Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? EDIT Anteeksi huolimattomuuteni, allaoleva on tarkoitettu kommentiksi kaksi viestiä ylempänä olevaan Sirenin viestiin. Mitä tarkoitat vapaalla markkinataloudella? Tarkoitatko järjestelmää jossa a) laki ei säätele mitä tuotetaan ja / tai miten? Sellaista ei ole missään. Tai ehkä järjestelmää jossa b) ei ole lainkaan verotusta? Sellaistakaan ei ole. Tai ehkä c) järjestelmä jossa kaikki on myytävissä? Sellaistakaan ei ole. Tai d) järjestelmää jossa vallitsee täysin vapaa kilpailu? Sellaistakaan ei ole. Mitä vapaa markkinatalous mielestäsi oikein on? Joka tapauksessa siinä käsityksesi mukaan "varallisuudet kertyy harvoille". Mitä tämä taas oikein tarkoittaa? Miten suurten pitää tuloerojen olla jotta kyseessä olisi vapaa markkinatalous? Onko sitten niin, että jos tuloerot alittavat tietyn rajan, ei sillä perusteella enää ole kyseessä vapaa markkinatalous? Oletko selvillä siitä, paljonko tuloerot vaihtelevat OECD-maissa? Tai ehkä ajatuksesi on, että mitä vapaammin talous toimii, sitä suuremmat tuloerot?
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Saivartele niin paljon kuin huvittaa, tarkoitan systeemiä missä elämme. Niin kauan kuin ei ole asetettu rajaa sille miten paljon saa vaurastua, niin pääoma kertyy niille joilla sitä enestäänkin on paljon, ihannjohtuen siitä että pääomalle on saatavissa tuottoa. Kyse ei ole siitä mitä haluaisin, vaan siitä miten asiat ovat.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Valitan jos tekstini luit saivarteluna, sellaiseksi sitä en tarkoittanut.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? No jokatapauksessa me voimme vain yrittää sopeutua vallitsevaan tilanteeseen. Emme voi nostaa rikkaiden verotusta juuri enempää kuin se nyt on ilman että he siirtäisi itsensä ja omaisuutensa muualle, saati että voisimme olettaa jonkun sijoittavan omaisuuttaan tänne jos kiristäminen verotusta. Köyhyydelle on rajat, meillä on säädetty lailla vähimmäis varat mitkä jää vuokran ym. kulujen jälkeen käytettäväksi. Tuon rajan tulee olla sellainen että yhteikuntarauha pysyy ja että sillä tulee auttavasti toimeen. Minusta meillä yhteiskunta on hyvin tukenut yksilöä ja yhteisöä, on tiloja ja järjestelmiä missä yksilö voi vaikkapa taiteilla ja jättää elinkustanuksiensa hoitamisen työtä tekevien ja yrittäjien tehtäväksi. On paljon yhteiskunnan tukemia harrastuspaikkoja joiden käyttömaksuihin köyhimälläkin on varaa, on jopa täysin ilmaisia juttuja kuten kirjasto. Silloin kun taloudessa menee kovaa, on selvää että kompensaatio köyhimmille on suurta, mutta tässäkin on sama saavutettujen etujen asenne. Nyt kun taloudella menee heikosti, niin kaikki pitäisi pitää ennallaan, kun verottamalla ei saada riittävästi rahaa, niin pitää lainata että saavutetut edut pysyvät samana. Sama juttu koulutuksen suhteen puhutaan että nyt meidän tulevaisuus on uhattuna ja säästöt kohdentuisi muka tulevaisuudessa tarvittavaan osaamiseen. Tuskin kukaan on niin tyhmä, että sieltä karsisi. Kyse on siitä että meillä on yliopistoihin pesiytynyt kaikke "kivaa ja mielenkiintoista" jolle ei ole oikeassa maailmassa mitään tarvetta, tai aiheista on valmista huomattavasti korkeampitasoista tutkimusta tuhansittain. Jokainen jolla on pientäkin tuntumaa yliopistomaailmasta tietää että siellä on nurkissa pölyyntymässä lukematon määrä ihan turhia höpönassuja. Eli jos täysin jonninjoutavaa ja päällekkäistä toimintaa hieman karsitaan, niin koulutuksen laatu ei kärsi yhtään.