Mielipide | Eikö Malmin entiselle lentokentälle löytyisi kadunnimiä muualta kuin tuhoa ja kärsimystä aiheuttavasta itänaapurista? "Venäjään viittaava Pulkovankuja-nimi ei sovi Malmille, linjaa ylipormestari Raimo Ilaskivi Helsingin Uutisten mielipidekirjoituksessa."
Tarvitaan. Todisteita siitä, että juuri ne virukset kulkevat läpi. Ne eivät kulje sen enempää savun kuin vesihöyrynkään mukana. (Lausumasi on kyllä todiste, mutta ikävä kyllä todiste siitä, ettet yritäkään ymmärtää puheena olevaa asiaa. Se kun ei ole mielipidekysymys vaan kuuluu pikemmin sinne luonnontieteiden osastoon, jossa kokeellinen verifiointi on oikeastaan se ainoa "todiste", eivät muut höpötykset.)
Tehtiinhän niitä sielläkin, ja paljon. Alunperin kuitenkin belgialainen Leon Nagant suunnitteli aseen, Mosin taisi tehdä siihen sen lipasrakenteen. Iso osa aluperäisistä valmistettiin Ranskassa. Varsinaisesti ase ei kuitenkaan edusta venäläistä suunnittelua. AK-47 enemmänkin, vaikka kuten edellä mainittiin, silläkin on esikuvansa.
Mitä tulee neuvostoaikaiseen tekniikkaan, niin ainakin avaruustekniikka on ollut laadukasta, luotettavaa ja edelläkävijän asemassa. Amerikkalaisetkin astronautit on kuskattu avaruusasemalle venäläisellä kalustolla jo tusinan vuotta, sen jälkeen kun USAn oma sukkulaohjelma lopetettiin 2011. Olen käynyt tutustumassa molempiin, USAn astronauttien koulutuskeskukseen Huntsvillessä (Alabama) ja venäläisten Tähtikaupunkiin (Zvjozdnyi gorodok). Muinaisten kuulentojen jälkeisenä aikana venäläiset ovat selvästi olleet johdossa avaruuslentojen teknologiassa. USAssa silloisella Rockwellin ohjustehtaalla (sittemmin Boeingin omistuksessa) oli sattumoisin juuri testattavana venäläinen sukkulan moottori. Amerikkalaisilla oli ongelmia ymmärtää, miten niin yksinkertainen laite voi toimia niin luotettavasti. Heidän omansa olivat paljon monimutkaisempia ja häiriöalttiinpia. (Ko. ohjustehdas on muuten aika suuri rakennuskompleksi, sinne on moottoritieltä kolme liittymää ) USAn ja venäläisten yhteistyö avaruusteknologiassa oli silloin aika tiivistä, kansainvälistä avaruusasemaa suunniteltiin yhdessä. Jonnet eivät tietenkään muista, mutta aikanaan (1957) eka Sputnik sai aikaan ns. paskahalvauksen USAn johdossa.... (Minäpä olen nähnyt senkin, muistan hyvin kun se ylitti minut ollessani matkalla kirjastoon.) Ennen kansainvälistä avaruusasemaa oli kiertoradalla 10 vuotta (1986-96) MIR, jatkuvasti miehitetty avaruusasema. Mitään vastaavaahan ei länsimaissa ole saatu aikaan - Kiina ehkä suunnittelee nyt sellaista, 30 vuotta myöhemmin.
Asiaan mitenkään liittymättä... Tai no. Noilla avaruustekniikkaan liittyneillä matkoilla olen tavannut kaksi upeinta naista, mitä on vastaan kävellyt vuosikymmenten aikana. (Toki, vain nähnyt...) USAssa oli mustaihoinen naispuolinen astronautti, Tähtikaupungissa vastaava kosmonautti oli blondi. Erittäin, erittäin kauniita naisia, mutta ulkoinen kauneus ei tietenkään ollut se juttu, vaikka ehkä huomiota herättävin aluksi. Fiksuus ja pitkä koulutus (tosi pitkä) sekä työkokemuksen tuoma itsevarmuus ja nimenomaan se henkinen kantti tekivät ko. henkilöistä erikoislaatuisia. Tietysti ko. henkilöt oli valittukin niin fyysisten kuin varsinkin psyykkisten ominaisuuksiensa perusteella varsin lukuisasta hakijoitten joukosta. Kiertoradalla ei taida olla tolloja nähty Tähtikaupungissa herätti huomiota, miten matelevasti oppaamme (eversti arvoltaan) suhtautui ko. leidiin. Lennolla olleiden arvostus oli aikamoista. Sen huomasi jo parkkipaikalla, jossa oli rivi suurimman koon Bemarin ja Mersun maastureita. Rekisterinumerona oli kiertoradalle nousun järjestysnumero.
