Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Mitä luet?

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana Jukka Lehmus, 11 Huhtikuu 2007.

 1. niffe

  niffe Well-Known Member

  11 820
  137
  63
  Ketä olivat leirien perustajat ja miksi leirejä perustettiin? Ketä toimivat ensisijaisesti leirien komendantteina? Miksi väestönsiirtoja tehtiin?
   
 2. keegan

  keegan Well-Known Member

  6 386
  89
  48
  Jos olet asiasta aivan vakavissasi kiinnostunut, niin suosittelen alkajaisiksi aiemmin mainitsemaani Applebaumin kirjaa.
  Ensimmäiset leirit Leninin aloitteesta, sen jälkeen tietysti lopullisessa vastuussa oli Stalin.
  Syitä oli useita ja painotus vaihteli eri aikoina. Kattavan vastauksen sijaan kehoitan tutustumaan tutkimuskirjallisuuteen. Mutta lyhyesti: leirit olivat keino saada halpaa työvoimaa sellaisiin oloihin ja töihin joihin ei muuten juuri olisi työvoimaa saatu. Leirit olivat keino poistaa näkyvistä, rangaista tai tuhota ihmisryhmiä ja yksilöitä haluttuun aikaan, halutulla intensiteetillä ja aika pitkälle halutulla pelotevaikutuksella. Leirit olivat politiikan väline, keino konstruoida halutunkaltaista yhteiskuntaa, lisäksi leirit sekä osoittivat vallitsevan ideologian oikeaksi että toteuttivat sitä, ne siis ylläpitivät järjestelmää omalla logiikallaan. Väestönsiirrot toimivat pitkälti samalla logiikalla.
  Leirejä ylläpiti (S:n aikaan) NKVD, aiemmin sen edeltäjät ja myöhemmin seuraajat.
   
 3. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  3 379
  60
  48
  Vakoojatrillereistä ei ole kuin puitteet tälle romaanille, ja hyvä niin.

  ”Olen aina uskonut, että nerous ja hulluus ovat saman kolikon kaksi puolta. Ne ovat kuin oikea ja vasen käsi, kaksi ruumiista ulospäin työntyvää raajaa, jotka vain sattuvat kurottamaan eri suuntiin. Matematiikassa puhutaan positiivisen ja negatiivisen äärettömän käsitteistä. Voimme pitää neroutta positiivisena äärettömyytenä hulluuden edustaessa negatiivista äärettömyyttä. Matematiikassa positiivista ja negatiivista äärettömyyttä pidetään kuitenkin yhtenä ja samana, samana äärettömän kaukaisena ideaalipisteenä."


  Mai Jia: Koodinmurtaja (suomennus Rauno Sainio)
   

  Liitetyt tiedostot:

 4. J.A.K.

  J.A.K. Active Member

  2 618
  24
  38
  Göran Schildt:
  Önskeresan (1949) (Toivematka)
  Wikipedia:
  "Schildt tunnetaan ehkä parhaiten matkakuvauksistaan Daphne-purjeveneellään Välimerellä tekemistä matkoista. Päätös lähteä purjehtimaan syntyi Schildtin jouduttua viettämään puoli vuotta sairaalassa hänen haavoituttuaan talvisodassa."

  Toivematka on matkakertomus Helsingistä Pohjanmeren yli ja Seine-jokea pitkin halki Ranskan aina Välimerelle saakka. Matkakertomuksen erityispiirre on se että sota on juuri päättynyt ja sodan tuhot ovat vielä monilta osilta raivaamatta.

  S/Y Daphne on ketsi tyyppinen hieman yli 10 m pitkä puuvene. Se on saatu monien vaiheiden jälkeen museoiduksi rakennuspaikkakunnalleen Turkuun Merikeskus Forum Marinumiin. Daphne rakennettiin Turun veneveistämöllä vuonna 1935. Vene tuotiin hylkynä Karibialta Helsingin Länsisatamaan vuonna 1996.
   
 5. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 789
  735
  113
  Hannu Laaskso:
  2018
  "Kansalaisten nousu alkaa sosiaalisesta mediasta ja etenee kohti sakenevaa ruudinkäryä. Tasan sata vuotta veljessodan jälkeen Suomen kansa harottaa taas kahteen suuntaan, vaikka kapinan syyt eivät ole samat kuin keväällä 1918. Vai ovatko sittenkin?"
  Window Seat Oy
  ISBN 978-952-93-8562-1
   
 6. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  3 379
  60
  48
  Vaihteeksi Murakamia. Saattaisi maistua entistä paremmalta misokeiton ja muiden japanilaisten herkkujen kera.  Haruki Murakami: 1Q84 (kaikki kolme osaa)

  "Otsikko on japaniksi sanaleikki vuoden 1984 lausumisesta, mikä viittaa George Orwellin teokseen Vuonna 1984. Q-kirjain ja japanilainen numero 9 (transliteroidaan tavallisesti "kyũ") ovat homofoneja, joita käytetään usein japanilaisissa sanaleikeissä." -Wikipedia
   

  Liitetyt tiedostot:

 7. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  3 379
  60
  48
  Esseitä saksalaisesta pärjäämisen uhosta ja syyllisyydentunnosta, joka vaiensi kirjailijat toisen maailmansodan jälkeisiltä kauhuilta.