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että Yliopistoissa koulutettiin taannoin mm. radiotekniikan osaajia, joilla ei ollut mitään merkittävää käyttöä suoraan muuta kuin telkkarin tai radion ylläpitohommeleihin. Sitten muuan Kalevi Sorsa runnoi läpi kansallisen kuvaputkitehdasprojektin, joka ei tuottanut päivääkään positiivista tulosta. Kun kuvaputkitehtaalla sammutettiin valot, se tietotaito siirtyi Salora-nimiseen yritykseen ja kannattamattomana myytiin edelleen Nokia-nimiselle konsernille, joka roikotti tuota kannattamatonta yksikköä aina 1990-luvun alkuun ilman, että se oli kannattava päivääkään. Loppu onkin sitten sellaista tuhkimotarinaa, että koko suomalainen yhteiskunta elää vieläkin sen hyvinvointiapparaatin tuottamien hedelmien hiipuvien rippeiden varassa. Tarinan opetus on lähinnä se, että fokusoimalla yhteen asiaan kerrallaan ja karsimalla kaikki osaamisen harhailevat sivuraiteet, on hemmetin vaikea olla mukana seuraavalla kierroksella, kun taas tehdään isoja juttuja.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Juu ennen kun taloutemme perustui Neuvostoliittoon myytävänä suteen ja sekundaan voitiin tehdä yhtä ja toista. Nyt lienee varmuudella ihan turhaa kouluttaa 70-luvun radiotekniikkaa? Aika moista hakuammuntaa kouluttaa varmuudenvuoksi vähän kaikkea jos joku niistä toisi uuden Nokian? Niin ikävää kun se onkin, niin todennäköisyys että meillä vielä tulevaisuudessa olisi joku ala tai tuote jolla vastaavassa mittakaavassa hallittaisiin markkinoita on suurempi kuin että juuri minä voittaisin lotossa ensi lauantaina.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Sulla on harvinaisen moukkamainen tapa kirjoittaa. Olen nähnyt kyseisen dokkarin aikaisemmin, eikä se tuo mitään uutta. Maailma on rakentunut kuten on rakentunut, eikä moinen ajatusmaailma saa nykyisin poliittista kannatusta siten että muutosta olisi tulossa meidän elinaikana. Ja kuten totesin, niin pääoma liikkuu vapaasti ja sen verran nopeasti että se lähtee kuin hauki rannasta, ennen kuin aletaan vihjailemaankaan sosialisoinnista. Laita vaan lottoa vetämään, sillä ihan turhaan odottelet että muiden rahoista pääsisit nauttimaan nykyistä tasoa enempää.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? En minä sitä tarkoittanut. Tarkoitin sen vähän niin päin, että jos perusopetuksesta ja yleissivistävyydestä luovutaan, täytyy tulevaisuutta ennustaessaan olla tosiaan se kyky, että pystyy näkemään ne seuraavan viikonlopun lottonumerot jo hyvissä ajoin keskiviikkona, mikäli mitään rönsyjä ei enää synny. Se on ihan luonnollista, kun kaikki on yhden kortin varassa. Riskit kasvavat. Toinen juttu on se, että en tiedä mitä siellä teilläpäin on touhuttu, mutta mielestäni tuo sutta ja sekundaa neukkulaan on myytti. Sinne vietiin ihan laadukkaita erikoisaluksia, kuten merentutkimusaluksia, kenkiä, astioita, paperia, jopa ainutlaatuisia syvänmeren sukellusveneitä (ennen kuin jenkit kielsivät meitä ). Osa niistä aluksista on edelleenkin käytössä. Helpompaa toki oli logistisesti, kun sopimukset olivat vuosia pitkiä ja kenkälesteissä vallitsi Ecco-/Sievi-design semminkin kuin Luis Vuittuun tai muu vastaava eli käyttöön meneviä kulutushyödykkeitä ylellisyystavaroiden sijaan. Laadussa sen sijaan oli tuskin moittimista, vaikka business olikin helpompaa asioista sovittaessa korkealla tasolla kauppadelegaatioiden tavatessa.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Kukaan ei kai ole perusopetusta tai yleissivistystä lopettamassa. Itse asiassa mun isoisä teki paljonkin idänkauppaa ja osin olen itse etuoikeutetussa asemassa sen johdosta. Mutta idänkauppa oli pitkälti isoja sarjoja aikansa perus hyödykkeitä, esimerkiksi asusteet ei vaatinut mitään erityistä designia vaan hyvin tavallista kaikille sopivaa perus settiä. Meillä oli Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen koulutettua työvoimaa ja ihan kelpo tehtaita, mutta länsimaissa ei ollut kysyntää sen hintaluokan tai tyylin asusteilla. Ei voi sanoa varsinaisesti sutta ja sekundaa, mutta yleisiin eurooppalaisiin työvoimakustannuksiin verrattuna meidän kustannukset oli jo silloin karannut käsistä.