KUn nyt muistelulinjalle läksin, niin sen rakenteilla olleen kansainvälisen avaruusaseman vessan luonnostakin esiteltiin. Pönttö oli semmoinen kaljatuopin kokoinen (jenkkien tuopit ovat kaksilitraisia) ja harjoitteluversiossa oli siellä pohjalla imureiän paikalla tv-kameran linssi. Ruutu oli harjoittelijan edessä, ja laitteistolla opeteltiin istumaan oikein, niin että persereikä oli just keskellä näyttöä. Homma oli tärkeä, koska ripulivaiheessa pienikin falskaus saattaa johtaa painottomissa oloissa aika ikävään tilanteeseen - kuka nyt haluaisi työskennellä huoneessa, jossa leijuu ripulipaskaa ympäriinsä.
Tekivät kelpo vetureita. Näihin päiviin asti käytössä - armaassa kotimaassakin. Vasta hiljattain alettu korvaamaan, oliko se nyt ex-aseveljen tuotteilla. Jos oikein muistan. Ideologia olkoon mikä vain - ollut ja nykyinen - niin tosiasiathan on myönnettävä, eikös juu? Joissakin tuotteissa on turha hifistely jopa haitaksi. Riittää kun skulaa, helppo huoltaa ja kestää...
Huntsvillessä porukka oli harvinaisen rehellistä, ainakin virallisten tilaisuuksien ulkopuolella: "Olimme Kuussa ensimmäisinä siksi, että meidän saksalaiset raketti-insinöörimme olivat parempia kuin Neuvostoliiton saksalaiset raketti-insinöörit." Saksalaisethan ne raketit suunnittelivat kummallakin puolella. USA vain pääsi valitsemaan ensin. Saksalaisia alan insinöörejä yms. osaajia kuskattiin USAan noin 1600. Von Braunin ryhmä oli kokonaan saksalainen, ja työkielenä koko keskuksessa oli saksa. Tapasin aikoinaan kolme niistä alkuperäisistä. Olivat nuorina rakennelleet V2-raketteja Peenemundessa. Yksi, Konrad nimeltään, näytti diojakin sieltä. Hiukan haalistuneita, mutta ihan selkeitä muuten, vanhaa Agfaa. Nykyisellään Peenemundessa taitaa olla joku lomakeskus, ja paikka on tarkkaan siivottu kaikesta natsiajasta muistuttavasta. Wernher von Braun - Wikipedia
Germania --- Mitä olisimmekaan ilman Sua? "Auto on saksalaisten suurin keksintö": (KESKISUOMALAINEN, Timo Nieminen 9.9.2011 20:23 | Päivitetty 29.9.2011 18:15) https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjt0Yn46b6EAxVqFBAIHettD-8QFnoECBEQAQ&url=https://www.ksml.fi/teemat/2728144&usg=AOvVaw1eceXJGcHrH_lkJqeKm4MH&opi=89978449 __________________________________ __________________________________ _____^^__________________________ (Tuossa on "timelinessä" on joitakin lähes koomisia virheitäkin. Ja myös puutteita)
No, ei kai tuosta voi olla omakohtaista kokemusta, jos ei ole edes syntynyt vielä tuolloin. Joka tapauksessa, tokihan Sputnikista kerrottiin esim. koulussa, ja muistan monen iäkkäämmän radioamatöörin muistelleen, miten kuuntelivat radioillaan Sputnikin lähettämää ”piipitystä”. Vaan eipä mennyt kauaa, vaan jo vuonna 1961 radioamatöörit lähettivät maata kiertämään oman satelliittinsa, OSCAR 1 nimeltään, ja tokihan myös sen lähettämiä signaaleja seurattiin ympäri maailmaa.
Hei, taisit juuri sisäistää sanonnan "Jonnet eivät muista" sisäisen olemuksen! Onnittelut! - Ja sitten vielä sanotaan, etteivät ikääntyneet äijät opi enää mitään.... Höpsis!
No, tästähän voisi ruveta saivartelemaan, että ihminen voi olla vaan huonomuistinen, eli vaikka olisi kokenut jonkin asian, ei vaan muista sitä. Tai sitten, koko kokemusta ei edes ole, joten ei voi muistaakaan.
"Rigonda Bolshoi" eli suunnilleen suomennettuna "Suuri Riikalainen" oli kyllä neuvosto-Latvialaista tuotantoa.
Senpä takia kirjoitin Neuvostoliiton High End! Neuvostoliitosta v.1991 itsenäistyi 15 maata, Latvia ja Ukraina siinä joukossa!
Neuvostoliitto purettiin lailla, joka antoi liittovaltiosta irtautuville kansoille itsemääräämisoikeuden päättää, mitä he tekevät jatkossa. Enteellisesti tässä yhteydessä mm. krimiläiset päättivät vuoden 1991 kansanäänestyksellä itsenäistyä, mutta Ukraina esti Krimin itsenäistymisen.
Kaikki eivät taida muistaa edes Jonnemeemien alkua ja lähdettä.... Aiheeseen voi tutustua syvällisemmin sattumoisin juuri tänään ilmestyneessä Iltalehden artikkelissa; Hän on alkuperäinen Jonne