  W. G. Sebald: Ilmasota ja kirjallisuus
   

  Liitetyt tiedostot:

 8. saloma-3

  saloma-3 Well-Known Member

  1 184
  267
  83
  Pursiaisen Paska Suomi. Nimestään huolimatta ihan hauska. Herättää ajatuksia.
   
 9. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  3 379
  60
  48
  Ei vapaasta tahdosta, vaan sisäisen algoritmin sepittämän tarinan mukaisena luonnollisena jatkona israelilaistutkijan Sapiens-kirjalle. Toisaalta jollain lailla lohdutonta, mutta ennen kaikkea taas niin avaavaa.


  Yuval Noah Harari: Homo Deus. Huomisen lyhyt historia
   

  Liitetyt tiedostot:

 10. niffe

  niffe Well-Known Member

  11 820
  137
  63
  Hei Vinski, näytät käyttävän Kindleä, joten olisin kysynyt, onko tuo Kindle sellainen, että sillä jaksaa lukea kirjan, vaikka siitä olisi saatavilla perinteinen versio?
   
 11. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  3 379
  60
  48
  Tuo on kuuden tuuman Kindle Paperwhite. Laite on miellyttävä lukea, eikä käytännössä poikkea oikean kirjan lukemisesta. Kevythän se on myös kannatella verrattuna johonkin tuhatta sivua lähentelevään kirjaan. Tuo lukija on muutamaa sukupolvea vanha. Uudet Paperwhitet on jopa vielä tarkempia.

  Silti hankin ja luen vielä oikeitakin kirjoja. Kaikkea ei likikään saa vielä sähköisinä kirjoina. Oikea kirja on myös jollain tapaa arvokkaampi ja kivempi omistaa. Samaan hintaan hankin mieluummin perinteisen kirjan.

  Sähköisiä kirjoja olen hankkinut Elisasta ja Googlelta. Ne pitää kääntää ensin Kindlen mobi-tiedostoiksi Calibrella. Elisan vesileimatut kirjat menee sellaisenaan. Googlen drm-suojatut kirjat vaatiikin sitten vähän laittoa.
   
 12. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 442
  230
  63
  --
   
  Viimeksi muokattu: 21 Maaliskuu 2019
 13. niffe

  niffe Well-Known Member

  11 820
  137
  63
  Ok, kiitos kommenteista. Ymmärsin, että uusissa lukulaitteissa olisi myös pdf-tuki. Jälkipolvi joutuu nauttimaan toistuvasti mittavista pdf-pläjäyksistä tietokoneen näytöllä ja se on varsin rasittavaa silmille, puhumattakaan lukemisen hitaudesta verrattuna perinteiseen tyyliin näyttöjen ergonomian, lähinnä kirkkauden ja sinisyyden vuoksi. Olemme fundeeranneet näitä oikein tarkoitukseen valmistettuja lukutabletteja näytön miellyttävyyden ja rauhallisuuden vuoksi (liekö passiivi-TFT ja sinisten ledien puute?) , mutta missään ei oikein ole päässyt kunnolla hypistelmään ja arvioimaan eri laitteita. Päällisin puolin ne vaikuttaisivat kuitenkin olevan merkittävästi miellyttävämpiä lukea kuin esimerkiksi tabletin näyttö.
   
 14. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  3 379
  60
  48
  Ero ja lisäarvo on lukijoiden E Ink -näyttöteknologiassa. Se näyttää enemmän paperilta kuin normaalilta näytöltä.
  Vaikka pdf-tuki on, niin ainakin tuollainen kuuden tuuman E Ink -näyttö on tarkoituksen mukainen vain tekstimuotoisen median näyttämiseen ja lukemiseen. Lisäksi tekstimuotoisen median lukemiseen ovat parempia varsinaiset sähkökirjaformaatit: epub ja mobi.
   
 15. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 442
  230
  63
  --
   
  Viimeksi muokattu: 21 Maaliskuu 2019
 16. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  3 379
  60
  48
  Tuollainen Kindle on kuitenkin kohtuullisen edullinen hankkia. Itsekkin raaskin hankkia sellaisen aluksi vain pelkästä kokeilun halusta. Hintaa syö myös se, että sähkökirjakaupat houkuttelee jatkuvasti uusia asiakkaita mukavilla tarjouksilla.

  Minäkin oikeastaan käytän lukijaa ja tablettia ristiin. Kirjat olen ladannut Amazonin pilveen, niin lukukohdat synkronoituu kätevästi lukijan ja tabletin lukusovelluksen välillä.
   
 17. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 442
  230
  63
  --
   
  Viimeksi muokattu: 21 Maaliskuu 2019
 18. mvuori

  mvuori Well-Known Member

  10 783
  137
  63
  ...
   

  Liitetyt tiedostot:

 19. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 789
  735
  113
  Antti on tehnyt hyvän kirjan, jota voi suositella kaikille valokuvauksesta - siis valokuvauksesta - kiinnostuneille. Miksei kaikille muillekin.
   
 20. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 789
  735
  113
  Lasse Lehtisen järkäle: Tanner - itsenäisen Suomen suurmies. Mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu elämäkerta miehestä, jonka vaikutus ulottui ajallisesti ja asialllisesti laajemmalle kuin juuri kenenkään muun suomalaisen.