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Tuossa on se ongelma, että kilpailuttamiset, projektien suosiminen, jatkuvat muutokset sekä vaatimukset kontrollin lisäämisestä erilaisissa etuisuuksissa ovat suuresti kasvattaneet julkisen sektorin hallintoa. Usein on jopa niin, että samat tahot jotka vaativat julkisen sektorin hallinnon pienentämistä, kuuluttavat seuraavassa lauseessaan sen lisäämistä. Enkä nyt puhunut edes siitä, että onhan yksityisillä yrityksilläkin hallintonsa - yleensä vielä kalliimpi kuin julkisella sektorilla. Ja kun julkisia palveluita sitten yksityistetään, niin julkisista rahoista pitää kustantaa vielä tämä tuplahallintokin. Ei hyvä :-( En vastusta julkisen sektorin uudistamista, mutta kritiikissä julkista sektoria kohtaan olisi hyvä pitää faktat edes likimain kohdallaan.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Julkisen sektorin kokoa voidaan arvioda suhteessa muiden maiden julkisii sektoreihin. Meillä on muuhun euroopaan verattuna suurin julkinen sektori bkthen verattuna. Onko meillä jotain sellaista tässä maassa joka vaatii suurimman julkisen sektorin. Lienee sevää että näin ei voi pitkään jatkua, koska se rahoitetaan velkarahalla. Mitä tehdä jos on liian iso julkinen sektori? Ehkä sitä pitäisi pinentään? Tai jos vasemistoa kuunteleen niin ei ole liian iso, eikä tehdä mitään.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Jokos tää valtiontalous on saatu tasapainoon ja Sipilä kumppaneineen on ottanut täältä mallia kuinka Suomi sadaan nousuun, ollaanhan jo menossa sivulla 138
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? on se hyvä että kasallisomaisuus on laitettu tuottamaan! Caruna Pihlajalinna ja kumppanit...
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Jep, jep, näin se menee. Tehokkuutta, joka ei hyödytä yhteisöä. Päinvastoin. Kokoomuksen CV on näyttävä tältä osin. Jossain vaiheessa on vain käytävä sekin keskustelu, että onko kyse saavutuksista vai tuottamuksellisesta suomalaisen yhteiskunnan vahingoittamisesta.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Mikä sitten on sitä saavutettua etua? 2000€ kuukausipalkka, niistähän nyt kuitenkin suurimmalla innolla ollaan nyppäämässä, lomat? Niin kuin hyvin tiedät, esim. Saksassa on huomattavasti enemmän lomaa kuin meillä, ainakin yksityisellä sektorilla, luultavasti missä tahansa länsieuroopan maassa saavutetut edut ovat huomattavasti paremmat kuin meillä. Mietitään vähän asumisen hintaa pääkaupunkiseudulla, missä valtaosa työpaikoista alkaa olemaan, eihän täällä nytkään oikein normiduunari elämään mielipuolisten vuokrien vuoksi, puhumattakaan, että pääsisi omistusasuntoon kiinni. Suurin ongelma meillä on asumisen kalleus, sitten tulee kunnollisen ruoan hinta, palvelujen kalleus, joka ei voi johtua ainakaan palkoista, ei ne niin kovia ole, luultavasti liiketilojen vuokrat ovat yhtä järjettömiä kuin asuntojenkin?
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Saksassa on paljon vahvempi ammattiyhdistysliike. Itse asiassa maailman vahvin, joten siellä yhteiskuntaa rakennetaan vähän laajemmalla katsantokannalla. Lisäksi poliitikkojen pätevyysvaatimukset ovat kovemmat. Siellä ei Kataisen kaltaiset seikkailijat pääse etenemään portinvartijaa korkeammille vakansseille.
Vs: Mitä tulevan hallituksen pitäisi tehdä? Vasemmiston levy on jäänyt päälle, vaikka kuinka sanotaan että kaikki toivoo että liitot pääsevät sopuun, eikä tarvita kilpailukykypakettia. Luulen että nyt tulee jonkun näköinen tosin täysin riittämätön neuvottelutulos, niin saa nähdä jaksaako joku vielä pyörittää samaa levyä. Politiikkaan kuuluu oppositio ja sen ylläpitämä teatteri, jolla on tarkoitus haastaa hallitus. Kuten viime kauden persujen huuteluista olisi luulut käyneen ilmi, eli oppositiosta voi huudella melkein mitä vain, mutta kun tulee hallitukseen niin joutuu tekemään toista. Tämä vain muistutukseksi niille jotka luulee että nyt oppositiosta huudetuista älyttömyyksissä olisi järjen häivääkään.