Miten horisontin saa suoraan muuten, kuin ostamalla vesivaa'an kameraan tai jalustaan? Vaikka miten sihtaan, tuntuu että kuva on aina vino, kun teen sen. Photoshopissa oikaisen horisonttia mittatyökalun avulla, mutta siltä tuntuu, etten tiedä, milloin horisontti on suorassa. Jostain luin, että se on kuvitteellinen raja veden ja taivaan välillä. Harvoinhan vastarantakaan on suora. Onko päässäni vikaa vai onko kellään samanlaista ongelmaa? T Töhnä
No oikaise kuva photoshopissa niin, että tuntuu olevan suorassa ja tasapainossa ihan silmällä katsoen ja kerro itsellesi, että vika on niiden päässä jotka viitsivät kuvan kopioida photoshoppiin, että saisivat kertoa sen horisontin olevan vinossa 0.008 astetta.
Horisontin suoristus on todellinen digikuvauksen dilemma. Sen voi tehdä kuvankäsittelyssä niin kovin helposti, mutta toisaalta kuvan laatu kärsii tuossa operaatiossa. Eli tehdäkkö vai eikö tehdä, siinäpä kysymys . Mites olis semmoinen, että korjaa horisontin suoruuden vasta siinä lopullisessa tulosteessa tai vedoksessa. Pitää sitä kuvaa sopivassa kulmassa, kun sitä katsoo, tai ripustaa kuvan seinälle siten, että horisontti on suorassa.
Käytä hyväksesi kameran etsimessä olevia pysty- ja vaakaviivoja. Moniin järjestelmäkameroihin voi vaihtaa tähyslasin, jolla saa paremmat apuviivat, tai ne saattaa saada ohjelmallisesti. Suoruuden voi yleensä tarkistaa yhtä hyvin pystyistä linjoista kuin vaakalinjoista. Tarkkaile mieluummin kuva-alan keskivaiheilla olevia linjoja kuin laitoja, sillä laidoilla linjat kallistuvat varsinkin laajakulmilla ihan objektiivin ansiosta. Varsin usein horisontin vinoudesta valitetaan aivan turhaan, kun kuvassa näkyvän veden ja maan raja ei ole suora. Niin kuin itsekin jo totesit, toisin kuin veden pinta, todellinen vesiraja ei useinkaan ole suora eikä sitä sillloin pidä lähteä suoristelemaan. Se kuitenkin vaikuttaa katsojien mielikuviin, ja siksi se pitäisi kai huomioida sommittelussa. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin kuvista, vaikutelmista ja mielikuvista eikä photoshopin mittauksista. Kuva voi olla täydellisesti valotettu ja asteen osalleen suora, mutta jos ei ole sisältöä... Vrt. helisevä vaski ja kilisevä kulkunen. Mieluummin ideoita kuin millejä!
Horisontin saa suoraan vain jalustalla ja vatupassilla. Tähyslasin viivoihin voi luottaa, mutta tällöin pitää varoa käden tärähtämistä. Tähyslasin viivoista saa suurimman hyödyn, jos niitä voi verrata muihin viivoihin, esim. rakennuksiin. Tällöin kameran on parasta olla kohtisuorassa rakennuksen seinään nähden. Horisontin suoruus on ongelmana vain nettikuvissa ja kenties seinälle heijastettavissa diakuvissa. Kädessä pidettävissä paperikuvissa kukaan ei huomaa rakennusten kallistumista, suoralla pöydällä oleva monitori paljastaa kaikki virheet!
Vesivaa´at ja vatupassit ym. shitithän ovat oikeasti täysin turhia vermeitä. Silloin kun kamera on mukamas täysin "oikein" niin vastaavasti se mitä sieltä etsimestä näkyy voikin olla ihan "väärässä" kulmassa kameraan nähden -- kamera ei ole kallellaan, mutta horisontti näyttää silti olevan vinossa. Kameranhan joutuu monesti tarkoituksella kääntämään vähän vinoon että itse kuva ei olisi vinossa. Kiitos ja anteeksi.
Eipä tuolla niin väliä ole. Kuvaa MV:tä, pistä kamera ihan miten päin tahansa, ja suorista horitsontit yms. vedostaessa. Digillä tuo on sitte hieman haastavampaa. Pitää photoshopata sellaseks kun haluaa => pikselimössöä tuleepi ja kuvanlaatu huononeen jonkin verran. Filmi (poislukien dia) on tossa suhteessa anteeksiantavampi, kun rae on mitä on, on vedos tehty miten päin tahansa.
Juu, aivan varmasti histogrammiin tulee sellainen virhe, ettei sitä kehtaa näytellä julkisilla paikoilla. Samasta syystä digikuvia ei terävöitetä eikä värikorjata jälkeenpäin - ei pidä pilata hyviä pikseleitä.
Luottakaa vain vesivaakaan. Turha sitä suoria linjoja on etsiä, kuitenkin rantaviiva mutkittelee tai jotain Jos ei jalustassa ole kunnon vesivaakoja, niin sellainen salamakenkään kiinnitettävä ei montaa euroa maksa.
Pieleenhän se voi mennä myös vesivaa'an kanssa. Onhan niitä digirunkojen maanantaikappaleita jo ollut, joiden kenno on ollut vinossa. Voihan tuo olla aivan nettilegendaakin, toki. Filmikin voinee joutua kameran sisään hieman poikittain. Silloin lienee kuitenkin koko ruutu laitoineen vinossa, joten tuollaisen huomannee helpommin. Rähmäkäpälähän kiinnittää sen irrallisen vesivaa'ankin kuitenkin väärin. Jne.
Käytännössä ei, sillä siirtomekanismi jumittuu yleensä ennenkuin ensimmäinen ruutu on kuvaportin kohdalla.