloin loppuvuodesta jo todettu uutisankaksi? Nyt jostain syystä varsinkin somessa ruvennut taas pyörimään sitä silloista SLL:n "julistetta" aiheesta.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Erkki Likanen ja Zysse tekivät myyntimatkoja jo vuosi, pari sitten aina Brasiliaa myöten.